Kenderesi Tamás rejtélyes doppingügye

Váratlanul nagy horderejű bejelentést tett Kenderesi Tamás. Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érmes úszó ugyanis szerdán egy hosszú közleményben tudatta a világgal, hogy azért nem versenyez mostanában és azért hagyja ki a Kaposváron zajló országos bajnokságot is, mivel doppingvétség gyanúja miatt eljárás alatt áll. A pécsi versenyző tagadja, hogy doppingolt volna és azt állítja, hogy vérmintáinak nem megfelelő kezelése és egy adminisztratív hiba vezetett oda, hogy biológiai útlevelében anomáliákat találtak az ellenőrök. Kenderesi Tamás perrel fenyegetőzik arra az esetre, ha bűnösnek találják és eltiltják. Klubja, valamin Sós Csaba szövetségi kapitány is hisz a kiváló úszó ártatlanságában, ugyanakkor Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője szerint több ellentmondás is van a sportoló közleményében és nem tartja helyesnek, hogy perrel fenyegetőzik az eljárás mostani szakaszában.

Hónapok óta nagy volt a csönd Kenderesi Tamás, az olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki érmes úszó körül. Ez a csönd szerdán tört meg, amikor a sportoló egy hosszú közleményt juttatott el a Nemzeti Sporthoz, melyben részletesen beszámol arról, hogy doppingeljárás van ellene folyamatban, ezért nem versenyzik hosszabb ideje és ez az oka annak, hogy távolmaradt a Kaposváron zajló, vb-válogatónak is minősülő, de egyben az olimpiai szintidők megúszása szempontjából is nagy jelentőséggel bíró országos bajnokságtól.

Kenderesi Tamás közleményében először utal arra, hogy Sós Csaba szövetségi kapitány a sajtónak nemrég úgy nyilatkozott, hogy azért nem vesz részt az ob-n, mert nincsen felkészülve rá. Mint a közleményből kiderül, sem fizikailag, sem mentálisan, aminek a doppingügy az oka, hiszen az ellene zajló vizsgálat idejére felfüggesztették engedélyét.

De miről is van szó egész pontosan? Bizonyára olvasóim közül sokan értesültek már erről a hírről és akár a Nemzeti Sport által közzétett közleményt is olvasták, de aki nincs tisztában az üggyel vagy csak információmorzsák jutottak el hozzá, azok kedvéért álljon itt egy összefoglaló.

Kenderesi Tamás a közleményben azt írja, hogy “Valójában több mint 6 hónapja nem tudok teljes edzésmunkát végezni. Részben krónikus vállfájdalmam, részben az ellenem atipikusnak minősített biológiai útlevél alapján, bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva indított dopping-eljárás miatt. Meggyőződésem, hogy ennek során beigazolódik: tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el.”

Az úszó állítása szerint eddig 48 alkalommal vettek tőle vér-, 51 alkalommal pedig vizeletmintát a doppingellenőrök és mindegyik minta tisztának bizonyult a vizsgálatok során. Kenderesi Tamásnak ritka vércsoportja van, ezért 2017 óta évente vesz részt véradáson. Így történt ez 2022. április 26-án is, amikor 450 ml vért vettek le tőle. Másnap este doppingellenőrök jelentek meg lakásán vérmintavétel céljából. A sportoló a doppingellenőrző lapon egyértelműen feltüntette, hogy előző nap vért vettek tőle, azaz vérvesztés állt be nála. A vérminta feldolgozásakor azonban véradás helyett vérátömlesztést tüntettek fel biológiai útlevelében, emiatt pedig ez, az élsportolók versenyzéséhez elengedhetetlen dokumentum téves adatokat foglalt magában, egyben fölkeltette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) figyelmét is. Kenderesi szerint a WADA egyik osztrák szakértője azután, hogy a tavalyi és a korábbi vérmintákat Bécsbe szállították és az ottani laboratóriumban is vizsgálatnak vetették alá, olyan vérminták újbóli elemzése alapján talált kifogásolható eredményeket, amelyeket a korabeli vizsgálatok során még teljesen rendben találtak.

Az úszó szerint a 2017-ben levett 11 darab vérmintájából hármat utólag érvénytelennek minősítettek, melynek okát azóta sem közölték vele. További három mintáját állítása szerint szabálytalanul, 39 fokos melegben szállították külföldi laborokba, s a túl magas hőmérséklet következtében károsodtak, egy alkalommal pedig edzés közben vettek tőle vért, ami szabálytalannak minősül. Kenderesi Tamás közleményében – melyet lentebb teljes egészében is elolvashattok – arról is ír ezzel kapcsolatban, hogy a WADA szabályzata alapján az edzés közben vett és a nagy hőségben károsodott vérmintákat érvénytelennek kellett volna tekinteni, de ez valamiért elmaradt, s így a biológiai útlevele nem felel meg a követelményeknek. A pécsi úszó további két, 2017. március 7-én levett vérminta kapcsán azt írta, hogy azokat elemezték WADA-laborban, de valamiért nem építették be biológiai útlevelébe.

A nyilvánvaló szabálytalanságok következtében a biológiai útlevelem teljességgel megalapozatlannak, értékelhetetlennek tekintendő. – áll a közleményben.

Kenderesi Tamás a továbbiakban arról ír, hogy a 13 vérmintából 9 nem szolgáltathatott alapot az ún. atipikus biológiai útlevél-megállapításra, vagyis annak elkönyvelésére, hogy valami nincs rendben vagy legalábbis szokatlan a sportoló által leadott vérmintákban.

Az úszó ezt követően kétségbe vonta a WADA által alkalmazott ún. adaptív modellnek a realitását. Ez egy olyan számítógépes modell, amely matematikai jóslás alapján készíti el a biológiai útlevelet minden sportoló számára. Állítása szerint több hematológus szakember is vitatja ezt a módszert, mivel mesterségesen, jóslás és nem tények alapján állítják ki a biológiai útlevelet, mivel a WADA szabályzatának megfogalmazása szerint “megjósolják”, hogy a vér alkotóelemeinek adott sportoló esetében milyen tartományba kell(ene) esni.

Amennyiben ezen életidegen, az egyéni élettani tulajdonságokat egyáltalán nem vizsgáló matematikai modelltől akár minimális eltérés is mutatkozik, – mint ebben az esetben is –. úgy vérmanipulációt feltételeznek (!) – bizonyítási kötelezettség nélkül, „valószínűleg dopping” felkiáltással eljárást indítanak, végül konkrét bizonyíték nélkül, pusztán a valószínűsítés és feltételezés alapján hoznak döntést. A sportolót tehát megvádolják, és egyetlen esélyt adnak, hogy bizonyítsa az ártatlanságát, azaz azt kell bizonyítania, hogy NEM doppingolt! Köztudomású dolog, hogy nemleges tényt bizonyítani nem lehet. – áll a közleményben.

Kenderesi Tamás a közlemény végén arról is említést tesz, hogy a WADA szakemberei azt elismerték, hogy kettő és fél hónapos edzéskihagyást követően, egy nagyon nehéz terhelési edzésidőszakban (amelyet az úszó élete legnehezebb ilyen időszakának nevez) és edzés közben vett minták esetében úszóknál is jelentősen változik a vér összetétele. Ezzel hallgatólagosan elismerték, hogy nem tekinthetők atipikusnak azok a minimális eltérések, amelyek Kenderesi Tamás vérképében mutatkoztak. A sportoló arról is ír, hogy az elmúlt öt évben kétszer műtötték a térdét, s mindkét alkalommal hetekig vérhígító injekciókat kapott. Akadt arra is példa, hogy 39.2 fokos láz mellett vettek tőle doppingmintát a lábadozás időszakában és olyan is előfordult, hogy tíz percen belül két vérmintát is levettek tőle a szakemberek.

Együtt, a hűtési szabályok megsértésével szállították, WADA laboratóriumban le is vizsgálták őket. Az IRF éretlen retikulocyta értékben szignifikáns, jelentős különbséget mértek, amely a hűtés nélküli szállítás következményeként állhatott elő. Aztán találomra egyiket érvénytelenítették, a másikat beépítették a biológiai útlevelembe. (???). Neves és elismert magyar szakemberekből álló csoport tudományos tényekkel bizonyította, hogy a vérem összetételének időbeli változása az aktuális egészségi állapotommal, térdműtétjeimmel, a több héten át kapott véralvadást gátló injekciókkal, az edzési intenzitás változásával, a 2-3 hónapos edzés kihagyással függenek össze. A véreredményekben mutatkozó esetleges eltérés kiugró értékeket sehol nem mutat, olyan csekély mértékű, hogy a vérmanipuláció esete fel sem vetődhet. Minden vérmintám eredménye a normál biológiai határokon belül volt. – írja Kenderesi.

Sós Csaba és a klubja hisz neki, Tiszeker Ágnes viszont nem

A közlemény utolsó bekezdésében a sportoló mindent összefoglalva alaptalannak minősíti az ellene folyó doppingeljárást, majd így fejezi be:

Az ellenem indított eljárás (…) mégiscsak folyamatban van, egy, a Magyar Antidopping Csoport Közhasznú Nonprofit Kft. által delegált három tagból álló bizottság fog döntést hozni az ügyemben. Ez a határozat kiemelkedő jelentőségű lesz. Nemcsak számomra, hanem minden sportoló számára is. Bárki kerülhet ilyen helyzetbe, hogy pusztán feltételezésekre és egy mesterséges matematikai modellre alapozva, ártatlanul vádolják meg. Éppen ezért, ha engem ártatlanul elmarasztalnak, a magam és a tisztességes sportolótársaim érdekében az összes jogi lehetőséget kihasználva bizonyítani fogom, hogy a doppingvád hibás feltételezésen alapul, egyúttal cáfolni fogom a WADA biológiai útlevél rendszerének tévedhetetlenségét. Ezen nyilatkozatomban leírtak mindenben megfelelnek a teljes valóságnak, hiteles dokumentumokkal alátámasztottak. Tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el! Éppen ezért minden eszközzel, teljes erőmmel harcolni fogok az igazságért, a becsületemért, a családomért és mindezekkel együtt az ártatlanságomért! Minden lehetséges fórumot ki fogok használni, hogy ártatlanul, pusztán feltételezésekre alapozva, bizonyítékok nélkül, egyetlen sportolót se ítélhessenek el..

Kenderesi Tamás tehát azt állítja, hogy ártatlan, s ha mégis eltiltják, jogi lépéseket fog tenni az ügyben.

A Nemzeti Sport kereste a Magyar Úszószövetséget, amely azonban nem kívánta kommentálni a közleményben foglaltakat. Sós Csaba szövetségi kapitány ellenben röviden nyilatkozott az M4 Sportnak Kaposváron, az országos bajnokság helyszínén.

„Ahogy őt értesítették, rögtön engem is hívott és tájékoztatott, az első perctől kezdve tudtam a dologról. Meg vagyok győződve arról, hogy igazat mond és ártatlan” – mondta Sós.

A szakember megjegyezte: Kenderesi az eljárás miatt nem versenyezhet, természetesen így motivációja elveszett, fizikálisan és mentálisan is nehéz helyzetben van. A karrierje komoly veszélybe került, és ha évekre eltiltják, akkor gyakorlatilag vége a pályafutásának.

Kenderesi Tamás Pécsett készül(ne) versenyeire, így nem véletlen, hogy a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. is közleményt adott ki szerdán, melyben lényegében ugyanaz áll röviden, amit az úszó közleményében részletesen kifejtett, miszerint “A vád több évvel ezelőtti vérminták kapcsán, egy matematikai modell alapján feltételez vérmanipulációt. Az úszó ún. biológiai útlevelében bizonyos eredményeket utólag atipikusnak minősítettek, holott azok korábban már több vizsgálaton is átestek, és rendellenességet egyáltalán nem mutattak, vértranszfúzió gyanúja fel sem merült.”.

“A PSN Zrt. természetesen teljes mellszélességgel kiáll Tamás mellett, és támogatja őt az eljárás során a rendelkezésre álló információk és az ártatlanság vélelme okán.” – zárul a rövid közlemény, melyhez szintén mellékelték a sportoló közleményét.

Az ügyben tegnap reggel megszólalt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport (MACS) ügyvezetője is. A szakember a HVG-nek adott nyilatkozatban úgy fogalmazott, hogy “higgadtságra volna szükség, de én egy kétségbeesett sportolót látok, aki feléget maga mögött minden hidat, miközben az igazát próbálja bizonygatni”.

A szakember szerint az eljárás azután indult meg, hogy a WADA-akkreditált osztrák laboratórium szakértője Kenderesi biológiai útlevelének vizsgálata során eltéréseket talált a korábbi hematológiai paramétereihez képest. Az adatokat másik három, a világ különböző országából – Dániából, az Egyesült Államokból és Horvátországból – kiválasztott, egymástól függetlenül dolgozó hematológus szakember is megvizsgálta, lezajlott a több körös bizonyítási eljárás, a sportoló meghallgatása, dokumentumok, szakértői vélemények benyújtása pró és kontra, s a WADA-szakértők ezután is masszívan fönntartották véleményüket.

“A következő lépés az, hogy a MACS összehívja a háromtagú, független, magyar orvosszakértőkből és jogászokból álló bizottságot, amely döntést hoz az ügyben. Két eset lehetséges. Az egyik, hogy a bizottság elítéli Tamást, azaz megállapítottnak látja a doppingvétség tényét. Ez ellen fellebbezhet a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). A másik, hogy nem látja bizonyítottnak a gyanút, és felmenti. Ebben az esetben a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet vagy a WADA nyújthat be fellebbezést” – magyarázta a szakértő.

Tiszeker nem kívánta részletesen értékelni a Kenderesi közleményében foglaltakat, de azt kijelentette: “ide tények és bizonyítékok kellenek, de amit ő ír, az tele van ellentmondásokkal”.

Azt is hozzátette: nem szereti az effajta nyomásgyakorlást. „Azzal nincs bajom, hogy egy sportoló, a találgatásokat megelőzendő, kiáll, és elmondja, hogy eljárás zajlik ellene, ismerteti a saját álláspontját és a védekezését. De nem jó ötlet gyakorlatilag megfenyegetni azt a bizottságot, amelyik hamarosan döntést hoz az ügyében.”

Annyit azért mégis mondott a Kenderesi Tamás által említettekről, hogy „ez egy teljesen átlátható rendszer, pontosan lehet tudni, hogy melyik szervezet vette le a mintát, hogyan, milyen hőmérsékleten adta le a labornak, és hogy analízisre alkalmas volt-e. Ha valamelyikről úgy találják, hogy nem az, akkor be sem kerül a rendszerbe. És nem azért, mert nem tetszik nekik Kenderesi Tamás, hiszen nem is tudják, hogy kié minta, mert semmiféle információval nem rendelkeznek a sportoló személyazonosságát illetően az első vizsgálatoknál, hanem azért, mert kizárólag kifogástalan állapotban lévő mintát analizálnak”.

Tiszeker Ágnes hozzátette: a bevezetése óta kettőszáz sportolót marasztaltak el a biológiai útlevelében feljegyzett adatok alapján, de arra is van jócskán példa, hogy valaki gyanúba keveredik, ám meg tudja magyarázni a váratlan eltéréseket. „Ha a magyarázat, a benyújtott bizonyítékok, az orvosi védekezés világos, egyértelmű és jól dokumentált, akkor a WADA szakértői elfogadják. Ilyenkor azt mondják, hogy nem tartják fenn a doppingvétség gyanúját, de a továbbiakban is figyelik és tesztelik az illetőt. Ilyen magyar versenyzőkkel is megesett már.”

Kenderesi esetében két vérparaméterben történt a saját értékeihez képest váratlanul nagy ugrás. Ahhoz, hogy felmentsék, meg kell tudnia magyarázni, hogy miért történt ez. „Lehet rá egészségi, orvosi magyarázat, de elő lehet idézni ilyen változást mesterségesen is, például éppen vértranszfúzióval vagy EPO használattal, ezt hívják vérdoppingnak” – mondta Tiszeker Ágnes, hozzátéve: ha elmarasztalják, akár négyéves eltiltást is kaphat.

A biológiai útlevél (ABP) olyan kiválasztott változó adatokat, dopping biomarkereket követ nyomon, amelyek jelentős, hirtelen, orvosilag nem indokolt változásai doppingszerek hatásáról árulkodnak. Két modulból állnak: a 2009-ben bevezetett hematológiai és a 2014 óta létező szteroid modulból. Az előbbi célja, hogy felismerje az oxigénszállítás fokozódását, beleértve a vörösvérsejt-stimuláló anyagok (ESA) használatát és a vértranszfúzió vagy a manipuláció bármely más formáját. Az utóbbi pedig az androgén anabolikus szteroidok (AAS) külső használatát és az egyéb anabolikus hatóanyagokat hivatott azonosítani.

Tavaly decemberben három magyar sportoló – két úszó és egy birkózó – keveredett doppinggyanúba a biológiai útlevelében megfigyelt atipikus értékek miatt. Mostanáig hivatalosan egyikük neve sem volt ismert, Kenderesi Tamás az első, aki önszántából azonosította magát.

Mindezek alapján számomra egyelőre kissé rejtélyes ez a történet, hiszen nem világos, hogy ki lehetett a ludas: Kenderesi Tamás vagy a WADA-ellenőrök. Arra ritkán van példa, hogy egy doppinggyanúba keveredett sportoló ilyen részletes közleménnyel álljon ki a nyilvánosság elé ártatlanságát bizonyítva. Ebből persze nem következik az, hogy Kenderesi ártatlan, de bízom benne, hogy ez az igazság, mert máskülönben az nem fog jó fényt vetni a magyar úszósportra, melyet több botrány is megrázott az elmúlt években, pláne alig több mint egy évvel az olimpia előtt, amelyen pedig akár Kenderesi Tamás is éremesélyes lehetne, így viszont nagy esély van rá, hogy el sem indulhat, amennyiben az eljárás elhúzódik vagy elmarasztaló ítélettel zárul.

Sokat mondó mindenesetre Tiszeker Ágnes nyilatkozata is, miszerint több ellentmondás található Kenderesi Tamás közleményében és ebben egy kétségbeesett sportoló próbálkozását látja, aki viszont ezzel föléget minden hidat maga mögött. Annyiban vitatkoznék Tiszekerrel, hogy amennyiben egy sportoló úgy érzi, hogy ártatlanul a nyakába akarnak varrni valamit, amit nem követett el, s nem lát más kiutat, mint a nyilvánosság elé fordulást, akkor igenis érthető, hogy ezt megteszi. Gondoljunk csak bele, ha egy embert letartóztatnak, mert a nyomozóhatóság úgy véli, hogy bűnt követett el pusztán azért, mert mondjuk volt rá indítéka, de közben nincs rá konkrét bizonyíték és az illető tisztában van ártatlanságával, akkor nem meglepő, ha kétségbe esik látván, hogy a hatóságok hibát követnek el. Kenderesi Tamás is ilyen helyzetben van most, csak nem a nyomozóhatósággal, hanem a doppingellenőrökkel szemben.

Reméljük, a vizsgálat minél előbb fényt derít arra, ki mond igazat.

Kenderesi Tamás közleménye teljes egészében, változtatás nélkül:

Miért nem indulok az úszó országos bajnokságon?

(Ezen nyilatkozat közléséhez kizárólag teljes egészében, változatlan formában járulok hozzá.)

Újságírói kérdésre válaszolva dr. Sós Csaba szövetségi kapitány úr nyilatkozott, azért nem veszek részt az úszó országos bajnokságon, mert nem vagyok olyan felkészült állapotban. Hozzáteszem, sem fizikai, sem mentális állapotban.

Valójában több mint 6 hónapja nem tudok teljes edzésmunkát végezni. Részben krónikus vállfájdalmam, részben az ellenem atipikusnak minősített biológiai útlevél alapján, bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva indított dopping-eljárás miatt. Meggyőződésem, hogy ennek során beigazolódik: tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el.

Doppingellenőrzés céljából 48 alkalommal vettek tőlem vért, és 51 alkalommal vizelet mintát. Mindegyiket rendben találták. Soha egyetlen egyszer sem találtak a szervezetemben tiltott szert, szermaradványt, módszert, de ezek alkalmazására utaló eredményeket sem. Vércsoportom igen ritka 0 Rh –. Ezért 2017-ben sportegyesületem szervezésében – életemben először – önkéntes véradáson vettem részt. Ezt követően felhívásra, évente adtam vért, alkalmanként 450 ml-t. Így történt ez 2022. április 26. napján is. A véradást követő nap este doppingellenőrök jelentek meg a lakásunkban és vérmintát vettek. A doppingellenőrző lapon egyértelműen feltüntettem, hogy előző napon 450 ml vért adtam (vérvesztés). A vérminta feldolgozásakor a Hematologica adattáblára azonban nem véradást, hanem tévedésből vérátömlesztést (transfusion) jegyeztek fel, amivel egyben tévesen befolyásolták a biológiai útlevelemet. Ennek alapján a WADA osztrák szakértője vizsgálatot kezdeményezett, melyben a korábban nem kifogásolt vérminták egy részét, (főként a 2017-ben, azaz 5 évvel korábban már levett és tüzetesen átvizsgált eredményeim közül néhányat), újbóli elemzés nélkül most utóbb kifogásolhatónak, rendellenesnek minősítettek. A 2017-ben levett 11 db vérminta közül hármat,-nem tudom milyen okból- érvénytelennek minősítettek. További hármat, bizonyítottan a hűtési előírások súlyos megsértésével szállítottak külföldi laboratóriumokba, a 39 fokos nyári melegben is. Ezen felül egy mintát edzés közben vettek, figyelmen kívül hagyva az erre vonatkozó szabályzat előírásait.

A WADA eredménykezelési szabályzata atipikus útlevélre vonatkozó fejezete előírja: „ e 2.1. 7.1 Ha eltérés történik a WADA-nak a minta vételére, szállítására és elemzésére vonatkozó sportolói biológiai útlevél követelményeitől, a nem megfeleléssel érintett ezen mintából nyert biológiai marker eredmény nem vehető figyelembe az adaptív modell számításaiban (például bizonyos szállítási feltételek mellett a RET°/o érintett lehet, míg a HGB nem).” Ennek alapján ezeket a mintákat is érvénytelennek kellett volna tekinteni, de ez nem történt meg, így a biológiai útlevelem sem felel meg a követelményeknek. További 2 db mintát vettek 2017.március 07 -én, amelyeket WADA laboratóriumban elemeztek ugyan, de valamilyen okból mégsem építették bele a biológiai útlevelembe. A nyilvánvaló szabálytalanságok következtében a biológiai útlevelem teljességgel megalapozatlannak, értékelhetetlennek tekintendő.

2017. évben a biológiai útlevelembe beépített 11 db mintából 7 db volt a WADA által valamilyen okból szabálytalanul kezelt, ami azt jelenti, hogy a 63.6 %-a nem vehető figyelembe a biológiai útlevél kezelésénél. Az „elveszett” két mintát is figyelembe véve 13-ból 9 db nem lehetett alapja az atipikus útlevél megállapításnak. Ez azt jelenti, hogy a 2017-ben levett minták 69.2 % -a (több mint 2/3 része) a WADA saját szabályzatának nem felelt meg, így mindenki eldöntheti, hogy az ún. adaptív modellnek, – amely egy számítógépes, matematikai jóslás alapján készít biológiai útlevelet a sportolónak-, mennyi a realitása. Sok hematológus szakértő által vitatott, mesterséges matematikai modell alapján (a WADA szabályzat szóhasználata szerint) ugyanis „megjósolják”, hogy a vér alkotóelemeinek adott sportoló esetében milyen tartományba kell(ene) esni. (Ez nem egyezik meg az egészséges felnőttekre érvényes laboratóriumi értékhatárokkal.) Amennyiben ezen életidegen, az egyéni élettani tulajdonságokat egyáltalán nem vizsgáló matematikai modelltől akár minimális eltérés is mutatkozik, – mint ebben az esetben is –. úgy vérmanipulációt feltételeznek (!) – bizonyítási kötelezettség nélkül, „valószínűleg dopping” felkiáltással eljárást indítanak, végül konkrét bizonyíték nélkül, pusztán a valószínűsítés és feltételezés alapján hoznak döntést. A sportolót tehát megvádolják, és egyetlen esélyt adnak, hogy bizonyítsa az ártatlanságát, azaz azt kell bizonyítania, hogy NEM doppingolt! Köztudomású dolog, hogy nemleges tényt bizonyítani nem lehet.

Két és fél hónapos teljes edzéskihagyást követően, illetve életem legnehezebb terhelési edzésidőszakában, továbbá az edzés közben vett mintákra a WADA szakértői tudományos kutatásokat idézve elismerték, hogy intenzív edzési időszakban, egyébként intenzív testmozgás közben is, valamint edzéskihagyás időszakában, úszók esetében is jelentősen változik a vér összetétele. Ezzel megmagyarázták az érintett vérmintákban tapasztalt, az egyéni referenciasávból egyáltalán nem kiugró, jelentéktelen eltéréseket, hallgatólagosan elfogadva, hogy ezek nem tekinthetők atipikusnak. A WADA által vizsgált 5 éves időszakban kétszer műtötték a térdemet, mindkét alkalommal hetekig vérhígító injekciókat kaptam. Különféle betegség és orvosi alkalmassági vizsgálat miatt a doppingellenőrzésekkel együtt 57 alkalommal vettek tőlem vért, ami nyilvánvalóan hatással volt a vérképemre. Előfordult, hogy 39.2 fokos lázas állapotban volt dopping-vérmintavételem. Egy alkalommal 10 perc eltéréssel vettek 2 db vérmintát. Együtt, a hűtési szabályok megsértésével szállították, WADA laboratóriumban le is vizsgálták őket. Az IRF éretlen retikulocyta értékben szignifikáns, jelentős különbséget mértek, amely a hűtés nélküli szállítás következményeként állhatott elő. Aztán találomra egyiket érvénytelenítették, a másikat beépítették a biológiai útlevelembe. (???). Neves és elismert magyar szakemberekből álló csoport tudományos tényekkel bizonyította, hogy a vérem összetételének időbeli változása az aktuális egészségi állapotommal, térdműtétjeimmel, a több héten át kapott véralvadást gátló injekciókkal, az edzési intenzitás változásával, a 2-3 hónapos edzés kihagyással függenek össze. A véreredményekben mutatkozó esetleges eltérés kiugró értékeket sehol nem mutat, olyan csekély mértékű, hogy a vérmanipuláció esete fel sem vetődhet. Minden vérmintám eredménye a normál biológiai határokon belül volt.

A biológiai útlevél másodlagos markereként az abnormális vérprofi! pontszámot (ABPS) is folyamatosan figyelik. Sportolói pályafutásom alatt, a WADA által nyilvántartott 46 db vérminta egyikének értéke sem lépett ki a matematikai modell által meghatározott, elvárható egyéni referencia tartományból. Az ellenem indított eljáráskor érvényes, a WADA eredménykezelésre vonatkozó szabályzata szerint: „C. 2.1. 4. Atipikus útlevél eredmény – Hematológiai modul C.2.1.4.1 . …. Atipikus útlevéleredmény akkor születik, amikor az utolsó teszt HGB és/vagy OFFS értéke kívül esik a várható egyénen belüli tartományokon. Továbbá az utolsó (maximum) öt érvényes HGB és/vagy OFFS értékből álló hosszanti profil szintén atipikus útlevéleredménynek minősül, amikor eltér – az adaptív modell által meghatározott – várható tartományoktól (sorozatbeli atipikus útlevéleredmény).” A 2022. április 26-i véradást, mint utolsó tesztet tévedésből vértranszfúzióként dokumentálták, ez lett az ellenem indított eljárás kiváltó momentuma. A WADA szakértői az általam benyújtott bizonyítékok alapján közös nyilatkozatukban elfogadták, hogy a 2022. április 27-i vérminta kissé alacsonyabb Hgb értékét az előző napon történt 450 ml véradás (vérvesztés) okozta, tehát nem történt vérmanipuláció. Ezzel deklarálva, hogy nem minősül atipikus biológiai útlevél eredménynek. Egyébként az utolsó öt érvényes mintában a „jóslással” megállapított, várható tartománytól eltérő eredmény egy sem volt, de a 2014-től kezdődő ellenőrzési láncban 46 db nyilvántartott vérminta közt nem volt egyetlen eset sem, amikor nemhogy öt, de két egymást követő bármely érték kívül esett volna a várható „egyénen belüli” tartományon. Mindezek alapján esetemben atipikus útlevéleredmény semmiképpen nem születhetett, így a doppingeljárásnak egyáltalán semmi alapja nincs. Az ellenem indított eljárás a fentiek szerint mégiscsak folyamatban van, egy, a Magyar Antidopping Csoport Közhasznú Nonprofit Kft. által delegált három tagból álló bizottság fog döntést hozni az ügyemben. Ez a határozat kiemelkedő jelentőségű lesz. Nemcsak számomra, hanem minden sportoló számára is. Bárki kerülhet ilyen helyzetbe, hogy pusztán feltételezésekre és egy mesterséges matematikai modellre alapozva, ártatlanul vádolják meg. Éppen ezért, ha engem ártatlanul elmarasztalnak, a magam és a tisztességes sportolótársaim érdekében az összes jogi lehetőséget kihasználva bizonyítani fogom, hogy a doppingvád hibás feltételezésen alapul, egyúttal cáfolni fogom a WADA biológiai útlevél rendszerének tévedhetetlenségét. Ezen nyilatkozatomban leírtak mindenben megfelelnek a teljes valóságnak, hiteles dokumentumokkal alátámasztottak. Tiltott anyagot, tiltott módszert soha nem alkalmaztam, doppingvétséget nem követtem el! Éppen ezért minden eszközzel, teljes erőmmel harcolni fogok az igazságért, a becsületemért, a családomért és mindezekkel együtt az ártatlanságomért! Minden lehetséges fórumot ki fogok használni, hogy ártatlanul, pusztán feltételezésekre alapozva, bizonyítékok nélkül, egyetlen sportolót se ítélhessenek el.

A közlemény PDF-változata ide kattintva érhető el.

A kiemelt kép forrása: mandiner.hu

Leave a Reply