Hamilton? Vettel? Netán valaki más? – Indul a Forma-1 új idénye (2. rész)

Már csak egy nap választ el minket attól, hogy a melbourne-i Albert Parkban fölbőgjenek a motorok, és az első szabadedzéssel kezdetét vegye a Forma-1 70. idénye. Ez a szezon milleniuminak is nevezhető, ugyanis a harmadik, kínai futam lesz a száguldó cirkusz ezredik versenye. Természetesen nem volt csöndes az uborkaszezon, hiszen több szabályváltozásra és újításra is sor került. Több szakértő úgy véli, hogy az idei szabályok izgalmasabb, szorosabb versenyeket hozhatnak. A legfőbb kérdés persze idén is az, mint az utóbbi években: Lewis Hamilton tovább növeli-e vb-címei számát vagy pedig Sebastian Vettel hat év után ismét felülhet az elitkategória trónjára? Vasárnaptól kezdve minden kérdésre választ kapunk, addig is itt van az előzetes 2. része, amelyben a szabályváltozásokra, újításokra és egyéb dolgokra összpontosítok.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
Elhunyt Charlie Whiting

Mielőtt rátérnénk a cikk fő témáira, sajnos az élet úgy hozta, hogy egy nekrológgal kell indítanom. Magyar idő szerint ma hajnalban ugyanis életének 66. évében elhunyt Charlie Whiting, a Forma-1 versenyigazgatója. A hírek szerint tüdőembólia okozta a száguldó cirkusz versenyeit rendre elindító sportvezető halálát.

A brit szakember 1977-ben kezdte a pályafutását a sportágban a ma már nem létező Hesketh-csapatnál, majd a ’80-as években Bernie Ecclestone istállójához, a Brabhamhez szegődött. Miután Ecclestone 1988-ban túladott a csapaton, Whiting csatlakozott az FIA, vagyis a Nemzetközi Automobil Szövetség stábjához.

A versenyigazgatói posztot 1997-től, megszakítás nélkül töltötte be, előtte a Biztonsági Autó utasa is volt, később számos biztonsági innováció bevezetésének kezelése is a nevéhez fűződött. Bár a sportfelügyelői ítéletek nem az ő hatáskörébe tartoztak, jellemzően ő volt az, aki állásfoglalásokkal tisztázta az FIA pozícióját, egyfajta iránytű volt a mezőny számára.

Képtalálat a következőre: „charlie whiting”
Forrás: formula.hu

„Mióta a versenyzésben élek, ismertem Charlie-t – nyilatkozta Ross Brawn, az F1 sportért felelős ügyvezetője. – Mindketten szerelőként kezdtünk, jóbarátok lettünk, és sok időt töltöttünk együtt a pályákon világszerte. Mély szomorúság töltött el, amikor hallottam ezt a tragikus hírt, össze vagyok törve. Nem csak engem, hanem az egész Forma-1-es családot, az FIA-t és a motorsportok világának egészét is nagy veszteség érte.”

Jean Todt, az FIA elnöke szerint Whiting „kiváló versenyigazgató” volt, aki „központi és utánozhatatlan figura” volt, „képviselve e szenzációs sportág szellemiségét és etikáját.” Todt úgy vélte, „a Forma-1 egy hűséges barátot, és karizmatikus nagykövetet vesztett el Charlie-val.”

A hírre a legtöbb F1-es csapat képviselői és pilótái is szomorúsággal reagáltak, de a Forma-1-en túlról is érkeztek megemlékezések, egyebek mellett a háromszoros Indy 500-győztes Dario Franchitti, és az endurance-világbajnokság első embere, Gerard Neveau is részvétét fejezte ki.

Bár Sebastian Vettel egyszer úgy kiborult, hogy üvöltve szidta Whitingot, a német pilóta is elérzékenyült az események miatt.

„Ugyanúgy sokkolt, ahogy mindenki mást is, különösen azután, hogy tegnap még beszélgettem vele, és az első néhány kanyart együtt jártuk be a pályán – nyilatkozta a Ferrari versenyzője. – Nehéz feldolgozni, amikor valaki már nincs többé. Nagyon régóta ismerem, és ő mindig a mi emberünk, a versenyzők pártfogója volt.”

„Nyilvánvaló, hogy vannak szabályok, aztán jöttünk mi, ő pedig középen állt. Bárki kérdezhetett tőle bármit, bármikor, mindig készségesen állt mindenkihez, az ajtaja mindig nyitva állt. Versenyző alkat volt, és nagyon kedves ember” – tette hozzá a német pilóta, aki a 2016-os kifakadása után azonnal felkereste Whitingot, és személyesen rendezték a nézeteltérésüket.

Whiting és Vettel beszélgetésének Robert Kubica is tanúja volt, neki már nem adatott meg, hogy feltegye a kérdését a versenyigazgatónak.

„Láttam, ahogy Sebastian tegnap Charlie-val sétált. Úgy gondoltam, nem zavarom meg őket, majd pénteken, a versenyzői eligazításon felkeresem, de már nem ez lesz a helyzet, és ez nagyon elszomorít. Egyfajta ikonja volt az F1-nek, de nem csak az F1-nek. Ahogy Seb is mondta, vérbeli versenyző volt, aki mindig tudott mindent a szabályokról. Emellett nagyon kedves ember is, akiben mindig meg lehetett bízni, és támaszkodni lehetett rá. Nagyon szomorú pillanat ez.”

A rebellis versenyzők közé tartozik Max Verstappen is, aki nemrég kétszer egynapos „közmunkát” teljesített, miután a tavalyi Brazil Nagydíjon lökdösni kezdte Esteban Ocont. A Red Bull versenyzője először a Formula-E-be ment hospitálni a sportfelügyelőkhöz, majd az FIA egyik konferenciáján is részt vett Whiting társaságában.

“Nagyon megrendítő ez, mert Genfben vele töltöttem egy napot, és sok dologról nagyon jót beszélgettünk – elevenítette fel Verstappen. – Amikor távoztam, azt mondtam neki, hogy ’találkozunk Ausztráliában egy újabb szezonra.’ Aztán, nem hittem a fülemnek, amikor hallottam ezt a hírt, hiszen mindössze 66 éves volt. Minden napot becsülni kell, amikor az ember felébred, és élvezni az életet. Ez nem csak az F1-ről szól, hanem az élet más területeiről is. Pillanatnyilag szerintem most az a legfontosabb, hogy együttérezzünk a családjával, barátaival és szeretteivel.”

„Azóta ismertem Charlie-t, hogy bemutatkoztam 2007-ben – tette hozzá Lewis Hamilton. – Nyilvánvalóan hihetetlenül megrendített ez a szomorú hír, a gondolataim és az imáim vele és a családjával vannak. Az elkötelezettségével tényleg a sportág egyik pillére volt, Toto [Wolffot] idézve a sportvilág egyik ikonja volt, aki rengeteget tett értünk. Nyugodjon békében!”

„Szomorú és szürreális hírek az Ausztrál Nagydíjon. Nem hiszem el… Részvétem a családjának és a barátainak. Nagyon sokat tett a sportért, amit szeretünk. Nyugodj békében Charlie.” – írta Valtteri Bottas Twitter-oldalán.

„Szörnyű hírek Melbourne-ből. Részvétem Charlie családjának. Hiányozni fogsz a motorsport világának. Nyugodj békében.” – ezt már Charles Leclerc tette közzé ugyancsak a Twitteren.

„Óh Istenem. Részvétem a családjának és a barátainak. Nyugodj békében Charlie. Hiányozni fogsz!” – így Nico Hülkenberg.

„Nagyon szomorú hírt kaptunk ma, hogy Charlie életét veszítette. Ő igazán imádta az F1-et, és a sportág kulcsfigurája volt. Hiányozni fog a vele való találkozás a versenyeken. Mindig hallgatott a pilótákra és mindig a biztonságunkat tartotta szem előtt. Hiányozni fog. Részvétem a családjának.” – ezek Romain Grosjean gondolatai.

„Nagyon mélyen érintett Charlie halála. Mindig élveztem, ha versenyzésről beszélhettem a sportág egyik legprofibb alakjával. Nagyon fog hiányozni. Együtt érzek a családjával és a barátaival.” – írta Carlos Sainz Jr.

„Szerintem Charlie mindenkinek hiányozni fog a paddockban. Ez mindannyiunk számára szomorú hír. Részvétem a családjának és a barátainak. Mindent köszönök, amit ezért a sportágért tettél.” – jelentette ki az idei év egyik újonca, Lando Norris.

Egy másik újonc, George Russell pedig így fogalmazott: „Mélyen megrendített Charlie halálhíre. A motorsport egyik legnagyobb figurája volt. Részvétemet küldöm a családjának és barátainak. Mindannyiunknak hiányozni fog.”

Érdekesség, hogy a nap folyamán kiderült, Whiting szerda este jó hangulatban vacsorázott együtt korábbi helyettesével. A héten a helyszínen tartózkodó, az F1 Experience kétüléses versenyautóit vezető Baumgartner Zsolt is találkozott a brit szakemberrel: „Őszintén szólva nagyon meglepődtem a hír hallatán, alig akartam elhinni, hogy Charlie elhunyt. A minap együtt sétáltunk innen a paddockból a parkolóba és nagyon jót beszélgettünk. Borzasztóan sajnálom, hiszen nem volt öreg” – fejezte ki megdöbbenését hazánk eddigi egyetlen F1-es pilótája az F+1 Blog érdeklődésére.

Michael Masi az átmeneti versenyigazgató

Bár most minden a gyászról és a részvétnyilvánításokról szól, azonban a sportág vezetőinek nincs idejük lazsálni, ugyanis a Forma-1-nek jelen pillanatban nincs versenyigazgatója és versenyigazgató-helyettese sem. Ez annak köszönhető, hogy a helyettesi posztot legutóbb betöltött Laurent Mekies (aki 2004-ben Baumgartner Zsolt versenymérnökeként dolgozott a Minardinál és megfordult a jogutód Toro Rossónál is) tavaly márciusig dolgozott Whiting helyetteseként, de előbb kertészkedési szabadságra távozott, majd a Ferrarihoz igazolt, ahol jelenleg a tehetséggondozó programban dolgozik a márka fiataljaival.

Jean Todt, az FIA elnöke eredetileg péntekre tervezte az első hivatalos vizitet az Albert Park paddockjába, de a tragikus fejlemények miatt már ma, helyi időszámítás szerint délután 18 óra magasságában feltűnt a helyszínen. A sportvezető az FIA egységében rögtönzött értekezletet tartott, amelyre behívta az FIA összes, a helyszínen tartózkodó munkatársát, akik ekkor már fekete karszalagot viselve jelentek meg. A zártkörű megbeszélésről sokáig csupán annyit tudtunk, amit az üvegfalak mögül láthattak a helyszínen tartózkodó újságírók és bámészkodók: az egyeztetés egyperces gyászcsenddel kezdődött. Később azonban az FIA egy szűkszavú közleményben bejelentette, hogy a hétvégén Michael Masi tölti be a versenyigazgatói, a biztonsági igazgatói és a rajtoltatói feladatokat is. Masi az ausztrál Supercars-sorozat helyettes versenyigazgatója. A múlt hétvégén ő volt a versenybírók felügyelője a Hong Kong-i Formula-E-versenyen.

Jön az ezredik verseny, a jövő viszont kérdéses

Az idei F1-es szezon egy igazi mérföldkőhöz is elérkezik, hiszen nem is olyan sokára, az április 14-én sorra kerülő Kínai Nagydíjon ünneplik majd a világbajnokság történetének ezredik nagydíját. Ennél egy fokkal érdekesebb, hogy az egyre jobban szorító határidő közepette sikerül-e áttörést elérni az F1 2021-től esedékes szabályai és gazdasági keretei terén.

Bár e két téma szorosan összefügg, egyelőre maradjunk a szabályoknál: Több csapat is károg, és a pilóták között sincs konszenzus arról, hogy az idei szezonra előrehozott aerodinamikai szabályváltoztatások beválnak-e, de amennyiben igen, az fontos jel, hogy a jogtulajdonos, a Liberty Media által felállított kutatócsoportot megéri megtartani, de ha nem, még jobban megrendülhet a bizalom a tulajdonos iránt.

A szezon első fele sokak szerint várhatóan viharos lesz a csapatok és a jogtulajdonos közötti egyeztetés hullámaitól, hiszen a következő évtized erőviszonyai is múlhatnak a háttérben zajló csatározásokon.

Az új menedzsmenttel felálló Ferrari kezd hajlani a megállapodásra, ami kifoghatja a szelet a Mercedes vitorlájából, és a Red Bull F1-es jövőjére irányíthatja a figyelmet. Főleg akkor, ha az italgyártó csapatánál úgy érzik majd, hogy továbbra is a nagy autós márkáknak lejt majd a pálya, a sokak által várva várt új korszak hajnalán is.

Miközben a csapatok marakodhatnak a 2021-től nekik járó pénzeken, a Ferrari, a Red Bull és részben a Mercedes is holdudvart épített ki magának a Haas, az Alfa Romeo, a Toro Rosso, és kisebb mértékben a Force Indiát leváltó, de továbbra is rózsaszínben pompázó Racing Point révén. A Renault kimaradt a gyarmatosításból, a McLaren és a Williams pedig nem hajlandó csatlósnak állni.

A neves brit istállókra gyötrelmes szezon várhat, ami a Williamsnél akár egzisztenciális válságot is okozhat, miközben a wokingiak még mindig az újjáépítés fázisában vannak, új csapatfőnökre és technikai igazgatóra várva.

21 verseny lesz idén is

Az előző szezonhoz hasonlóan idén is 21 futamot rendeznek. Ennek köszönhetően az idény igen későn, december 1-jén fog befejeződni az Abu-Dhabi Nagydíjjal. A Magyar Nagydíjra augusztus első hétvégéjén kerül sor, majd ezt követően mennek nyári szünetre a versenyzők és a csapatok is.

Több neves verseny jövője is eldőlhet az idei szezon során, bár ezt szinte évről évre folyamatosan állíthatjuk. Lejár a szerződés Silverstone-ban, a Hockenheimringen, Mexikóvárosban, és billeg az Olasz Nagydíj is, ezekről mind hallunk majd az elkövetkező időszakban, miközben az F1 amerikai és ázsiai terjeszkedése is kérdéseket vet majd fel. A mexikói kormány korábban jelezte, hogy 2020-tól nem hajlandó támogatni a verseny megrendezését, így pillanatnyilag úgy néz ki, hogy idén lesz utoljára F1-es viadal a magaslati pályán.

A szervezők sajnos nem álltak el tavaly bevezetett érthetetlen intézkedésüktől, miszerint a versenyek óra 10-kor rajtolnak, úgyhogy ehhez idén is hozzá kell szoknunk.

A versenynaptár a következő (jobb oldalt a futamok kezdési időpontjai):

Március 17.Ausztrál Nagydíj, Melbourne7:10
Március 31.
Bahreini Nagydíj, Szahír
17:10
Április 14.
Kínai Nagydíj, Sanghaj 
8:10
Április 28. 
Azeri Nagydíj, Baku
14:10
Május 12.Spanyol Nagydíj, Barcelona15:10
Május 26.Monacói Nagydíj, Monte-Carlo15:10
Június 9.Kanadai Nagydíj, Montréal20:10
Június 23. 
Francia Nagydíj, Paul Ricard
15:10
Június 30.Osztrák Nagydíj, Red Bull Ring
15:10
Július 14.Brit Nagydíj, Silverstone15:10
Július 28. 
Német Nagydíj, Hockenheim 
15:10
Augusztus 4.Magyar Nagydíj, Mogyoród15:10
Szeptember 1.Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps15:10
Szeptember 8.Olasz Nagydíj, Monza15:10
Szeptember 22.Szingapúri Nagydíj, Szingapúr14:10
Szeptember 29. 
Orosz Nagydíj, Szocsi 
13:10
Október 13.Japán Nagydíj, Szuzuka7:10 
Október 27.Mexikói Nagydíj, Mexikóváros20:10
November 3. 
Amerikai Nagydíj, Austin20:10
November 17.Brazil Nagydíj, Sao Paulo18:10
December 1.Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dhabi14:10
Erősebb jelenlét az online térben

Az F1 tavaly bevezetett internetes közvetítése magasabb sebességi fokozatra kapcsol az idei évtől. Az indulás nem volt zökkenőmentes, és a tavalyi szezon során a szolgáltatás lényegében végig egy próbaverzióra emlékeztetett, az idén azonban egész jól közvetítették a tesztelés első hetét, és a versenyekre is számos új funkciót vezettek be.

A versenyek során külön csatornán lehet majd figyelni a bokszutca eseményeit, fejlesztik az élő időmérést, technikai magyarázatokat kínálnak, hétközi beszélgetős műsort készítenek, ráadásul élőben közvetítik az FIA sajtótájékoztatóit, valamint az F2-es és F3-as futamokat, valamint a Porsche Szuperkupa küzdelmeit, így a Magyar Nagydíj összes műsorszámát figyelemmel lehet majd követni. (Ezeket a tévé is adni szokta általában…) Ez különösen az F2 esetében lesz érdekes, hiszen a mezőnyben feltűnik az autósport történetének egyik, hanem a leghíresebb vezetékneve, a Schumacher is, Mick Schumacher révén, Michael fia révén.

Ezek a szabályok változtak idénre

Nincsenek jelentős változások a szabálykönyvben 2018-hoz képest, azonban az apróbb módosítások is látványos eredményekkel járnak.

Az idei szezon előtt a technikai és a sportszabályzat is számos ponton módosul, de nem kell például a 2016-2017 közötti rengeteg változásra számítani. Változásból azonban így is akad annyi, hogy újszerű legyen az autók megjelenése, váratlan események történjenek a versenyeken, árnyaltabbá váljanak az erőviszonyok, és talán még előzni is könnyebb legyen.

A technikai szabályzat változásaiban az aerodinamikát érintő módosítások okozzák a legnagyobb fejtörést a tervezőknek, és az autók külsejére is ez gyakorolja majd a legnagyobb hatást. Az előző szezon első versenyein kevés előzést láthatott a közönség, ezért a Liberty Media kutatócsoportja, élén Ross Brawnnal rávette a csapatokat, hogy egyezzenek bele a szabálykönyv átírásába.

Az első vezetőszárny a tavalyinál kevesebb, maximum öt légterelőből áll majd, a szélességét viszont 1,8-ról 2 méterre növelték, ezzel próbálják ellensúlyozni a teljesítményveszteséget. Az autó két oldalán látható, ún. bargeboardok aránya is változik, 47,5 cm helyett csak 35 cm magasak, viszont 10 centiméterrel hosszabbak lehetnek. A hátsó szárny 10 cm-rel szélesebb, 1,05 méteres lesz, a magassága 7 cm-rel 87-re nő. A DRS, vagyis az állítható hátsó szárny hatása is jelentősebbnek ígérkezik, 6,5 cm helyett 8,5 cm lesz a nyílás.

A szabályalkotók ezzel azt próbálták elérni, hogy az autók ne legyenek lassabbak, de kevésbé generáljanak turbulens légáramlatokat, amelyek megzavarják a hátulról érkező, támadni próbáló autókat az aerodinamikai tapadás csökkenésével. Ettől azt várják, hogy a támadók közelebb tudnak kerülni az elől haladókhoz, az élcsapatok viszont nem hiszik, hogy lényegesen könnyebb lesz előzni.

A módosítás jelentős többletmunkát okozott az istállóknak, ezért többen attól félnek, hogy az átalakított autók miatt növekednek majd a különbségek azok között, akik ráéreznek a trükkökre, és azok között, akik kevésbé. Azok a csapatok, amelyek nagyobb pénzügyi és kutatási forrásokkal rendelkeznek, jobb esélyekkel indulnak, ráadásul a „kicsik” a hírek szerint nehezen találtak kiskapukat a szigorúan megírt regulákban.

Folytatódik a trend, tovább híznak az autók, a minimumsúly 2019-től már 743 kg lesz, az eddigi 733 helyett. Ráadásul, 105 kg helyett már 110 kg-nyi üzemanyagot használhatnak el a pilóták a versenytáv során, így talán kevésbé kényszerülnek majd spórolásra, bár felmerült, hogy az autók telitankolása a többletsúly miatt nem lesz mindig indokolt. Az viszont üdvözlendő, hogy az idei szezontól 80 kg-os minimumsúlyt állapítanak meg a pilótáknak is, akiket így nem kell majd fogyókúrára kényszeríteni, és a magasabb testalkatúak sem kerülnek automatikusan hátrányba.

A módosítást Lewis Hamilton már tavaly méltatta, de azoknak sem kell aggódniuk, akik jól érzik magukat a bőrükben. A 80 kg-os kvótát az üléssel együtt határozták meg, akik ennél könnyebbek, ballasztot kapnak az ülésnél, így az autójuk súlyelosztása sem tér majd el nehezebb ellenfeleikétől.

A gumik frontján is próbálták észszerűbbé tenni a helyzetet, de ez várhatóan így még bonyolultabb lesz. Eltűnnek a szivárvány színeit idéző jelölések, minden futamon csak lágy, közepes és kemény gumi lesz piros, sárga és fehér jelzéssel. Az eddigi hétféle keverékből megmarad öt, amiket minden egyes hétvégére „hozzárendelnek” a három gumitípushoz.

A legkeményebb (fehér) és a leglágyabb (piros) keverékek közül a végleteket a csík nélküli változatok jelentik (Forrás: Pirelli)

Időbe telik majd megszokni, hogy például a lágy gumi az adott pályán nem ugyanaz a keverék lesz, mint az előzőn. A Pirelli az idei szezonra 0,4 mm-rel csökkenti a futófelület vastagságát, így az abroncsok kevésbé lesznek majd hajlamosak a túlmelegedésre, ezáltal a hólyagosodásra. Várhatóan több lesz az egykiállásos verseny, de a legjobb forgatókönyv érvényesülése esetén a pilóták bátran nyomhatják majd a pedált, és a korábbiaknál könnyebben támadják majd egymást.

Akadnak szintén látványos, de a nézői élmény szempontjából kevésbé lényeges módosítások is: a hátsó szárnyak véglapjaira helyzetjelző LED-csíkokat kell felrakni, még a korábbiaknál is erősebb bukósisakokat vezetnek be, és sokkal szigorúbban definiálják a visszapillantó tükrök elhelyezését, részben azért, hogy elejét vegyék a Ferrari tavalyi trükközésének, bár a megoldásuk elvileg szabályos marad.

Lefokozták a kockás zászlót

A technikai szabályzat mellett a sportszabályzat is módosult a 2019-es szezon előtt, itt is akadnak elvontabb és praktikusabb újdonságok egyaránt. Az előbbi kategóriába sorolható, hogy a szuperlicencek megítélésekor már nem veszik figyelembe, ha egy adott pilóta egy adott évben egynél több sorozatban ér el értékelhető eredményeket (ezt Mick Schumacher is kijátszotta), csak a legjobb szereplése számít. Ennél fontosabb, hogy büntetések esetén megszűnik a bokszutcai sorban állás az első szabadedzés kezdetén.

Amennyiben egy pilóta legalább 15 rajthelyes büntetést kap, automatikusan a mezőny végére kerül. Ha több versenyző „egyszerre” kerül ebbe a helyzetbe, mostantól az időmérőn elért eredményeik alapján rangsorolják őket, így a mezőny minden tagját motiválják arra, hogy minél előrébb végezzenek a szombat délutáni helyosztón.

Operatív szempontból fontos, de lényegében csak jelképes változás, hogy a futamokat mostantól hivatalosan nem a kockás zászlóval intik majd le, hanem a LED-paneleken megjelenő kockás jelzés jelenti majd a verseny végét. Ettől függetlenül továbbra is lengethetik majd félretájékoztatott celebek a zászlót (ahogy történt az Kanadában), de ha rosszkor mondják nekik, hogy lengessenek, azzal sem zavarják meg a verseny menetét.

Nincs több trükközés a Biztonsági Autó-fázisok végén sem. Eddig az ún. „Biztonsági Autó-vonalig” volt tilos az előzés, amikor a biztonsági autó a bokszutcába hajtott, az idei szezontól viszont már csak a rajt-cél vonaltól engedélyezett a helycsere. Ez kissé megnehezíti a szemfüles versenyzők dolgát, akik így kevésbé tudnak majd hasznot húzni abból, hogy az előttük haladó ellenfél esetleg nem veszi időben a lapot.

A „Biztonsági Autó-vonal” a Biztonsági Autó és a Virtuális Biztonsági Autó-fázisok során is figyelmet érdemel majd, mert eddig a pályán lévő két vonal között nem volt kötelező követni a megállapított szintidőket, ha az adott pilóta a bokszba hajtott, és a bokszutcában egyébként is kénytelen volt betartani a sebességhatárt. Ez megszűnik, bokszkiállás esetén sem lehet majd időt nyerni az ominózus pár méteren.

Kevésbé lesznek hátrányos helyzetben a bokszutcából rajtolók, mivel az idei szezontól megengedik nekik, hogy a rajtrácsra igyekvő ellenfeleikhez hasonlóan melegítő köröket tegyenek meg, és részt vehetnek a felvezető körön is, de mindkét forduló végén vissza kell térniük a bokszutcába. Így azonban mostantól már ők is üzemmeleg gumikkal eredhetnek majd a mezőny nyomába.

Érdekes szabályok

Akadnak olyan regulák, amelyek a szezon nagy része során szinte semmilyen gyakorlati jelentőséggel nem bírnak majd, amikor viszont alkalmazni kell majd őket, hirtelen igencsak meghatározók lehetnek.

Ilyen előírás, hogy az a pilóta, aki nem tud a pole pozíciót megszerző versenyző eredményéhez képest 107%-on belüli időmérős kört teljesíteni, továbbra is kaphat rajtengedélyt, de csakis az utolsó kockából vághat neki a versenynek, azokat a versenyzőket előrébb kell sorolni, akik kvalifikálták magukat, akár rajtbüntetésekkel is.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az FIA tovább szigorította az olajégetéssel kapcsolatos előírásokat is. Az idei szezontól kötelező lesz leereszteni az olajat minden kiegészítő tartályból az időmérő idejére, így érdekes lesz látni, hogy melyik gyártó melyik istállójának marad meg az elhíresült „bulimódja” a kvalifikáció utolsó, harmadik szakaszára.

Megjegyzendő két szabály azok közül is, amelyek elsősorban akkor lesznek majd érdekesek, ha megszegik őket. 2019-től a csapatok 18 órával az első szabadedzés előtt kötelesek önkéntesen nyilatkozni arról, hogy az autóik megfelelnek a szabályoknak, ha ezt elmulasztják, nem indulhatnak a hétvégén. Ettől függetlenül az FIA fenntartja a jogot, hogy szúrópróbaszerű ellenőrzéseket hajtsanak végre, és természetesen megmaradnak az edzések, futamok utáni bevizsgálások is.

Végül, de nem utolsósorban, évente hat esetben lehetőséget kapnak gyakornokok is, hogy a csapatonként 60 fős stábot kiegészítve munkatapasztalatot szerezzenek éles bevetésen is. Trükközni viszont nem nagyon lehet majd, mert egy gyakornok maximum két alkalommal dolgozhat tanulóként az F1-es nagydíjakon.

Ezek a változások lépnek tehát életbe az idei évben. Végezetül az Ausztrál Nagydíj tervezett menetrendje, magyar időpontok szerint:

2019. március 15. péntek

2:00 – 1. szabadedzés

6:00 – 2. szabadedzés

2019. március 16. szombat

4:00 – 3. szabadedzés

7:00 – Időmérő edzés

2019. március 17. vasárnap

6:10 – Futam (58 kör)

A Sportudvar idén is figyelemmel kíséri a Forma-1 történéseit. Minden futam után igyekszem a lehető leghamarabb írással jelentkezni azzal kapcsolatban, hogy milyennek láttam az adott versenyt. Kövessétek a Sportudvart és nem maradtok le semmiről sem!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply