Belgium kiejtette az ötlettelen brazilokat

VIDEÓKKAL – A várakozásokkal némiképp szembe menve belga győzelmet hozott a focivébé második negyeddöntője, miután az európai együttes 2:1-re legyőzte Brazíliát Kazanyban. Belgium az első félidőben focizott, s Fernandinho öngólja mellett egy gyönyörű kontra végén egy nem kevésbé szép Kevin De Bruyne-találattal kétgólos előnyre tett szert. A második félidőben már inkább Brazília játszotta a focit, de ez csak egy gólhoz volt elég, amit a csereként pályára lépett Renato Augusto ért el fejjel. Neymar csak dobálta magát, lassacskán az Oscar-díjra is jelölhetik, játékban viszont teljesen tanácstalan volt a horihorgas és nagyon összeszedett belga védelemmel szemben, mint ahogy társai is. Már csak európai csapatok vannak versenyben a világbajnokságon.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Péntek este az volt a kérdés, melyik csapat jut az elődöntőbe és találkozik majd a francia válogatottal, és végül az is kiderült, hogy csak európai csapat lesz a világbajnoki elődöntő mezőnyében.

A nyolcaddöntőhöz képest mindkét szövetségi kapitány változtatott. Casemiro eltiltás miatt nem szerepelhetett, az ő helyére Fernandinho került a csapatba és visszatért sérülése után Marcelo is, így Filipe Luis maradt ki a Mexikó elleni csapathoz képest. A belga csapatban annyira megtetszett Roberto Martíneznek a Japán ellen csereként beállt Nacer Chadli és Marouane Fellaini játéka, hogy mindketten a kezdőben ragadtak, a baloldalon bizonytalankodó Yannick Carrasco és Dries Mertens maradt ki ezúttal a csapatból.

Belgium soha nem látott jó formában várta a meccset, 23 mérkőzés óta volt veretlen, ebből 18-at meg is nyert, ilyenre még nem volt példa korábban a belga válogatott történelmében, de a brazilok sem panaszkodhattak, Tite vezetésével 25 meccsen csak egyszer kaptak ki.

A meccs elején rögtön Fellaini vette kezelésbe Neymart, egy kisebb könyökös landolt a brazil tarkóján, de különösebb következménye nem lett az esetnek.

Az első komoly helyzet a 8. percben jött, egy szöglet után Miranda csúsztatta meg a labdát, ami Thiago Silváról pattant kapufára.

A túloldalon is veszélyes szöglet következett, de ebből már gól is született. Chadli ívelt középre, Fernandinho válláról pedig a saját kapujába pattant a labda.

https://www.youtube.com/watch?v=VtmOPX-1N9A

Ez volt a belgák 13. gólja a tornán, ennyit még egy világbajnokságon sem lőttek soha.

A folytatásban volt helyzet itt is, ott is, de inkább a belgák uralták a meccset, Eden Hazard és Romelu Lukaku is pimasz csellel csapta be a brazil védőket.

Amikor úgy tűnt, hogy a brazilok kezdenek magukhoz térni, Neymar szöglete után indult a belga kontra. Lukaku vezette jó 40 méteren át a labdát, majd Kevin De Bruyne elé passzolt, aki a tizenhatosról kilőtte a jobb alsót. Ezzel a találattal ő lett az idei világbajnokság 100. gólszerzője.

https://www.youtube.com/watch?v=KTbhTbekpc8

Új helyzetbe kerültek a brazilok, Tite vezetése alatt még soha nem kerültek kétgólos hátrányba és vb-meccset is csak egyszer fordítottak meg ilyen állásról, még 1938-ban a svédek elleni bronzmérkőzést.

Az első félidő végén még De Bruyne szabadrúgását tolta ki a léc alól Alisson, majd a szögletet követően Vincent Kompany sarkazott kapura, de Alisson ezt is védte.

A brazilok távoli lövésekkel próbálkoztak főleg, de vagy a védők blokkoltak vagy Courtois védett Marcelo megpattanó beadása vagy éppen Coutinho lövése után.

A hajrában még Neymar szeretett volna egy tizenegyest, de túl könnyen adta meg magát Meunier mellett. Belgium tökéletes játékkal rukkolt elő az első félidőben a brazilok ellen.

A szünetben Tite beküldte Willian helyére a liverpooli Roberto Firminót, de a belgákat ez sem zavarta meg túlzottan, remekül védekeztek, a brazilok főleg tizenegyest próbáltak kiharcolni. Előbb Neymar homorított egyet, nem is kérte a videobírót, majd Jesusnak csúszott oda Kompany, ezt vissza is nézték, de mehetett tovább.

Jesusnak ez volt az utolsó megmozdulása, az 58. percben Douglas Costa jött a helyére.

A 62. percben a beszoruló belgák vezethettek egy kontrát, de Hazard ellőtte a labdát a kapu előtt. Nem sokkal később Douglas Costa belőtt labdáját ütötte Courtois Paulinho lábára, de a Barcelona középpályása nem figyelt, így már nem tudta kapura lőni a labdát.

A 73. percben Tite beküldte Renato Agustót is, akinek két perc sem kellett, Coutinho beadása után fejjel vette be Courtois kapuját.

https://www.youtube.com/watch?v=b6ODOo_MCAg

A gól természetesen új lendületet adott az amúgy is sokkal aktívabb braziloknak, Firmino kis híján egyenlíteni tudott. A 81. percben megint Renato Augusto került helyzetbe, de lövése nem sokkal elkerülte a jobb alsót, pedig Tite már indult volna ünnepelni, annyira közel volt.

A 84. percben Coutinho került hatalmas helyzetbe, Neymar készítette vissza neki a labdát, de nagyon csúnyán mellé lőtt a Barcelona játékosa.

Az utolsó percekben tovább erőlködtek a brazilok, a belgák pedig okosan tartották a labdát. A hosszabbítás perceiben még Neymar lövését tolta ki Courtois a léc alól, az eredmény pedig már nem változott.

A brazilok tovább várhatnak, hogy újra vb-döntőbe kerülhessenek, amire legutóbb 2002-ben volt példa. Belgium Franciaországgal találkozik majd világbajnoki elődöntőben. Korábban egyszer voltak a vörös ördögök a legjobb négyben még 1986-ban, amikor végül negyedikek lettek.

A kiemelt kép forrása: FIFA/Getty Images/Michael Regan – FIFA

Leave a Reply