Lebukott a doppingteszten a bridzs világelsője

A Nemzetközi Bridzs Szövetség (WBF) egy évre eltiltotta a sportág világelsőjét, a norvég Geir Helgemót, amiért egy tavaly szeptemberben szolgáltatott mintájában többek között tesztoszteron nyomára bukkantak a doppingellenőrök. Első hallásra meghökkentőnek tűnhet, hogy egy kártyajátékban is lehet doppingolni, de a bridzsben nem ez az első eset.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A norvég Geir Helgemo négytagú csapat kategóriában háromszoros világbajnoknak számít, nem mellesleg egyéniben vezeti a bridzs világranglistáját. A következő egy évben azonban nem találkozhatnak vele a világszerte népszerű kártyajáték űzői és kedvelői a versenyasztaloknál, mivel a nemzetközi szövetség (WBF) 12 hónapos eltiltással sújtotta. A 49 éves Helgemo azért kapta a büntetést, mert egy tavaly szeptemberi versenyen pozitív mintát szolgáltatott a doppingellenőröknek. A norvég az eltiltás mellett a szövetség doppingellenes eljárásának költségeit is köteles megfizetni mintegy négyezer euró értékben.

Geir Helgemo (Forrás: Twitter)

A WBF közleménye szerint a ma Monaco színeiben versenyző Helgemo egy tavaly szeptemberben, az egyesült államokbeli Orlandóban rendezett tornán szolgáltatta a pozitív mintát. Egészen pontosan tesztoszteron és a nők ovulációjának stimulálásához használt klomifén és annak származékainak nyomaira bukkantak. Bár ez még bizonyítás tárgyát képezi, de valószínűsíthető, hogy egy hormonkoktél keretében vitte be a vétkes ezeket a tiltott szereket a szervezetébe. A tesztoszteron és a klomifén fokozzák a felhasználó agresszivitását vagy teljesítőképességét.

A WBF egyike a 36, NOB által elismert nemzetközi sportági szakszövetségnek, vagyis egy szinten kezelik a bridzset az olimpiai műsorban szereplő karatéval vagy vitorlázással, összesen egyébként 28 nyári és 7 téli olimpiai sportággal. Mindez azzal jár együtt, hogy a WBF is alávetette magát a doppingellenes nemzetközi szabályoknak, s rendszeresen ellenőrzéseket végez a versenyzők körében.

Ennek ellenére nem ez az első eset, hogy a sportágban felüti a fejét a dopping. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) egy 2015-ös jelentésében ugyanis arra mutatott rá, hogy a sportágban jelen lehetnek az ún. béta-blokkolók, azaz olyan szerek, amik fékezni tudják az adrenalinnak a szervezetre gyakorolt káros hatásait, és ezáltal könnyebbé tudják tenni a koncentrációt egy hosszú torna során.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: MACIEJ KULCZYNSKI/PAP/Panoramic

Leave a Reply