Átigazolási összefoglaló (január 14.)

VIDEÓVAL – Javában zajlanak az események a labdarúgó átigazolási piacon, ahol egészen január végéig lehet nyélbe ütni transzfereket, illetve csúcsra pörgetni a pletykagenerátorokat. A Sportudvar szokás szerint minden hétköznap és vasárnap este összefoglalóval jelentkezik a legfontosabb eseményekről.

HAZAI HÍREK
A Serie A-ból érdeklődnek a ZTE tehetsége iránt

A ZTE FC NB II-es labdarúgócsapata már Törökországban edzőtáborozik. Nem tartott a csapattal az együttes 17 éves játékosa, Horváth Krisztofer, mivel érdeklődik iránta az olasz Serie A-ban szereplő SPAL – számolt be róla a zaol.hu.

Sallói István, a ZTE FC sportigazgatója a részletekkel kapcsolatban a megyei portálnak röviden annyit mondott, hogy ha mégsem lesz megállapodás a Serie A 16. helyén álló olasz klubbal, akkor Horváth Krisztofer is a csapat után utazik Törökországba, az edzőtáborba.

A 17 éves játékos már az előző bajnokságban bemutatkozott a ZTE FC felnőttegyüttesében, a 2018–2019-es kiírásban pedig az NB II-ben kétszer kezdőként, 12 alkalommal csereként jutott szóhoz, és egy gólt szerzett.

Magyar U-válogatott játékos szerződött Dunaszerdahelyre

A magyar utánpótlás-válogatott Csóka Dánielt szerződtette a felvidéki FC DAC 1904. A 18 esztendős középhátvéd az angol élvonalbeli Wolverhamptontól érkezett.

A szlovák élvonal második helyén álló DAC-nál folytatja pályafutását Csóka Dániel, a magyar U19-es válogatott hátvédje másfél évre kölcsönbe érkezett az angol első osztályban szereplő Wolverhamptontól.

„Az őszi hazai Eb-selejtezős meccseken figyelt fel rám a DAC – mondta a Nemzeti Sportnak a 18 esztendős, ballábas belső védő. – Novemberben néhány napot Dunaszerdahelyen töltöttem, nagyon tetszett, amit láttam, s a teljesítményemmel meggyőztem a sárga-kékeket. Noha személyesen nem ismertem a dunaszerdahelyi magyar légiót, novemberi itt-tartózkodásom idején sokat segített Kalmár Zsolt, Vida Kristopher és Vida Máté is. Biztos vagyok benne, hogy nekik köszönhetően könnyebb lesz a beilleszkedés, mint Angliában volt, ahová tizenhat évesen kerültem. Mindenesetre nagyon sokat tanultam ott is, mert saját magamra voltam utalva.”

Csóka Dániel elmondta, várja már, hogy pályára lépjen a MOL Arénában, s részese legyen a fantasztikus hangulatú mérkőzéseknek.

Az új szerzeményről Peter Hyballa, a dunaszerdahelyi együttes vezetője is nyilatkozott: „Tehetséges középhátvéd, aki már az első tavaszi meccsen, a listavezető Slovan ellen játszhat, ha a felkészülés során meggyőz a teljesítményével.”

Csóka Dániel a ZTE Akadémián nevelkedett, édesapja, Csóka Zsolt és nagybátyja, Molnár Balázs (14-szeres válogatott) hosszú évekig a ZTE labdarúgója volt.

Stieber végül marad Washingtonban?

Korábban sajtóhírek alapján beszámoltam róla, hogy Lucas Rodríguez után újabb argentint igazolhat a D.C. United labdarúgócsapata Stieber Zoltán posztjára: az előző szezonban kölcsönben az együttesnél focizó Yamil Asadot. A legfrissebb hírek szerint azonban a támadó középpályás mégsem tér vissza.

A D. C. United híreivel foglalkozó blackandredunited.com legfrissebb hírében Yamil Asad nyilatkozatát idézik, ebben a támadó középpályás egy argentin rádiónak elmondta, úgy döntött, marad a Vélez Sarsfieldnál, amely az előző idényben kölcsönadta az amerikai profi ligába, és szeretné beverekedni magát az argentin csapatba.

Asaddal kapcsolatban korábban a D.C. United általános menedzsere, Dave Kasper beszélt arról, hogy tárgyalnak a Vélezzel a támadó középpályás megszerzéséről, aki az előző idényben 30 bajnoki meccsen kilenc gólt szerzett és öt gólpasszt jegyzett az amerikai csapatban.

„Amennyiben Asad valóban nem tér vissza, annak a fő nyertese Stieber Zoltán lehet” – fogalmaz a blackandredunited.com. A múlt héten ugyanis több forrás is arról számolt be, hogy a szintén támadó középpályás Lucas Rodríguez érkezésével és Asad visszatérésével Stieber az élő szerződése ellenére létszámfölöttivé válhat Washingtonban, de ez a helyzet így változhat.

Holland szélsőt igazolhat a Loki

Hollandia legrégebbi újságja, a Leeuwarder Courant információja szerint Justin Mathieu (a kiemelt képen) elhagyja az SC Cambuur csapatát, és elképzelhető, hogy a Debrecenbe szerződik.

A 22 éves, tilburgi születésű szélső a helyi Willem II akadémiáján kezdte el rúgni a bőrt, 2013-ban mutatkozott be a felnőttek között, de az élvonalba kerülést követően klubja előbb az FC Oss, majd a Go Ahead Eagles csapatának adta kölcsön.

2016-ban az FC Oss megvásárolta, majd egy évvel később eladta az ugyancsak második ligás SC Cambuurnak. Mathieu a 2017–2018-as idényben 29 mérkőzésen öt gólt szerzett, a jelenleg is zajló bajnokságban pedig 15 meccsen szintén ötször volt eredményes. A Cambuur húsz forduló után az Eerste Divisie 9. helyén áll.

Távozása nem meglepetés, ugyanis klubja másfél év alatt háromszor is felfüggesztette, legutóbb december elején, így az utóbbi hetekben csak a tartalékokkal készülhetett.

Leeuwarder Courant úgy tudja, a játékost a Debrecen szeretné tesztelni. „Justin csütörtökig  Magyarországon lesz, meg kell várnunk, mi történik” – nyilatkozta a lapnak Foeke Booy technikai igazgató. 

Mathieu 2012 októberében és 2013 márciusában összesen hat tétmérkőzésen (Eb-selejtezős csoportkör, majd elitkör) játszott a holland U17-es válogatottban.

Szlovák kiszemeltje van a Ferencvárosnak

Több lengyel forrás, köztük a wislaportal.pl is arról számolt be, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata érdeklődik a Wisla Kraków szlovák szélsője, Martin Kostál iránt.

A wislaportal.pl szurkolói oldal szerint a Jagiellonia Bialystok és Magyarországról a Ferencváros is szerződtetné a Wisla 22 éves szlovák támadó középpályását, Martin Kostált.

A hírek szerint a magyar klub nagyobb összeget, több mint egymillió zlotyit (67 millió forint) fizetne a játékosért, aki ősszel 19 bajnoki mérkőzésen két gólt szerzett és öt gólpasszt jegyzett a csőd közelbe jutott krakkói klubnál, amely 2017-ben szerződtette a felvidéki Nagyszombatról, a Spartak Trnavától.

A szurkolói portál hozzáteszi, Kostál a Wisla egyik legértékesebb labdarúgója, jó őszt produkált, így nem meglepő, hogy vannak kérői. A szerződése nyárig köti Krakkóba, de a klubnak opciós joga van, hogy újabb egy évvel hosszabbítson a támadóval.

Lengyelországi információk szerint Kostál sokkal szívesebben igazolna az FTC-hez, mint az őt szintén csábító Jagielloniához.

Korábban a Sportudvar az elsők között adott hírt arról, hogy a Ferencváros ugyancsak Lengyelországból szerződtetheti a grúz válogatott Lasa Dvalit, aki azóta a hírek szerint már orvosi vizsgálatra érkezett a zöldekhez.

A magyar klub átigazolási sajtóhíreket nem kommentál, így csak a hivatalos bejelentésekkor derül ki, hány játékos érkezik a télen az Üllői útra a lengyel piacról.

A Haladás érdeklődik a Ferencváros egyik támadója iránt

Miközben a Ferencváros csapata rövidesen bejelentheti a grúz Lasa Dvali szerződtetését, Kjartan Finnbogason után újabb légiós távozhat a csapattól.

Az izlandi Finnbogason a múlt héten távozott a Ferencvárostól közös megegyezéssel (azóta már nyilatkozott is magyarországi tapasztalatairól), de az ősszel kevés szerepet kapó légiósok közül a szerb Dejan Georgijevicsnek, a német Julian Kochnak, valamint az argentin Matías Rodrígueznek is bizonytalan a jövője, utóbbi iránt Ecuadorból érdeklődnek.

Távozhat továbbá a portugál Rui Pedro is, akiért értesüléseink szerint a Haladás jelentkezett be. A vasiak kölcsönvennék a támadót, aki korábban, még a Kolozsvár játékosaként a Bajnokok Ligájában is szerepelt. Rui Pedro, illetve a többi, fent említett légiós el sem utazott a Ferencváros törökországi edzőtáborába.

A Haladással kapcsolatos hír, hogy a klubnál korábban szóba kerülő felvidéki Saláta Kornél már nem szerepel a kiszemeltek között.

Bolgár védőt szerződtetett a Puskás Akadémia

Az NB I-ben szereplő Puskás Akadémia két és fél évre szerződtette Kamen Hadzsiev bolgár labdarúgót – számolt be róla a klub honlapja.

A játékos kedden csatlakozik csapattársaihoz a spanyolországi edzőtáborban.

A középhátvédként és védekező középpályásként is bevethető labdarúgó játszott többek között a bolgár Lokomotiv Szófiában, a német VfB Oldenburgban és a holland Fortuna Sittardban.

2017 nyara óta a bolgár élvonalbeli PFC Beroe csapatát erősítette, amellyel tavaly a negyedik helyen végzett a bajnokságban.

Hadzsiev eddig összesen 70 bolgár első osztályú mérkőzésen lépett pályára, s hazája válogatottjába is kapott már meghívót, de még nem szerepelt a nemzeti csapatban.

Távozik Ádám Martin Angyalföldről

Az NB II-ben szereplő Vasas FC a hivatalos oldalán számolt be arról, hogy a játékos kérésére felbontotta Ádám Martin szerződését. Úgy tudni, a csatár hamarosan alá is írhat új csapatához.

A 24 éves támadó szerződése a nyáron járt volna le, és bár a klub vezetősége az elmúlt hetekben többször is kísérletet tett a megállapodás meghosszabbítására, a játékos nem fogadta el, majd jelezte, hogy szeretné felbontatni a szerződést, s erre Szanyó Károly vezetőedző beleegyezésével sor került.

Ádám Martin 2009 nyarán került a Vasas akadémiájára, a felnőttcsapatban a 2014–2015-ös idényben debütált. 139 bajnoki mérkőzésen 27 gólt szerzett, az őszi szezonban 15 meccsen három gólig jutott.

„Köszönöm szépen mindenkinek, akivel az elmúlt években együtt dolgozhattam itt a Vasasnál az Akadémiától a felnőttcsapatig – mondta Ádám Martin. – Rengeteg szép élménnyel távozom, de úgy érzem eljött az ideje a váltásnak. A nyáron is szóba került ez már, lett is volna lehetőségem távozni, de a kiesést követően nem szerettem volna elhagyni a csapatot. Ahogy azonban telt az idő, úgy éreztem, váltásra van szükségem. Az az igazság, hogy kicsit belefásultam az ittlétbe, már nem éreztem magam jól a bőrömben. Úgy voltam vele, új lendületre van szüksége a karrieremnek.”

„Nyáron, amikor elkezdtük a felkészülést, már szó esett róla, hogy hosszabbítsunk. Ezt a klub vezetősége fel is ajánlotta, de én korainak éreztem, és kértem, hogy várjunk a tárgyalásokkal. Most az őszi szezon végeztével ismét visszatértünk erre. A klubvezetés jelezte, hogy annak ellenére is szeretnének már most hosszabbítani, hogy az ősszel kétszer is sérüléssel bajlódtam, és nem tudtam elegendő meccsen játszani, és a gólok sem úgy jöttek, ahogy mindenki remélte. Mivel már kevesebb, mint fél év volt csak vissza a szerződésemből, így a szabályok szerint más klubok ajánlatait is meghallgathattam, és ezt követően úgy döntöttem kérem a szerződésem felbontását, mivel nem láttam annak értelmét, hogy fél évig még úgy játsszak itt, hogy közben már tudom, a nyáron majd máshol folytatom.”

„Azt gondolom, a helyzetet a Vasas vezetői is hasonlóan ítélték meg, és végül nem volt vita köztünk, úgy váltunk el egymástól, hogy senkiben sincs tüske. Köszönöm az eddigi éveket, és köszönöm szépen a Vasas vezetésének, hogy hozzájárult a szerződésem felbontásához. Sok sikert kívánok a csapatnak és a szurkolóknak egyaránt, nagyon fogok szurkolni, hogy meglegyen a feljutás.

A Nemzeti Sport Online úgy tudja, Ádám zöld-fehérbe öltözhet, hamarosan aláírhat az NB II-ben 3. helyen telelő Kaposvári Rákóczihoz.

Bejelentette új igazolásait a Budafok

Bejelentette három új játékosát az NB II-ben szereplő Budafoki MTE, a csapathoz Kovács Zoltán, Csiszer Balázs és Kulcsár Kornél érkezett, miközben hárman távoztak a klubtól.

A 34 éves kapus, Kovács Zoltán a ZTE kölcsönjátékosaként legutóbb a Vasas keretének tagja volt, de az angyalföldiek nem foglalkoztatták bajnoki mérkőzésen, Budafokon azonban számítanak a tapasztalatára. Kovács korábban 63 élvonalbeli mérkőzésen védte az MTK, a BFC Siófok, az Újpest, a Diósgyőr, illetve a Kaposvár kapuját az NB I-ben, 2011 és 2014 között Cipruson légióskodott.

„Remek képességű kapus, aki a fiatalszabály miatt a Vasasnál nem kapott lehetőséget a bizonyításra – mondta a klub honlapján korábbi kaposvári csapattársáról a Budafok sportigazgatója, Oláh Lóránt. – Számítunk a tapasztalatára. Azért is szerződtettük, hogy segítse a fiatalok fejlődését, Póser Dániel és Balogh Péter sokat tanulhat tőle.”

A védelembe Csiszer Balázs érkezett. Ő a hátsó alakzat jobb és bal oldalán egyaránt bevethető, ősszel a Kaposvárban focizott. A 19 éves Csiszer tagja volt Székelyföld válogatottjának, amely a tavaly nyári, londoni CONIFA-világbajnokságon a negyedik helyen végzett.

„A vezetőedző, Csizmadia Csaba hívta fel rá a figyelmet, szélesítheti a variációs lehetőségeket a szélsőhátvéd pozícióban. Ráadásul, mivel 1999-es születésű, még jövőre is a fiatalszabály hatálya alá eső játékos lesz” – tette hozzá Oláh Lóránt.

A harmadik érkező a 27 éves Kulcsár Kornél, aki fiatalon mutatkozott be az NB I-ben a Kaposvár játékosaként, majd a Haladás, a Pápa, a Mezőkövesd, a Kisvárda, az ETO FC Győr, a Soproni VSE, a Mosonmagyaróvár és a ZTE együttesében is szerepelt. A zalaiaknál ősszel öt bajnoki találkozón játszott az NB II-ben.

„Zseninek indult, és bár később kissé megrekedt a karrierje, hiszünk benne, hogy újra tudjuk éleszteni ezt a pályafutást – mondta Kulcsárról Oláh Lóránt. – Támadó középpályásként elsősorban az előkészítésben, a kiszolgálásban jeleskedik, jól passzol és kiválóan lát a pályán.”

Rajtuk kívül csatlakozott a Budafok keretéhez két saját nevelésű játékos, az egyaránt 17 éves Harsányi Dániel és Farkas Bálint, ők az ősszel már bemutatkoztak a felnőtt csapatban.

A XXII. kerületiekhez kapcsolódó hír még, hogy a klub szerződést hosszabbított Kovács Dáviddal, a csapatkapitány 2020 nyaráig érvényes megállapodást írt alá. Távozott viszont a Budafoktól a 27 éves kapus, Szabó Balázs, a 19 esztendős középpályás, Nagy Dávid, valamint a 21 éves csatár, Boros Gábor.

NEMZETKÖZI HÍREK
Rabiot lehet Fabregas utódja

Brit sajtóhírek szerint a Barcelona és a Bayern München után a Premier League-ben szereplő Chelsea is beszállna az Adrien Rabiot-ért folyó küzdelembe, a PSG középpályása ugyanis tökéletes pótlást jelentene a nemrégiben a Monacóhoz távozó Cesc Fabregas helyére.

A PSG 23 éves középpályásának nyáron jár le szerződése, és többször is elmondta, hogy nem szeretné meghosszabbítani kontraktusát a párizsiaknál, amire a vezetőség szigorú szankciókkal válaszolt, és kijelentették, hogy határozatlan ideig nem léphet pályára.

Rabiot-t még 2018 nyarán hozták szóba a Barcelonával, majd az év végén a katalán klub meg is erősítette, hogy tárgyalnak a francia játékos átigazolásáról. Legutóbb pedig a Bayern München jelentkezett be a középpályás játékjogáért, hiszen spanyol források szerint a Barcelona nem akarja megadni a PSG által kért összeget, így a bajorok elhappolnák a gránátvörös-kékek elől a labdarúgót.

Hogy még tovább bonyolódjon a játékos körüli mizéria, az angolok szerint a Chelsea is szívesen látná a soraiban Rabiot-t, aki tökéletes pótlást jelentene lenne a nemrégiben a Monacóhoz igazoló Cesc Fabregas helyére. Viszont ha nem jutnak egyezségre a felek, akkor a londoniak ajánlatot tennének a Cagliari 21 éves olasz középpályásáért, Nicolo Barelláért.

Sajtóhír: Modric a Juventusba szerződhet

Sajtóhírek szerint a Juventus Cristiano Ronaldo után a tavalyi aranylabdás Luka Modricot is elcsábítaná a Real Madridtól.

Luka Modricot korábban már szóba hozták olasz klubbal, az Internazionaléval, de most úgy tűnik, hogy a Juventus is harcba száll a 33 éves játékosért, állítja az olasz Sport Mediaset.

A torinói klub nyáron 100 millió euróért szerződtette a 33 éves, ötszörös aranylabdás támadót, Cristiano Ronaldót a Real Madridtól, így egykori csapattársával játszhatna ismét együtt Modric, ami még vonzóbbá teheti számára az olasz rekordbajnok csapatot.

A világbajnoki ezüstérmes horvát középpályás 2012-ben érkezett a madridiakhoz, eddig 282 mérkőzésen lépett pályára a blancóknál, és összesen 15 kupát nyert velük. Jelenlegi szerződése 2020 nyaráig érvényes; a Transfermarkt 25 millió euróra becsüli az értékét.

Gattuso: Ha rajtam múlna, bezárnám Higuaínt a szobámba

Gennaro Gattuso nem épp arról híres, hogy visszafogja magát, épp ezért a sajtótájékoztatói általában legalább annyira szórakoztatóak, mint az AC Milan találkozói. A milánóiak mesterét most Gonzalo Higuaínról kérdezték, és persze most is kimondta, amit gondol.

Higuaín 2018 augusztusában érkezett az AC Milanhoz kölcsönbe, azzal a nem titkolt szándékkal a klub részéről, hogy ha minden jól megy, az idény végén a piros-feketék meg is vásárolják az argentin csatárt. 

Egybehangzó olasz lapértesülések szerint azonban a 15 bajnoki meccsen hat gólnál járó Higuaín nem érzi jól magát Milánóban, és szíve szerint már januárban búcsút intene a San Sirónak, és Angliába, a Chelsea-hez igazolna.

Erről kérdezték Gattusót, aki nem titkolta egy pillanatig sem, ha rajta múlna, a Milan nem engedné sehová az argentint.

„Hogy távozik-e Higuaín? Ez az ő döntése. Ha rajtam múlna, akkor fognám, bezárnám egy szobába a házamban, és két-három óránként adnék neki enni, amíg véget nem ér az átigazolási időszak…” – fogalmazott Gattuso a Milan legutóbbi sajtótájékoztatóján.

Mi tagadás, jó kis emberrablási terv ez, kérdés, Higuaínt ez maradásra bírná-e…

Rossi visszatérhet Manchesterbe?

Brit sajtóhírek szerint a Manchester United menedzsere, Ole Gunnar Solskjaer úgy döntött, ad egy esélyt a 30-szoros olasz válogatott csatárnak, Giuseppe Rossinak.

A Parmában és a Manchester Unitedben nevelkedő Rossi pályafutása csúcsán a Villarrealban és a Fiorentinában focizott, de játszott a Newcastle Unitedben, a Levantéban, a Celta Vigóban, majd a Genoában is.

A korábbi olasz válogatott támadó még mindig csak 31 esztendős, 2018 nyara óta azonban nincs csapata.

Ennek több oka is van, az egyik, hogy Rossi az utóbbi években szinte folyamatosan sérülésekkel küzdött, a másik, hogy az olasz csatár tavaly szeptemberben doppingügybe keveredett, amelynek végén aztán csak egy figyelmeztetést kapott.

A BBC-nek író Simon Stone beszámolója szerint Solskjaer úgy gondolta, egy jó csatárra minden csapatnak szüksége van, így meghívta a Manchester United edzésére Rossit, akivel korábban csapattársak voltak az MU-nál.

Mivel az olasz támadó nincs épp topformában, ha jól alakul a „próbajáték” Angliában, akkor sem valószínű, hogy hamar pályára lép a Manchesterben, de mivel Rossi ingyen igazolható, nem sok vesztenivalójuk van a Vörös Ördögöknek.

Legrosszabb esetben elküldik az olaszt, legjobb esetben viszont van egy hálás, gólerős cserecsatáruk ingyen.

Fiatal argentinnal erősített a Dortmund

A német Bundesligában listavezető Borussia Dortmund csapata szerződtette Leonardo Balerdit a Boca Juniorstól – közölte a BVB hivatalos honlapján.

Az egyik legnagyobb dél-amerikai tehetségként számon tartott Balerdiért fél Európa sorban állt, többek között a Barcelona is szerette volna soraiban tudni. A 19 éves argentin belső védő választása azonban a Borussia Dortmundra esett, amely a Kicker szerint 15 millió eurót fizetett a játékjogáért a Boca Juniorsnak. A 188 cm magas hátvéd 2023 nyaráig írt alá, piaci értékét 2.5 millió euróra taksálja a Transfermarkt.

Leonardo Balerdi – aki a Boca Juniors első csapatában csak öt tétmeccsen játszott – a Dortmund első idei igazolása, a kezdőbe kerülésért Abdou Diallóval, Ömer Toprakkal és Julian Weigllel kell megküzdenie.

A kiemelt kép forrása: Leeuwaeder Courant

Leave a Reply