Felfüggesztették Neymar adóbírságát

Mint ismeretes, Neymar, a világ legdrágább labdarúgója 2017-ben csaknem 15 millió eurónak megfelelő összegű bírságot kapott Brazíliában adóelkerülés miatt, ami még a Barcelonához 2013-ban történt igazolásával kapcsolatos. A Paris Saint-Germain sztárjának most azonban nem kell a részletek törlesztésével foglalkoznia, mivel a bíróság átmenetileg felfüggesztette az ítélet teljesítését. A döntés ellen az adóhivatal nyomban fellebbezett.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Egy brazil bíró átmenetileg felfüggesztette annak az ítéletnek a végrehajtását, amelynek értelmében Neymarnak 88 millió brazil reál, mintegy 5 milliárd forint büntetést kell – részletekben – befizetnie az államkasszába, mivel még 2013-ban, amikor a Santostól a Barcelonához szerződött, több adózási szabálytalanságot is elkövetett, többek között elkerülte bizonyos adók befizetését. Décio Gabriel Giménez, a Sao Paulo állambeli Santos bíróságának bírája első fokon döntött a befizetés további intézkedésig történő felfüggesztéséről azzal az indoklással, hogy nem tisztázott, Neymarnak mennyit is kellene befizetnie bírság címén. A helyi sajtó szerint a brazil állami adóhivatal már fellebbezést nyújtott be a végzés ellen.

Az adóhivatal 2015 szeptemberében fagyasztott be Neymar vagyonából 188,8 millió reált, azaz mai árfolyamon csaknem 11 milliárd forintot, mert nem fizette be a képi jogai után teljesítendő adókat 2011 és 2013 között, vagyis nevelőklubjánál, a Santosnál eltöltött utolsó évei során. Neymar 2017-ben jelentősen csökkenteni tudta az eredetileg kiszabott bírságot, miután a gazdasági minisztérium adóügyi fellebbezésekkel foglalkozó igazgatási tanácsa hatályon kívül helyezett kettő, az adózási szabályok megsértése miatt hozott elmarasztaló ítéletet, amelyek kapcsolatban álltak a játékos szponzori szerződésével, amelyet édesapjának két cége hozott tető alá.

Barcelonába igazolása mindmáig vizsgálat tárgyát képezi

Ugyan Neymarnak két ügyet sikerült megszüntetnie, azonban három eljárás továbbra is érvényben maradt vele szemben. Az egyik a Santos által a képi jogok értékesítése után kifizetett összegek utáni adózással, egy másik pedig a Barcelona által még 2011-ben Neymar apjának egyik vállalkozása, az N&N Consultoria részére folyósított 10 millió eurós “kölcsönnel” kapcsolatos. A hatóságok úgy vélik, ez a “hitelösszeg” valójában egy biztosíték volt arra vonatkozóan, hogy Neymar 2013-ban a katalánokhoz szerződik. Neymar elfogadta 1,2 millió eurónyi bírság befizetését, a brazil adóhivatal azonban 2018-ban közölte, hogy valójában 16 milliót kellene kiperkálnia, ami mai árfolyamon is közel 14,5 milliónak felel meg.

Neymar Santosból Barcelonába történt átigazolása a spanyol igazságszolgáltatás szerint is több szabálytalanság közepette valósult meg. A játékos és a Barcelona ellen is eljárás folyik csalás és korrupció miatt. A gránátvörös-kék klub hivatalosan azt közölte, hogy a brazil sztár 57,1 millió euróért szerződött hozzá, amiből 40 milliót a családja, a fennmaradó részt pedig a Santos csapata kapta meg. A spanyol adóhivatal szerint viszont valójában 83,3 millió eurót fizetett ki a Barcelona a transzfer érdekében.

Egy biztos, ez az összeg is jócskán elmarad attól a 222 millió eurótól, amelyért Neymar 2017-ben Párizsba tette át székhelyét. A brazil gólzsák azóta a hírek szerint visszavágyik Barcelonába, ám a jelenlegi őrült körülmények közepette kérdéses, mikor térhet vissza, feltéve, ha valóban ezt akarja.

#NeViseljMaszkot, vagyis ha teljesen egészséges vagy, sehol se viselj maszkot, mert azzal senkin sem segítesz!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply