Darts-vb: Vérfürdő lett az álomelődöntőből

A két Michael: van Gerwen és Smith játsszák a darts-világbajnokság döntőjét január 1-jén. Smith 6-3-ra verte a meglepetésember Nathan Aspinallt, míg van Gerwen 6-1-re kiütötte a végig enerváltan dobáló Gary Andersont. A holland világelső harmadik világbajnoki címéért szállhat harcba a fináléban, míg a korábbi ifjúsági világbajnok Smith először érhet a csúcsra a felnőttek között.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az első elődöntőben Michael Smith óriási lendülettel kezdett, és ez ellen Nathan Aspinallnak nem volt ellenszere. Az első két szettben Aspinall leget sem tudott nyerni, Smith folyamatosan 100 fölötti körátlaggal 2-0-ra elhúzott.

De Aspinall nem omlott össze. A világranglistán 73. helyezett angol szépen lassan összerakta a játékát, átlaga elkezdett felfelé kúszni, miközben Smith kissé visszaesett. Aspinall megragadta a lehetőségeit, és 3:2-vel majd 3:1-gyel 2-2-re egyenlített.

Aspinall teljesen felvette Smith tempóját. Repkedtek a 180-as körök, és úgy tűnt, nem engedik el egymást. Ám 3-3 után Smith kihasználta Aspinall hibáit, és egymás után két szettet nyerve 5-3-ra elhúzott. Így tehát Smithnek más csak egyetlen szett kellett a győzelemhez. A nyolcadik játszma végén Smith 16 darab 180-as körnél járt, Aspinall 12-szer dobott ilyet.

A kilencedik szettet Smith kezdhette, vagyis Aspinallnak minimum egyszer brékelnie kellett, hogy életben tartsa esélyét. Bár megvolt rá a lehetősége, a kulcsnyilakat nem tudta érvényesíteni, Smith pedig nem kegyelmezett: 3:0-val hozta a szettet, és elsőként bejutott a döntőbe.

Smith körátlaga 105.22 lett, de Aspinall is nagyszerű volt 100.53-mal. Smith 17-szer, Aspinall 13-szor dobott 180-as kört. Smith kereken 50 százalékkal kiszállózott (22/44), és Aspinall is közel járt hozzá 48.15 százalékkal (13/27).

Smith életében először játszhat döntőt, míg Aspinall elképesztő diadalmenetének köszönhetően nagyjából 40 helyet fog előre lépni a világranglistán.

Az előzetesen a másiknál jóval nagyobb érdeklődésre számot tartó elődöntőben, amely előrehozott döntőnek is beillett, Michael van Gerwen brutálisan kezdett, elképesztő magabiztossággal vetette bele magát a küzdelembe. A holland világelső 4-0-ra elhúzott. Gary Anderson rég játszott olyan rosszul, mint tegnap este: sorra hagyta ki a kiszállókat és rengeteg szektorhibája is volt. Ugyan az első leget egy 127-es kiszállóval elhozta hátsó pályáról, de utána teljesen szétesett a skót, akin jól látszódott, hogy fejben nincs ott a színpadon, de lehet, hogy ezzel egy időben hátfajdalmai is kínozták, bár ez a mozgásán és az arckifejezésein nem volt észre vehető. Problémáit jól példázta az is, hogy az egyik szünetben ahelyett, hogy levonult volna a pihenőhelyiségbe, végig fönnmaradt a színpadon, és dobálta a nyilakat gyakorlásképpen. Ez azonban nem hozta meg a remélt áttörést a kétszeres világbajnoknak.

A 4. szett végén van Gerwen 109.36-os körátlagon állt, és ami meglepő, hogy Anderson is magasan 100 fölött járt (102.3). Mégis sima 4-0 volt a hollandnak. Mindketten 6-6 darab 180-as kört dobtak, de van Gerwen kiszállói sokkal jobban ültek (12/18, 66% és 3/8, 37.5%).

Anderson bosszankodhatott, mert hiába tett meg mindent, van Gerwen legyőzhetetlennek tűnt ezen az estén. A kétszeres világbajnok skótnak gyakorlatilag semmi sem jött össze. Ezzel együtt 5-0 után Anderson egy pillanatra feltámadt, és megnyerte a hatodik szettet, ám nagyon súlyos átok ült a kiszállóin, és ezen ment el számára az egész meccs.

Van Gerwen valósággal átgazolt a skóton, kegyetlenül erős játékkal diadalmaskodott 6-1-re. A holland körátlaga 104.76 lett, Andersoné 97.98. Mindketten 11-szer értek el 180-as kört. Van Gerwen 39 kísérletből dobta meg 19-szer a kiszállót (48.72%), míg Anderson mindössze hétszer találta el a duplát 29 kísérletből (24.14%). Így csak az a holland nyerhetett, akia meccs előtt azt nyilatkozta, hogy valami különlegeset vár magától ezen a mérkőzésen. Ez finoman szólva is keményen valóra vált…

A világbajnokság döntőjét, amelyen tehát Michael van Gerwen és Michael Smith küzd meg a Sid Waddell-trófeáért, magyar idő szerint kedden este 21 órakor kezdik. Van Gerwen harmadik vb-címét szerezheti meg a negyedik döntőjén, míg a korábbi ifjúsági világbajnok Smith első nekifutásra egyből a csúcsra érhet a felnőttek között. Mindkét játékos bombaformában van a tornán, így bízhatunk abban, hogy egy izgalmas és szoros finálénak lehetünk szemtanúi újév estéjén.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply