Ilyen volt 2018: December legfontosabb történései

Új európai kupasorozat a gyengébb országok számára a fociban, a Forma-1 új védőeszközének dícsérete és darts, darts, és darts… – röviden így lehetne jellemezni az év utolsó havának sporttörténéseit. A Visszapillantó rovat szilveszteri, évzáró cikkében persze ennél azért részletesebben tekintünk vissza decemberre.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az Európai Labdarúgó-szövetség még november végén döntött arról, hogy 2021-től beindítja harmadik számú kupasorozatát, amely egyelőre az Európa Liga 2 munkanéven fut, de nyilván más elnevezése lesz végül. Ebben a sorozatban a gyengébb országok csapatainak biztosítanának helyet, a lebonyolítás pedig hasonló lesz, mint a Bajnokok Ligájában és az Európa Ligában, vagyis 32 együttes kerülhet be. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a magyar foci számára nagyobb lehetőségeket nyithatna meg az új sorozat, de a tervek alapján úgy néz ki, hogy csapataink többsége valóban az új kupában indulhatna, de ennek az az ára, hogy a két nagyobb sorozatban összesen EGY magyar gárda állhatna rajthoz. Önmagában a harmadik számú kupa ötlete nem ördögtől való, de nem biztos, hogy használni fog a gyengébb országok fejlődése szempontjából. Erről írtam egy terjedelmes cikket december elején. (Ja, és közben kiesett a MOL Vidi az Európa Ligából, pedig a Chelsea-vel 2:2-t játszott.)

Túl van a Forma-1 az első olyan idényen, amikor kötelező volt az autók pilótafülkéje fölé telepíteni a glóriának nevezett megoldást, amely a versenyzők fejének és nyakának erősebb védelmét hivatott elősegíteni. Eleinte sokan – köztük jómagam – is fanyalogtak a megoldás miatt, mivel esztétikailag nem volt a legjobb, de minden bizonnyal a döntéshozók nem ezt, hanem az életvédelmi szempontokat vették figyelembe, amikor döntöttek a glória bevezetéséről. A glória pedig ha dicsőséget nem is hozott a száguldó cirkusznak, de Charles Leclerc életét minden bizonnyal megmentette a Belga Nagydíjon, amikor Fernando Alonso autója centikkel repült el a Ferrarihoz igazolt monacói pilóta feje fölött, s ha nincs a glória, akkor a spanyol kocsijának szárnylapja el is találta volna a fejét, amely súlyos sérülést eredményezhetett volna.

December 13-án vette kezdetét a 2019-es darts-világbajnokság a londoni Alexandra Palace-ban. Ez az esemény játssza a főszerepet a Sportudvaron az elmúlt hetekben, konkrétan december második felében – a Visszapillantó rovat 2018-at fölelevenítő cikkei mellett – csak ezzel foglalkozó írásokat lehetett olvasni az oldalon. Ez persze nem csoda, hiszen az évvégi, év eleji ünnepi időszak legnagyobb sporteseményéről van szó, ami iránt Magyarországon is egyre nagyobb az érdeklődés. A világelső Michael van Gerwen december 15-én mutatkozott be, igaz, debütálása nem volt zökkenőmentes, ugyanis egy magáról megfeledkezett szurkoló kétszer is leöntötte sörrel a bevonulása kezdetén, ami miatt több percet csúszott a kezdés, mivel a hollandnak meg kellett mosakodnia és mezt kellett cserélnie. Ez azonban nem jelentett akadályt számára abban, hogy simán legyőzze Alan Tabernt.

A világbajnokság tavaly számtalan meglepetést, nagy nevek korai búcsúját eredményezte, de idén talán még nagyobb volt a csillaghullás, hiszen két nagy név, Peter Wright és az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld is már az első mérkőzésén elvérzett előzetesen jóval esélytelenebbnek tartott riválisával szemben. Voltak olyan napok, amikor a kiemeltek több mint fele búcsúzni kényszerült már az első mérkőzésük végén.

A torna címvédője Rob Cross volt, aki egy éve nagy meglepetésre, de teljesen megérdemelten lett a világ legjobbja. Címét azonban már nem védheti meg, mivel ő is viszonylag korán, a legjobb 16 között búcsúzott a vébé előtt a világranglista 90. helyén álló Luke Humphriesszal szemben.

Ahogy arról ma beszámoltam, tegnap este lezajlottak az elődöntők. Az alsó ágról Michael Smith jutott be a fináléba, miután 6-3-ra verte Nathan Aspinallt. A felső ági elődöntőt előrehozott döntőként harangozták be sok helyen, s mindenki nagy csatát várt Michael van Gerwentől és Gary Andersontól. Utóbbi azonban rendkívül indiszponált teljesítményt nyújtott, amit van Gerwen tökéletesen kihasznált, és 6-1-re nyert. Az alábbiakban a két finalistát: van Gerwent és Smitht bemutató cikkeket közlöm.

Ez volt az év utolsó havának, decembernek az összefoglalása. Ezzel természetesen a Visszapillantó rovat 2018-at, a Sportudvar első teljes esztendőjét hónapról hónapra fölelevenítő sorozata is a végéhez érkezett. Remélem, sikerült a lehető legrészletesebben összefoglalnom az óév sportos történéseit, és nem hagytam ki semmi olyat, aminek esetleg helye lett volna valamelyik anyagban. Egy év múlva ismét jönnek a havi összefoglalók az esztendő utolsó 12 napjában, hiszen 2019 is rengeteg beszédtémát fog szolgáltatni a sportban, amikre a Sportudvar igyekszik folyamatosan odafigyelni és reflektálni, no meg amikor eljő az ideje, visszaemlékezni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply