A Paintsil-sztori újraindul: Hamis életkort adhatott meg az FTC csatára

VIDEÓVAL – Úgy néz ki, idén mindkét átigazolási időszak egyik főszereplője lesz Joseph Paintsil Magyarországon. A Ferencváros ghánai játékosa januárban azzal hívta föl magára a figyelmet, hogy rendkívül zavaros körülmények között, a klub által előírtnál jóval később tért vissza a Zöldekhez, miközben mindenféle indokokkal próbálta magyarázni késlekedését. Most, hogy véget ért az NB I idei szezonja, úgy néz ki, folytatódik a Paintsil-saga, ugyanis a PestiSrácok.hu arról írt, hogy a ferencvárosiak labdarúgója tíz évet letagadhatott életkorából. A portálnak olyan orvosi papírok kerültek a birtokába, amikből az derül ki, hogy Paintsil valójában nem 20, hanem 30 éves. Az FTC télen tűzbe tette a kezét a focista megtartásáért, most viszont ehhez képest feltűnően érdektelennek mutatkozik az ügyben, ami összefüggésben állhat a most kiderült csalással.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A ferencvárosi szurkolók máig szidják a zöld-fehér klub vezetését, amiért nem áldozott súlyos pénzeket a tavaly ősszel kölcsönbe érkezett ghánai Joseph Paintsilért, aki a csapat talán legjobbja volt az elmúlt idényben. A kulisszák mögé nézve viszont nagy átverés körvonalazódik, ugyanis a pimaszul fiatalon a magyar bajnokság egyik kiemelkedő játékosává vált Paintsil talán nem is olyan pimaszul fiatal – írta meg a PestiSrácok.hu csütörtökön. A hírportál birtokába került orvosi papírok alapján a szurkolók kedvence nem 20, hanem 30 éves. Az FTC a tél elején még megküzdött Paintsilért, lenyomta a belga Genket is, hogy magánál tartsa cselgépét, most viszont már kisebb a lelkesedés. Elvégre egy 30 éves játékos közel sem ér annyit a játékos piacon, mint egy 20 éves tehetség.

Mesébe illően kezdődött a történet, az FTC jelenlegi másodedzője, a korábban ghánai szövetségi kapitányként dolgozó Ralf Zumdick egy csiszolatlan gyémántra, az akkor 19 (vagy 29, ki tudja…) éves Joseph Paintsilre bukkant 2017 nyár végén. A gyors középpályás fiatal (vagy nem is annyira fiatal?!) kora ellenére már túl volt első felnőtt válogatottságán. Az Accrában született játékos előbb a ghánai Ajax FC-ben és az azóta megszűnt Red Bull Akadémián nevelkedett, majd két idényt játszott a Tema Youth csapatában. Innen került a Ferencvároshoz kölcsönbe 2018. júniusig tartó szerződéssel, ahol az első meccsén gólt lőtt a Vasasnak, a Videoton ellen pedig az év góljának választott találattal köszönt be, amelyre a szurkolók mellett Fiola Attila is sokáig emlékezni fog.

A díjat azonban a ghánai támadó középpályás helyett a klub vezérigazgatója vette át, mivel Paintsil nem érkezett vissza a téli felkészülés kezdetére, noha az FTC decemberben írásban megállapodott a csatárt és a ghánai klubot képviselő játékosügynökkel, hogy a labdarúgó átigazol a Ferencvárosba, és pontosan rögzítették a játékos jövőbeni fizetését is. Ezzel vette kezdetét a Paintsil-ügy, amelynek során az aláírt szerződések ellenére másik klubnak akarta őt értékesíteni a menedzsere. A Zöld Sasok ekkor a sarkukra álltak, és megakadályozták, hogy a belga Genk csapatához kerüljön a játékos. A Sportudvar is hírt adott arról, hogy Paintsil január második felében visszatért a kerethez a portugáliai edzőtáborban, a késedelmet pedig az átigazolási hercehurca helyett arra fogta, hogy maláriát diagnosztizáltak nála január elején. Miután mindenki megnyugodott, a tavaszi idényben ismét kiváló formában segítette csapatát a bajnoki címért vívott hajszában, nem rajta múlt, hogy végül a Videoton lett a befutó.

Paintsil azzal távozott klubjától a bajnokság végeztével, hogy a június közepén kezdődő felkészülésre visszaérkezik, azonban közben újabb hírek röppentek fel az átigazolásáról. A 4-4-2.com kedden közölte, hogy a svájci Basel lehet a következő állomáshelye, de a német élvonalból most kiesett 1.FC Köln, valamint három belga csapat, az Anderlecht, a Genk és az FC Brugge is érdeklődik a fiatal tehetség iránt.

Most viszont megkérdőjeleződött Joseph Paintsil életkora. Igen, jól látod, az életkora. Olyan orvosi papírok jutottak a PestiSrácok.hu birtokába, amelyekből az látszik, hogy egyáltalán nem biztos, hogy egy fiatal, csiszolatlan gyémántot talált tavaly Ralf Zumdick. Könnyen lehet, hogy valójában egy kiforrott, már a pályafutása vége felé közelítő játékos volt az FTC egyik kulcsembere a most véget ért bajnokságban. A ghánai Kumasi városában lévő Micro Medical Center irata alapján – meglepő módon – igaznak tűnik Paintsil januári, nagyon gyengének tűnő magyarázata a maláriával, ugyanis a január 8-ra keltezett lelet valóban maláriát említ vele kapcsolatban. Ennél meglepőbb viszont, hogy a Ferencváros ifjú titánja 30 éves a papír tanúsága szerint.

A papírról készült fotók ide kattintva megtekinthetőek.

Akik jártasak a labdarúgás világában, azok számára ismerősen csenghet a sztori, hiszen ez nem az első ilyen afrikai eset lenne. A korosztályos világbajnokságokon a fiatal játékosok visszatérő panasza, hogy valószerűtlen fizikumú és érettségű játékosok akadnak az afrikai kortársaik között. Ez például egy korosztályos vébén komoly versenyhátrány az európai fiatalok számára, az afrikai focistáknak viszont később, a klubéletben jelentős pénzügyi előnyöket jelenthet, ha néhány évvel későbbre vannak anyakönyvezve. A Sportudvar is hírt adott arról, hogy a tavalyi U17-es világbajnokságon a nigeri válogatottban öt olyan játékos is helyet kapott, aki a hivatalos iratok alapján 2000. január 1-jén született. Amennyiben akár csak egy nappal előbb jöttek volna világra, már nem szerepelhettek volna ezen a tornán.

Paintsilt jelenleg félmillió euróra taksálja a Transfermarkt, de egy 20-21 éves, erős, képzett fiatalért sokkal több átigazolási pénzt és fizetést hajlandók áldozni a klubok – a további fejlődésében bízva –, mint egy harmincéves játékosért. Ez ügyben a Pesti Srácok megkérdezte egy ismert magyar menedzseriroda igazgatóját, aki elmondta, hogy sok összetevője van egy játékos piaci értékének az életkorától a legutóbbi idényben nyújtott teljesítményén át az érdeklődő klub szükségleteiig, de egy jó képességű fiatal titán alapvetően több pénzt ér, mint egy ugyanolyan tudású harmincéves labdarúgó.

Azt nem tudni, az irat mikor kerülhetett a Ferencvároshoz, vagy milyen más irat lehet ott a játékossal kapcsolatban, illetve volt-e belső vizsgálat a klubnál. A támadó ügye egyébként továbbra is a levegőben lóg, a hírportál szerint furcsa helyzet állt elő. Paintsil júniusban elvileg szabadon igazolhatóvá válik, így nem kell érte kivásárlási árat fizetni, az is tudható, hogy a menedzsere aláírta a Ferencvárossal a megállapodást arról, hogy jövőre is náluk folytatja, maga a játékos viszont (valószínűleg külső nyomásra) nem. Akárhogy is alakul a sorsa, kérdés, hogy a Basel vagy akár a Köln felkínál-e neki olyan fizetésről szóló szerződést a pályafutása utolsó szakaszára, amelyet aláírna.

A PestiSrácok.hu érdeklődött a IX. kerületi klubnál, hogy miért nem hozták nyilvánosságra, hogy a játékosuk a papír szerint tíz évvel fiatalabbnak mondja magát a valóságosnál, ahogy azt is megkérdezték, a továbbiakban is foglalkoztatnák-e a játékost. Eddig a pillanatig nem reagáltak a kérdésekre.

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply