Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 7-én

VIDEÓVAL – Hét nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Könnyedén verte Belgium a Szalah-mentes Egyiptomot

A labdarúgó-világbajnokságra készülő csapatok csatáján Belgium hazai pályán 3–0-ra legyőzte a sérüléséből lábadozó Mohamed Szalah nélkül felálló Egyiptomot szerda este.

A belgák az első fél óra végéhez közeledve szerezték meg a vezetést, Eden Hazard 18 méteres lövését el-Hadari csak maga elé tudta ütni, az érkező Romelu Lukaku pedig közelről a kapuba passzolt (1–0).

A 38. percben Carrasco erőszakossága eredményezett újabb ziccert, beadására Eden Hazard érkezett, és 11 méterről az elvetődő kapus mellett a hálóba lőtt (2–0).

A szünetben négyet is cseréltek a hazaiak, érkezett többek között Batshuayi és Fellaini is, a ráadás pillanataiban pedig ők ketten összehozták a harmadik találatot, előbbi parádés szólója után utóbbinak már csak a gyakorlatilag üres kapuba kellett passzolnia (3–0).

A korábban a FIFA-világranglistát is vezető európai együttes 18 meccs óta veretlen, és a legutóbbi négy fellépésén gólt sem kapott.

Panama vereséggel hangolt a vébére

A panamai labdarúgó-válogatott a Norvégiától elszenvedett 1–0-s vereséggel zárta felkészülési mérkőzései sorát szerdán az oroszországi világbajnokság előtt.

A panamai válogatott 2018-ban eddig csak egy gólt szerzett, és a norvégok kapuját sem tudta bevenni. A házigazda skandináv csapat viszont már a 4. percben eredményes volt Joshua King révén, és ezzel meg is nyerte az oslói meccset.

Panama Angliával, Belgiummal és Tunéziával szerepel majd egy csoportban a világbajnokságon.

Dél-Korea nem bírt Bolíviával

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra készülő dél-koreai válogatott felkészülési mérkőzésen gól nélküli döntetlent játszott a bolíviai együttessel ma délután Innsbruckban.

Az ázsiaiak a vb-felkészülést hétfőn Szenegál ellen zárják Grödigben.

Dél-Korea a jövő csütörtökön kezdődő tornán a svédekkel, a mexikóiakkal és a címvédő németekkel szerepel egy csoportban. Bolívia nem jutott ki a világbajnokságra.

Kihagyja Özil a németek utolsó edzőmeccsét

Nem tudta végigcsinálni a német válogatott csütörtöki edzését Mesut Özil, az Arsenal 29 éves középpályása, aki így nem játszik a pénteki, Szaúd-Arábia elleni felkészülési mérkőzésen.

A német válogatott tájékoztatása szerint Özil csak futógyakorlatokat tudott végezni csütörtökön, ezért elővigyázatosságból nem lép pályára pénteken. A világbajnok középpályásnak a bal térdével vannak problémái.

Németország pénteken Leverkusenben fogadja Szaúd-Arábiát, ezt követően utazik el az oroszországi vb-re, ahol a svédekkel, a mexikóiakkal és a dél-koreaiakkal küzd meg a csoportból való továbbjutásért.

Nem az angolok vannak a legjobban leterhelve

Az angol labdarúgó-válogatott aktuális vb- és Eb-búcsúi után szinte mindig előjön a téma a játékosok túlterheltségéről. E tekintetben az oroszországi világbajnokság résztvevői közül, ha csak a számokat nézzük, nem a háromoroszlánosok vannak a leghátrányosabb helyzetben – írta meg a Nemzeti Sport Online.

Nincs téli pihenő, ráadásul a kerettagok rengeteg mérkőzést játszanak a különböző klubsorozatokban az idény során. Ezzel is szokták magyarázni az angol válogatott kudarcait, utóbbira azonban az oroszországi vb után nem hivatkozhatnak a szigetországban az esetleges újabb korai búcsú után, főleg akkor, ha Spanyolország, Franciaország és/vagy Brazília megelőzi a csapatot.

A három említett válogatott játékosai ugyanis a 2017–2018-as szezonban több időt töltöttek a pályán tétmeccsen, mint az angol keret tagjai.

A listát a spanyolok vezetik 85 554 perccel, őket követik a franciák 81 982 perccel, míg a harmadik Brazília labdarúgóinak 80 533 játékperc jutott a klubjukban minden sorozatot figyelembe véve 2017. július 1. és 2018. május 31. között – derül ki a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) kimutatásából.

Az angolok 23 fős keretének a BBC cikke szerint 994 tétmérkőzés jutott a vizsgált időszakban, az érintett labdarúgók átlagosan 43 találkozón szerepeltek. A 76 476 perc azt jelenti, hogy az angol játékosok átlagosan 3325 percet töltöttek a pályán klubjukban, ami 37 teljes mérkőzésnek felel meg.

A vb-re nevezettek közül Rui Patrício, a portugál válogatott és a Sporting CP kapusa neve mellett áll a legtöbb játékperc az előző évadból, konkrétan 5580.

A mezőnyjátékosok között a horvát Duje Caleta-Car focizta a legtöbbet, a horvát védő 5117 percen át segítette a Red Bull Salzburgot, többek között Európa-liga-elődöntőbe.

Lionel Messit sem sokat pihentette a klubja, 5008 percen át számított rá a Barcelonát irányító Ernesto Valverde.

Az első százban hatan találhatók az angol keretből: a 43. helyen álló Kyle Walker, valamint Harry Maguire, Jordan Pickford, Harry Kane, Eric Dier és Dele Alli.

Az angol Premier League-ből 28 játékos szerepel a top 100-ban, a La Ligából 21, a Serie A-ból 11, a Ligue 1-ből kilenc.

Pelé szerint a brazilok nem alkotnak csapatot

Pelé, a brazilok legendás labdarúgója szerint honfitársai képesek megnyerni az oroszországi világbajnokságot, de esélyeiket csökkenti, hogy kiváló játékosaik nem alkotnak csapatot.

A 77 éves legenda elmondta: nagyon bízik a két évvel ezelőtt kinevezett szövetségi kapitány, Tite képességeiben, akinek irányításával a válogatott 20 mérkőzésen 16 győzelmet aratott, és csupán egyszer szenvedett vereséget. A háromszoros világbajnok csak amiatt aggódik, hogy néhány nappal a vb-rajt előtt még mindig nincs meg az ideális összeállításuk.

Az egyéni képességeket tekintve minden játékos nagyon jó. De nem alkotunk csapatot” – hangsúlyozta.

Titét sérülések is megakadályozták abban, hogy a legjobb együttest állítsa össze. Dani Alves keresztszalag-szakadása miatt kénytelen kihagyni a vb-t. Neymar februári sérülését követően vasárnap tért vissza – a horvátok elleni 2–0-s győzelem során csereként gólt szerzett –, viszont Renato Augusto és Douglas Costa azért nem játszhatott a találkozón, mert nincs százszázalékos állapotban.

Pelé szerint Neymar a világ egyik legjobb focistája, aki sokkal több tapasztalattal rendelkezik, mint a 2014-es vb-n, de egyedül nem képes világbajnoki címet nyerni Brazíliának.

Világbajnokságot csak csapatok nyerhetnek” – mondta. Elárulta: a minden idők legjobb brazil válogatottjának tartott, 1970-ben vb-aranyérmes csapatban rajta kívül Tostao, Rivellino és Gerson is irányítót játszott klubjában, a sikerükhöz azonban más is kellett.

„A vébé előtt több mint hat hónapot töltöttünk együtt. Esetünkben ezért működtek a dolgok” – hangsúlyozta Pelé.

Az öt vb-aranyérmével rekorder brazil válogatott az idén három felkészülési mérkőzést játszott, s mindegyiket úgy nyerte meg, hogy nem kapott gólt. A horvátok előtt még márciusban a vb-rendező oroszokat Moszkvában 3–0-ra, a vb-címvédő németeket Berlinben 1–0-ra győzték le. A vb-rajt előtti utolsó barátságos összecsapásukat vasárnap Bécsben az osztrákok ellen játsszák.

Brazília csapata Svájccal, Costa Ricával és Szerbiával szerepel azonos csoportban a jövő csütörtökön kezdődő világbajnokságon.

Amerikából jönnek a legtöbben a vébére

Az Egyesült Államokból érkezik a legtöbb fociturista a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnokságra.

A szervezők hozzávetőleg egymillió külföldivel számolnak, s az eddig értékesített 2.3 millió jegyből a határokon túlról legtöbbet – 86 710 darabot – az amerikaiak igényelték, akiknek a csapata ki sem jutott a vb-re. A második helyen a brazilok állnak 71 787, a harmadikon a kolumbiaiak 64 231 belépővel.

A komoly latin-amerikai érdeklődést jelzi az is, hogy Argentínából 52 999, Peruból 42 645 jegyet vásároltak, a külföldi top 10 egyetlen európai országa a címvédést váró Németország 60 457 belépővel. A házigazda oroszok 872 578 jegyet vettek eddig.

A belépők tulajdonosainak szurkolói igazolványt kell igényelniük, amely megkönnyíti a hatóságok számára az azonosítást, de számos előnye is van a turisták számára: a birtokában ugyanis nem kell orosz vízumot váltani, és a tömegközlekedés, illetve néhány helyközi vonatjárat is ingyenesen igénybe vehető.

Figyelmezteti a magyarokat a külügy

Az Oroszországban június 14. és július 15. között megrendezendő labdarúgó-világbajnokságra készülő magyar szurkolókat figyelmezteti a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) konzuli szolgálata, fokozott óvatosságot kérnek a kiutazóktól.

A konzuli szolgálat honlapján közzétett tájékoztatásban elsősorban arra kérik a kiutazó szurkolókat, hogy regisztráljanak a konzuli szolgálat weboldalán, hogy szükség esetén mielőbb segítséget nyújthassanak nekik.

Azt tanácsolják, hogy utazás előtt győződjenek meg, útlevelük érvényes-e. Az úti okmánynak a beutazástól még további hat hónapig érvényesnek kell lennie.

A fehérorosz és az orosz fél Minszkben aláírta azt a kétoldalú megállapodást, amely a külföldi állampolgárok belépésével kapcsolatos kérdéseket is szabályozza a labdarúgó-világbajnokság tekintetében. Ennek értelmében a szurkolói igazolvánnyal és érvényes útlevéllel rendelkezők vízummentesen utazhatnak be, illetve át mindkét ország területén, de kizárólag június 4. és július 25. között.

A szurkolói igazolványt a mérkőzésre szóló jegy megvásárlását követően kell kiváltani online vagy a szurkolói igazolványok kiadására az adott országban létrehozott kézbesítési pontokon. A szurkolói igazolványok egyes múzeumokba is kedvezményes belépést biztosítanak.

Ugyanakkor a szurkolói igazolvány sem a beutazáskor, sem a tartózkodás alatt nem helyettesíti az érvényes, sértetlen útlevelet.

A világbajnokságot Oroszország 11 városában rendezik meg, a mérkőzéseknek Jekatyerinburg, Kalinyingrád, Kazany, Moszkva, Nyizsnyij Novgorod, Rosztov na Donu, Szamara, Szaranszk, Szentpétervár, Szocsi és Volgográd ad otthont. Ezen városok közül jelenleg csak Moszkvába és Szentpétervárra lehet eljutni közvetlen repülőjárattal Magyarországról, a többi helyszínre csak átszállással.

A konzuli szolgálat javasolja, hogy az Oroszországon belüli utazáshoz a világbajnokság idejére üzembe állított különvonatokat vagy a nagyobb légitársaságok járatait vegyék igénybe. Azt nem ajánlják, hogy saját vagy bérelt gépjárművel utazzanak Oroszországba.

A jelentős földrajzi távolságokra tekintettel azt tanácsolják, hogy utazás előtt gondosan tervezzék meg az útvonalukat, a kiemelt érdeklődés miatt pedig mielőbb intézkedjenek a közlekedési eszközre szóló jegy megvásárlásáról, valamint a szállásfoglalásról.

A konzuli szolgálat a kiskorúak beutazásával kapcsolatban közölte: a vízummentes beutazáshoz érvényes útlevél és érvényes szurkolói igazolvány, valamint belépőjegy szükséges. A kiskorú születési anyakönyvi kivonata vagy annak hiteles másolata mindig legyen a kísérőnél. Amennyiben a 18. életévét még be nem töltött fiatal nem a szüleivel vagy csak az egyik szülővel utazik Oroszországba, javasolják, hogy a születési anyakönyvi kivonaton kívül a szülő(k) a külföldre utazáshoz hozzájáruló nyilatkozata (lehetőleg nemcsak magyar, hanem orosz nyelven is) szintén legyen a kísérőnél.

A mérkőzések helyszínére a nézők csak érvényes jeggyel, szurkolói igazolvány birtokában, biztonsági ellenőrzést követőn léphetnek be. A stadionokba a belépés a mérkőzés kezdete előtt három órával vagy a szervezők által a jegyen meghatározott időpontban lehetséges.

A szervezők által tiltott tárgyakkal nem lehet belépni a stadionokba.

A világbajnokság zsúfolt helyszínein és a mérkőzéseknek otthont adó városok turisztikai pontjain is számítani lehet arra, hogy megemelkedik a kisebb bűncselekmények, lopások, zsebtolvajlások száma. Ezért javasolják, hogy csak a valóban szükséges iratokat vigyék magukkal, a készpénzt pedig belső zsebben tartsák.

A konzuli szolgálat kitért rá: Oroszország a terrorizmus tekintetében magas rizikófaktorú országnak számít, és biztonsági szempontból a fokozottan veszélyeztetett régiók közé tartozik. Ezért arra kérik az utazókat, hogy fokozott körültekintéssel járjanak el és fordítsanak kiemelt figyelmet a biztonsági előírások betartására. Különösen figyeljenek útlevelükre, amelynek pótlása a magyar külképviseletektől távol meglehetősen nehéz.

Ragyogó és vonzó világbajnokságot ígérnek az oroszok

Egy felejthetetlen és sokszínű Oroszország képét szeretnék mutatni a labdarúgó-világbajnokság szervezői a külföldről érkező szurkolóknak.

A felkészülés időszakában a világ legnagyobb országában 13 milliárd dollárnyi (3484 milliárd forint) összeget költöttek infrastruktúra-fejlesztésre.

Hat város repülőtere kapott új terminált, 21 hotelt építettek fel a vébéhelyszíneken” – mondta korábban Alekszej Szorokin, a szervezőbizottság főigazgatója. Hozzátette: 14 kórházat szereltek fel a világbajnokság közeledtével, egyúttal hangsúlyozta, túlzásokba nem estek, „ezekre (a beruházásokra) szükségünk van”.

A házigazdák ragyogó és vonzó világbajnokságot szeretnének szervezni, melyen a látogatók jól érzik magukat, és hazatérve másoknak is ajánlják Oroszországot utazási célpontként.

Soha nem tapasztaltam, hogy egy ország ennyit tett volna a szurkolók fogadásáért” – jelentette ki hétfőn több hírügynökségnek nyilatkozva Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke.

A jeggyel rendelkező drukkerek akár ingyenesen is utazhatnak a rendező városok között, a nagy forgalomnövekedés kezelésére – mint azt Szorokin hangsúlyozta – több mint 700 kisegítő vonatot állítanak forgalomba.

Az európai szurkolókat képviselő szervezet illetékese ugyanakkor jelezte, hogy bár a felajánlás nagyon előremutató, a járatok döntő többsége már teljesen megtelt.

Ronan Evain szerint gond lehet a focituristák elhelyezésénél is, mivel a magánszállásokat kínálók megpróbálják egyre feljebb tornázni az áraikat, akár úgy is, hogy már meglévő foglalásokat mondanak vissza.

Moszkvában vélhetően egyensúlyba kerül a helyzet, mivel ott hatalmas a kínálat. Az olyan városokban azonban, melyekben a szálláshely-infrastruktúra nem elégséges, mint például Szaranszkban vagy Nyizsnyij Novgorodban, az árak elszabadulnak” – tette hozzá.

Panini-matricákat loptak Argentínában

Napokon belül kezdetét veszi a 2018-as labdarúgó-világbajnokság, a részt vevő országokban óriási a várakozás, de még ezek közül is kiemelkedik az argentínai vb-láz…

Szokványos dolog, hogy egy labdarúgással kapcsolatos nagyobb eseményre a Panini cég matricás albumokat gyárt. A rendszer egyszerű, az emberek megveszik a csomagokat, aztán beragasztják az albumba a sztárokat.

Igen ám, de gyakran ismétlődnek a játékosok, mások pedig nem nagyon akarnak felbukkanni a sokadik vásárlás során sem, így igencsak nehéz teljessé tenni a kollekciónkat.

Ahogyan az lenni szokott, Argentínában is szoktak a gyűjtők egymással cserélni, hogy megkaparintsák a hiányzó darabokat, de vannak, akik a tömeges „beszerzésben” hisznek – számolt be a Nemzeti Sport Online.

Egy felfegyverzett csoport ugyanis Buenos Aires vonzáskörzetében kirabolt egy nyomdát, ahonnan 638 doboznyi matricát lovasítottak meg. Dobozonként tíz csomag, csomagonként öt matrica található, így összesen 31 900 matricát zsákmányoltak. Egy csomag amúgy helyi árfolyamon 15 pesóba (mintegy 163 forintba) kerül, a 6380 csomag így összesen valamivel több mint egymillió forintba kerül(t volna).

Eltávolítatták a krizantémokat a dél-koreaiak

A labdarúgó-válogatott érkezését előkészítő dél-koreai küldöttség majdnem mindennel elégedett volt a világbajnokság kiválasztott szentpétervári szálláshelyén, de a virágdíszítést nem kérte.

Az RTR Planeta tévécsatorna munkatársa arról számolt be, hogy az ázsiaiak megkérték a személyzetet, hogy a fehér krizantémokat vegyék ki a vázákból, és az ő ottlétük alatt lehetőleg ne is tegyenek ki ilyen virágokat, mert ez számukra rossz előjel.

A kiemelt kép forrása: AFP

A kiemelt képen Michy Batshuayi, a belga válogatott csatára ünnepli az Egyiptom ellen szerzett gólját a belgák kabalafigurájával, a vörös ördöggel június 6-án.

Leave a Reply