U17-es foci VB: öt játékos is épphogy befért a nigeri csapatba

Rendkívül szerencsés egybeesést lehet fölfedezni az afrikai Niger U17-es labdarúgó-válogatottjának névsorában. Az Indiában jelenleg is zajló korosztályos világbajnokságon szereplő együttesben ugyanis öt olyan játékos is van, aki 2000. január 1-jén született, vagyis ha ők akár csak egy nappal is hamarabb jönnek világra, akkor már nem lehetnének tagjai a 17 éven aluliak csapatának. Azonban nem biztos, sőt erősen valószínű, hogy nem mindegyikőjük született ebben az időpontban…

Már önmagában az figyelemre méltó (legalábbis számomra), hogy a szegény szubszaharai ország, Niger csapata kijutott az U17-es labdarúgó-világbajnokságra, hiszen korábban még sosem járt FIFA-tornán, de az is az együttesre terelte a figyelmet, hogy a keretben öt olyan labdarúgó is van, aki 2000. január 1-jén született. Rajtuk kívül kettő, 2001. január 1-én világra jött focistát is találunk a csapatban. Azért fontos kiemelni, hogy öten is 2000 első napján születtek, mert a szabályok értelmében 2000. január 1-je előtt született labdarúgók nem szerepelhetnek a 17 éven aluliak idei világversenyén. Így azonban ők még pályára léphetnek a tornán, többek között a Brazília ellen, ma délután vívandó sorsdöntő összecsapáson is.

Luis Verdini, Niger szövetségi edzője szerint az egybeesésnek kulturális magyarázata lehet: “A muzulmánok nem ünneplik a születésnapjukat, ezért nem is tartják nyilván azokat. Amikor útlevélre van szükségük, egyszerűen kijelentik, hogy hány évesek. Dolgoztam felnőtt sportolókkal is korábban, és ők sem ismerik a születési dátumukat…” Niger az indiai világbajnokságon eddig két csoportmeccsen esett túl: Észak-Koreát 1-0-ra legyőzte, Spanyolországtól viszont 4-0-ás vereséget szenvedett el. Ma, Brazília ellen a pontszerzés is elegendő lehet az afrikai gárdának a nyolcaddöntőbe kerüléshez, hiszen a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut az első és második helyezettek mellett a 24 országot fölvonultató tornán.

Idén egyébként már volt hasonló ügyből botrány is Afrikában. Madagaszkáron rendezték az ifjúsági Afrikai Nemzetek Kupáját. Tizennégy kameruni labdarúgót felfüggesztett szövetségük, mert felmerült annak gyanúja, hogy hamis életkort adtak meg. Miután egy MRI- (mágneses rezonancia-képalkotás) vizsgálatot végeztek el rajtuk, kiderült, hogy 17 évesnél idősebbek voltak, miközben azt állították, hogy még nem töltötték be ezt az életkort.

Afrikában, mivel számos elmaradott országban nincsen jól szervezett népesség-nyilvántartás és születési anyakönyvezés sem, ezért sok ember esetében komoly fejtörést okoz a hatóságoknak életkoruk megállapítása. Emellett – ahogy a nigeri edzőtől föntebb olvashattuk – vallási okok is állhatnak a mögött, ha valaki nem tudja a saját korát.

Leave a Reply