Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 3-án

VIDEÓVAL – Tizenegy nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Anglia legyőzte Nigériát

A már végleges keretével fölálló angol válogatott 2-1-re legyőzte felkészülési mérkőzésen az ugyancsak vb-résztvevő Nigéria együttesét szombaton kora este a londoni Wembley-ben. Gary Cahill és Harry Kane szerezték a háromoroszlánosok góljait, míg a Szuper Sasok részéről az arsenalos Alex Iwobi talált a hálóba.

Gareth Southgate, a hazaiak szövetségi kapitánya bár elmondása szerint elégedett volt a találkozón látottakkal, de volt benne némi hiányérzet: “Elégedett vagyok. Igazán jól játszottunk a labdával, jobban, mnit a legutóbbi mérkőzéseinken. (…) Az első félidő volt a valaha volt legjobb játékrész, amit azóta produkáltunk, hogy itt vagyok. Ezután a nigériaiak beküldtek négy új játékost, s átálltak háromvédős szisztémára. Nyolc percünk volt arra, hogy reagáljunk az ellenfél szerkezetváltására. Meg kell tanulnunk a leckét, mert a tornán ez könnyedén a kiesésünket eredményezheti. (…) A mi formációnk több játékos bevetését teszi lehetővé a veszélyes posztokon úgy, hogy labdavesztés esetén gyorsan tudunk átváltani védekezésbe. Intelligensen kell játszani és ezt a fiúk ma meg is tették. (…) Arra kell koncentrálnunk, hogy fejlődjünk és mi ezt is tesszük. Fizikaliag formában voltunk, de ez még nem teljesen a jó irány”.

Anglia június 7-én Costa Ricát fogadja Leedsben a világbajnoki főpróbán, majd június 18-án Tunézia ellen kezdi meg vb-szereplését. Az afrikaiak június 6-án Csehországgal meccselnek Ausztriában, majd 16-án Horvátországgal már a vb-n találkoznak.

Hiába tért vissza Neuer, kikapott Németország

Kellemetlen meglepetés Németországnak. A világbajnok együttes ugyanis 2-1-es vereséget szenvedett Klagenfurtban Ausztria ellen egy, a nagy esőzés miatt közel kétórás csúszással lejátszott szombati felkészülési találkozón. Pedig ezen a meccsen tért vissza Manuel Neuer, a Bayern München kapusa, aki nyolc hónapot hagyott ki műtétje óta.

A vezetést Mesut Özil révén a németek szerezték meg. Az osztrákoknak a második félidőben azonban kétszer is sikerült mattolniuk Neuert: előbb Martin Hinteregger lőtt kiszorított helyzetből egy gyönyörű gólt, majd a hétközi, oroszok elleni meccset eldöntő Alessandro Schöpf szerezte meg a vezetést, s mint utóbb kiderült, az újabb győzelmet érő gólt sógoraink számára.

Joachim Löw, a németek szövetségi kapitánya a meccs után Manuel Neuerről is beszélt: “Manuel Neuernek jó visszatérése volt egy hosszú kihagyás után. Ez a vereség nem érdekes. Az első félidőben jól teljesítettünk, azonban a második játékrészben túl sok labdát vesztettünk, s megnehezítettük az életünket. Ekkor túl sok rossz dolgot csináltunk” – értékelt a szakvezető.

Németország június 8-án Leverkusenben Szaúd-Arábia ellen vívja utolsó felkészülési mérkőzését, míg a vb-ről lemaradt Ausztria június 10-én Brazíliával játszik Bécsben.

Neymar bombagóllal tért vissza

A Paris Saint-Germain brazil válogatott sztárja, Neymar visszatért a pályára a nemzeti csapat Horvátország elleni felkészülési mérkőzésén ma délután. A PSG ásza február 25-én, a Marseille elleni francia bajnoki mérkőzésen sérült meg, azóta először láthattuk újra a pályán. Úgy tűnik, nem felejtett el focizni, hiszen az alábbi gólt lőtte délnyugati szomszédainknak:

A hosszabbításban a félig hazai pályán (a liverpooli Anfield Roadon játszották a mérkőzést) szereplő Roberto Firmino szerezte a selecao második találatát, amivel kialakult a 2-0-ás végeredmény. Brazília június 10-én Bécsbe látogat, hogy Ausztriával mérkőzzön, míg a horvátok június 8-án Szenegállal fognak meccselni.

Ikszeltek egymással a skandináv vb-résztvevők, valamint Belgium és Portugália is

Gólnélküli döntetlent játszott Svédország és Dánia Stockholmban egy alacsony színvonalú mérkőzésen még tegnap este.

Ugyanezt lehet leírni Belgium és a Cristiano Ronaldo nélkül fölálló Portugália brüsszeli összecsapásáról is, ahol mindkét csapat a védekezésre helyezte a hangsúlyt.

Történt azonban egy, a belgák szempontjából drámai esemény is. Vincent Kompany (a kiemelt képen balra), a Manchester City hátvédje ágyéksérülést szenvedett a találkozón, s megkérdőjeleződött vb-szereplése. Arról, hogy bekerül-e a végső keretbe így is, még nem tudni.

Izland hazai pályán 3-2-es vereséget szenvedett Norvégiától, Mexikó pedig 1-0-ra verte Skóciát.

Íme Nigéria 23-as kerete!

Gernot Rohr, a nigériai válogatott szövetségi kapitánya ma délután közzétette csapata 23 fős, utazó keretét a világbajnokságra. A legnagyobb nevek, úgymint John Obi Mikel, Victor Moses és az angolok ellen tegnap gólt szerző Alex Iwobi ott vannak a csapatban. Nigéria Izlanddal, Horvátországgal és Argentínával játszik a vb-n a D-csoportban.

A végleges keret:

Kapusok: Ikechukwu Ezenwa (Enyimba FC), Francis Uzoho (Deportivo La Coruna, ESP), Daniel Akpeyi (Chippa United, DAF)

Védők: Abdullahi Shehu (Bursaspor, TUR), Tyronne Ebuehi (Ado Den Haag, NED), Elderson Echiejile (Cercle Bruges, BEL), Brian Idowu (Amkar Perm, RUS), Chidozie Awaziem (Nantes, FRA), William Ekong (Bursaspor, TUR), Leon Balogun (Mainz, NÉM), Kenneth Omeruo (Kasimpasa, TUR)

Középpályások: Mikel John Obi (Tiancsin Teda, CHN), Ogenyi Onazi (Trabzonspor, TUR), Wilfred Ndidi (Leicester, ANG), Oghenekaro Etebo (Las Palmas, ESP), John Ogu (Hapoel Beer Sheva, ISR), Joel Obi (Torino, ITA)

Támadók: Ahmed Musa (CSKA Moszkva, RUS), Kelechi Iheanacho (Leicester, ANG), Victor Moses (Chelsea, ANG), Odion Ighalo (Csangcsun Jataj, CHN), Alex Iwobi (Arsenal, ANG), Nwankwo Simeon (Crotone, ITA).

Ez a 23 orosz vehet részt a hazai vébén

Sztaniszlav Csercseszov orosz szövetségi kapitány nem várt a hétfői határidőig 23-as, végleges keretének megnevezésével. Öt játékos került ki a 28-as, bő keretből, köztük Roman Neustädter és Konsztantyin Rausch. A csapatban mindössze két, külföldön focizó játékost találunk: Vlagyimir Gabulov a Club Bruges-t, míg Gyenisz Csericsev a spanyol Villarrealt erősíti.

A végleges keret:

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Vlagyimir Gabulov (Club Bruges/BEL), Andrej Lunyev (Zenit).

Védők: Szergej Ignasevics (CSZKA Moszkva), Igor Szmolnyikov (Zenit), Fjodor Kudrjacsov (Rubin Kazany), Vlagyimir Granat (Rubin Kazany), Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Ilija Kupetov (Szpartak Moszkva), Mario Fernandes (CSZKA Moszkva).

Középpályások: Jurij Zsirkov (Zenit), Alan Dzagojev (CSZKA Moszkva), Alekszandr Szamedov (Szpartak Moszkva), Alekszandr Golovin (CSZKA Moszkva), Alekszandr Jerokiny (Zenit), Gyenisz Csericsev (Villarreal/ESP), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Jurij Gazinszkij (Krasznodar), Daler Kuzjajev (Zenit), Anton Mirantcsuk (Lokomotív Moszkva).

Támadók: Fjodor Szmolov (Krasznodar), Artyjom Dzjuba (Arszenal Tula), Alekszej Mirantcsuk (Lokomotív Moszkva).

Véglegessé vált az ausztrálok kerete is

Bert van Marwijk szövetségi kapitány kijelölte az ausztrál labdarúgó-válogatott végleges, 23 fős keretét.

Az utóbbi két hetet együtt töltő csapatból négyen, Fran Karacic, Josh Brillante, James Troisi és Nikita Rukavytsya estek ki az utolsó szűkítésnél.

Érdekesség, hogy a 23 fős névsorból hárman játszanak Ausztráliában, míg ketten – Tim Cahill és Mark Milligan – sorrendben a negyedik vb-jükre készülhetnek.

A végleges keret:

Kapusok: Brad Jones (Feyenoord – Hollandia), Mat Ryan (Brighton – Anglia), Danny Vukovic (Genk – Belgium)

Védők: Aziz Behich (Bursaspor – Törökország), Milos Degenek (Jokohama F. Marinos – Japán), Matthew Jurman (Szuvon Bluewings – Dél-Korea), James Meredith (Millwall – Anglia), Josh  Risdon (Western Sydney), Trent Sainsbury (Grasshoppers – Svájc)

Középpályások: Jackson Irvine (Hull City – Anglia), Mile Jedinak (Aston Villa – Anglia), Robbie Kruse (Bochum – Németország), Massimo Luongo (Queens Park Rangers – Anglia), Mark Milligan (al-Ahli – Szaúd-Arábia), Aaron Mooy (Huddersfield Town – Anglia), Tom Rogic (Celtic – Skócia)

Támadók: Daniel Arzani (Melbourne City), Tim Cahill (Millwall – Anglia), Tomi Juric (FC Luzern – Svájc), Matthew Leckie (Hertha BSC – Németország), Jamie Maclaren (SV Darmstadt – Németország), Andrew Nabbout (Urava Red Diamonds – Japán), Dimitri Petratos (Newcastle Jets).

Szabados Gábor: Országimázskampányt folytatnak az oroszok a vb-rendezéssel

Az alig két hét múlva kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság igazi pénzügyi megtérülését a létrehozott infrastruktúra utóhasznosítása jelentheti, az esemény legfontosabb célja Oroszország számára az országimázskampány – mondta Szabados Gábor sportközgazdász az M1 aktuális csatornán ma reggel.

Hozzátette: Oroszország a nagyságát, erejét akarja demonstrálni a világ előtt sportesemények rendezésével, ami tudatosan felépített program. Rövid időn belül Formula–1-es futamra neveztek, téli olimpiát is rendeztek, és most következik a labdarúgó-vb, mindez komoly marketingeszköz az orosz állam kezében – mondta.

Az infrastrukturális beruházások akkor hoznak valódi megtérülést, ha olyan fejlesztéseket valósítottak meg, amiket tényleg tudnak használni a jövőben, s amelyek az orosz gazdaság fejlődését és a lakosság mindennapjait segítik – vélekedett a sportközgazdász.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply