Tizenegyezer csalót zártak ki a mexikóvárosi maratonról

Egy igen meghökkentő hír érkezett a távoli Mexikóból: Az augusztus végén rendezett mexikóvárosi maraton mezőnyéből utólag 11 000 embert kellett diszkvalifikálni, mivel jóval rövidebb idő alatt teljesítették a 42 kilométeres távot, mint ahogy azt normál esetben meg lehetne tenni. Kiderült, hogy igen szofisztikált módszereket alkalmaztak a csalók, akiket nyomkövetőjük buktatott le.

Összesen 30 000-en vettek részt még augusztus 27-én a mexikóvárosi maratonon, Mexikó legnagyobb futóversenyén. Kisebb jubileumot ünnepelhetett idén a rendezvény, ugyanis 40. alkalommal tartották meg. Sajnos a legfrissebb hírek alapján nem fog a történelemkönyvek aranyozott lapjaira kerülni az idei viadal. A szervezők tegnap bejelentették, hogy az indulók több mint harmadát, közel 11 000 embert kellett utólag kizárniuk a versenyből, mert kiderült, hogy csaltak a futás során. Klasszikus módszert alkalmaztak a gyengelábúak, hiszen autóval vagy tömegközlekedési eszközzel rövidítették meg útjukat, vagyis az útvonal egy pontján beszálltak egy ismerős járművébe vagy egy taxiba vagy pedig fölszálltak egy buszra, s azzal igen gyorsan eljutottak A pontból B pontba, ami a tisztességes versenyzők számára jóval hosszabb idő alatt történt meg.

A Mexikói Sportintézet közleményéből kiderül, hogy a minden versenyzőre fölhelyezett nyomkövetők buktatták le a csalókat, akiket “sportellenes hozzáállásuk” miatt kizártak, időeredményüket pedig érvénytelenítették.

A Marca című spanyol sportújság tudósítása szerint a nyomkövetők adataiból egyértelműen kiderült, hogy a 11 000 szóban forgó csaló nem teljesítette a 42195 méteres klasszikus maratoni távot, mivel kocsival vagy közösségi közlekedési eszközzel tették meg útjuk egy részét.

A 11 000 vádlott közül nem mindenki ismerte be, hogy csalt és azzal védekezett, hogy nem működött rendesen a nyomkövetőjük jeladója. Elért idejüket már csak azért sem érvényesíthették a szervezők, mivel a nyomkövetők adataiból egyértelműen kiderült, hogy több ellenőrző pontot is kihagytak. Minden 5. kilométeren volt egy ilyen pont, ahol a versenyzők részidejeit regisztrálták a szervezők.

Nem ez az első eset a mexikóvárosi maraton történetében, hogy tömeges csalás történik. 2017-ben 5806 indulót kellett diszkvalifikálni, mert az összes célba érő 36%-a legalább egy, 23%-a pedig legalább kettő ellenőrzőpontot kihagyott. Ennek ellenére a Nemzetközi Atlétikai Szövetség mind a mai napig arany besorolást ad ennek a maratonnak – lehet, hogy nem sokáig…

A kiemelt kép forrása: JUSTIN TALLIS / AFP

Leave a Reply