Foci VB 2018: A legfontosabb történések június 4-én

VIDEÓKKAL – Tíz nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

De Gea-bakival botlott Spanyolország

A spanyol labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent játszott a szintén az oroszországi világbajnokságra készülő Svájccal vasárnap este Villarrealban.

Meglehetősen eseménytelenül kezdődött a mérkőzés, így a spanyolok a 29. percben kissé váratlanul szerezték meg a vezetést: David Silva balról középre emelt labdáját Álvaro Odriozola 16 méterről, kapásból a kapu jobb oldalába küldte (1–0). A Real Sociedad 22 éves védőjének ez volt az első gólja a nemzeti csapatban.

Ez a gól egyébként azt jelentette, hogy a spanyol válogatott sorozatban 19. meccsén is szerzett gólt – ennél csak egyszer volt hosszabb szériája a spanyoloknak, akkor egymás után 20 meccsen sikerült mattolniuk az ellenfelek kapusait.

A második félidőben egyik csapat sem tudott igazán nagy helyzeteket kialakítani a másik kapuja előtt, a svájciaknak azonban így is sikerült egyenlíteniük. A 62. percben Stephan Lichtsteiner lövését David de Geának nem sikerült megfogni, a lecsorgóra labdára pedig Ricardo Rodríguez csapott le a leggyorsabban, majd közelről a hálóba pofozta (1–1).

A hajrában felpörögtek a spanyolok, ám Lucas Vázquez pazar kiugratása után Rodrigo nagy helyzetben a kapusba lőtte a labdát, majd Nacho előbb lábbal, aztán fejjel is hiába veszélyeztetett – előbbi kísérleténél a kapufa segítette ki a svájciakat –, az eredmény már nem változott, Spanyolország 1–1-es döntetlent játszott Svájccal.

A vb előtti utolsó felkészülési mérkőzésen Svájc Japánt fogadja Luganóban, míg Spanyolország már Oroszországban (egészen pontosan Krasznodarban) Tunéziával méri össze az erejét.

Duplázással tért vissza eltiltásából Paolo Guerrero

Az oroszországi világbajnokságra készülő Costa Rica-i labdarúgó-válogatott felkészülési mérkőzésen könnyed játékkal 3–0-ra legyőzte Észak-Írországot. Szintén vasárnap este, Svájcban két vb-résztvevő csapat mérte össze a tudását, Peru többek között a doppingvétség miatti eltiltásának felfüggesztése után visszatérő Paolo Guerrero duplájával 3–0-ra legyőzte Szaúd-Arábiát.

A Costa Rica-i válogatott szurkolóinak az Észak-Írország elleni mérkőzés előtt, alatt és után is volt mit ünnepelniük. A kezdőrúgás előtt a Real Madriddal sorozatban harmadszor Bajnokok Ligáját nyerő Keylor Navast köszöntötték. A madridiak kapusa mindössze 35 percet védett, a beszámolók szerinte azonban nem sérülés miatt kellett már az első félidőben lecserélni.

A mérkőzésen Johan Venegas góljával szerzett vezetést a hazai együttes, majd a fordulás után szinte azonnal, Joel Campbell duplázta meg Costa Rica előnyét. A 3–0-s végeredményt a csereként beálló Francisco Calvo állította be egy fejes góllal.

Costa Rica a világbajnokság előtt még kétszer lép pályára: előbb Leedsben Anglia, majd Brüsszelben Belgium vendége lesz.

A két vb-résztvevő válogatott, Peru és Szaúd-Arábia pazar hangulatban lépett pályára a Svájcban megrendezett felkészülési mérkőzésen: ez elsősorban a Sankt-Gallen közel 20 ezres stadionját teljesen megtöltő dél-amerikai drukkereknek volt köszönhető.

A mérkőzést már az első perctől kezdve a peruiak uralták, a 20. percben pedig meg is szerezték a vezetést André Carrillo góljával. A folytatás egyértelműen a csapatkapitány Paolo Guerreróról (a kiemelt képen) szólt. A Flamengo támadójának doppingvétség miatt kapott 14 hónapos eltiltását a svájci Legfelsőbb Bíróság csütörtökön felfüggesztette, így a 34 esztendős játékos azonnal visszakerült a vb-keretbe, a szaúdiaknak pedig két gólt vágott (egyet lábbal, egyet fejjel), így a dél-amerikaiak 3–0-ra nyertek.

Peru Göteborgban Svédország ellen, míg Szaúd-Arábia Leverkusenben Németország ellen játssza le az utolsó felkészülési mérkőzését.

Neuer az első számú kapus, Sané kimaradt – megvan a németek végleges kerete is

Négy fővel szűkítette, és megnevezte 23 fős végleges világbajnoki keretét Joachim Löw, a német labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki Bernd Leno kapus mellett Jonathan Tah, Nils Petersen és meglepetésre Leroy Sané játékával nem számol Oroszországban.

A németek szombaton Ausztriától szenvedtek 2–1-es vereséget, és a kétezres évek legrosszabb szériájánál tartanak: sorozatban az ötödik mérkőzésen maradtak nyeretlenek. A mannschaft a tavaly októberi, azeriek ellen 5-1-re megnyert vb-selejtező óta háromszor játszott döntetlent (Anglia 0–0, Franciaország 2–2, Spanyolország 1–1), majd a braziloktól elszenvedett 1–0-s vereség után a hétvégén Klagenfurtban kapott ki.

A mérkőzés után Jonathan Tah, a  Leverkusen középső védője lemondóan úgy nyilatkozott, jó volt a válogatott keretében dolgozni, a Bild pedig azt írta, hogy Bernd Leno és Nils Petersen ugyancsak kimarad a vb-keretből. Arra azonban kevesen gondoltak, hogy Löw nem viszi el Oroszországba a Manchester Cityvel angol bajnoki aranyérmet nyert, a PL-ben tíz gólig jutó Leroy Sanét.

Ami még érdekes, és a Kicker is megírta, hogy a német szövetségi kapitány egyértelműen első számú kapusként számol Manuel Neuerrel, azaz hiába hagyott ki kilenc hónapot, még így is előrébb rangsorolta őt Löw a Barcelonával spanyol bajnokságot és Király-kupát nyert Marc-André ter Stegennél.

A végleges keret:

Kapusok: Manuel Neuer (Bayern München), Kevin Trapp (PSG – Franciaország), Marc-André ter Stegen (Barcelona – Spanyolország)

Védők: Jérome Boateng (Bayern München), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Jonas Hector (1. FC Köln), Mats Hummels (Bayern München), Joshua Kimmich (Bayern München), Marvin Plattenhardt (Hertha BSC), Antonio Rüdiger (Chelsea – Anglia), Niklas Süle (Bayern München)

Középpályások: Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Julian Draxler (PSG – Franciaország), Leon Goretzka (Schalke 04), Ilkay Gündogan (Manchester City – Anglia), Sami Khedira (Juventus – Olaszország), Toni Kroos (Real Madrid – Spanyolország), Mesut Özil (Arsenal – Anglia), Marco Reus (Borussia Dortmund), Sebastian Rudy (Bayern München)

Támadók: Mario Gomez (VfB Stuttgart), Thomas Müller (Bayern München), Timo Werner (RB Leipzig)

A sérült Kompany bennmaradt a belgák keretében

Ágyéksérülése ellenére Vincent Kompany játékára számít Roberto Martínez, a belga labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki benne hagyta a Manchester City védőjét a szűk, 23 fős vb-keretben.

Kompany a szombati, Portugália elleni felkészülési mérkőzésen sérült meg, és kérdésessé vált részvétele az oroszországi világbajnokságon. A szakvezetés azonban úgy döntött, kihasználja azt a közel két hét időtartamú kiskaput, amit a nemzetközi szövetség szabályzata kínál: a FIFA rendelkezése értelmében ugyan június 4-ig le kell adni a 23-as keretet, de azon sérülés miatt a csapatok még változtathatnak az első mérkőzés előtt 24 órával. Belgium esetében ez a dátum június 17-e 17 óra lesz.

„Ki fogjuk használni azt az időt, amit így nyertünk. Kompany nagyszerűen teljesített az edzőtáborban, az ő jelenléte és irányítása elengedhetetlen a számunkra. Minden lehetőséget meg akarunk adni neki, ezért egy ilyen kivételes döntést hoztunk. Még hét-tíz napra van szükségünk, hogy lássuk, készen áll valóban vagy sem. Én hiszek az orvosainknak”– mondta Martínez.

Hozzátette, ha Kompany június 17-re nincsen bevethető állapotban, akkor a tartaléknak jelölt  Laurent Ciman kerül be a helyére.

A csapat körül a hétvégén kisebb botrány alakult ki, amikor a főhadiszálláson forgató közszolgálati tévé felfedezte a névre szóló matracokat, (amelyeken a játékosok alhatnak a vébé alatt) és ebből arra következtettek, hogy a stáb már előre eldöntötte, hogy ki lesz ott a vébén. Ez alapján úgy gondolták, hogy Jordan Lukaku, Christian Kabasele, Matz Sels, Adnan Januzaj és Leander Dendoncker marad ki. Nos, tévedtek, mert Januzaj és Dendoncker is bekerült az utazó csapatba. Kimaradt ugyanakkor Christian Benteke, a Crystal Palace csatára.

A belgák Panamával, Tunéziával és Angliával találkoznak a G-csoportban a június 14-én rajtoló oroszországi vb-n.

A végleges keret:

Kapusok: Koen Casteels (Wolfsburg – Németország), Thibaut Courtois (Chelsea – Anglia), Simon Mignolet (Liverpool – Anglia)

Védők: Toby Alderweireld (Tottenham – Anglia), Dedryck Boyata (Celtic – Skócia), Vincent Kompany (Manchester City – Anglia), Thomas Meunier (PSG – Franciaország), Thomas Vermaelen (Barcelona – Spanyolország), Jan Vertonghen (Tottenham – Anglia)

Középpályások: Yannick Carrasco (Talien Jifang – Kína), Kevin De Bruyne (Manchester City – Anglia), Mousa Dembélé (Tottenham – Anglia), Leander Dendoncker (Anderlecht), Marouane Fellaini (Manchester United – Anglia), Youri Tielemans (Monaco – Franciaország), Axel Witsel (Tiencsin Csüancsien – Kína)

Támadók: Michy Batshuayi (Chelsea – Anglia), Nacer Chadli (West Bromwich Albion – Anglia), Eden Hazard (Chelsea – Anglia), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach – Németország), Adnan Januzaj (Real Sociedad – Spanyolország), Romelu Lukaku (Manchester United – Anglia), Dries Mertens (Napoli – Olaszország)

Tartalék: Laurent Ciman (Los Angeles FC – Egyesült Államok)

Szalah bekerült az egyiptomiak utazó keretébe

A várakozásoknak megfelelően a Liverpool klasszisa, Mohamed Szalah is helyett kapott Héctor Cúper szövetségi kapitány 23 fős végleges világbajnoki keretében.

Az egyiptomi támadó a Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntőben szenvedett vállsérülést, és bár kétséges volt, hogy időben felépül-e, az orvosok végül zöld utat adtak neki, sőt, úgy látják, Szalah akár már az első, Uruguay elleni csoportmeccsen is játszhat.

Érdekesség, hogy a keretnek tagja Esszam el-Hadari is, aki 45 éves. A kapus – amennyiben pályára lép – a világbajnokságok történetének legidősebb játékosává válna.

Kihirdette végleges keretét Irán is, Carlos Queiroz szövetségi kapitány az előzetes 24 fős névsorhoz képest kihagyta Ruzbeh Csesmit (Eszteglal) és Madzsid Hosszejnit (Eszteglal), a 36 esztendős Dzsalal Hosszeini (Perszepolisz) viszont visszakerült – ő az előző szűkítés áldozata volt.

Az egyiptomi válogatott a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon az uruguayi, a házigazda orosz és a szaúdi együttessel találkozik az A-csoportban, míg az irániak a marokkói, a spanyol és a portugál együttessel versengenek majd a B-csoportban.

Az egyiptomiak végleges kerete:

Kapusok: Serif Ekrami (al-Ahli), Esszam el-Hadari (al-Taavun – Szaúd-Arábia), Mohamed el-Senavi (al-Ahli)

Védők: Mohamed Abdel-Safi (al-Fateh – Szaúd-Arábia), Ajman Asraf (al-Ahli), Ahmed Elmohamadi (Aston Villa – Anglia), Ahmed Fati (al-Ahli), Omar Gaber (Los Angeles FC – Egyesült Államok), Ali Gabr (West Bromwich Albion – Anglia), Mahmud Hamdi (Zamalek), Ahmed Hegazi (West Bromwich Albion – Anglia), Szaad Szamir (al-Ahli)

Középpályások: Mohamed el-Neni (Arsenal – Anglia), Tarek Hamed (Zamalek),  Sam Morszi (Wigan Athletic – Anglia), Shikabala (al-Raed – Szaúd-Arábia), Ramadan Szobhi (Stoke City – Anglia), Abdallah Szaid (KuPS – Finnország), Trézéguet (Kasimpasa – Törökország), Amr Varda (Atromitosz – Görögország)

Támadók: Kahraba (al-Ittihad – Szaúd-Arábia), Marvan Mohszen (al-Ahli), Mohamed Szalah (Liverpool – Anglia)

Az irániak végleges kerete:

Kapusok: Amir Abedzadeh (CS Marítimo Madeira – Portugália), Alireza Bejranvand (Perszepolisz), Mohammad Rasid Mazaheri (Zob Ahan Iszfahan)

Védők: Mohammad Reza Hanzadeh (Padide),  Dzsalal Hosszeini (Perszepolisz), Milad Mohammadi (RFK Ahmat Groznij – Oroszország), Pedzsman Montazeri (Eszteglal), Morteza Puraligandzsi (al-Szadd – Katar), Ramin Rezaejan (KV Oostende – Belgium)

Középpályások: Vahid Amiri (Perszepolisz), Askan Dedzsagah (Nottingham Forest – Anglia), Omid Ebrahimi (Eszteglal), Szaid Ezatolahi (FK Amkar Perm – Oroszország), Szaman Goddosz (Östersund – Svédország), Ali Golizadeh (Szajpa), Ehszan Hadzsszafi (Olympiakosz Pireusz – Görögország), Maszud Sodzsai (AEK Athén – Görögország), Mehdi Torabi (Szajpa)

Támadók: Karim Anszarifard (Olympiakosz Pireusz – Görögország), Szardar Azmun (FK Rubin Kazany – Oroszország), Alireza Dzsahanbahs (AZ – Hollandia), Reza Gucsannedzsad (Heerenveen – Hollandia), Mehdi Taremi (al-Garafa – Katar)

Összeállt a horvátok végső kerete is

Zlatko Delics horvát szövetségi kapitány döntése értelmében a francia Caen támadója, Ivan Santini marad ki a válogatott világbajnoki keretéből.

Az 51 éves szakember május 14-én hirdette ki 32 fős bő keretét, amit egy héttel később szűkített 24 fősre.

A végső rostát Ivan Santini bánta, a Caen 29 esztendős csatára eddig kétszer szerepelt a válogatottban, gólt nem szerzett.

A horvátok Argentínával, Izlanddal és Nigériával szerepelnek a vb D-csoportjában.

A végleges keret:

Kapusok: Lovre Kalinics (Gent – Belgium), Dominik Livakovics (Dinamo Zagreb), Danijel Szubasics (Monaco – Franciaország)

Védők: Vedran Csorluka (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen – Németország), Dejan Lovren (Liverpool – Anglia), Joszip Pivarics (Dinamo Kijev – Ukrajna), Ivan Strinics (Sampdoria – Olaszország), Domagoj Vida (Besiktas – Törökország), Szime Vrsaljko (Atlético Madrid – Spanyolország)

Középpályások: Milan Badelj (Fiorentina – Olaszország), Filip Bradarics (HNK Rijeka), Marcelo Brozovics (Internazionale – Olaszország), Duje Caleta-Car (Red Bull Salzburg – Ausztria), Mateo Kovacsics (Real Madrid – Spanyolország), Luka Modrics (Real Madrid – Spanyolország), Ivan Rakitics (FC Barcelona – Spanyolország)

Támadók: Nikola Kalinics (AC Milan – Olaszország), Andrej Kramarics (Hoffenheim – Németország), Mario Mandzsukics (Juventus – Olaszország), Ivan Perisics (Internazionale – Olaszország), Marko Pjaca (Schalke 04 – Németország), Ante Rebics (Eintracht Frankfurt – Németország)

A lengyeleknél is keretet hirdettek, azonban Glik megsérült

A mai edzésen vállsérülést szenvedett, így elképzelhető, hogy lemarad az oroszországi világbajnokságról Kamil Glik, a Monaco lengyel válogatott védője.

„Sajnos a hír igaz, Kamil Glik válla megsérült”– erősítette meg Jakub Kwiatkowski, a lengyel válogatott sajtófőnöke. Ugyanakkor a középpályás (hasonlóan a belga Vincent Kompany esetéhez) a keret tagja maradt, de amennyiben úgy látják, nem jön rendbe a rajtig, akkor tartalékként a stuttgarti Marcin Kaminski ugorhat be a helyére.

„A kereten belül nagyon jó hangulat és egészséges versenyszellem uralkodik. Sajnos nehéz döntéseket kellett hoznom, nem volt könnyű dolgom. Tisztában vagyok azzal, mit éreznek a kimaradók”– mondta Adam Nawalka szövetségi kapitány.

A lengyelek Szenegállal, Kolumbiával és Japánnal szerepelnek a vb H-csoportjában.

A végleges keret:

Kapusok: Bartosz Bialkowski (Ipswich Town – Anglia), Lukasz Fabianski (Swansea City – Anglia), Wojciech Szczesny (Juventus – Olaszország)

Védők: Jan Bednarek (Southampton – Anglia), Bartosz Bereszynski (Sampdoria – Olaszország), Thiago Cionek (SPAL – Olaszország), Kamil Glik (Monaco – Franciaország), Artur Jedrzejczyk (Legia Warszawa), Michal Pazdan (Legia Warszawa), Lukasz Piszczek (Borussia Dortmund – Németország)

Középpályások: Jakub Blaszczykowski (VfL Wolfsburg – Németország), Jacek Góralski (Ludogorec – Bulgária), Kamil Grosicki (Hull City – Anglia), Grzegorz Krychowiak (West Bromwich Albion – Anglia), Rafal Kurzawa (Górnik Zabrze), Karol Linetty (Sampdoria – Olaszország), Slawomir Peszko (Lechia Gdansk), Maciej Rybus (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Piotr Zielinski (Napoli – Olaszország)

Támadók: Dawid Kownacki (Sampdoria – Olaszország), Robert Lewandowski (Bayern München – Németország), Arkadiusz Milik (Napoli – Olaszország), Lukasz Teodorczyk (Anderlecht – Belgium)

Tartalék: Marcin Kaminski (VfB Stuttgart – Németország)

Svájc is kihirdette utazó keretét

Vladimir Petkovic, a svájci válogatott szövetségi kapitánya kihirdette az együttes 23 fős, végleges keretét a világbajnokságra. Eddig egy 26 játékosból álló bő csapat készült a tornára, ám ma három embernek mennie kellett: Silvan Widmer, Gregor Kobel és Edimilson Fernandes estek a keretszűkítés áldozatául.

A végleges keret:

Kapusok: Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach/NÉM), Yvon Mvogo (RB Leipzig/NÉM), Roman Bürki (Borussia Dortmund/NÉM).

Védők: Stephan Lichtsteiner (Juventus/ITA), François Moubaldje (Toulouse/FRA), Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach/NÉM), Manuel Akanji (Borussia Dortmund/NÉM), Michael Lang (FC Basel), Ricardo Rodriguez (AC Milan/ITA), Johan Djourou (Antalyaspor/TUR), Fabian Schär (Deportivo La Coruna/ESP).

Középpályások: Remo Freuler (Atalanta/ITA), Granit Xhaka (Arsenal/ANG), Valon Behrami (Udinese/ITA), Steven Zuber (Hoffenheim/NÉM), Blerim Dzemaili (Bologna/ITA), Gelson Fernandes (Eintracht Frankfurt/NÉM), Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach/NÉM), Xherdan Shaqiri (Stoke City/ANG).

Támadók: Breel Embolo (Schalke 04/NÉM), Haris Seferovic (Benfica/POR), Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb/CRO), Josip Drmic (Borussia Mönchengladbach/NÉM).

Duvan Zapata és Gutierrez is kimaradt a végső kolumbiai keretből

Az argentin José Pékerman, aki vezetésével 2014-ben negyeddöntőig jutott Kolumbia a világbajnokságon, összeállította a nemzeti együttes 23 fős, tehát véglegesnek mondható keretét a világbajnokságra. Csakúgy, mint a legtöbb csapatnál, itt is egy bő keret szűkült 23 fősre. A kimaradók: Iván Arboleda, Farid Diaz, Bernardo Espinosa, Stefan Medina, William Tesillo, Edwin Cardona, Yimmi Chara, Gustavo Cuellar, Giovanni Moreno, Sebastian Perez, Teofilo Gutierrez és Duvan Zapata.

Utóbbi kettő kimaradása meglepetésnek mondható, hiszen Gutierrez már 52-szer ölthette magára a kolumbiai mezt, s 15 gólt jegyzett a válogatottban, míg Duvan Zapata 30 meccsen 11 gólt jegyzett az olasz bajnokságban, a Sampdoria csapatában, igaz, a válogatottban csak egyszer jutott szóhoz.

A legnagyobb nevek kivétel nélkül tagjai a csapatnak, vagyis a kapus David Ospina, a hátvéd Cristian Zapata, a középpályás James Rodríguez, s az egyaránt támadó Carlos Bacca és Radamel Falcao is.

A 23 kolumbiait (így saját magát is) Radamel Falcao, a Monaco sztárja mutatta be az alábbi videóban:

A végleges keret:

Kapusok: José Fernando Cuadrado (Once Caldas), David Ospina (Arsenal/ANG), Camilo Vargas (Deportivo Cali).

Védők: Yerry Mina (Barcelona/ESP), Santiago Arias (PSV/HOL), Davinson Sanchez (Tottenham/ANG), Frank Fabra (Boca Juniors/ARG), Johan Mojica (Girona/ESP), Oscar Murillo (Pachuca/MEX), Cristian Zapata (AC Milan/ITA).

Középpályások: James Rodriguez (Bayern München/NÉM), Juan Fernando Quintero (River Plate/ARG), Abel Aguilar (Cali), Wilmar Barrios (Boca Juniors/ARG), Juan Cuadrado (Juventus/ITA), Jefferson Lerma (Levante/ESP), Carlos Sanchez (Espanyol/ESP), Mateus Uribe (America/MEX).

Támadók: Radamel Falcao (Monaco/FRA), Carlos Bacca (Villarreal/ESP), Luis Muriel (Sevilla/ESP), Miguel Borja (Palmeiras/BRA), José Izquierdo (Brighton/ANG).

Kimaradt a sérült Bendtner a dánok utazó keretéből

Age Hareide, a dán labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte csapata végleges keretét az oroszországi világbajnokságra. A 23 fős utazó keretben nem kapott helyet Nicklas Bendtner, aki nemrég megsérült a klubjában.

Bendtner a norvég élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 12. fordulójában sérült meg. A Rosenborg csatárát a 73. percben kellett lecserélni a Brann Bergen elleni mérkőzésen.

A norvég szövetségi kapitány döntése alapján a következő 12 játékos került ki a keretből: Jesper Hansen (FC Midtjylland), Peter Ankersen (FC Köbenhavn), Andreas Bjelland (Brentford), Nicolai Boilesen (FC Köbenhavn), Riza Durmisi (Real Betis), Pierre-Emile Höjbjerg (Southampton), Mathias Jensen (FC Nordsjaelland), Mike Jensen (Rosenborg), Robert Skov (FC Köbenhavn), Daniel Wass (Celta Vigo), Nicklas Bendtner (Rosenborg), Kenneth Zohore (Cardiff City).

A keretben 20 légiós van, a dán bajnokságból mindössze hárman kaptak meghívót (William Kvist és Viktor Fischer az FC Köbenhavnból, illetve Frederik Rönnow a Bröndbyből).

A dánok a C-csoportban sorrendben Peruval, Ausztráliával és Franciaországgal találkoznak majd a világbajnokságon.

A végleges keret:

Kapusok: Jonas Lössl (Huddersfield Town – Anglia), Frederik Rönnow (Bröndby), Kasper Schmeichel (Leicester City – Anglia)

Védők: Andreas Christensen (Chelsea – Anglia), Henrik Dalsgaard (Brentford – Anglia), Mathias Jörgensen (Huddersfield Town – Anglia), Simon Kjaer (Sevilla – Spanyolország), Jonas Knudsen (Ipswich Town – Anglia), Jens Larsen (Udinese – Olaszország), Jannik Vestergaard (Borussia Mönchengladbach – Németország)

Középpályások: Thomas Delaney (Werder Bremen – Németország), Christian Eriksen (Tottenham Hotspur – Anglia), Michael Krohn-Dehli (Deportivo La Coruna – Spanyolország), William Kvist (FC Köbenhavn), Lukas Lerager (Girondins Bordeaux – Franciaország), Lasse Schöne (Ajax – Hollandia)

Támadók: Martin Braithwaite (Girondins Bordeaux – Franciaország), Andreas Cornelius (Atalanta – Olaszország), Kasper Dolberg (Ajax – Hollandia), Viktor Fischer (FC Köbenhavn), Nicolai Jörgensen (Feyenoord – Hollandia), Yussuf Poulsen (RB Leipzig – Németország), Pione Sisto (Celta Vigo – Spanyolország)

Nincs meglepetés a mexikóiak végső keretében

Juan Carlos Osorio, a mexikói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte végleges keretét az oroszországi világbajnokságra. A 28 fős listáról öt otthon játszó labdarúgó, Oswaldo Alanís, Néstor Araujo, Erick Gutiérrez, Jesús Molina és Jürgen Damm került le.

A szűk keretnek a 39 éves Rafael Márquez is tagja, így az FC Barcelona korábbi játékosa Antonio Carbajal, Lothar Matthäus és Gianluigi Buffon után a negyedik focista lesz, aki öt világbajnokságon szerepelt.

Az utazó keretben természetesen megtalálható Javier Hernández, valamint Giovani és Jonathan dos Santos neve is.

Mexikó az F-csoportban a címvédő Németországgal, Dél-Koreával és Svédországgal fog megmérkőzni.

A végleges keret:

Kapusok: José de Jesús Corona (Cruz Azul), Guillermo Ochoa (Standard Liege – Belgium), Alfredo Talavera (Toluca)

Védők: Edson Álvarez (América), Hugo Ayala (Tigres), Jesús Gallardo (Pumas), Miguel Layún (Sevilla – Spanyolország), Héctor Moreno (Real Sociedad – Spanyolország), Diego Reyes (Porto – Portugália), Carlos Salcedo (Eintracht Frankfurt – Németország)

Középpályások: Giovani dos Santos (LA Galaxy – Egyesült Államok), Jonathan dos Santos (LA Galaxy – Egyesült Államok), Marco Fabián (Eintracht Frankfurt – Németország), Andrés Guardado (Betis – Spanyolország), Héctor Herrera (Porto – Portugália), Rafa Márquez (Atlas)

Támadók: Javier Aquino (Tigres), Jesús Manuel Corona (Porto – Portugália), Javier „Chicharito” Hernández (West Ham United – Anglia), Raúl Jiménez (Benfica – Portugália), Hirving Lozano (PSV – Hollandia), Oribe Peralta (América), Carlos Vela (Los Angeles FC – Egyesült Államok)

Peru: Guerrero bent van a végleges keretben

Ricardo Gareca, a perui labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kijelölte végleges, 23 fős keretét az oroszországi világbajnokságra. Az utolsó szűkítésnek Sergio Pena, a spanyol másodosztályú Granada középpályása esett áldozatául.

A bő keretnek korábban Luis Abram is tagja volt, de mivel Paolo Guerrero doppingvétsége miatt kapott 14 hónapos eltiltását a svájci Legfelsőbb Bíróság felfüggesztette, a Flamengo csatára utazhat a vb-re a Vélez Sarsfield védője helyett.

Peru az oroszországi világbajnokságon Franciaországgal, Ausztráliával és Dániával küzd meg a továbbjutásért a C-csoportban.

A végleges keret:

Kapusok: Carlos Cáceda (Veracruz – Mexikó), José Carvallo (UTC), Pedro Gallese (Veracruz – Mexikó)

Védők: Luis Advíncula (BUAP – Mexikó), Miguel Araujo (Alianza Lima), Aldo Corzo (Universitario de Deportes), Nilson Loyola (Melgar), Christian Ramos (Veracruz – Mexikó), Alberto Rodríguez (Junior – Kolumbia), Anderson Santamaría (Puebla – Mexikó), Miguel Trauco (Flamengo – Brazília)

Középpályások: Pedro Aquino (BUAP – Mexikó), Wilder Cartagena (Veracruz – Mexikó), Christian Cueva (Sao Paulo – Brazília), Edison Flores (Aalborg – Dánia), Paolo Hurtado (Vitória Guimaraes – Portugália), Andy Polo (Portland Timbers – Egyesült Államok), Renato Tapia (Feyenoord – Hollandia), Yoshimar Yotún (Orlando City – Egyesült Államok)

Támadók: André Carrillo (Watford – Anglia), Jefferson Farfán (Lokomotiv Moszkva – Oroszország), Paolo Guerrero (Flamengo – Brazília), Raúl Ruidíaz (Morelia – Mexikó)

Szaúd-Arábia egy ötletes videón jelentette be utazó keretének névsorát

Juan Antonio Pizzi, a szaúd-arábiai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya 28-ról 23 fősre szűkítette, az az véglegesítette az oroszországi világbajnokságon résztvevő csapatának keretét.

Az argentin szakember sérülés miatt kénytelen volt lemondani a bő keretben még számításba vett Navaf al-Abedről, aki a selejtezősorozatban az együttes egyik kulcsembere volt. A 28 éves szélsőnek döntő érdemei vannak abban is, hogy klubcsapata, az al-Hilal 2017-ben bejutott az ázsiai Bajnokok Ligája döntőjébe.

Al-Abeden kívül a keretszűkítés áldozata lett még Aszaf al-Karni (kapus, al-Ittihad), Mohammed Dzsahfali (védő, al-Hilal), Szaid al-Movalad (védő, al-Ahli) és Mohammed al-Kvikbi (középpályás, al-Ettifak) is.

Az utazó keretben három légiós kapott helyet, ők mindannyian spanyol klubban játszanak: Szalem al-Davszari (Villarreal), Fahad al-Muvallad (Levante) és Jahja al-Sehri (Leganés).

Szaúd-Arábia az A-csoportban sorrendben a házigazda Oroszországgal, Uruguayjal és Egyiptommal találkozik a világbajnokságon.

A végleges keret:

Kapusok: Abdullah al-Majuf (al-Hilal), Jaszer al-Moszailem (al-Ahli), Mohammed al-Ovaisz (al-Ahli)

Védők: Ali al-Bulaihi (al-Hilal), Mohammed al-Breik (al-Hilal), Manszur al-Harbi (al-Ahli), Motaz Havszavi (al-Ahli), Omar Havszavi (al-Naszr), Oszama Havszavi (al-Hilal), Jaszer al-Sahrani (al-Hilal)

Középpályások: Hattan Bahebri (al-Sabab), Szalem al-Davszari (Villarreal – Spanyolország), Taiszir al-Dzsaszim (al-Ahli), Szalman al-Faradzs (al-Hilal), Abdullah al-Haibari (al-Sabab), Abdulmalek al-Haibri(al-Hilal), Huszain al-Mogahvi (al-Ahli), Fahad al-Muvallad (Levante – Spanyolország), Jahja al-Sehri (Leganés – Spanyolország), Mohamed Kanno (al-Hilal), Abdullah Otajf (al-Hilal)

Támadók: Mohammad al-Szahlavi (al-Naszr), Muhannad Asziri (al-Ahli)

Kiakadt a spanyol szövetség új elnöke, amiért 150 embert utaztatnak a vébére

Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) új elnöke felháborodottan vette tudomásul, hogy a szervezet 150 embert utaztat a jövő csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnokságra.

A május 17-én megválasztott elnök hétfőn elmondta, a szövetség előző vezetősége körülbelül kétmillió euró (545 millió forint) értékben szervezett nyolcnapos kirándulást különböző tisztviselőknek, munkatársaknak és támogatóknak.

„Nagyon ideges vagyok, mert ez befolyásolja a jutalmakat is. Ha a nyolcnapos vakáció csak három napig tartana, akkor nagyobb lenne a mozgásterünk, és több pénzt adhatnánk a játékosoknak” – nyilatkozta Rubiales. Hangsúlyozta, az utazást nem lehet lemondani, és a befizetett összeget nem lehet visszaigényelni.

A küldöttség tagjai a hírek szerint luxusszállodákban laknak, és tolmácsokat, valamint a helyi szállítást is fedezi számukra az RFEF, hiszen a kazanyi és a kalinyingrádi csoportmérkőzések mellett Szentpétervárra is ellátogatnak.

„A szövetséget mifelénk nem ezért hozták létre, ez nem fog megtörténni a jövőben” – fogadkozott Rubiales. A spanyol sportsajtó értesülései szerint a válogatott tagjai fejenként 120 ezer eurót (32.7 millió forint) kapnak, ha világbajnokok lesznek.

Rubiales elődje, Ángel María Villar csaknem három évtizeden keresztül irányította a szövetséget, volt a nemzetközi (FIFA) és az európai (UEFA) szövetség alelnöke is, tavaly óta azonban hűtlen kezelés, sikkasztás, okirat-hamisítás és korrupció miatt zajlik ellene eljárás.

A kiemelt kép forrása: Twitter

Leave a Reply