Neymar nem játszhat a Real Madrid ellen

Bekövetkezett az, amitől a Paris Saint-Germain szurkolói és részben a francia sajtó is tartott. A Marseille elleni bajnoki rangadón megsérült Neymarnak több hetet, akár hónapokat is ki kell hagynia, mivel megrándult a jobb bokája, a lábközépcsontjában pedig fáradásos törés történt. Így biztossá vált, hogy a brazil sztár nem léphet pályára a Real Madrid elleni jövő keddi BL-visszavágón, ahol kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia a francia kirakatcsapatnak. Gólerős támadója így is maradt a PSG-nek, de jó kérdés ezek után, hogy Neymar hiánya milyen befolyással lehet a gárda játékára.

Sokan a fejükhöz kaptak a Paris Saint-Germainnél, miután Neymart le kellett cserélni az Olympique Marseille elleni francia bajnoki csúcsrangadón vasárnap este, mivel megsérült, és nem tudta folytatni a játékot. Egyből mindenkit az a kérdés kezdett foglalkoztatni, hogy a brazil szenvedett-e olyan súlyos sérülést, ami meggátolhatja szereplését a Real Madrid elleni, március 6-ai hazai BL-visszavágón.

A párizsi klub tegnap késő este, fél tizenkettő után hat perccel kiadott közleményében bejelentette, hogy Neymar bokarándulást, s ebből eredően az V. lábközépcsontjában fáradásos törést szenvedett. A közlemény nem részletezte, hogy a brazil csatárnak mennyi időt kell kihagynia, s azt sem, hogy játszhat-e a Real Madrid ellen.

A Globo brazil tv-csatorna, amely általában jól informált Neymar ügyeivel kapcsolatban, már éjszaka arról adott hírt, hogy a támadónak biztosan ki kell hagynia a Marseille elleni szerdai Francia Kupa-negyeddöntőt és a Troyes-val szembeni szombati bajnoki találkozót is, s “erősen valószínűnek” nevezte, hogy a madridiak elleni Bajnokok Ligája-visszavágón sem állhat csapata rendelkezésére március 6-án.

Ma délelőtt a párizsi klub is bejelentette, hogy Neymar nem lehet ott a Real Madrid elleni, rendkívül nagy téttel bíró találkozón, ahol a csapatnak kétgólos hátrányt kellene ledolgoznia hazai pályán.

A Le Figaro megszólaltatta a témában Alain Simont, a PSG és a francia válogatott egykori csapatorvosát, aki szerint Neymarnak akár hónapokat is ki kell hagynia. A szakember úgy véli, minimum három hét lábadozásra lesz szüksége a brazil sztárnak, de ha a további vizsgálatok szalagszakadást is megállapítanak nála, akkor hat hétről, vagy ennél is több időről lehet szó. Simon szerint a bokarándulás önmagában még nem lenne kizáró ok Neymar játékával kapcsolatban, azonban emellett az V. lábközépcsontjában fáradásos törés következett be, s ez az, ami miatt minimum egy hónapot pihennie kell.

Arra a kérdésre, hogy lehetetlen elképzelni, hogy Neymar játsszon a Real Madrid ellen, az orvos úgy válaszolt: “100%-ban biztos vagyok benne, hogy nem fog tudni játszani jövő kedden. Egy fáradásos törést nem lehet ilyen rövid időn belül meggyógyítani”.

Alain Simont az ilyen jellegű sérülések esetén javallott kezelésekről is kérdezték. Úgy látja, egy darabig semmiképpen sem szabad mozgatnia a sérült lábát, nem léphet vele. Ezzel tud a leggyorsabban fölépülni. Az orvos leszögezte ugyanakkor azt is, hogy a fáradásos törés gyógyulása akár három hónapot is igénybe vehet. Tehát előfordulhat az is, hogy Neymar klubcsapatában már nem játszhat ebben a szezonban, a világbajnokságon viszont már ott lehet a brazil válogatottban.

“Vannak olyan dolgok, amik felgyorsíthatják a gyógyulást, de nincsen csoda.”

– hangoztatta.

A felgyorsítás alatt példaként említette, hogy Neymartól vérlemezkékben gazdag plazmát lehet levenni. Ebből kivonják a lemezkéket, s csak ezeket injekciózzák vissza a sérült testrészbe, azonban ezzel a módszerrel sem lehet elérni, hogy egy hét múlva lábra állhasson, pláne nem focizhasson.

Azt a kérdést is megkapta Alain Simon, hogy előfordulhat-e az, hogy a PSG egyszerűen csak blöfföl Neymar állapotával kapcsolatban. Az orvos bízik abban, hogy a párizsi klub igazat állít, s nem ad ki unalmában mindenfajta, a helyzetet hamis színben feltüntető történetet, hogy ezzel próbáljon hatni ellenfeleire. Ugyanakkor azt is hozzátette a kérdésre válaszolva, hogy “fogalmam sincs”.

A PSG Neymar nélkül. Mit mondanak a statisztikák?

Neymar távolmaradásával 29 gól és 17 gólpassz fog hiányozni a Paris Saint-Germainből a Real Madrid ellen, nomeg a többi mérkőzésen is. A brazil idei harminc meccsén ezeket a mutatókat produkálta, ráadásul átlagosan kilencven percenként rúgott gólt, tehát minden találkozóra jutott legalább egy találata.

Idén eddig tizenegy mérkőzést hagyott ki, de a BL-ben, valamint a bajnoki rangadókon (Marseille, Monaco stb.) mindig játszott, egy percet nem töltött a kispadon. Az európai porondon hat gólt és négy gólpasszt hozott össze, amivel a legjobb párizsinak számít. Abból a tizenegy mérkőzésből, amin különböző okok (eltiltás, brazíliai utazás stb.) miatt nem állt rendelkezésre, kilencet megnyert csapata, azonban a statisztikák kevésbé néztek ki olyan jól, mint amikor pályán volt.

A PSG Neymar nélkül is sokszor nyer, de jóval kevesebb gólt szerez

Ebben a szezonban Neymar távollétében a PSG tehát tizenegy meccset játszott, s kilencet ezek közül megnyert. Emellett egy Montpellier elleni gólnélküli döntetlen és egy lyoni 2-1-es vereség szerepel még ebben a statisztikában. Ezeken a találkozókon 29 gólt jegyzett a párizsi legénység, ami 2,64-es gólátlagnak felel meg, miközben mindössze kilencszer mattolták kapusukat az ellenfelek, ez 0,82-es meccsenkénti átlagnak minősül. A Neymarral lejátszott harminc mérkőzésen 26, vagyis találkozónként 0,87 gólt kapott a sztárcsapat, miközben 107-szer (!) vette be az ellenfelek hálóját, ami 3,5-es átlagnak számít. Ebből nem nehéz kiszámolni, hogy a Barcelonától 222 millió euróért szerződtetett csatár gyakorlatilag további egy gólt ad hozzá az együttes teljesítményéhez. És tehetsége nem csak a kíváló adatokban nyilvánul meg: Neymarral a PSG jobban uralja a mérkőzéseket, támadóbban lép fel, mint a brazil nélkül. A Bajnokok Ligájában a mérkőzésenkénti átlagosan 16 párizsi kapuralövésnek a negyedéből, és a sikeres passzok 79%-ából gól született, márpedig Neymar eddig minden BL-meccsen ott volt a pályán. Ángel Di María, aki jó eséllyel a helyettese lehet a Real Madrid ellen, átlagban csak 1,3 alkalommal találta el a kaput az európai kupameccseken, igaz, majdnem tízszer kevesebb időt, 67 percet töltött eddig a pályán, miközben Neymar 630 minutumnál jár (s lehet, hogy áll meg). Neymarral a PSG meccsenként átlagosan 18 kapuralövést ér el az összes találkozót figyelembe véve, nélküle csak 14-et.

Ezekből a statisztikákból jól látszik, hogy Neymar jelenléte majdhogynem garancia arra, hogy a Paris Saint-Germain gólt fog rúgni. A gólokra életbevágóan nagy szüksége lesz a csapatnak egy hét múlva, hiszen 3-1-es hátrányból várhatja a hazai visszavágót a Real Madrid ellen, vagyis minimum két találatot szereznie kell a továbbjutáshoz, nomeg ügyelnie arra, hogy Ronaldóék ne tudják bevenni a kapuját. A védekezés nagy erőssége a PSG-nek otthon, de erős kérdés, hogy egy Di María és egy Cavani elegendő lesz-e az utóbbi időben magára találó címvédő ellen az elengedhetetlen két gól belövéséhez. Ha csak a statisztikákból indulunk ki, akkor nem igazán… De mint tudjuk, a statisztika is csak egy dolog, az, hogy miként fog alakulni a mérkőzés, a pályán fog eldőlni.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply