Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 16-án

VIDEÓVAL – Huszonkilenc nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Messi számára az elődöntő már siker lenne

Lionel Messi, az argentin válogatott csapatkapitánya szeretné megnyerni hazájával a világbajnokságot, de legalább a legjobb négy közé szeretne eljutni. Ebben az esetben már elégedett lenne csapata szereplésével – erről a TyC Sports argentin tévécsatornának adott interjúban beszélt a Barcelona támadója. “Minket senki sem kötelez arra, hogy megnyerjük a világbajnokságot, de hiszem, hogy mi akarjuk a legjobban a végső sikert” – mondta Messi barcelonai otthonában. Klubcsapatával szinte mindent megnyert, a válogatottal viszont eddig semmit, leszámítva a 2008-as pekingi olimpiát. “Nagy bennünk a győzni akarás, hiszen három döntőt vesztettünk el, 2015-ben és 2016-ban a Copa Américáét, 2014-ben pedig a világbajnokságét. Az a munka, amit elvégzünk, azt a célt szolgálja, hogy ezúttal a döntőt is megnyerjük” – jelentette ki a katalán klub csatára. Messit arról is kérdezték, kiket tart saját csapatán kívül esélyesnek a vb-címre. A favoritok közé sorolta Brazíliát, mert “amióta Tite a szövetségi kapitány, azóta elől és hátul is nagyon rendezettek, és megölnek téged a szuper gyors játékosaik”. Spanyolországot a “játékstílusa” miatt tartja esélyesnek, Németország “mindig ott van”, míg Franciaországnak “sok fiatal játékosa van”.

Neymar: “Senki sem fél annyira, mint én”

Neymar február vége óta nem léphetett pályára, mivel a PSG Marseille elleni francia csúcsrangadóján megsérült. Már tud labdás edzéseket végezni, így a focitörténelem legdrágább játékosa (222 millió euróért szerződött Barcelonából Párizsba tavaly nyáron) bekerült a brazilok végleges vb-keretébe, s a válogatott orvosa is bizakodó teljes felépülését illetően. A gólvágó azonban nem teljesen nyugodt saját állapotával kapcsolatban. “Tudom, hogy az emberek egy kicsit idegesek, de senki sem idegesebb jobban, mint én. Senki sem feszült annyira a visszatérés miatt, mint én, és senki sem fél annyira, mint én” – ismerte el a Selecao támadója a Globo brazil tévé által kedd este sugárzott riportműsorban. A 26 éves játékos bokarándulást, ebből eredően pedig az V. lábközépcsontjában fáradásos törést szenvedett a francia klasszikuson. Március elején Brazíliában megműtötték, azóta pedig minden erejét arra fordítja, hogy formába lendüljön a világbajnokság kezdetére.

“Ez egy nagyon nehéz pillanat, azt hiszem, hogy az egyik legnehezebb, amit valaha átéltem, mert nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy valóra váljon az álmom: a világbajnoki győzelem. Hála Istennek, új esélyt kaptam arra, hogy világbajnok legyek hazámmal, ami a legfőbb vágyam és célom már kiskorom óta. Remélem, hogy ez az én világbajnokságom lesz” – tette hozzá a műsorban.

Brazília az E-csoportba került az oroszországi világbajnokságon, ahol Svájc, Costa Rica és Szerbia lesznek az ellenfelei.

Videóban mutatta be végleges keretét Anglia

Gareth Southgate szövetségi kapitány kijelölte az angol válogatott 23 fős, vagyis véglegesnek mondható keretét a világbajnokságra. Ahogy azt ma reggel a Sky Sports közölte, Jack Wilshere, az Arsenal játékosa nem került be az utazó csapatba annak ellenére, hogy márciusban még tagja volt a háromoroszlánosoknak. Joe Hart, a West Ham 69-szeres válogatott kapusa szintén otthonról nézheti a vébét. Ezzel szemben Trent Alexander-Arnold, aki a Liverpoollal a május 26-ai, Real Madrid elleni Bajnokok Ligája-döntőre készül, életében először bekerült a nemzeti csapatba. Harry Kane, aki a 2017-es naptári esztendőben 57 gólig jutott, természetesen ott van a keretben, mint ahogy spursos csapattársa, Dele Alli vagy a Manchester United játékosa, Marcus Rashford is.

A végleges keret:

Kapusok: Jack Butland, Jordan Pickford, Nick Pope

Védők: Trent Alexander-Arnold, Gary Cahill, Phil Jones, Harry Maguire, Danny Rose, John Stones, Kieran Trippier, Kyle Walker, Ashley Young

Középpályások:  Eric Dier, Dele Alli, Jordan Henderson, Fabian Delph, Jesse Lingard, Ruben Loftus-Cheek

Támadók: Harry Kane, Marcus Rashford, Raheem Sterling, Danny Welbeck, Jamie Vardy

Uruguay: Suárez és Cavani is tagja a bő keretnek

Luis Suárez, az FC Barcelona támadója, és Edinson Cavani, a Paris Saint-Germain csatára is bekerült az uruguayi válogatott 26 fős, bő keretébe, amelynek névsorát kedden tette közzé az uruguayi szövetség. Oscar Tabárez szövetségi kapitánynak június 4-éig kell 23 fősre szűkítenie a listát, amelyen rajta szerepel az Atlético Madrid két, a ma esti Európa Liga-döntőre készülő hátvédje, Diego Godín és José Maria Gimenez, a válogatottsági rekorder Porto-játékos, Maximiliano Pereira és a Laziót erősítő Martin Caceres is.

Megjelenik a keretben az az új generáció is, amelynek a sztárokhoz hasonlóan nagy szerepe volt abban, hogy Uruguay kijutott a vébére. Ide tartozik Lucas Torreira, a Sampdoria középpályása, Guillermo Varela, a hazai Penarol hátvédje, Federico Valverde, a spanyol élvonalból kiesett Deportivo középpályása és Rodrigo Bentancur, a Juventus friss olasz bajnok labdarúgója is. Uruguay az A jelű csoportba került a vb-n, ahol a házigazda Oroszországgal, Egyiptommal és Szaúd-Arábiával fog megküzdeni.

A teljes lista:

Kapusok: Fernando Muslera (Galatasaray/TUR), Martin Silva (Vasco de Gama/BRA), Martin Campana (Independiente/ARG).

Védők: Diego Godín (Atlético Madrid/ESP), Sebastian Coates (Sporting/POR), José Maria Gimenez (Atlético Madrid/ESP), Maximiliano Pereira (Porto/POR), Gaston Silva (Independiente/ARG), Martin Caceres (Lazio/ITA), Guillermo Varela (Penarol).

Középpályások: Nahitan Nandez (Boca Juniors/ARG), Lucas Torreira (Sampdoria/ITA), Matias Vecino (Inter/ITA), Federico Valverde (Deportivo La Coruna/ESP), Rodrigo Bentancur (Juventus/ITA), Carlos Sanchez (Monterrey/MEX), Gaston Ramirez (Sampdoria/ITA), Nicolas Lodeiro (Seattle Sounders/USA), Jonathan Urretaviscaya (Pachuca/MEX), Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro/BRA), Diego Laxalt (Genoa/ITA), Cristian Rodriguez (Penarol).

Támadók: Cristhian Stuani (Girona/ESP), Edinson Cavani (Paris SG/FRA), Maximiliano Gomez (Celta Vigo/ESP), Luis Suarez (Barcelona/ESP).

Angliai légiósokkal szárnyalnának a Szupersasok

Négy Premier League-játékos szerepel a nigériai labdarúgó-válogatott bő világbajnoki keretében. A középpályás Wilfred Ndidi és a csatár Kelechi Iheanacho a Leicester City, Victor Moses a Chelsea, Alex Iwobi pedig az Arsenal csapatát erősíti az angol élvonalban. A német Gernot Rohr szövetségi kapitánynak június 4-ig kell a jelenlegi 30-as keretet 23 fősre szűkítenie.

Nigéria az előző vb-n ezüstérmes Argentínával, valamint Izlanddal és Horvátországgal szerepel azonos csoportban a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon.

A teljes lista:

Kapusok: Ikechukwu Ezenwa (Enyimba), Daniel Akpeyi (Chippa United, dél-afrikai), Francis Uzoho (Deportivo Fabril, spanyol), Dele Ajiboye (Plateau United)

Védők: Elderson Echiejile (Cercle Brugge, belga), Kenneth Omeruo (Kasimpasa, török), Abdullahi Shehu (Bursaspor, török), William Ekong (Bursaspor, török), Leon Balogun (Mainz, német), Stephen Eze (Lokomotiv Plovdiv, bolgár), Tyronne Ebuehi (Den Haag, holland), Ola Aina (Hull City, angol), Chidozie Awaziem (Nantes, francia), Brian Idowu (Amkar Perm, orosz)

Középpályások: Mikel John Obi (Tiencsin Teda, kínai), Ogenyi Onazi (Trabzonspor, török), John Ogu (Hapoel Beer-Seva, izraeli), Wilfred Ndidi (Leicester City, angol), Joel Obi (Torino FC, olasz), Oghenekaro Etebo (Las Palmas, spanyol), Mikel Agu (Bursaspor, török), Uche Agbo (Standard Liége, belga)

Támadók: Ahmed Musa (CSZKA Moszkva, orosz), Odion Ilghao (Csangcsun Jataj, kínai), Moses Simon (KAA Gent, belga), Victor Moses (Chelsea, angol), Alex Iwobi (Arsenal, angol), Kelechi Iheanacho (Leicester City, angol), Junior Lokosa (Kano Pillars), Simeon Nwankwo (Crotone, olasz)

Iniesta miatt csúszik a spanyolok kerethirdetése

Az eredetileg tervezett pénteki időpont helyett csak hétfőn hirdeti ki világbajnoki keretét Julen Lopetegui, a spanyol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, mert nem szeretné megzavarni Andrés Iniesta ünneplését.

Az FC Barcelona csapatkapitánya az idény végén távozik a katalán klubtól, és pénteken a Camp Nou Stadionban köszöntik. A 34 esztendős játékos áprilisban jelentette be, hogy 22 év után elhagyja az egyesületet, és a hírek szerint Kínában vagy Japánban folytatja majd a pályafutását. Lopetegui – az AS című sportlap szerdai beszámolója szerint – nem szeretné elvenni a rivaldafényt Iniestától, ezért vár még néhány napot a kerethirdetéssel.

A tudósítás alapján a rutinos középpályás neve biztosan rajta lesz a behívandók listáján, miután a tréner a “csapat lelkének” tartja őt.

A spanyolok a június 14-én kezdődő oroszországi vb B-csoportjában szerepelnek majd Marokkó, Irán és Portugália társaságában.

A németek többsége szerint kárt okozott a válogatottnak Özil és Gündogan

Egy felmérés szerint a németek többsége úgy gondolja, Mesut Özil és Ilkay Gündogan kárt okozott a labdarúgó-válogatottnak azzal, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel fotózkodott.

A megkérdezettek 66.2 százaléka van ezen a véleményen, 16.7 százalék jobbára negatívan ítéli meg tettüket, míg 8.1 százalék nem biztos ebben. Mindössze 4.7 százalék válaszolt egyértelműen úgy, hogy nem jelent problémát a két labdarúgó lépése.

Özil, az Arsenal és Gündogan, a Manchester City játékosa Londonban találkozott Erdogannal, aki háromnapos hivatalos látogatáson vesz részt Nagy-Britanniában. A két török származású labdarúgó egy-egy mezzel ajándékozta meg a politikust. Gündogan a manchesteri trikóra azt írta: „Nagy tisztelettel az elnökömnek.”

Mindkét focista Gelsenkirchenben született. Özil 89-szer szerepelt a német válogatottban, amellyel a 2014-es brazíliai világbajnokságon aranyérmet nyert. Gündogan 24-szeres német válogatott.

Igazságtalanságnak tartják a peruiak Guerrero újabb eltiltását

Ahogy arról hétfői összefoglalómban hírt adtam, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tizennégy hónapos eltiltással sújtotta Paolo Guerrerót, a perui labdarúgó-válogatott csapatkapitányát és egyik legnagyobb sztárját, amiért az Argentína elleni, 2017. október 5-ei világbajnoki selejtező utáni ellenőrzés során egy olyan kokain-származékot mutattak ki mintájában, amely a WADA-tiltólistás származékok közé tartozik. A támadót szurkolók százai fogadták a limai repülőtéren kedden, s a focistát éltető rigmusokat skandáltak. “Szomorú vagyok, de szembe fogok menni ezzel, mert sok pletyka van. Egy igazságtalanság áldozata vagyok” – jelentette ki a brazil Flamengo népszerű játékosa, aki tagja volt a perui szövetség által vasárnap kiadott 25 fős, bő keretnek, mivel május elején lejárt egy másik ügyben rá kiszabott hathónapos eltiltása. “Meghalok a csapatért jó és rossz körülmények között is” – tette hozzá. “Paolo, a perui nép veled van!”“Bátorság, Paolo!”“Paolót a világbajnokságra!” – kiáltották a drukkerek, akik perui zászlókat lengettek. “Nem ezt vártam, szomorú vagyok, hogy nem tudok játszani. Tönkre akarják tenni az álmomat” – mondta még a focista. A világbajnokságra 1982 után kijutó Peru a C-csoportban Franciaországgal, Dániával és Ausztráliával fog összecsapni.

Felkészülés: Szaúd-Arábia legyőzte Görögországot

Szaúd-Arábia, amely az A-csoportban szerepel és a világbajnokság nyitómérkőzését játssza Oroszországgal, kedden este, felkészülési mérkőzésen 2-0-ra verte a görög válogatottat Sevillában, a Cartuja Olimpiai Stadionban. Az argentin Juan Antonio Pizzi által irányított arab együttes a 19. percben, Szalem Al-Dosszari, a spanyol Villarreal kölcsönjátékosának góljával szerzett vezetést, majd a 80. minutumban Mohamed Kanno állította be a végeredményt úgy, hogy ekkor a vébéről lemaradt görögök már tíz emberrel játszottak, mivel Dimitriosz Giannuliszt a 43. percben kiállították. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a görögöknél nem voltak a keretben a legnagyobb nevek, úgymint Kosztasz Mitroglu, a Marseille-el a mai Európa Liga-fináléra készülő csatár, valamint Kosztasz Manolasz, az AS Roma védője sem.

Bukhatja a vb-t a korrupcióval megvádolt szaúdi játékvezető

A Szaúdi Labdarúgó-szövetség fegyelmi és etikai bizottsága örökös eltiltás kiszabását javasolta Fahád Al-Mirdászi játékvezetőre, s kérvényezte, hogy az oroszországi világbajnokság bírókeretéből is tegyék ki a sípmestert, akit korrupcióval vádoltak meg. Mirdászit felfüggesztették, mivel kiderült, hogy kenőpénzt fogadott el egy szaúdi klubtól – közölte a bizottság kedd este. A 32 éves játékvezető Szaúd-Arábia egyik legismertebb bírója. 2011-ben került be a nemzetközi szövetség (FIFA) keretébe és vezetett mérkőzéseket a 2016-os riói olimpián és a 2017-es Konföderációs Kupán is. Mirdászit jelölték a szaúd-arábiai Király-kupa Al-Fajszali – Al-Ittihád mérkőzésének dirigálására is a múlt hétvégén, azonban néhány órával a kezdő sípszó előtt váratlanul lecserélték.

Nyilatkozatában a szaúdi szövetség fegyelmi és etikai bizottsága közölte, hogy Mirdászit megkereste az Al-Ittihád elnöke és kenőpénzt ajánlott neki cserébe azért, hogy csapata javára fújjon a kupamérkőzésen. “Hamád Al-Szanajeh, az Al-Ittihád elnöke felszólította a szövetséget, hogy mutasson be bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy Fahád Al-Mirdászi valóban üzeneteket váltott-e vele a WhatsApp-on keresztül. Bebizonyosodott, hogy az elnök illegálisan felkínált egy bizonyos pénzösszeget annak érdekében, hogy csapata megnyerje a mérkőzést” – tette hozzá a bizottság. Az ügyben a szaúdi szövetség kezdett vizsgálódni, majd átadták azt az Általános Sporthatóságnak, a királyság legfőbb sportszervezetének, amely adminisztratív nyomozást indított. Mirdászi bevallotta, hogy pénzt fogadott el, és ezért ő maga kérte, hogy “tiltsák el minden, a labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől élete végéig”.

A bizottság javasolta, hogy Szaúd-Arábia hivatalosan is kérje Mirdászi kizárását a jövő hónapban kezdődő oroszországi világbajnokság bírói keretéből, valamint a nemzetközi tornáktól való örökös eltiltását is. “Bízom abban, hogy a Szaúdi Labdarúgó-szövetség – ha mindent bebizonyított – meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket és tisztázni fogja ezt az ügyet a FIFA-val, mivel ez nem a királyságot minősíti” – jelentette ki Turki Al-Sejk, az Általános Sporthatóság vezetője, még a szövetség nyilatkozata előtt. “Feddhetetlenségünk meghaladja a megfontolásokat” – mondta Al-Sejk, aki egyben Mohamed ben Szalmán befolyásos főherceg tanácsadója is. Mirdászi egyike lett volna annak az öt arab bírónak, akiket a FIFA beválogatott a világbajnoki bírókeretbe. Rajta kívül egy másik szaúdi sporttárs, Abdalláh Al-Szalvaj tagja a bírói küldöttségnek, mint játékvezető-assisztens.

Az orosz nők elcsábítására vonatkozó útmutatót adott ki az argentin szövetség, lett is botrány belőle

Az orosz nyelv és kultúra megismertetésére vonatkozó kiadványt készített az Argentin Labdarúgó-szövetség (AFA) a világbajnokságra utazó vezetők, játékosok, edzők és újságírók részére. Ebben pedig az egyik fejezet arról szól, hogyan lehet az orosz nőket elcsábítani. A szövegben lévő indoklás szerint azért érdemes erről beszélni, mert az orosz nők gyönyörűek és sok férfi szeretne ágyba bújni velük. Összesen nyolc pontban taglalja a kiadvány az orosz hölgyeknél alkalmazható különböző elcsábítási technikákat: “Az orosz nők nem szeretik, ha tárgyakként tekintenek rájuk. Sok férfi szeretne a gyönyörű orosz nők ágyába kerülni – áll a könyvben, amely tanácsokat is ad a vébé ideje alatt szexuális vágyaik kielégítésére ácsingozó argentin férfiaknak: Ne légy negatív. A nők kerülik az olyan személyeket, akik negatívan látják a dolgokat a munkában, a kapcsolatokban, az életben”.

Ami még rosszabb, hogy ezeket a tanácsokat a “Szerelem oroszul” nevű blogról másolták a kiadvány készítői. A blogon egy 2015-ös bejegyzésben a következőket olvashatjuk: “Az orosz nők utálják az unalmas férfiakat. Ne tegyél fel tipikus kérdéseket, légy eredeti!” Nos, az eredetiség tehát nem nagyon sikerült a kiadvány szerzőinek, mint ahogy legfőbb céljukat sem érték el, hiszen az volt a célkitűzés, hogy az orosz kultúrát ismertessék meg az argentinokkal, de ez a mű inkább hasonlít egy, a Moszkvába és Szentpétervárra utazó turisták számára készített elcsábítási “tankönyvre”. Kedd óta hatalmas botrány van Argentínában ebből az ügyből már csak azért is, mert nemrég kiderült, hogy szexuális bűncselekmények tömkelegére kerülhetett sor a dél-amerikai ország labdarúgásában az elmúlt több, mint tíz évben. Nem lepődnék meg, ha orosz részről sem díjaznák ezt az írásművet.

A zászlók miatt figyelmeztet a brit rendőrség

A brit rendőrség arra kérte szerdán a világbajnokságra utazni szándékozó angol szurkolókat, hogy ne vigyenek magukkal angol zászlókat Oroszországba, mert “ellenségesnek” és “imperialistának” nézhetik azokat a helyiek.

“Azt gondolom, hogy az embereknek óvatosnak kell lenniük a zászlókkal. Akár imperialistáknak is tűnhetnek, és ez ellenérzést válthat ki” – jelentette ki a Timesnak Mark Roberts, az NPCC, a brit rendőrség koordinációs ügynökségének labdarúgásért felelős vezetője.

“Arra kérjük az embereket, hogy legyenek óvatosak a zászlók kifüggesztése és nyilvános helyen történő lengetése során. Nem tanácsoljuk, hogy az emberek nagy része részegen garázdálkodjon az országban, s hogy a zászlókat kifüggessze például a Szovjetunióban elesett brit katonák emlékművére. Ugyanolyan udvariasságot kell tanúsítanunk külföldön, mint idehaza” – mondta a rendőri illetékes.

Mint ismert, a 2016-os Európa-bajnokságon az orosz huligánok rátámadtak az angolokra Marseille-ben, a két csapat mérkőzése előtt és a meccs alatt is. Számos olyan fotó került fel a közösségi oldalakra, amelyeken azt lehetett látni, hogy az oroszok angol zászlókat tépnek szét. Mark Roberts arra kéri az angol szurkolókat, hogy különösen legyenek körültekintőek Volgográdban, ahol az angol válogatott első mérkőzését játssza Tunézia ellen június 18-án.

Az elmúlt hónapokban az orosz huligánok többször is megfenyegették az angolokat, hogy rájuk támadnak a világbajnokság során. Talán ennek is köszönhetően mindössze tízezer angol szurkolót várnak a június 14. és július 15. között esedékes tornára.

Chipet is tartalmaz a vb labdája

Chipet is beépítettek a június 14-én kezdődő, oroszországi labdarúgó-világbajnokság hivatalos labdájába, amely az adidas sportszergyártó cégtől a Telstar 18 nevet kapta – számolt be róla az MTI.

A játékszer az 1970-es, mexikói világbajnokságon használt Telstar megújított változata, fekete-fehér, de már modernizált formájú paneleket tartalmaz. Az NFC chip okostelefonnal is összeköthető, így személyre szabott információkat, exkluzív tartalmakat biztosít a felhasználók számára.

A helymeghatározó funkciónak köszönhetően a labdára vonatkozó pontos részletek is lehívhatóak belőle, például annak megállapítására, hogy átjutott-e a gólvonalon.

A teljesen szintetikus anyagból készült játékszer a 48 évvel ezelőtti elődjével szemben 32 panel helyett csak hatból áll, s nem varrták, hanem ragasztották, kerülete pedig a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) előírásának megfelelően 69 centiméter.

Csak a trófea másolatát viheti haza a világbajnok

A június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság résztvevői egy 36,8 centiméter magas, 6142 gramm súlyú serlegért csatáznak.

A becslések szerint 20 millió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga készítette. Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnok nyugatnémet válogatott csapatkapitányaként.

A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatják a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) zürichi székházában, egy páncélszekrényben őrzik. A győztes válogatott egy bronzból készült aranyozott másolatot tarthat meg. A valódi kupára az összes győztes nevét bevésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

A hivatalosan FIFA Világkupának nevezett trófea elődje, a Jules Rimet-kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott. Brazília az 1970-es, mexikói világbajnokságon aratott harmadik sikere után végleg megkapta a trófeát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Harmincöt évvel ezelőtt ismeretlen tettesek ellopták, azóta sem került elő.

Minden bizonnyal a 2038-as győztes is végleg megkaphatja majd a mostani trófeát, de erről még nem született hivatalos döntés.

Zabivaka, a farkas is készen áll a vb-re

A Zabivaka (a kiemelt képen) névre keresztelt farkas lesz a június 14-én rajtoló oroszországi labdarúgó-világbajnokság kabalafigurája.

A farkas a több mint egymillió szurkolói szavazat 53 százalékát kapta megelőzve egy tigrist (27 százalék) és egy kandúrt (20 százalék). A győztest 2016 októberében élő televízióműsorban hirdették ki, amelynek vendége volt a brazilok korábbi világbajnok labdarúgója, Ronaldo is.

A fehér és barna szőrű Zabivaka, melyet egy tanuló, Jekatyerina Bocsarova tervezett, egy kék ujjú, “Russia 2018” feliratú fehér pólót, valamint egy piros rövidnadrágot visel, ezek így adják ki az orosz nemzeti zászló színeit.

A foci-világbajnokságoknak az 1966-os, angliai torna óta van kabalafigurájuk, akkor a Willie névre keresztelt oroszlán népszerűsítette az eseményt, amelyen a hazai válogatott története első és azóta is egyetlen diadalát aratta.

A kiemelt kép forrása: Sputnik/Movsumov

A kiemelt képen Zabivaka, a 2018-as labdarúgó-világbajnokság kabalafigurája látható.

Leave a Reply