Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 15-én

Harminc nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Manuel Neuer is bekerült a németek bő keretébe, Löw pedig hosszabbított

Joachim Löw, a címvédő német válogatott szövetségi kapitánya kijelölte 27 fős bő keretét a világbajnokságra. Sokan arra voltak előzetesen a leginkább kíváncsiak, hogy sérülése miatt szinte a teljes szezont kihagyni kényszerülő Manuel Neuer benne lesz-e a csapatban. Nos, a bő keretbe bekerült a Bayern München kapuvédője, mégpedig második számú kapusként. Az első számú portás minden bizonnyal Marc-André ter Stegen, a Barcelona hálóőre lesz. Érdekesség, hogy harmadik számú kapuvédőnek a leverkuseni Bernd Leno került be, míg Kevin Trapp, a Paris Saint-Germain kapusa csak negyedik számú, így minden bizonnyal akkor lehet benne a 23 fős, végleges keretben, ha Neuer nem tudja vállalni a vb-szereplést. Kimaradt ugyanakkor Mario Götze, aki eldöntötte a 2014-es döntőt Argentína ellen. Löw azzal indokolta a Borussia Dortmund labdarúgójának kihagyását, hogy nincsen abban a formában, amivel egy világbajnokságon pályára kell lépni. “Sajnálom Mariót, de egész egyszerűen nincs formában. Remélem, hogy a pihenés után megújulva fog visszatérni. Szövetségi kapitányi munkám sajnos olykor olyan döntések meghozatalával is jár, amikkel álmokat semmisítek meg. Sosem a játékos ellen döntök, hanem a csapat érdekében, mert ez így helyes” – mondta a tréner.

A teljes lista:

Kapusok: Marc-André ter Stegen (FC Barcelona), Manuel Neuer (FC Bayern München), Bernd Leno (Bayer Leverkusen), Kevin Trapp (Paris St. Germain)
Védők: Mats Hummels (FC Bayern München), Jerome Boateng (FC Bayern München), Joshua Kimmich (FC Bayern München), Jonas Hector (1. FC Köln), Antonio Rüdiger (FC Chelsea), Niklas Süle (FC Bayern München), Marvin Plattenhardt (Hertha BSC), Matthias Ginter (Borussia Mönchengladbach), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)
Középpályások, támadók: Toni Kroos (Real Madrid), Thomas Müller (FC Bayern München), Timo Werner (RB Leipzig), Marco Reus (Borussia Dortmund), Sami Khedira (Juventus), Mesut Özil (FC Arsenal), Leroy Sané (Manchester City), Julian Draxler (Paris St. Germain), Ilkay Gündogan (Manchester City), Leon Goretzka (Schalke 04), Mario Gomez (VfB Stuttgart), Sebastian Rudy (FC Bayern München), Julian Brandt (Bayer Leverkusen), Nils Petersen (SC Freiburg)

Ugyancsak a németekhez kapcsolódó hír, hogy a nemzeti csapatot 2006 ősze óta irányító Joachim Löw 2022-ig meghosszabbította szerződését, vagyis akár 16 éven át ülhet a Mannschaft kispadján, amire aligha gondolt volna bárki is kinevezésekor. Ezzel a bejelentéssel elszálltak azok a pletykák is, amelyek arra utaltak, hogy a korábban Stuttgartban dolgozó Löw lehet az Arsenal új menedzsere.

Botrány alakult ki a német válogatott körül

“Mesut Özil és Ilkay Gündogan is erősen sajnálják, hogy fotózkodtak Recep Tayyip Erdogan török elnökkel a törökországi választási kampány idején” – jelentette ki Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya azon a mai sajtótájékoztatón, amelyen bemutatta bő keretét. Németországban komoly botrányt váltott ki, hogy Özilről és Gündoganról, akik egyaránt tagjai a bő keretnek, egy olyan fotó látott napvilágot, amelyen a berlini kormánnyal nem túl jó viszonyt ápoló török államfővel pózolnak. Löwnek föltették azt a kérdést, hogy tervez-e bármilyen szankciót alkalmazni két labdarúgója ellen, de ő ennek lehetőségét azonnal elvetette: “Bizonyos mértékben megtudom érteni azon játékosaim érzéseit, akik bevándorlókként kerültek ide, mivel két szív dobog a mellkasuk alatt. Nem mindig könnyű kezelni őket. Mindketten sokat tettek az integrációért Németországban, jó szellemük van. Mindent át fogunk beszélni az alapozás során” – mondta.

Reinhard Grindel, a német szövetség (DFB) elnöke rugalmasabban fogalmazott: “Egy dolgot szeretnék mondani: a hiba emberi dolog és meg kell találnunk az okát. Úgy gondolom, hogy ők tudják, hogy hibát követtek el. Most intézkedni kell, hogy ilyen mégegyszer ne történhessen” – jelentette ki a keret kihirdetése előtti felvezetőjében. Grindel hétfőn kicsit csípősebben beszélt az ügyről, a Twitteren konkrétan megvádolta a két focistát, hogy hagyták magukat “manipulálni” Erdogan elnök által, hozzátéve, hogy “a labdarúgás és a DFB olyan értékeket védenek, amelyeket Erdogan nem vesz figyelembe teljes mértékben”.

Oliver Bierhoff, a nemzeti csapat menedzsere a maga részéről igyekezte minimalizálni a két játékos felelősségét: “Ez természetesen egy szerencsétlen incidens. A játékosoknak meg kellett volna érteniük, hogy milyen jelzésértékkel bír az, amit csinálnak. Beszéltem mindkettejükkel, nem voltak tisztában a történtek fontosságával, ami olyan szempontból érthető, hogy egy 400 fős, közönséges rendezvényen született meg a fotó, de tudjuk azt is, hogy egy ilyen kép szimbolikus hatással bír”. A két játékos Londonban találkozott Erdogannal vasárnap. Özil egy dedikált Arsenal-, míg Gündogan egy ugyancsak dedikált Manchester City-mezt ajándékozott az elnöknek. Az ügyben néhány német politikus is igen negatív hangnemben szólalt meg. “Gündogan miért játszik a német nemzeti csapatért, ha Erdogant ismeri el elnökeként? – tette föl a kérdést Twitter-oldalán Beatrix von Storch, a szélsőjobboldali, idegengyűlölő Alternatíva Németországnak (AfD) párt parlamenti képviselője.

A Török Labdarúgó-szövetség (TFF) elnöke ma visszautasította a Németországból érkezett kritikákat. Yildirim Demiroren felháborítónak nevezte német kollégájának szerinte rágalmazó kijelentéseit, amiket “szomorúan” olvasott. “A DFB elnökének megnyilvánulásai teljesen elfogadhatatlanok” – jelentette ki Demiroren, aki emlékeztetett, hogy Erdogan államfő fiatalkorában labdarúgó volt, s mindmáig őrzi a sportág iránti rajongását, amit politikusként azzal fejez ki, hogy nagyban támogatja a labdarúgásban történő fejlesztéseket. “Ezért normális, hogy (Erdogan) találkozik Németországban született török származású játékosokkal. Normális lenne minden országban, ha az elnök meghívna egy labdarúgót – tette hozzá, majd azzal folytatta: Tekintettel a képre (különösen a közösségi médiában) gyakorolt negatív reakciók mértékére, Gündogan hétfőn azt mondta, hogy sem ő, sem Özil “nem szándékozott politikai üzenetet közvetíteni ezzel a fotóval, a legkevésbé sem kívánnak beszállni a választási kampányba”.

Törökországban június 24-én tartanak előrehozott elnök- és parlamenti választást, aminek különösen nagy jelentősége lesz, mivel ez lesz az első voksolás az országban azóta, hogy egy tavalyi referendumon a választók megszavazták az elnöki jogkörök kiterjesztését magában foglaló alkotmánymódosítást, amit a nyugati országok kritizálnak.

Kihallgatnák az oroszok a német újságírót, aki kirobbantotta a doppingbotrányt

Az orosz nyomozók arra készülnek, hogy kihallgatják azt a német újságírót, aki kirobbantotta az országban államilag működtetett doppingrendszerrel kapcsolatos botrányt, amennyiben úgy dönt, hogy elutazik Oroszországba a június 14. és július 15. között esedékes világbajnokságra. Hajo Seppeltnek, az ARD német közszolgálati televízió tudósítójának vízumkérelmét első alkalommal még elutasították az orosz hatóságok arra hivatkozva, hogy fölkerült a “nemkívánatos személyek” listájára. A döntés Berlin hivatalos tiltakozását eredményezte. Végül – mivel a FIFA megadta az újságírói akkreditációt Seppelt számára – mégis megítélték neki a vízumot, így elvileg tudósíthat a vébé történéseiről.

A Nyomozó Bizottság, amely a legsúlyosabb oroszországi bűnügyek felderítését végzi, kedden azt közölte, hogy az újságírót, mint “kulcsfontosságú tanút” szeretnék kikérdezni a Grigorij Rodcsenkov, az államilag szervezett doppingolásról kitálaló sportorvos elleni eljárásban. Mint ismert, Rodcsenkov, a moszkvai doppinglabor egykori vezetője az Egyesült Államokba menekült, s inkognitóban él, mivel attól tart, hogy az oroszok bántalmaznák vagy meg is ölnék, ha föladná magát. Az orosz igazságszolgáltatás 2016-ban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki a szakember ellen, s nyomozást rendelt el “hatalommal visszaélés” gyanúja miatt.

“A német hatóságok arról tájékoztatták a Nyomozó Bizottságot, hogy Seppelt riporter élt azzal a törvényes jogával, amivel megtagadta a vallomástételt” az ügyben – közölte a szervezet egy közleményben. “Mindennek ellenére abban az esetben, ha Hajo Seppelt Oroszországba érkezik, a Nyomozó Bizottság intézkedéseket fog tenni, hogy kikérdezhesse arról, hogyan jutottak tudomására azok az információk, amelyeket az orosz sportolók állítólagos bűnözéséről szóló dokumentumfilmjének elkészítése során fölhasznált” – tették hozzá. Seppelt volt annak a dokumentumfilmnek a készítője, amely lerántotta a leplet az Oroszországban, különösen az atlétikában, de sok más sportágban is államilag működtetett doppingrendszerről.

Neymar játszhat a felkészülési mérkőzéseken

Van arra esély, hogy Neymar Jr., aki még februárban szenvedett lábsérülést, és emiatt kihagyni kényszerült a klubszezon hátralévő részét, pályára léphet június 3-án, a Horvátország ellen, Liverpoolban vívandó felkészülési mérkőzésen – ezt Rodrigo Lasmar, a brazil válogatott csapatorvosa mondta egy mai sajtótájékoztatón. Később maga a focista is abbéli reményét hangoztatta, hogy még a vébé előtt visszatérhet. Mint ismert, Neymar bekerült a Selecao végleges, vagyis 23 fős keretébe, így minden bizonnyal utazhat Oroszországba.  A támadó február 25-én, a PSG-Marseille francia derbin szenvedett fáradásos törést az V. lábközépcsontjában, illetve megrándult a bokája. Azóta nem léphetett pályára, de a labdás edzéseket már megkezdte.

Portugália is bő keretet hirdetett

Fernando Santos, a portugál válogatott szövetségi kapitánya egy 35 főből álló előzetes keretet jelölt meg a világbajnokságra. A csapat legnagyobb sztárja, Cristiano Ronaldo természetesen bekerült a keretbe, mint ahogy a nápolyi Mario Ruí, a Milant erősítő André Silva és a Besiktasban focizó Ricardo Quaresma is. Santos csütörtökön hirdeti ki a 23-as, végleges keretet.

A teljes lista:

Kapusok: Anthony Lopes (Lyon/FRA), Beto (Göztepe/TUR), Rui Patrício (Sporting/POR)
Védők: Antunes (Getafe/ESP), Bruno Alves (Rangers/SCO), Cédric Soares (Southampton/ENG), João Cancelo (Inter/ITA), José Fonte (Dalian Yifang/CHI), Luís Neto (Fenerbahçe/TUR), Mário Rui (Napoli/ITA), Nélson Semedo (FC Barcelona/ESP), Pepe (Besiktas/TUR), Raphael Guerreiro (Dortmund/NÉM), Ricardo Pereira (FC Porto/POR), Rolando (Marseille/FRA), Rúben Dias (Benfica/POR)
Középpályások: Adrien Silva (Leicester/ENG), André Gomes (FC Barcelona/ESP), Bruno Fernandes (Sporting/POR), João Mário (West Ham/ENG), João Moutinho (Monaco/FRA), Manuel Fernandes (Lokomotiv/RUS), Rúben Neves (Wolverhampton/ENG), Sérgio Oliveira (FC Porto/POR), William Carvalho (Sporting/POR)
Támadók: André Silva (AC Milan/ITA), Bernardo Silva (Manchester City/ENG), Cristiano Ronaldo (Real Madrid/ESP), Éder (Lokomotiv/RUS), Gelson Martins (Sporting/POR), Gonçalo Guedes (Valencia/ESP), Nani (Lazio/ITA), Paulinho (SC Braga/POR), Ricardo Quaresma (Besiktas/TUR), Rony Lopes (Monaco/FRA)

Hivatalos: Ibra nélkül mennek a svédek a vébére

A pótselejtezőben Olaszországot kiejtő Svédország jelentette be negyedikként végleges, 23 fős keretét a világbajnokságra. A Marcus Berg és Emil Forsberg nevével fémjelzett skandináv együttes június 18-án, Dél-Korea ellen kezdi meg a tornát, majd 23-án Németországgal, 27-én pedig Mexikóval mérkőzik.

A végleges keret:

Kapusok: Robin Olsen (FC Kobenhavn/DEN), Kristoffer Nordfeldt (Swansea/ENG), Karl-Johan Johnsson (Guingamp/FRA).

Védők: Andreas Granqvist (Krasnodar/RUS), Victor Nilsson Lindelöf (Manchester United/ENG), Mikael Lustig (Celtic/SCO), Ludwig Augustinsson (Werder Bremen/GER), Pontus Jansson (Leeds/ENG), Emil Krafth (Bologna/ITA), Filip Helander (Bologna/ITA), Martin Olsson (Swansea/ENG).

Középpályások: Sebastian Larsson (Hull/ENG), Gustav Svensson (Seattle Sounders FC/USA), Albin Ekdal (Hamburg/GER), Emil Forsberg (RB Leipzig/GER), Viktor Claesson (Krasnodar/RUS), Jimmy Durmaz (Toulouse/FRA), Marcus Rohdén (FC Crotone/ITA), Oscar Hiljemark (Genoa/ITA).

Támadók: Marcus Berg (Al Ain/UAE), John Guidetti (Alaves/ESP), Isaac Kiese-Thelin (Waslan Beeveren/BEL), Ola Toivonen (Toulouse/FRA).

Legjobbja nélkül szerepel a vb-n Tunézia

A tunéziai nemzeti csapatnál is nyilvánosságra hozták a világbajnokságra szóló előzetes keretet, amibe 29 labdarúgó került be. A helyi szövetség közléséből kiderült, hogy Jusszuf Mszakni, a tunéziaiak sok csapat által figyelt támadója térdsérülése miatt nem utazhat Oroszországba. A keretszűkítésre június 4-én kerül sor. Tunézia három felkészülési mérkőzést vív a torna kezdetéig: május 28-án Portugáliával találkozik Bragában, majd június 1-jén Törökországgal mérkőzik Svájcban, végül pedig június 9-én Spanyolországgal küzd meg Oroszországban. A vébén a G-csoportba került Tunézia, ahol Belgiummal, Angliával és Panamával fog játszani.

A teljes lista:

Kapusok: Aymen Mathlouthi (Al Batin Saoudi/KSA), Moez Ben Cherifia (Espérance Tunisz), Farouk Ben Mustapha (Al Shabab Saoudi/KSA), Mouez Hassen (Châteauroux/FRA)
Védők: Nagguez Hamdi (Zamalek/EGY), Dylan Bronn (Gent/BEL), Rami Bedoui (Etoile Sportive du Sahel), Yohan Benalouane (Leicester/ENG), Syam Ben Youssef (Kasimpasa/TUR), Yassine Meriah (Club Sportif Sfax), Bilel Mohsni (Dundee United/SCO), Khalil Chammam (Espérance Tunisz), Oussema Haddadi (Dijon/FRA), Ali Maaloul (Al Ahli/EGY)
Középpályások: Ellyes Skhiri (Montpellier/FRA), Mohamed Amine Ben Amor (Al Ahly/KSA), Ghaylene Chalali (Espérance Tunisz), Karim Laaribi (Cesena/ITA), Farjani Sassi (Al Nasr Saoudi/KSA), Ahmed Khalil (Club Africain), Seifeddine El Khaoui (Troyes/FRA), Mohamed Larbi (Tours/FRA/L2)
Támadók: Fakhreddine Ben Youssef (Al Ittifak/KSA), Anice Badri (Espérance Tunisz), Bassem Srarfi (Nice/FRA), Ahmed Akaichi (Ittihad Saoudi/KSA), Wahbi Khazri (Rennes/FRA), Naim Sliti (Dijon/FRA), Sabeur Khalifa (Club Africain)

Falcao és James is tagja a kolumbiai bő keretnek

James Rodriguez, a 2014-es világbajnokság gólkirálya és Radamel Falcao is bekerült a kolumbiai válogatott bő keretébe – jelentette be José Pekerman szövetségi kapitány magyar idő szerint hétfőn éjjel, amikor bemutatta 35 fős bő keretét. A listában nincs komolyabb meglepetés, nagyjából azok a játékosok a tagjai, akik a selejtezőkön is játszottak. Kolumbia a vébéig hátralévő időben egy gálamérkőzést vív május 25-én Bogotában, majd június 1-jén Egyiptommal játszik felkészülési mérkőzést Olaszországban. Az oroszországi világbajnokságon a H jelű négyesbe került a csapat, ahol Lengyelország, Szenegál és Japán lesznek az ellenfelek.

A teljes lista:

Kapusok: David Ospina (Arsenal/ENG), Camilo Vargas (Deportivo Cali), Ivan Arboleda (Banfield/ARG), José Fernando Cuadrado (Once Caldas)

Védők: Yerri Mina (Barcelona/ESP), Santiago Arias (PSV Eindhoven/NED), Davinson Sanchez (Tottenham/ENG), Farid Diaz (Olimpia/PAR), Bernardo Espinoza (Girona/ESP), Frank Fabra (Boca Juniors/ARG), Stefan Medina (Monterrey/MEX), Johan Mojica (Girona/ESP), Oscar Murillo (Pachuca/MEX), William Tesillo (León/MEX), Cristian Zapata (AC Milan/ITA)

Középpályások: James Rodriguez (Bayern München/GER), Juan Fernando Quintero (River Plate/ARG), Abel Aguilar (Deportivo Cali), Wilmar Barrios (Boca Juniors/ARG), Edwin Cardona (Boca Juniors/ARG), Yimmi Charra (Junior), Juan Guillermo Cuadrado (Juventus/ITA), Gustavo Cuellar (Flamengo/BRA), Jefferson Lima (Levante/ESP), Giovanni Moreno (Sanghaj Senhua/CHN), Sebastian Perez (Boca Juniors/ARG), Carlos Sanchez (Espanyol/ESP), Mateus Uribe (América/MEX)

Támadók: Radamel Falcao (Monaco/FRA), Carlos Bacca (Villareal/ESP), Luis Fernando Muriel (Sevilla/ESP), Miguel Borja (Palmeiras/BRA), Teofilo Gutierrez (Junior), José Heriberto Izquierdo (Brighton/ENG), Duvan Zapata (Sampdoria/ITA)

Nincs meglepetés Costa Rica végső keretében

Costa Rica azokra épít, akik már a 2014-es brazíliai világbajnokságon is ott voltak – mondta Oscar Ramírez szövetségi kapitány, miután magyar idő szerint hétfőn éjjel bejelentette, mely 23 focista lesz ott a vb-n. Costa Rica az E-csoportban fog szerepelni, ahol Brazília, Svájc és Szerbia ellen kellene kivívni a továbbjutást. Mint ismert, négy éve a közép-amerikai ország volt a világbajnokság meglepetéscsapata azzal, hogy Uruguayt, Olaszországot és Angliát megelőzve csoportgyőztesként jutott tovább, s végül a legjobb nyolc között esett csak ki. Ramírez kapitány hozzátette, az a célja, hogy csapata dinamikusan, labdatartásra törekedve játsszon.

A végleges keret:

Kapusok: Keylor Navas (Real Madrid, ESP), Patrick Pemberton (Alajuelense), Leonel Moreira (Herediano).

Védők: Cristian Gamboa (Celtic, SCO), Ian Smith (Norrkoping, NOR), Rónald Matarrita (New York City, USA), Bryan Oviedo (Sunderland, ENG), Oscar Duarte (Espanyol, ESP), Giancarlo González (Bologna, ITA), Francisco Calvo, (Minnesota United, USA), Kendall Waston (Vancouver Whitecaps, CAN), Johnny Acosta (Rionegro Águilas, COL).

Középpályások: David Guzmán (Portland Timbers, USA), Yeltsin Tejeda (Lausanne, SUI), Celso Borges (Deportivo La Coruna, ESP), Randall Azofeifa (Herediano), Rodney Wallace (New York City, USA), Cristian Bolaños (Saprissa) Bryan Ruiz (Sporting Portugal, POR).

Támadók: Daniel Colindres (Saprissa), Joel Campbell, (Betis, ESP), Johan Venegas, (Saprissa), Marco Ureña (Los Angeles Galaxy, USA)

Egy 26 játékosra szűkített előzetes keretet mutatott be Ausztrália

Bert van Maarwijk, az ausztrál labdarúgó-válogatott élére februárban kinevezett, a holland csapattal 2010-ben világbajnoki döntőt játszó szövetségi kapitány közzétette a nemzetközi porondon szereplő játékosok hazatérése után szűkített bő keretét. Május 7-én még egy 32 névből álló listát állított össze a holland szakember, ezt szűkítette most 26 főre. Az alábbi hat játékos esett a keretszűkítés áldozatául:

Alex Gersbach (Lens/FRA), Apostolosz Giannou (AEK Larnaca/CYP), Mitchell Langerak (Nagoya Grampus/JPN), Jamie Maclaren (Hibernian/SCO), Aleksandar Susnjar (FK Mlada Boleslav/CZE) és Bailey Wright (Bristol City/ENG).

Tim Cahill, a Kenguruk 38 éves veteránja bekerült a szűkített bő csapatba. “Mindig kihívás egy lista szűkítése, de ez a legmagasabb szintű professzionális sport velejárója – mondta van Maarwijk. Összességében úgy vélem, hogy egy erős és ambiciózus válogatottat sikerült kijelölni a törökországi edzőtáborunkra (ami vasárnap kezdődik – a szerk.) és a Csehország ellen, Ausztriában vívandó barátságos mérkőzésünkre (június 1-jén – a szerk.) – tette hozzá.

A Socceroosra nekünk is érdemes figyelni, hiszen június 9-én, Budapesten már a végleges keret fog kiállni a Magyarország elleni vb-főpróbára. A tornán Franciaországgal, Dániával és Peruval szerepel egy négyesben Ausztrália.

A teljes lista:

Kapusok: Brad Jones (Feyenoord/NED), Mathew Ryan (Brighton/ENG), Daniel Vukovic (Genk/BEL)

Védők: Aziz Behich (Bursaspor/TUR), Milos Degenek (Yokohama Marinos/JPN), Matthew Jurman (Suwon Bluewings/KOR), Fran Karacic (NK Lokomotiva/CRO), James Meredith (Millwall/ENG), Josh Risdon (Western Sydney Wanderers), Trent Sainsbury (Grasshoppers/SUI)

Középpályások: Joshua Brillante (Sydney FC), Jackson Irvine (Hull City/ENG), Mile Jedinak (Aston Villa/ENG), Robbie Kruse (VfL Bochum/GER), Massimo Luongo (Queens Park Rangers/ENG), Mark Milligan (Al Ahli/KSA), Aaron Mooy (Huddersfield Town/ENG), Tom Rogic (Celtic/SCO), James Troisi (Melbourne Victory)

Támadók: Daniel Arzani (Melbourne City), Tim Cahill (Millwall/ENG), Tomi Juric (FC Luzern/SUI), Mathew Leckie (Hertha BSC/GER), Andrew Nabbout (Urawa Red Diamonds/JPN), Dimitri Petratos (Newcastle Jets), Nikita Rukavytsya (Maccabi Haifa/ISR)

Nincs meglepetés Panama 35-ös listájában

Hernán Dario Gómez, a világbajnoki újonc panamai válogatott kolumbiai szövetségi kapitánya is közzétette csapata bő keretét, amelybe 35 játékos került be. A lista nem tartalmaz meglepetéseket. Gómez elsősorban veteránokkal és ígéretes tehetségekkel kombinált válogatottat kíván Oroszországba vinni. Előbbiek közé sorolható az első számú kapus posztjának várományosa, Jaime Penedo, a hátvéd Felipe Baloy, a középpályás Gábriel Gómez és két csatár, Blas Pérez és Luis Tejada. Utóbbiak táborát erősítik az észak-amerikai MLS legfiatalabb játékosai, úgymint a New York Red Bulls két védője, Michael Amir Murillo és Fidel Escobar, valamint Harold Cummings a San José Earthquakes labdarúgója. A fiatalok között találjuk még az ugyancsak MLS-gárda Columbus játékosát, Cristian Martinezt, a Belgiumban focizó José Luís Rodríguezt és a panamai ligában szereplő José Fajardót.

Panama a G-csoportba került a vébén, ahol Belgiummal, Angliával és Tunéziával fog meccselni. A kis közép-amerikai ország történetének első világbajnoki mérkőzésére június 18-án, Szocsiban kerül sor, ahol Belgium lesz az ellenfél.

A teljes lista:

Kapusok: Jaime Penedo (Dinamo Bukarest, ROM), José Calderón (Chorrillo), Alex Rodríguez (San Francisco, USA)

Védők: Azmahar Ariano (Patriots, COL), Felipe Baloy (Municipal, GUA), Harold Cummings (San José Earthquakes, USA), Eric Davis (Dunaszerdahely), Fidel Escobar (New York Red Bulls, USA), Adolfo Machado (Houston Dynamo, USA), Michael Amir Murillo (New York Red Bulls, USA), Luis Ovalle (Olimpia, HON), Francisco Palacios (San Francisco, USA), Richard Peralta (Alliance), Torres Roman (Seattle Sounders, USA)

Középpályások: Ricardo Avila (Gent, BEL), Edgar Barcenas (Cafetaleros de Tapachula, MEX), Ricardo Buitrago (Municipal, GUA), Miguel Camargo (San Martin, PER), Adalberto Carrasquilla (Taurus), Armando Cooper (Universidad de Chile, CHI), Anibal Godoy (San José Earthquakes, USA), Gabriel Gomez (Atlético Bucaramanga, COL), José González (Unión Comercio, PER), Cristian Martinez (Columbus Crew, USA), Valentin Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universidad, PER), José Luis Rodríguez (Gent, BEL)

Támadók: Abdiel Arroyo (Liga Deportiva Alajuelense, CRC), Rolando Blackburn (Chorrillo), Ismael Diaz (Deportivo La Coruna, ESP), José Fajardo (Club Atlético Independiente), Roberto Nurse (Mineros de Zacatecas, MEX), Blas Perez (Municipal, GUA), Luis Tejada (Sport Boys, PER), Gabriel Torres (Huachipato, CHI).

Egy veterán került be pótlásként az orosz csapatba

Szergej Ignasevics, a CSZKA Moszkva 38 esztendős hátvédje került be a házigazda orosz válogatott 28 fős, bő keretébe az onnan sérülés miatt kikerült Ruszlan Kambolov (Rubin Kazany) helyére Sztaniszlav Csercseszov szövetségi kapitány döntése értelmében.

Ignasevics, aki korábban még arról beszélt, hogy idén befejezi válogatott karrierjét, végül igent mondott Csercseszov megkeresésére. “Úgy véltem, hogy érdemes lenne szerepelni azon a világbajnokságon, amelyet hazánkban rendeznek” – indokolta döntését a CSZKA védője. Kambolov az orosz bajnokság vasárnapi záró fordulójában, csapata Krasznodar ellen vívott mérkőzésén sérült meg.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

A kiemelt képen Manuel Neuer és Joachim Löw láthatóak 2016. június 16-án, az Európa-bajnokság Németország-Lengyelország mérkőzése után.

Leave a Reply