Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 17-én

Huszonnyolc nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Payet kimaradt, Giroud bekerült a franciák végső keretébe

Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a TF1 francia televízió ma esti híradójában bejelentette a nemzeti együttes végleges, 23 fős világbajnoki keretét. Nagy kimaradónak számít Dimitri Payet, az Olympique Marseille játékosa, aki a tegnapi Európa Liga-döntőben szenvedett izomsérülést. “Gyógyulása három hetet vesz igénybe, de az ilyen sérülések, mint tudjuk, könnyen megismétlődhetnek kevéssel a fölépülés után, így sajnos itthon kell hagynunk Dimitrit” – indokolta döntését Deschamps.

Némi meglepetésre bekerült a keretbe Nabil Fekir és Florian Thauvin, igaz, idei teljesítményükkel mindketten rászolgáltak az utazásra. Ami igazi meglepetés, hogy tagja a csapatnak Benjamin Pavard, a Stuttgart fiatal védője is. A keret átlagéletkora mindössze 25 év, s a 2016-os hazai Európa-bajnokságon ezüstérmes együttesből csak kilencen maradtak.

A végleges keret:

Kapusok: Hugo Lloris (Tottenham Hotspur), Steve Mandanda (Olympique Marseille), Alphonse Areola (Paris Saint-Germain)
Védők: Djibril Sidibé (AS Monaco), Benjamin Mendy (Manchester City), Raphael Varane (Real Madrid), Adil Rami (Olympique Marseille), Samuel Umtiti (FC Barcelona), Lucas Hernandez (Atlético Madrid), Benjamin Pavard (VfB Stuttgart), Presnel Kimpembé (Paris Saint-Germain)
Középpályások: Corentin Tolisso (FC Bayern München), Paul Pogba (Manchester United), Blaise Matuidi (Juventus FC), N’Golo Kanté (Chelsea FC), Steven Nzonzi (FC Sevilla), Thomas Lemar (AS Monaco)
Támadók: Nabil Fekir (Olympique Lyon), Florian Thauvin (Olympique Marseille), Olivier Giroud (Chelsea FC), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Kylian Mbappé (Paris Saint-Germain), Ousmane Dembélé (FC Barcelona)

Tartalékok:

Kapus: Benoît Costil (Girondins Bordeaux)
Védők: Mathieu Debuchy (AS Saint-Étienne), Lucas Digne (FC Barcelona)Mamadou Sakho (Crystal Palace), Kurt Zouma (Stoke City FC)
Középpályások: Adrien Rabiot (Paris SG),  Moussa Sissoko (Tottenham Hotspur, Ang.).
Támadók: Wissam Ben Yedder (FC Sevilla), Kingsley Coman (FC Bayern München), Alexandre Lacazette (Arsenal FC), Anthony Martial (Manchester United)

Végleges keretet hirdetett Marokkó és Szenegál

Hervé Renard, a marokkói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette a vébére 20 év szünet után újból kijutott együttes végleges, vagyis 23 játékosból álló keretét. A csapatban találjuk Mehdi Benatiát, a Juventus olasz bajnok hátvédjét, aki a legnagyobb névnek számít. Összesen 19 európai légióst és egy, az emirátusokbeli bajnokságban játszó focistát válogatott be a francia tréner. Az “Atlasz Oroszlánjai” becenévre hallgató Marokkó a B-csoportban szerepel, ahol Spanyolországgal, Portugáliával és Iránnal fog megmérkőzni.

A végleges keret:

Kapusok: Mounir Al-Kadzsui (CD Numancia, ESP), Yassine Bounou (Girona FC, ESP), Ahmad Reda Tagnaouti (IRT, MAR).
Védők: Mehdi Benatia (Juventus, ITA), Romain Saiss (Wolverhampton, ENG), Manuel Da Costa (Basaksehir, TUR), Badr Benoun (RCA, MAR), Nabil Dirar (Fenerbahçe, TUR), Achraf Hakimi (Real Madrid, ESP), Hamza Mendyl (LOSC, FRA).
Középpályások: M’barek Boussoufa (Al Jazira, UAE), Karim Al-Ahmadi (Feyenoord, NED), Youssef Ait Bennasser (Caen, FRA), Sofyan Amrabat (Feyenoord, NED), Younès Belhanda (Galatasaray, TUR), Fayçal Fajr (Getafe, ESP), Amine Harit (Schalke 04, GER).
Támadók: Khalid Boutaïb (Malatyaspor, TUR), Aziz Bouhaddouz (Saint Pauli, GER), Ayoub Al-Kábi (RSB, MAR), Nordin Amrabat (Leganés, ESP), Mehdi Carcela (Standard de Liège, BEL), Hakim Ziyech (Ajax Amsterdam, NED).
+ 3 tartalék: Youssef En-Nesyri (Malaga, ESP), Mazraoui Noussair (Ajax Amsterdam, NED), Oualid Al-Hadzsám (Amiens, FRA).

Ugyancsak a mai napon hirdetett keretet egy másik afrikai válogatott, a vébére 2002 után újból kijutó Szenegál szövetségi kapitánya is. Aliou Cissé 23-as névsorában kevés meglepetés van, legfeljebb annyi nevezhető annak, hogy egy olyan védő is bekerült, aki a tizenhat évvel ezelőtt, csodák csodájára negyeddöntőig menetelő nemzeti csapatnak is a játékosa volt. Sadio Mané, a Liverpool BL-döntőre készülő csatára a legnagyobb név a keretben, de Keita Baldé, a Monaco, Moussa Sow, a török Bursaspor labdarúgójának neve is ismerősen csenghet. Velük ellentétben Demba Bának, a török Göztepe támadójának nem sikerült kivívnia a kapitány bizalmát annak ellenére sem, hogy február óta hét gólt lőtt klubcsapatában. Szenegál a H-csoportba került, ahol Lengyelországgal, Kolumbiával és Japánnal fog meccselni.

A végleges keret:

Kapusok: Abdoulaye Diallo (Stade Rennes), Alfred Gomis (SPAL), Khadim Ndiaye (Horoya)

Védők: Lamine Gassama (Alanyaspor), Saliou Ciss (Valenciennes), Kalidou Koulibaly (Napoli), Kara Mbodii (Anderlecht), Youssouf Sabaly (Bordeaux), Salif Sane (Hannover 98), Moussa Wague (Eupen)

Középpályások: Idrissa Gueye (Everton), Cheikhou Kouyate (West Ham United), Alfred Ndiaye (Wolverhampton Wanderers), Badou Ndiaye (Stoke City), Cheikh Ndoye (Birmingham City), Ismaila Sarr (Stade Rennes)

Támadók: Keita Baldé (Monaco), Mame Biram Diouf (Stoke City), Moussa Konate (Amiens), Sadio Mane (Liverpool), Mbaye Niang (Torino), Diafra Sakho (Stade Rennes), Moussa Sow (Bursaspor).

A tudományt is segítségül hívják az angolok rettenetes sorozatuk leküzdéséhez

Anglia az egyetlen válogatott, amelyik háromból három tizenegyespárbajt veszített el a foci-vb-k történetében. Oroszországban azonban lezárnák ezt a rettenetes sorozatot, a megoldáshoz pedig nem átallják a tudományt is segítségül hívni – számolt be ról az Origo.

1990-ben az NSZK-val, 1998-ban Argentínával, 2006-ban pedig Portugáliával szemben maradt alul az angol válogatott tizenegyespárbajban, ami egyúttal persze a vb-búcsújukat is jelentette. Ezzel ráadásul tartanak egy kellemetlen rekordot is: ők az egyetlenek, akik háromból három büntetőpárbajt buktak vébéken. És, ha ez még nem lenne elég, akkor az Európa-bajnokságokról is van három kudarcuk (1996, 2004, 2012), igaz ott legalább egy sikert is felírhatnak a táblára.

A válogatott jelenlegi szakvezetése, élén Gareth Southgate szövetségi kapitánnyal – aki az 1996-os Eb-elődöntőben Németország ellen vétett végzetes hibát a büntetők során – most úgy döntött, hogy nem adnak még egy esélyt a sorsnak, és megpróbálják tudományos alapokon kiókumlálni a siker receptjét.

Abban ugyanis közmegegyezés van, hogy szinte bizonyosan meg kell nyerni egy büntetőpárbajt a vb-címig vezető úton.

“Már egy csomó programot elkezdtünk a játékosokkal és az elemző csapattal, hogy megtaláljuk a sikeres és sikertelen büntetőrúgások receptjét” – mondta Southgate a Three Lions nevű szurkolói podcastben. Ezek sorába tartozik, hogy folyamatosan számon fogják tartani, hogy kik azok, akik a leginkább szeretnének tizenegyest rúgni, rendszeresen fogják ezeket gyakorolni, és ezek során minél többször hozzák a rúgókat “most vagy soha” szituációba.

A tizenegyesek tanulmányozását persze nem a vébé előtt egy hónappal kezdték el az angolok. Az angol szövetség (FA) technikai igazgatójának, Dan Ashworth-nak és az összes válogatott edzőjével együtt dolgozó, a játékosok fejlődéséért felelő Matt Crockernek a vezetésével hónapok óta időről időre összeülnek a szövetségi edzők, hogy megvitassák a legfontosabb dolgokat, melyek közül az egyik a tizenegyesek ügye. Tanulmányozásra érdemes jó példa máris van: az angol U17-es válogatott 2017 tavaszán tizenegyesekkel kapott ki az Eb-döntőben Spanyolországtól, majd néhány hónappal később megnyerték a világbajnokságot – a döntőben legyőzve a spanyolokat – úgy, hogy a fináléig vezető úton büntetőpárbajban ejtették ki Japánt.

A történtekből az alábbi következtetéseket vonták le az FA szakemberei:

  • a játékosokra bízzák, hogy gyakorolják-e a tizenegyeseket
  • figyelni kell, kire milyen hatással vannak a büntető rúgások
  • ahogy arra is, hogy a közelgő büntetőpárbaj, kinek hogy befolyásolja a teljesítményét a hosszabbításban
  • már a mérkőzések előtt el kell dönteni, hogy kik fognak tizenegyest lőni
  • nem kell kapkodni
  • egynél több “sorsdöntő” tizenegyesre kell készülni

“Volt, aki azt kérte, hogy ne kelljen minden nap a tizenegyeseket gyakorolnia, mert az neki nem tesz jót, mi pedig alkalmazkodtunk a játékosok kéréséhez” – mondta Crocker, hozzátéve, nagyon komolyan veszik, ha valaki nem akar a mérkőzéseken tizenegyest rúgni. Végeztek olyan gyakorlatokat is, amikor a rúgó játékosnak az ellenfél kapusának fejével kellett gondolkodnia: “tudja, hogy tudom, hogy tudja, hogy hová rúgom neki” szituációt teremtettek.

“Amikor elhangzik a hármas sípszó, készen kell állnia egy tervnek. Addigra tudjuk, hogy a pályán lévő tizenegyből kik fognak rúgni és milyen sorrendben. Mindennek meg kell legyen a maga felelőse, nem szabad kapkodni”.

És nem csak itt nem szabad kapkodni. Megfigyelték, hogy az angolok egyik leginkább végzetes hibája, hogy túl gyorsan akarják elvégezni a büntetőt. Dan Ashworth a büntetőpontról szinte soha nem hibázó Cristiano Ronaldót állítja példaként.

“Túlságosan kapkodtunk az elmúlt években. Látható, hogy mások sokkal több időt hagynak maguknak.Ott van például Cristiano Ronaldo, akinek az önfegyelme egészen hihetetlen az ilyen helyzetekben. Persze, hogy pokoli ideges vagy, amikor leteszed a labdát. De meg kell találni azt a ritmust, azt az állapotot, ahogy egy hétköznapi meccsen rúgnád a tizenegyest” – teszi hozzá Matt Crocker.

Southgate kiállt fiatal csapata mellett

Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya megvédte a világbajnokságra kijelölt igen fiatal csapatát, kijelentve, azért a fiatalokat válogatta be, “mert ők a legjobbak”“Nem azért választottunk fiatal játékosokat, hogy megpróbáljunk időt nyerni, hanem azért, mert hiszünk benne, hogy ők a legjobbak – jelentette ki Southgate a Wembley-ben tartott sajtótájékoztatóján. Talán bátorság olyan játékosokat behívni, akiknek nincs válogatottságuk, de hinnünk kell bennük. Tudjuk, hogy nincs annyi válogatottság játékosaink háta mögött, mnit Németországban, Spanyolországban vagy Brazíliában, de nem véletlen, hogy most itt tartunk” – tette hozzá.

Southgate azzal is érvelt, hogy azért fordult a fiatalság felé, mert az angol Premier League-ben viszonylag kevés fiatal játékos kap állandó játéklehetőséget. “A bajnokság játékosainak 33%-át választottuk ki, ami egy eléggé egyedi helyzet. Ugyanakkor van lelkesedés abba az irányba, amerre megyünk” – ragaszkodott elveihez. Az U20-as válogatott korábbi szövetségi edzője egy olyan 23-as keretet állított össze, amelyben átlagban 19 válogatottság jut egy játékosra, az átlagéletkor pedig 26 év.

A kapitány példaként említette Trent Alexander-Arnoldot, a Liverpool 19 éves jobbhátvédjét, Ruben Loftus-Cheeket, a Chelsea 22 esztendős középpályását, Raheem Sterlinget, a Manchester City 23 éves csatárát, Marcus Rashfordot, a Manchester United 20 esztendős támadóját, illetve a Manchester Cityt erősítő 23 éves védőt, John Stonest és az ugyancsak 23 éves kapust, Jordan Pickfordot. Említést tett még olyan, sok klub által figyelt, és még mindig pályájuk elején járó labdarúgókról, mint a Tottenham triója: a 24 éves Eric Dier, a 24 esztendős Harry Kane és a 22 éves Dele Alli.

Southgate szólt a 31 éves, 75-szörös válogatott Joe Hartról is, aki a fiatalítás egyik legfőbb áldozatának tekinthető, hiszen kimaradt a vb-re utazó csapatból. “Játszott a selejtezős mérkőzéseink többségén, fontos szerepet töltött be, és egy precíz tagja volt a csapatnak. Meg kellett néznem a teljesítményeket, s ezek alapján úgy láttam, hogy a három fiú, akit kiválasztottunk, a három legjobb angol kapus” – ítélkezett a szakember.

Anglia két felkészülési mérkőzést vív a vébéig: június 2-án Nigériával, június 7-én pedig Costa Ricával fog meccselni, mielőtt elutazna Oroszországba. A világbajnokságon a G-csoportba került az angol együttes, ahol Panamával, Tunéziával és Belgiummal fog összecsapni.

Kimaradt a vb-keretből, mindössze nyolc mérkőzés után visszavonul a válogatottságtól Sandro Wagner

Lemondta a válogatottságot Sandro Wagner. A német labdarúgó azt követően hozta meg döntését, hogy Joachim Löw szövetségi kapitány nem nevezte őt a bő világbajnoki keretbe.

A Bayern München 30 éves támadója a Bild című lapnak elmondta: csalódottan vette tudomásul, hogy kimaradt a keretből, mert nagyszerű lett volna a világbajnokságon játszani. Az oroszországi vb-re utazó honfitársainak pedig azt kívánta, hogy “világbajnokként térjenek vissza”.

“Számomra egyértelmű, hogy nem illek bele az edző elképzeléseibe, mivel mindig nyitott, őszinte és közvetlen vagyok” – tette hozzá.

Löw három csatárt jelölt a bő keretbe, a stuttgarti Mario Gomezt, a freiburgi Nils Petersent és a lipcsei Timo Wernert, míg Sandro Wagnert – aki a tavaszi szezonban Robert Lewandowski cseréjeként 14 bajnoki mérkőzésen nyolcszor volt eredményes – kihagyta a listáról.

Wagner 29 évesen mutatkozott be a német válogatottban, amelyben nyolc találkozón öt gólt szerzett.

Sérülése miatt lemarad a vébéről egy marokkói csatár

Rasid Aliui kilencszeres marokkói válogatott középcsatár combizomszakadás miatt biztosan nem léphet pályára a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

A francia Nimes 25 éves játékosa múlt pénteken, a másodosztály utolsó fordulójában sérült meg, ezértmeg kellett operálni és hónapokig nem focizhat.

Rasid Aliui a válogatottban eddig kétszer volt eredményes, a Ligue 2 elmúlt idényében pedig 17 gólt szerzett.

Marokkó csapata a portugálokkal, valamint a spanyolokkal és az irániakkal szerepel azonos vb-csoportban.

Gabriel Jesus a “függősége” miatt örül a kerettagságnak

Gabriel Jesus, a Manchester City és a brazil válogatott támadója úgy érzi, közelít a csúcsforma felé, amelyet megpróbált a világbajnokságra időzíteni. Sérülése miatt nincs annyi meccs a lábában, ráadásul felépülésekor igencsak gyenge állapotban tért vissza. Arról is beszélt, hogy extra motivációja is van az oroszországi torna előtt.

A 21 éves játékos 2017 januárjában került a ManCity-hez, ebben a szezonban pedig már angol bajnoki címet ünnepelhetett a klubbal. 29 Premier League-találkozón 13-szor talált be, nem volt tehát rossz éve, ha csak a teljesítményét vesszük, azonban egy hónapot ki kellett hagynia sérülés miatt, amikor a szilveszteri fordulóban meghúzódott a térdszalagja.

Miután visszatért a pályára, nem találta korábbi formáját, a brazil szimpatizánsok viszont örülhetnek, ugyanis a szezonzáró után azt nyilatkozta az ESPN-nek, hogy közel van a csúcshoz.

Szüksége is lesz erre, mert ugyan a szövetségi kapitány, Tite korábban már kijelentette, hogy számít rá a kezdőben, azért egy bizonyos Roberto Firmino is ott lesz a keretben a középcsatár posztjára, aki talán még Jesusnál is jobb idényt fut. A nyomás pedig hatalmas, mivel a brazilok ezúttal is az aranyéremért lépnek majd pályára, minden más eredmény kudarc lenne.

Az biztos, hogy a világbajnokság egyik legérdekesebb motivációja hozzá köthető:

“Óriási matricamániás vagyok. Mióta az eszemet tudom, gyűjtöm a világbajnokságok miatt piacra dobott matricákat, muszáj, hogy meglegyen az összes játékos. És most megszerezhetem a sajátomat is. Értik, a sajátomat?! Őrület, egyszerűen nem is hiszem el!”

Ha esetleg véletlenül ez mégsem sikerülne, egy vb-cím biztosan gyógyírt jelentene számára.

Továbbra is Németország vezeti a FIFA-világranglistát

Kevés változás jellemzi a májusi világranglista élmezőnyét. Németország megőrizte hosszú ideje birtokolt első helyét. A képzeletbeli dobogó másik két fokára Brazília és Belgium állhatott föl. Portugália a 4., Argentína az 5., Svájc a 6., Franciaország a 7., Spanyolország a 8., míg Magyarország a 49., ami azt jelenti, hogy egy pozíciót lépett előre az előző hónaphoz képest. A következő világranglista már a vb után, július közepén fog kijönni, s minden bizonnyal az oroszországi eredmények alakulásának függvényében sok változás lesz majd rajta.

A perui elnök támogatásáról biztosította az eltiltott Guerrerót

Paolo Guerrero, a perui válogatott 34 éves, 87 válogatottság alatt 33 gólt elért támadója 14 hónapos eltiltást kapott doppingolásért a Nemzetközi Sportdöntőbíróságtól (CAS) hétfőn, így nem vehet részt a világbajnokságon sem, ami egy igazi veszteség válogatottjának. Martin Vizcarra, Peru elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón támogatásáról biztosította a nemzeti csapat kapitányát, és közölte, hogy az állam minden jogi eszköszt bevet, hogy Guerrero legalább a vb-n ott lehessen, ezért fellebbezést nyújtanak be a lausanne-i székhelyű CAS ítélete ellen a svájci szövetségi bírósághoz.

A játékos és ügyvédjei “fellebbezni fognak a svájci szövetségi bíróságnál, mivel úgy vélik, hogy a CAS végzése nem tartotta tiszteletben a szabályos eljárásra vonatkozó garanciákat, így az ítélet eltörlését kérik” – mondta az államfő. Peru svájci nagykövete is nagyban segédkezik abban, hogy Guerrero keresete a megfelelő formában és még időben eljusson a svájci igazságszolgáltatáshoz annak érdekében, hogy a játékos pályára léphessen a világbajnokságon – tette hozzá a politikus.

A vb-re időzített terrortámadásokat hiúsítottak meg az orosz hatóságok

Tömeges őrizetbe vételekkel a labdarúgó-világbajnokság idején Moszkvában és Szentpéterváron végrehajtandó terrortámadásokat akadályozott meg a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – közölte szerdán online kiadásában a Komszomolszkaja Pravda című orosz bulvárlap.

Az újság az FSZB-re hivatkozva azt írta, hogy az őrizetbe vett személyek közép-ázsiai országok állampolgárai, akik az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet utasításait követték. Elfogásukban szerepe volt az orosz, a tádzsik és a kirgiz belügyi szervek együttműködésének.

Bérelt lakásaik átkutatása során a szakszolgálatok nagy hatóerejű, roncsolóelemekkel megtöltött, házi készítésű robbanószerkezeteket, detonátorokat, gépkarabélyokat, sorozatlövő pisztolyokat és kézigránátokat foglaltak le. A lap szerint a gyanúsítottak forgalmas helyeken elkövetett robbantásokkal akarták megakadályozni a szurkolók beutazását.

Oleg Sziromolotov hadseregtábornok, orosz külügyminiszter-helyettes pénteken arról számolt be, hogy az orosz biztonsági szolgálatok olyan terrorcsoportokat tettek ártalmatlanná, amelyek robbantásokat készültek végrehajtani Moszkvában az úgynevezett Halhatatlan Ezred Győzelem napi felvonulásán.

A “Halhatatlan Ezred” menetében – a második világháború veteránjainak portréját vivő hozzátartozók felvonulásán – május 9-én Moszkvában több mint egymillióan vettek részt. A menet élén haladt Vlagyimir Putyin orosz és Aleksandar Vucic szerb elnök, valamint Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő is.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

A kiemelt képen Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya látható.

Leave a Reply