Köröznek egy Forma-1-es csapatvezetőt

Évek óta él menekültként Nagy-Britanniában a Force India csapat alapítója, miután csődbe vitte a légitársaságát, több mint egymilliárd dolláros tartozást hagyva maga után. Egy újdelhi bíróság most hivatalosan szökevénynek minősítette Vijay Mallyát – számolt be róla a GPHírek.hu. Az üzletember ellen emellett adó- és illetékcsalás miatt is eljárás folyik, s már 2000 óta zajlanak különböző jogi procedúrák vele szemben.

Ritkán láthattuk az elmúlt években a Force India csapat vezetőjét az F1-es versenyeken. Vijay Mallya lényegében csak a Silverstone-ban megrendezett Brit Nagydíjra látogathat el anélkül, hogy a letartóztatás veszélyétől kellene tartania – írta meg vasárnap a GPHírek.hu.

A 62 éves csapattulajdonos és vállalkozó azért kényszerült szülőhazája, India elhagyására, mert 1,7 milliárd dolláros tartozást hagyott maga után, miután fapados légitársasága, a Kingfisher Airlines csődbe ment. Ezen kívül nyomozás folyik ellene azért is, mert a szintén Kingfisher nevű sörgyárát úgy adta el egy befektetőnek, hogy nem fizette meg az indiai államnak járó adókat és illetékeket.

A napokban egy újdelhi bíróság hivatalosan is szökevénynek minősítette Mallyát, aki ellen különféle üzleti ügyekben (adóelkerülés, állami engedélyek kikérésének elmulasztása) már 2000 óta tartanak a perek, illetve vizsgálatok.

Mallyát tavaly áprilisban már letartóztatták londoni otthonában, és kihallgatásra vitték a londoni központi bíróságra. Akkor a bíró óriási, 600 ezer angol fontnak, azaz 200 millió forintnak megfelelő óvadék ellenében megengedte, hogy szabadlábon védekezzen.

Eközben a Force India sportigazgatója, Otmar Szafnauer arról beszélt, hogy továbbra sem jutottak dűlőre a gárda új nevét illetően. „Néhány potenciális szponzor jelezte, hogy ha nem változtatjuk meg a nevet, nem társulnak velünk. Azt hiszem, nem szeretnének egy olyan csapatot támogatni, amely a nevében egy bizonyos országhoz kötődik” – jelentette ki Szafnauer a dél-afrikai The Citizen című napilapnak.

A csapat tavaly nyáron több lehetséges nevet is bejegyeztetett a londoni cégbíróságon, köztük a Force One-t is, amelyet azonban a sportág tulajdonosa, a Liberty megvétózott, mivel a csapatnév rövidítése (F1) félreértésekre adna okot – számolt be róla a GPHírek.hu.

A fő fotó forrása: AFP/GIUSEPPE CACACE

Leave a Reply