Tokió 2020: Ennyi magyar érmet talált el a Sportudvar

Befejeződött a tokiói olimpia. Ilyenkor azok a sportújságírók, akik az ötkarikás játékok előtt megtippelték, hogy mennyi érmet és közte hány aranyat fognak szerezni a magyar olimpikonok, számot vetnek jóslásuk eredményével. Sajnos megint nem bizonyult a legjobb jósnak eme sorok írója, hiszen előzetesen 13 magyar sportolót, illetve csapatot tartott esélyesnek a végső győzelemre, de közülük csak öten váltották be ezeket a reményeket. A bármilyen érem megszerzésére esélyes sportolók közül már többen hozták azt, amit várhattunk tőlük. Ebben a cikkben összefoglalom, melyik tippem jött be és melyik nem.

AKIKET ARANYESÉLYESEKNEK TARTOTTAM ÉS ARANYÉRMESEK IS LETTEK
Milák Kristóf

A medencés úszóversenyek talán legegyértelműbb száma volt a férfi 200 méteres pillangóúszás, ahol óriási fordulatnak kellett volna bekövetkeznie ahhoz, hogy ne Milák Kristóf legyen a táv olimpiai bajnoka. A világ- és Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai bajnok magyar sztár azonban nem állt messze attól, hogy végül bukja az aranyérmet, hiszen a döntőjét megelőző percek nem arról szóltak, amiről egy olimpiai döntőre készülő úszó esetében szólniuk kellett volna. Késve érkezett meg az uszodába, így kevesebb ideje volt bemelegíteni. Később elszakadt az úszónadrágja, majd pedig elhagyta az akkreditációs kártyáját. Rendkívül szétszórt volt, hiszen megfordult a fejében, hogy mégis csak egy olimpiai döntőre készül. Szerencsére a medencében nem jutott eszébe az aranyérem, mivel meggyőző fölénnyel verte meg a világot újfent, így most már mindent megnyert 200 pillangón, amit az ember manapság megnyerhet. Még mindig karrierje elején jár, úgyhogy biztosak lehetünk abban, hogy nem ez volt az utolsó világverseny, amelyen bejött az ő győzelmére vonatkozó tipp.

Lőrincz Tamás

Aki Milák Kristóf férfi 200 pillangón, az Lőrincz Tamás férfi kötöttfogású 77 kg-os birkózásban. Topfavorit. A ceglédi küzdősportoló többszörös világ- és Európa-bajnokként, világelsőként utazhatott Tokióba, hogy élete utolsó versenyén megszerezze a hőn áhított olimpiai aranyérmet. Londonban karnyújtásnyira volt csak az örök dicsőségtől, most viszont senki és semmi nem állhatott az útjába. Voltak nehéz mérkőzései – köztük a döntő is -, de ezeken nagy rutinjának és elképesztő akaraterejének köszönhetően túljutott, így teljesen megérdemelten és a papírformát érvényesítve állhatott föl az olimpiai dobogó tetejére, s vehette át az elektronikai hulladékokból készült aranyérmet. A csúcson kell abbahagyni – szól a mondás. Ő ezt megteheti, hiszen az olimpia volt az utolsó versenye, mindennapjait most már családjának szentelheti, s valószínűleg a jövőben edzősködni is fog, hogy minél több méltó utódja legyen.

Kozák Danuta

Nem sokon múlt, hogy nem tehetem be Kozák Danutát ebbe a kategóriába, de szerencsére a kajaknégyessel megszületett az a várva várt tokiói aranyérem. Az immár hatszoros olimpiai bajnok magyar kajaklegenda egyesben és kettesben is kikapott az új-zélandi Lisa Carringtontól, az olimpia váratlan sztárjától, ám a négyes vezetőjeként, a pokoli időjárási körülmények között senki és semmi nem tudta legyőzni, így megszerezte hatodik olimpiai bajnoki címét. Egyre van már csak Gerevich Aladártól, így nem lennék meglepve, ha 2024-gyel is megpróbálkozna, de ezt majd a jövő eldönti. Mindenesetre nem volt ez az olimpia olyan sikeres számára, mint az előző kettő, de most is megmutatta, hogy továbbra is ott van a világ élmezőnyében.

Kopasz Bálint

Kopasz Bálint, akit 9 éves kora óta édesanyja készít fel a versenyekre Győrben, a férfi kajakegyesek 1000 méteres távjának, a királyszámnak legnagyobb esélyeseként érkezett Tokióba. Bálint idén megnyerte ezen a távon az Európa-bajnokságot, tavaly pedig világbajnok lett, vagyis nem volt nehéz megtippelnem az ő aranyérmét. Az előfutamok során is ő bizonyult a legjobbnak, így minden adott volt ahhoz, hogy az olimpiát is behúzza. A döntő ehhez képest egy darabig igen szoros volt, mivel a portugál Pimenta remekül kezdett, s vezetett is, azonban Bálint a táv második felében egyértelművé tette, hogy ki az úr a háznál, így most már ő is megnyert mindent, amit meg lehet nyerni. Mindezt 24 évesen! A következő évek minden bizonnyal róla fognak szólni, s a 2024-es olimpián is ott lehet a legnagyobb esélyesek között.

Tótka Sándor

Tótka Sándorról gyakorlatilag ugyanazt írhatnám le, mint Kopasz Bálintról, annyi különbséggel, hogy ő 200 méteren számított a legnagyobb esélyesnek, egyben a magyar férfi kajakosok közül az ő tokiói sikerére tettem volna a legnagyobb tétet. Simán nyerte futamait és a döntőben sem kellett aggódnia a győzelem miatt. Ő is megnyert már mindent, hiszen világ- és Európa-bajnok, valamint Európa Játékok-győztes is. Ő is nagyon fiatal még, vagyis Kopasz Bálinthoz hasonlóan a következő évek meghatározó kajakosa lehet a nemzetközi mezőnyben. Bár ha jobban belegondolok, már most is az…

AKIT NEM TARTOTTAM ARANYESÉLYESNEK, MÉGIS ARANYÉRMET NYERT
Szilágyi Áron

Valami azt súgta nekem az olimpia előtt, hogy Szilágyi Áronnak nem fog összejönni a történelmi triplázás férfi kardvívásban, ahol elsőként válhatott zsinórban háromszoros olimpiai bajnokká. Tartottam tőle, hogy mivel mindenki az ő trónjára pályázik, ezért ezúttal fog akadni köztük egyvalaki, aki le is győzi. Szerencsére nem lett igazam – ahogy erre vonatkozó reményemet a vele kapcsolatos tippemnél megfogalmaztam -, s Áron király történelmet írt: zsinórban háromszoros olimpiai bajnok kardvívásban. Nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy 2024-ben is ott lesz-e az olimpián, vagy úgy gondolja, hogy a csúcson kell abbahagyni, s a következő olimpiát már nem vállalja be. A jövő ezt is eldönti…

AKIKET ARANYESÉLYESNEK TARTOTTAM, DE VÉGÜL MÁSSZÍNŰ ÉRMET NYERTEK
Rasovszky Kristóf

A medencében szereplőkön kívül a nyíltvízi úszóknál is volt egy magyar, aki szerintem az elmúlt évek eredményei alapján egyáltalán nem lett volna meglepő, ha olimpiai bajnokként térne haza Japánból. Rasovszky Kristóf 2018-ban megnyerte az 5 és a 25 km-es távot is az Európa-bajnokságon, 5 méteren pedig 2019-ből van egy vb-aranyérme is. A mostani olimpián 10 kilométeren indult. Ebben a számban 2018-ban Eb-ezüstérmes lett, az idei hazai rendezésű kontinenstornán pedig szoros küzdelemben 5. A nyíltvízi úszás éppen azért nehezen kiszámítható versenyszám, mert sok esetben nüanszok döntenek az érmek és helyezések sorsáról, mivel rengetegen nagyon jók a mezőnyben. Ez az olimpián is így volt, s Rasovszky Kristófot kis túlzással nüanszok választották el az olimpiai bajnoki címtől. Szoros volt a verseny, ám a német Wellbrock ellen ezúttal senkinek sem volt ellenszere, mögötte viszont Kristóf bizonyult a legjobbnak, ugyanis ezüstérmes lett. A föntebb fölsoroltak miatt bíztam abban, hogy olimpiai bajnok lesz, de ez most nem sikerült. Talán négy év múlva összejön.

Lőrincz Viktor

Lőrincz Tamás öccse, Viktor a kötöttfogásúak 87 kg-os kategóriájában indult Tokióban. 2019-ben világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes lett ebben a súlycsoportban, s ugyanebben az évben az év legjobb kötöttfogású birkózójának választotta a nemzetközi szövetség. Úgy éreztem, ő is fölérhet a dobogó tetejére. Sajnos ez a megérzésem végül nem jött be, mert Lőrincz Viktor nem bírt ellenfelével a döntőben, így bátyjával ellentétben nem aranyéremmel, hanem ezüsttel térhetett haza. A Lőrincz-fivérek így is ritkán látható tettet hajtottak végre a magyar sportban, mert nem minden olimpián szokott egy testvérpár mindkét tagja dobogón végezni. Nekik ez sikerült, úgyhogy most hatalmas buli van a családban, ugyanakkor Tamással ellentétben Lőrincz Viktor még nem fejezte be karrierjét, úgyhogy neki még lehet esélye az olimpiai bajnoki címre legközelebb.

Berecz Zsombor

Volt egy titkos favoritom is, akinek egy olyan versenyszámban volt esélye az olimpiai győzelemre, ahol ebben az évszázadban és évezredben eddig csak britek tudtak győzedelmeskedni az ötkarikás játékokon. Berecz Zsombor a vitorlázók finn dingi hajóosztályában szerepelt, ahol tavaly és idén is megnyerte az Európa-bajnokságot, 2018-ban pedig világbajnoki címet szerzett. A kategória egyik legjobbja manapság a világon, úgyhogy Tokióban sem lett volna nagy meglepetés, ha legalább érmet szerezne. A vitorlázás ugyanakkor egy olyan sportág, amelyben számos tényező befolyásolhatja a versenyzők teljesítményét. Ezek közül a legfontosabb természetesen a szél, amely hol erős volt, hol pedig gyenge a futamok során. Zsombor azonban végig a mezőny elejében tartózkodott, az éremfutamot pedig megnyerte. Ennek ellenére a brit uralomnak nem tudott véget vetni, mert a pontversenyben Giles Scott megelőzte, de így is a magyar vitorlázás legnagyobb sikerét érte el ezüstérmével. Aznap kicsit csalódott voltam, hogy csak ezüstérmes lett, de most már fantasztikus eredményként tekintek erre, mint ahogy ő is. Reméljük, nem kell negyven évet várni a magyar vitorlázás első olimpiai bajnoki címére – Zsombor mostani ezüstjét ugyanis ennyivel előzte meg a Detre-fivérek bronzérme.

Férfi vízilabda-válogatott

Berecz Zsomborhoz hasonlóan ugyancsak titkos esélyesként tekintettem a kilencszeres olimpiai bajnok férfi vízipólósokra, akik az elmúlt két olimpia 5. helyét követően ezúttal arra voltak predesztinálva, hogy legalább a legjobb négybe bejussanak. Märcz Tamás vezetésével a nemzeti csapat teljesítette is ezt a minimális célt, pedig a csoportból a görögök és az olaszok mögött csak a 3. helyen sikerült továbbjutni. Ezt viszont egy fantasztikus negyeddöntő követte a horvátok ellen, ahol Manhercz Krisztián parádézott, hiszen a 15 magyar gólból 7-et ő lőtt. Az a győzelem nagy lökést adott a mieinknek, de sajnos túl nagyot. A Görögország elleni elődöntőben a hatalmasra duzzadt lelkesedés oda vezetett, hogy nagyon pontatlanul játszott a csapat, amely lényegében önmagát verte meg a sok kihagyott egyenlítési lehetőséggel. Így maradt a bronzérem, melyet ma reggel sikerült megszerezni Nagy Viktor, az élete utolsó mérkőzését játszó kapus brutális 2. félidei teljesítményének is köszönhetően. 2008 után lett ismét olimpiai érmes a nemzeti együttes, amely ezzel a minimum elvárásomat teljesítette.

AKITŐL ÉRMET VÁRTAM ÉS ÉRMES IS LETT
Tóth Krisztián

Végezetül legyen szó egy cselgáncsozóról, aki a férfiak 90 kg-os kategóriájában idén világ- és Európa-bajnoki bronzérmet szerzett. Néhány napja pedig olimpiai bronzérmes is. Tóth Krisztián Tokióban remekül szerepelt, magabiztosan jutott el a negyeddöntőig, ahol sajnos kikapott, de aztán a vigaszágon nem talált legyőzőre, így megérdemelten állhatott föl a dobogó legalsó fokára. Ahogy éremszerzésének napján fogalmaztam, bronzéve van, s ehhez kellett az olimpiai 3. hely. Nagyon örültem neki, hogy a rá vonatkozó tippem bejött, mert négy éve nagy csalódásként éltem meg, hogy cselgáncsban egyetlen magyar érem sem született. Szerencsére most, a sportág szentélyében ez sikerült.

Tehát összesen hat tippem jött be az éremszerzőkkel kapcsolatban, ami kevesebb, mint 50%-os eredmény részemről. Hiába, nem vagyok jó tippelgető… Ettől függetlenül remek eredmény, hogy húsz érmet sikerült szereznie a magyar küldöttségnek, ami 1996 óta a legjobb teljesítmény. Le a kalappal minden érem- és pontszerző előtt!

Holnap az olimpia magyar meglepetésembereiről olvashattok egy összeállítást itt, a Sportudvaron. Tartsatok velünk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: propeller.hu

Leave a Reply