Nem idén fog visszatérni Robert Kubica a Forma-1-be

Tavaly már szinte biztos volt, hogy a 2011-es ralibalesetéből talpra álló Robert Kubicát szerződteti a Williams Forma-1-es csapata 2018-ra, most viszont már egy orosz újonc tűnik a befutónak – számolt be róla a BBC. Szergej Szirotkin meglepetésre jobban teljesített a november végi abu-dhabi teszten, mint az egyszeres futamgyőztes lengyel, s több pénz is áll mögötte, mivel az egyik nagy orosz bank is a szponzorai között van. A Williams egy ütőképesebb autót szeretne fölépíteni az idei szezonra, miután az elmúlt években elmaradtak a várakozásoktól – ezt már Felipe Massa nyilatkozta az Autosportnak.

A szerződés véglegesítésén dolgozik a Williams az orosz Szergej Szirotkinnal – értesült a BBC. A 22 esztendős pilóta a mindössze 19 éves Lance Stroll csapattársa lehet, ezzel az F1-es mezőny legtapasztalatlanabb pilótapárosát alkothatják. A grove-i istálló sokáig Robert Kubicával tárgyalt, de Szirotkin váratlanul jól szerepelt a szezonzáró utáni teszten Abu-Dhabiban.

A közel-keleti helyszínre Kubica favoritként utazott, a nemzetközi sajtóban sokan már csak formaságnak tartották a neki szánt gumitesztet, a súlyos kézsérülése után rehabilitált pilóta azonban nem nyűgözte le a csapat menedzsmentjét. Szirotkin közben a körülményekhez képest jó időket autózott, még akkor is, ha az összesítésben lemaradt Kubica mögött.

Ez elbizonytalaníthatta a Williams döntéshozóit, ráadásul Szirotkin mögött komoly anyagi háttér is áll, sajtóhírek szerint 15 millió eurót tud magával hozni, míg Kubica és menedzsere, Nico Rosberg ennek csak a felét kaparta össze. A Williamstől tavaly visszavonult Felipe Massa nemrég azt nyilatkozta, a csapat elsősorban pénzügyi szempontok szerint hoz döntést, de ők ezt tagadták.

Massa azt is elárulta, hogy a Williams 2018-ra merészebb autót tervez a tavalyinál. „Láttam az új autót a szélcsatornában és rengeteg változást figyeltem meg rajta, ezért nagyon érdekesnek találtam – idézte Massát az Autosport. – Mindenki dolgozik. Talán úgy érnek majd el az első versenyre, hogy mindenki teljesen átalakítja az autóját. A [Williams] sokkal agresszívabbnak tűnik és nagyon más is, ezért azt hiszem, talán fejlődhetnek.”

Az orosz pilóta 2016-ban és 2017-ben a Renault fejlesztőpilótája volt, de Carlos Sainz leigazolása után nyilvánvalóvá vált, hogy a közeljövőben nem versenyezhet az enstone-i csapatnál, ezért kopogtatott a Williamsnél. Így döntött a Renault pilótaprogramjában szereplő Nicholas Latifi is, aki péntektől a Force India tartalékpilótája lett és „számos” pénteki szabadedzésen részt vehet, valamint vezethet a fiataloknak fenntartott tesztnapokon is.  

A torontói pilóta tavaly az 5. lett a Forma-2-ben és várhatóan az idén is a mezőny tagja marad. A Force Indiának azért kellett új pilóta után néznie, mert Alfonso Celis Jr. és Nyikita Mazepin sem felel meg az FIA szigorított feltételeinek és 2018-tól már szabadedzéseken sem indulhatnak. Latifinek sincs meg a szükséges 25 pontja, de szerencséjére hatnál több F2-es futamon indult már, így jogosulttá vált az F1-es teszteken való részvételre.

A fő fotó forrása: DPPI/FLORENT GOODEN

Leave a Reply