Van Gerwen és Taylor is elődöntős a darts-világbajnokságon

VIDEÓKKAL – Jamie Lewis-Phil Taylor és Michael van Gerwen-Rob Cross mérkőzésekre kerül sor a londoni darts-világbajnokság ma esti elődöntőiben. A legjobb nyolc között két meccs is döntő szettben dőlt el: van Gerwen és Cross is ily módon jutott a négy közé. Tovább élnek Phil Taylor vb-álmai is: a torna után visszavonuló angol legenda 5:3-ra legyőzte Gary Andersont, s a selejtezőből érkező Jamie Lewis ellen kivívhatja annak lehetőségét, hogy utolsó versenyén döntőzhessen.

A délutáni programban a vb-t még a selejtezőben kezdő Jamie Lewis meccse nagyon simán alakult, szettet sem veszítve ütötte ki a korábban nagyszerűen játszó Darren Webstert. Lewis körátlaga 101.26 volt a 91.85 ellenében. Jobban dobta a tömeget és a kiszállózása is hatékonyabb volt (41.67% és 33.33%).

Amilyen sima meccs volt ez, annyira szorosan alakult Rob Cross és Dimitri Van den Bergh összecsapása. Pedig úgy tűnt, hogy Cross gond nélkül igazolja a papírformát, hiszen 4:1-re is vezetett már. Azonban a belga váratlanul feltámadt, és 4:4-re alakította az állást. Van den Bergh hiába jött lendületbe, a mindent eldöntő szettben nem volt szerencséje. A kiszállókkal meggyűlt a baja, és bár Cross sem remekelt, az angol volt az, aki végül megdobta a döntő nyilakat. Ez azt jelenti, hogy a villanyszerelő múltja miatt The Voltage (A Feszültség) becenéven futó kopasz játékos élete első világbajnokságán rögvest az elődöntőbe jutott. Ez azért is különösen nagy eredmény, mert Cross első ízben idén januárban szerezte meg a Pro Tour-kártyát, ami szükségeltetik ahhoz, hogy egy dartsos elindulhasson a PDC legfőbb versenyein, magyarul: igazán profivá válhasson.

A délutáni program is hozott tehát izgalmakat bőven, de az igazi sztárparádét az esti műsor szolgáltatta, hiszen összesen huszonöt világbajnoki cím csapott össze egymással: a kétszeres világbajnok és címvédő Michael van Gerwen az ötszörös győztes Raymond van Barneveld, a tizenhatszoros világbajnok Phil Taylor pedig a kétszeres bajnok Gary Anderson ellen lépett színpadra.

Először a két holland összecsapása következett, amelyen különleges volt az első szett, hiszen egyikük sem tudta hozni a kezdését. Van Barneveld 2:2 után három kiszállót is elhibázott, Van Gerwen pedig kihasználta a lehetőséget, és megnyerte a játszmát. (1:0)

Nem játszottak a legjobban – az ő mércéjükkel mérve. Van Gerwennek nem nagyon jött a tömeg, igaz, Barney sem dobott kiemelkedően. A végén mégis az ötszörös világbajnoké lett a második szett 3–1-gyel, 121-es kiszállóval a végén. Van Gerwen körátlaga 92.36-os volt, Van Barneveldé 92.26. (1:1)

A harmadik szett is sokáig Van Barneveldnek állt, de a kiszállókkal most is meggyűjt a baja. 2:2 után a címvédő nem hibázott. (2:1)

A negyedik játszmában Van Gerwen emelt játéka színvonalán, többször tudta eltalálni a megfelelő triplaszektort, s ennek megfelelően ez a szett is a világelsőé lett. (3:1)

Az ötödik szettben Van Gerwen brékkel indított, majd hozta a sajátját, és úgy tűnt, hogy sima lesz. De nem. Van Barneveld nagyon összekapta magát, és most a kulcsfontosságú kiszállók is jöttek, így sorozatban három leget nyerve megfordította a szettet. A körátlagok már jóval magasabbak voltak, Van Gerwené 100.92, Van Barneveldé 97.55. (3:2)

A hatodik szettben Van Barneveld rögtön elvette honfitársa kezdését, de Van Gerwen visszabrékelt. Majd jött egy újabb brék, és ezután Van Barneveld már tudta hozni a kezdését, s ezzel a szettet is. Egyenlített! (3:3)

A hetedikben Van Gerwen kihagyta a kiszállót a 3–0-hoz, Barney szépített, ám a negyedik leget Van Gerwen behúzta, és ismét magához ragadta a vezetést. Körátlagok: Van Gervené 102.85, Van Barneveldé 98.26. (4:3)

A nyolcadik szettben 2:2-ig elmentek, de Van Gerwen kezdhette a leget a végső győzelemért. A címvédő elhibázta a dupla 12-es kiszállót, Van Barneveld viszont bedobta a dupla 11-et. 4:4!

A döntő szettben, amelyet már kétleges különbséggel kellett megnyerni a végső győzelemhez, 1–1 után Van Gerwen brékelt, így ismét kezdhetett a továbbjutásért. És ezúttal sikerült a kiszálló, Van Gerwen 5:4-re megnyerte a mérkőzést.

Van Gerwen: “Remélem, mindenki élvezte ezt a meccset. Mindig nagyot játszunk Raymonddal, akárcsak ma este. Nagyon elégedett vagyok a győzelemmel és a játékommal (a meccs kezdetét kivéve), de tudom, hogy tudok még sebességet váltani! Már várom az elődöntőt Rob Cross ellen.”
Van Barneveld: “Ez egy darabig még fáj majd, de mindent beleadtam. Michael nagy bajnok, és remélem, hogy megnyeri a világbajnokságot! Jövőre visszatérek, mert soha nem adom fel! Köszönöm a szponzoraimnak és a szurkolóknak a támogatást.”

Ezután jött az este második, egyben utolsó meccse, amelyen a 16-szoros világbajnok Taylor, akinek ez az utolsó profi tornája pályafutása során, nagyon bekezdett. Rögtön elvette a kétszeres vb-első Anderson kezdését, majd a negyedik legben dobott 120-as kiszállóval 3–1-re megnyerte az első játszmát. (1:0)

A második szettben Anderson brékelt, 2–0-ra vezetett. Taylor visszajött, visszavette Anderson kezdését, de 2–2 után nem tudta hozni saját kezdését. Anderson ismét brékelt, és ezzel egyenlített. A körátlagokat tekintve Taylor 102.67-en állt, míg Anderson 99.49-en. (1:1)

A harmadik szettben Taylor fokozta a tempót, 106 fölé is ment a körátlagával. Anderson nem dobott jól, és ezzel az angol legenda 3–0-val megnyerte ezt a játszmát. (2:1)

A negyedik játszmában Anderson 2–0-ra vezetett, de Taylor egyenlített, és kezdhetett a 3:1-es vezetésért. Sikerült neki… (3:1)

Az ötödik szettben Taylor rögtön elvette a skót kezdését, hozta a sajátját, majd ismét brékelt – 4:1. Taylor nagyon ment, Anderson egyszerűen nem találta formáját. Könnyen lehet, hogy az előző körben kezdődött hátfájása még mindig hatással volt a játékára.

Anderson persze nem adta fel, olyannyira, hogy a hatodik szett első legjében rögtön elvette Taylor kezdését. Majd a szett is az övé lett 3–1-gyel. (4:2).

A hetedik leg három brékkel indult, így Taylor kezdhetett a végső győzelemért. Azonban nem bírta megcsinálni, Anderson ismét brékelt, majd hozta a saját kezdését, és máris 4:3 állt az eredményjelzőn.

A nyolcadikban 2–2 után Taylor megint kezdhetett a győzelemért, és ezúttal nem hibázta el. Taylor 3–2-re megnyerte a szettet, és ezzel a 16-szoros világbajnok 5:3-mal bejutott az elődöntőbe. Ellenfele a szenzációs formában játszó, selejtezőből induló walesi Jamie Lewis lesz.

A darts-világbajnokság elődöntőire ma este fél kilenc után kerül sor Londonban. Először Jamie Lewis és Phil Taylor, majd Michael van Gerwen és Rob Cross partija fog lezajlani. A döntőt január elsején 21:00-tól rendezik. A Sportudvaron továbbra is folyamatosan beszámolunk a torna történéseiről, úgyhogy érdemes ránk kattanni!

A fő fotó forrása: PDC/Twitter

Leave a Reply