Rob Cross-Phil Taylor döntőt rendeznek a darts-világbajnokságon

Az egyik elődöntő simázást, a másik viszont gigászi csatát hozott a Londonban zajló darts-világbajnokság szombati játéknapján. A tizenhatszoros világbajnok Phil Taylor 6-1-re verte Jamie Lewist, így január 1-jén, a világbajnoki döntő lesz az utolsó mérkőzése. Nem jött össze azonban az álomdöntő, amiről Rob Cross gondoskodott. Az egy éve még teljesen ismeretlen dartsos a lehető legszorosabb partiban, hirtelen halál-legben legyőzte a címvédő és toronymagas esélyes Michael van Gerwent, így első vb-jén rögtön finálét vívhat.

A torna után visszavonuló Phil Taylor a világbajnokság meglepetésembere, Jamie Lewis ellen játszott. Úgy tűnt, a walesi nem szeppent meg a legenda ellen, 0–2-ről fordítva behúzta az első szettet. Ezt követően is fej fej mellett haladtak a játékosok, „The Power” ugyan meglépett 3:1-re, de mind a három győztes szettjében Lewis is megnyert két leget – kis szerencsével fordított is lehetett volna az állás.

A fiatal walesi ezt követően elveszítette a fonalat, Taylor egyre nagyobb nyomást gyakorolt ellenfelére, és bár a hatodik és hetedik szettben is nyert 2-2 leget Lewis, magabiztosan nyert az „öreg”.

Phil Taylor ezzel három év után jutott ismét fináléba és nagy esély van rá, hogy a 17. vb-címével fejezi be a profi karrierjét.

Minden adott volt ahhoz, hogy létrejöjjön az álomdöntő – ehhez Michael van Gerwennek le kellett győznie Rob Crosst.

Az angol ebben az évben robban be a köztudatba, éppen ezért a 20. kiemelése igen csalóka, jelenlegi erejét mutatja, hogy magabiztosan jutott el a legjobb négyig. A hollandnál az előző két meccsen már rezgett a léc, ettől függetlenül toronymagas esélyese volt a meccsnek.

Cross a „saját” szettjét egyből behúzva előnybe került, majd Van Gerwen a kezdéseit kihasználva egyenlített. A nyolcadik szettig bezárólag váltakozott az aktuális játszma győztesének kiléte. Rendkívül magas színvonalú meccset játszottak, szinte végig 100 felett volt mindkét játékos körátlaga, és a három számjegyű kiszálló sem volt ritka.

Az első nagy fordulópont a kilencedik szettben jött el, amikor a világelső 0–2-ről fordított, ezzel a mérkőzésen először magához ragadva a vezetést.

Már „csak” a saját kezdéseit kellett hoznia a hollandnak, ám Cross ellen ez sem sétagalopp – tegyük hozzá a címvédő meccsnyilakat hibázott el (előbb 70-re, majd 16-ra), így kilátástalan helyzetből hozta vissza a meccsbe az angolt, aki köszönte a lehetőséget, egyenlített.

A tizenegyedik szettben továbbra is magas színvonalon, 5–5-ig elmentek a felek, majd bullradobás döntött, hogy ki kezdje a hirtelen halált. Cross dobott a tábla közepéhez közelebb. Előbb ő hibázott meccsnyilat, majd Van Gerwen összességében már a hatodikat, Cross pedig nem rontott többször, befejezte a mérkőzést.

Rob Cross élete első világbajnokságán január 1-jén döntőt játszhat, a sportág legendája, Phil Taylor ellen.

A fő fotó forrása: PDC Darts/Twitter

Leave a Reply