Két álomnegyeddöntő is lesz a darts-vb-n

VIDEÓKKAL – Folytatódott karácsony után a Londonban zajló darts-világbajnokság. A szerdai napon ismét történtek meglepetések, hiszen kiesett Peter Wright és Alan Norris is, előbbi a selejtezőből érkezett Jamie Lewis, utóbbi James Richardson ellen maradt alul. Lewis már a negyeddöntőbe is bejutott, miután a csütörtöki nyolcaddöntőben legyőzte Richardsont. Állva vannak még a legfőbb favoritok, akik viszont egymással játszanak a legjobb nyolc között: a világelső és címvédő Michael van Gerwen az ötszörös világbajnok Raymond van Barnevelddel, míg a kétszeres győztes Gary Anderson a tizenhatszoros világbajnok, a torna után nyilait szögre akasztó Phil Taylorral csaphat össze péntek este.

A szerda délutáni program első mérkőzésén a 10. kiemelt Simon Whitlock hiába zárt jobb körátlaggal és dobott több 180-ast Darren Websternél, összességében sima, 4:1-es vereséget szenvedett. Ennek legfőbb oka a 140 fölötti dobásokban keresendő, amelyekből az angol 16-ot mutatott fel, míg a 2010-es döntős mindössze négyet. Éppen ezért Webster általában hamarabb is ért le kiszállóra, 38-szor dobhatott duplára, Whitlock viszont csak 17-szer.

A spanyol Antonio Alcinas magabiztos győzelmet aratott (4:1) az Adrian Lewist búcsúztató Kevin Münch fölött. A német játékos a kétszeres világbajnok kiejtése során 93.48-as átlagot ért el, most azonban nem játszott jól (81.94).

A 43 éves James Richardson a 18. kiemelt Kim Huybrechts után a 15-ként rangsorolt Alan Norrist is megverte (4:1), így először jutott be a legjobb 16 közé. A civilben kőművesként dolgozó és Ipswich Town-szurkoló Richardson fia, Josh 2016-ban megnyerte a BDO ifjúsági világbajnokságát.

Bár meglepő eredményeknek eddig sem voltunk híján, szerda este megszületett a világbajnokság eddigi legnagyobb szenzációja: a 2014-es döntős, világranglista-második Peter Wright öt szettben (4:1) kikapott a selejtezőből induló Jamie Lewistól! A walesi az első fordulóban honfitársa, Jonny Clayton ellen sem nyújtott rossz teljesítményt (99.02-es körátlag), de amit Wright ellen a színpadra varázsolt, az minden képzeletet felülmúlt.

Wright az első játszmát még 3–2-re megnyerte, a második szettől azonban beindult a Lewis-henger. A walesi a második játszmában elképesztő, 119.73-as (!) átlaggal egyenlített, de a harmadik felvonásban még ezt is fokozni tudta (120.15), és fordított (1:2). A negyedik szettben Wright 2–2-nél az egyenlítésért kezdett, ám Lewis hátsó pályáról 121-ről kiszállt bull-lal, így egy játszmára került a továbbjutástól (1:3)! Mindeközben Wrightnak 105.42 volt a meccsátlaga, tehát azt nem lehetett mondani, hogy a walesi azért állt ilyen jól, mert riválisa gyengélkedett.

Az ötödik játszmában 2–1-nél Wright többször is dobhatott a szettért, de rontott, ami sokba került neki, hiszen az utolsó játékot Lewis kezdte. A walesi lement 66-ra, a skót 131-ről nem tudott kiszállni, majd Lewis D12-vel befejezte a meccset. A világranglista 46. helyén álló Lewis 107.67-es körátlaggal zárta a mérkőzést, Wright 103.44-gyel, és ketten együtt összesen 21-szer dobtak 180-at.

A világbajnokság egyik legmagasabb színvonalú meccsén megdőlt egy tizenkét éves rekord is, ugyanis Lewis továbbjutásával hét nem kiemelt játékos (Vincent van der Voort, Dimitri Van den Bergh, James Richardson, Antonio Alcinas, Keegan Brown, Steve West és Jamie Lewis) maradt talpon a legjobb 16 között, amire korábban még nem volt példa.

Aztán jött az első nyolcaddöntő, amelyen az ötszörös világbajnok Raymond van Barneveld 100.97-es körátlagának és magabiztos kiszállózásának (13/28 – 46.43 százalék) köszönhetően különösebb gond legyőzte honfitársát, Vincent van der Voortot. Az esélytelenebbnek vélt holland ezúttal nem tudott olyan magas szinten játszani, mint az első két meccsén, Van Barneveld azonban szinten maradt, és a harmadik meccsét is 100 feletti teljesítménnyel nyerte meg. Van der Voort csak az első három játszmában (1:2) tartotta a lépést Barneyval, aki az utolsó két szettet vesztett leg nélkül húzta be.

A címvédő Michael van Gerwen óriási csatában győzte le a 16. kiemelt Gerwyn Price-t, ezzel 11–0-ra módosította a walesi elleni örökmérlegét. A világelső holland magához képest nem játszott jól – ez 100.06-os körátlagot, tizenkét 180-ast és 33.33 százalékos kiszállózást jelent –, de az első két szettet így is hozta. És a harmadik játszma első játékát is, utána azonban Price sorozatban hét leget nyert meg, így nemcsak egyenlített, de az ötödik szettben is lépéselőnybe került (2:2, 0–1). A walesi a negyedik felvonásban parádésan játszott, 118.66-os átlagot ért el.

A fordulóponthoz az ötödik játszma hajrájában érkeztünk el, amikor Price 2–1-nél egy, majd 2–2-nél újabb négy szettnyilat hibázott, amit Van Gerwen kihasznált (3:2). A hatodik szett elején a walesi nem tudta kiheverni, hogy óriási sanszot szalasztott el, és hamar 2–0-s hátrányba került. Innen hátsó pályáról még szépített, de aztán a holland ismét brékelt, és a hatodik meccsnyilával megnyerte a mérkőzést (4:2).

Dörzsölhetjük a tenyerünket, hiszen következik a Van Gerwen–Van Barneveld negyeddöntő.

Christopher Kempf darts szakíró a találkozót követően úgy értékelt a Twitteren, Van Gerwen örülhet neki, hogy ezen az estén nem Jamie Lewisszal játszott. Igaza van.

Ilyen előjelek után jöhetett a csütörtöki nap, amikor színpadra lépett az utolsó versenyén szereplő Phil Taylor.

A 16-szoros világbajnok Taylor és az ifjúsági világbajnok, 25 éves Keegan Brown – aki a keresztnevét Kevin Keeganről, a kétszeres aranylabdás angol labdarúgóról kapta – ütközetének első szettje simán az 57 éves Tayloré lett 3:1-gyel. Taylor pazarul játszott, körátlaga bőven 100 fölött volt. A második szett végén, amelyet szintén megnyert, 107-en állt.

A harmadik szett sokkal szorosabb volt, 2:2 után Taylor úgy hozta a döntő leget, hogy a végén két dupla 20-assal szállt ki (3:0).

Brown túl későn melegedett bele a játékba. Jó esélye volt a negyedik szettben is, de Taylor 2:2 után 106-ról kiszállt, s ezzel 4:0-ra megnyerte az összecsapást.

Taylor 101.34-es körátlagot ért el, és 63.16 százalékkal kiszállózott – mindkét adat kiemelkedő.

A kétszeres világbajnok Gary Anderson gyorsan megnyerte az első szettet Steve West ellen, aki nem dobta rosszul a tömeget, de a kiszállókkal nagyon meggyűlt a baja.

A folytatásban West jobban koncentrált, és egyenlített, ám a harmadik játszma ismét a skóté lett. A negyedikben az angol ismét kihagyta a fontos dobásokat, így 2:2 helyett Anderson vezetett 3:1-re.

Az ötödik szettben Anderson szemmel láthatóan némi fájdalommal küzdött a combja környékén, de ezzel együtt is behúzhatta volna a szettet. Azonban a skót kihagyta a meccsnyilakat, és bár West sem volt a legpontosabb, végül sikerült szépítenie.

A hatodik szettben, Anderson egymás után hagyta ki a meccsnyilakat, West döntő legbe mentette az összecsapást. Azonban Anderson nagy nehezen behúzta a végső győzelmet jelentő leget. Így létre jött a nagy derbi Taylor és Anderson között.

Jamie Lewis szenzációs játékkal, 107-es körátlaggal ütötte ki a 2. helyen kiemelt Peter Wrightot a 32 között. A szigorú tekintetű James Richardson, aki szintén nem kiemeltként jutott el idáig, Kim Huybrechtset és Alan Norrist búcsúztatta korábban.

Az első szettet Richardson nyerte 3–2-re, majd a másodikban Lewis egyenlített, szintén döntő leggel. Lewis lendületbe jött, és 3–0-val hozta a következő játszmát, majd rövidesen már 3:1 állt az eredményjelzőn. Richardson nem bírta a megemelt tempót, s végül Lewis 4:1-re győzött, és készülhet az Antonio Alcinast 4:0-ra lemosó Darren Webster elleni negyeddöntőre.

A délutáni programban a szenzációs formában játszó Dimitri Van den Bergh újabb kiemeltet búcsúztatott. A 23 éves belga ezúttal az ötödikként kiemelt 45 éves szerb-osztrák Mensur Suljovicot ejtette ki sima 4:0-val. A magyar szurkolók körében igen népszerű Suljovic nem tudta a tőle elvárt formát hozni, ellenfele pedig ezt könyörtelenül kihasználta, s készülhet élete első felnőtt vb-negyeddöntőjére Rob Cross ellen, aki ugyancsak csütörtök délután 4:1-re verte John Hendersont.

A darts-világbajnokság negyeddöntőire ma kerül sor, két részletben. 13:30-tól rendezik a Jamie Lewis-Darren Webster összecsapást, majd közvetlenül utána a Dimitri van den Bergh-Rob Cross ütközetet. 20:15-től kerül sor a holland örökrangadóra: Michael van Gerwen és Raymond van Barneveld találkozójára, majd 22:30 magasságában következik a másik szuperrangadó Gary Anderson és Phil Taylor között. A negyeddöntők már öt nyert szettre fognak menni.

A Sportudvaron a továbbiakban is folyamatosan beszámolunk a világbajnokság történéseiről, úgyhogy érdemes lesz ránk kattintani az óév utolsó és az újév első napjaiban is!

A fő fotó forrása: PDC/Twitter

Leave a Reply