Vas Blanka világbajnoki címe és magyar kosárlabdavereség – Hétvégi Összefoglaló

Alapvetően csöndes volt a most véget ért hétvége a magyar sport szempontjából, de így is született egy újabb világbajnoki cím: Vas Kata Blanka U23-as világbajnok lett országúti kerékpározásban. Sikerén kívül a férfi kosárlabdázók lengyelországi olimpiai előselejtezője szerepel még a Hétvégi Összefoglaló eheti terítékén. Tartsatok velünk!

Kerékpár: Vas Blanka világbajnok!

A Glasgow-ban zajló összkerékpáros-világbajnokság záró napján megszólalt a magyar himnusz: Vas Kata Blanka nagyszerű sprint végén megnyerte a felnőttek országúti mezőnyversenyével együtt rendezett, az U23-as korosztály képviselőinek kiírt különversenyt, így egy évig ő viselheti a világbajnoki trikót.

A női mezőnyversenyben több mint kettőszázan álltak rajthoz, köztük két magyar, akik az U23-as korosztályban egyaránt az ötödik helyen zártak: Vas Blanka, hegyikerékpárban, Zsankó Petra pedig időfutamban lett ötödik.

A két éve a felnőttek között óriási meglepetésre negyedik helyen záró Vas Blanka a 154.1 kilométeres táv elején már az első kialakuló szökésbe belekerült, de később leszakadt a szökevényekről, s mire Glasgow-ba ért, már ismét a főmezőnnyel együtt haladt. Zsankó Petra nagyjából ekkor maradt le a mezőnyről, Vas Blanka viszont az esélyesek között helyezkedett a 48 kanyarral tarkított 14 kilométer hosszú technikás körpályán.

Ami az esélyeseket illeti: az idény végén visszavonuló holland Annamiek van Vleuten két technikai probléma után lendült támadásba, s ennek köszönhetően kettészakadt az esélyesek csoportja az utolsó 35 kilométerre – a svájci Elise Chabbey mögött, aki ekkor már majdnem 40 kilométert tett meg szólóban az élen.

Blanka a második csoportban haladt két másik U23-as bringással együtt, majd egy percre az esélyesek – többek között a belga Lotte Kopeckyt, Van Vleutent és honfitársát Demi Volleringet és a svájci Marlen Reussert magában foglaló ötös – mögött. A svájcit végül 15-tel a vége előtt Volleringék befogták, s szinte folyamatosak voltak a támadások, s végül Kopeckynek sikerült hét kilométerrel a vége előtt elszakadni, és végül néhány másodperccel Vollering előtt ért célba, aki a dán Ceclie Uttrop-Ludwigot hajrázta le az ezüstért.

Az U23-as csoportból korosztályos versenyző nem tudott meglépni a végén, így sprint döntött a címről, ebben pedig Vas Blanka volt a leggyorsabb, összességében a 11. helyen ért be, lehajrázva a holland Shirin van Anrooijt és a brit Anna Shackleyt.

A korábbi gyorskorcsolyázó Zsankó Petra csoportját a körpályán kiintette a zsűri, így ő nem fejezte be a versenyt.

Nagy gratuláció innen is Vas Blankának a sporttörténelmi győzelemhez, hiszen magyar még sosem nyert ebben a kategóriában országúti világbajnoki címet.

Kosárlabda: Szoros mérkőzésen vereség a lengyelek ellen

Ha nem is matiné, de az ebéd utáni időpont élettanilag nem a legideálisabb egy mérkőzés megrendezésére, teljesen más szokásokat, felkészülést igényel, mint egy esti összecsapás. A magyar férfi kosárlabda-válogatott akkor lépett pályára a házigazda lengyelek ellen az olimpiai előselejtező gliwicei csoportjának nyitó meccsén, amikor a legtöbben éppen végeztek a vasárnapi ebéddel, ennek megfelelően a dél-nyugati város is csendes volt, nem sokan mozogtak az utcákon, de arra azért lehetett számítani, hogy az impozáns, tizennégyezer fő befogadására alkalmas sportcsarnokba sokan kilátogatnak, hiszen a házigazdák egyértelműen azért vállalták a rendező szerepét, hogy végül továbbjussanak a következő körbe és meccslabdájuk legyen az ötkarikás szerepléshez.

Némi bosszúság akadt azért a mieink felkészülése során, egyrészt a város fő útja mellett található impozáns, patinás szállodában szombat éjjel többen hallották, ahogy néhány motoros kint gyorsulási versenyt rendez. A következő meglepetés már a reggelinél érte a magyar delegációt, mert a szakmai stáb sült csirkét és tükörtojást is rendelt, hogy a korai kezdés miatt minél laktatóbb legyen az első étkezés, a szálloda személyzete végül csak az utóbbit tudta prezentálni, de azért ennél nagyobb baj ne legyen.

Mert azért azzal is mindenki tisztában volt, hogy nem a reggelin múlik majd a lengyelek elleni nagyon fontos csata. Több szakíró és újságíró is egyetértett abban, hogy a nyitómeccs akár arról is dönthet, hogy ki jut tovább a négyes csoportból a pénteki elődöntőbe, mert a bosnyákok a két NBA-játékossal, Jusuf Nurkiccsal, Luka Garzával és a Real Madrid egyik legjobbjával, Dzanan Musával nagyon erősnek tűnnek. A lengyel válogatott alaposan átalakult tavaly óta, a csapat fele kicserélődött, de azért így is nagyon erős maradt. Ugyanezt egyébként elmondhatjuk mi is, féltucat olyan kosárlabdázó nincs Gliwicében különböző okokból, akik amúgy erősségei lehetnének a magyar válogatottnak.

Azonban most azoknak kellett megoldani a feladatot, akik vállalták a nyári felkészülést és a szereplést.

És nem lehet azt mondani, hogy ezért ne tettek volna meg mindent a magyar játékosok. Bár a meccs a lengyelek Euroliga-csillaga, a Panathinaikoszból a nyáron a Partizan Beogradba igazoló Mateusz Ponitka kettő plusz egyes akciójával kezdődött, a vezérszerep Vojvoda Dávidé lett, aki dobott, betört, kiosztott és a mieink átvették a vezetést. És ezt tartották is lényegében az egész első negyedben, a hazaiaknak sokszor nem volt ötletük a jól felépített magyar védekezéssel szemben, a másik oldalon viszont a rossz dobások után is többször a mieink kezéhez pattant a labda, tíz perc alatt összesen hat támadólepattanót szereztek Karahodzsics Kemalék, aki egy alkalommal egy akcióból hármat is leszedett, igaz, mindannyiszor a saját vállalása után, míg végül negyedszerre a gyűrűbe pöcizte a labdát. A lengyeleknél a nyártól pont a Panathinaikoszt erősítő óriás, a 217 centiméterre nőtt Aleksander Balcerowski szorgoskodott a palánkok alatt, illetve az olasz Napoli profija, a rutinos Michal Sokolowski okozta a legtöbb problémát.

A második negyed első fele a korábbihoz hasonló forgatókönyv szerint zajlott, az látszott, hogy mindkét alakulat alaposan feltérképezte a másikat, alig voltak tiszta dobóhelyzetek. Karahodzsics duplája után videóztak, századok miatt nem lett érvényes a kosár, lejárt a támadóidő. Negyed óra után összeszedett játékkal megérdemelten vezetett a magyar válogatott, aztán lefagyott a társaság, hazai időkérés után kaptunk két triplát, 8:0-s rohamot produkált a házigazda, összességében pedig 14:5-re elvesztettük ezt a szakaszt, még jó, hogy Golomán György közeli dobása beesett a nagyszünet előtt, így „csak” hatpontos mínusszal mehettünk nagyszünetre.

Amiből öt perc után lett tizenöt. Mert hiába igyekeztünk tartani a lépést a lengyelekkel, Bacerowskit többször is megtalálták a palánk alatt a társai, Sokolowski pedig ihletett formában tört magának utat a gyűrűig. A lepattanók megszerzésében ekkor már a hazaiak voltak a jobbak, a nagyobb baj az volt, hogy nem találtuk meg a rést a védekezésükön és kezdett elúszni a mérkőzés.

No de ezt a magyar válogatottat nem olyan fából faragták, hogy feladna bármit is. Az első félidőben a néha szenvedő Perl Zoltán elővette azt a klasszisát, aminek köszönhetően tarthatatlan, dobott tíz pontot, a többieknek is hitet adott, és nem egészen öt perc alatt egy 21:5-ös rohammal már mi vezettünk az utolsó negyed előtt.

A szünet nem a magyar csapatnak tett jót, megállt a tudomány támadásban, a lengyelek pedig Ivkovics Sztojan időkéréséig dobtak hét pontot válasz nélkül. Vojvoda triplája, mint egy falat kenyér, úgy kellett. Innentől pedig állandó nyomás alatt tartották a mieink a lengyeleket, az utolsó két percben több lehetőség is akadt az egyenlítésre, fordításra.

Elképesztő akarattal küzdött a magyar csapat, de nem sikerült azt az ütést bevinni a házigazdáknak, amellyel a saját javára fordította volna a mérkőzést, végtelenül izgalmas végjáték után a lengyelek kerekedtek felül.

Ezzel még messzebbre kerültünk az olimpiától, de a vereség ellenére minden dicséretet megérdemel a magyar férfi kosárlabda-válogatott, amelynek valószínűleg a portugálok és a bosnyákok elleni meccset is meg kellene nyernie, hogy továbbjusson a csoportjából. A végeredmény: 83:81.

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply