Menetelnek a nagy esélyesek a darts-vb-n

A címvédő Michael van Gerwen, a kétszeres világbajnok Gary Anderson, az ötszörös győztes Raymond van Barneveld és a torna után visszavonuló tizenhatszoros vb-első Phil Taylor is könnyedén vette a második fordulóbeli akadályt a Londonban zajló darts-világbajnokságon, amelyet egy kisebb botrány is beárnyékolt. Justin Pipe még az első fordulóban, Bernie Smith ellen vívott mérkőzésén többször is erőltetett köhögéssel zavarta meg ellenfelét, aki éppen a meccsért dobott el nyilakat. Pipe taktikája bevált, hiszen végül ő jutott tovább, de a Phil Taylor elleni szombat esti mérkőzésen megkapta a magáét: kifütyülte a közönség, amire válaszul Pipe hergelte a nézőket. A mérkőzésvezetőnek és Taylornak is figyelmeztetnie kellett az angolt, aki valószínűleg pénzbírságra számíthat viselkedéséért.

A címvédő Michael van Gerwen szétdobta a 32. kiemelt James Wilsont. Ennél egyszerűbben nem lehet megfogalmazni a pénteki játéknap záró meccsén történteket. A világelső 142-es kiszállóval (T20, T20, D11) kezdte a meccset, majd 112.73-as körátlaggal behúzta a nyitó szettet, miközben Wilson sem játszott rosszul (103.77). A holland a második játszmát századra azonos körátlaggal (112.73) nyerte meg 3–0-ra, aztán a harmadik szettet 164-es check-outtal nyitotta. Van Gerwen átlaga ebben a játszmában „visszaesett” (109.98), a negyedik felvonásban pedig éppen csak meghaladta a 100-at (100.2), de így sem vesztett játékot.

A kétszeres világbajnok holland 3–0, 3–0, 3–0, 3–0-val küldte haza Wilsont, aki az egész meccsen négyszer dobhatott kiszállóra. Van Gerwen 108.65-ös átlaggal fejezte be a mérkőzést, ami a PDC-vb-k történetének nyolcadik legjobb teljesítménye. A nyolcaddöntőben a walesi Gerwyn Price vár a címvédőre.

A délutáni program első mérkőzését két kiemelt játékos, a walesi Gerwyn Price (16.) és az angol Ian White (17.) vívta. Előzetesen Price számított a találkozó esélyesének, bár eddigi hét összecsapásuk alkalmával csak egyszer győzte le White-ot. Az angolnak ezúttal nem sok esélye volt, pedig körátlagban nem sokkal maradt el Price-tól (93.62, ill. 96.93), míg a kiszállókat 50 százalékos hatékonysággal értékesítette (9/18). A 4:1-es győzelmet arató walesi versenyző a legjobb 16 között tehát Van Gerwennel találkozik.

A kétszeres világbajnok Gary Anderson a várakozásoknak megfelelően magabiztosan, 4:1-re megverte a selejtezőből induló Paul Limet, de a 63 éves szingapúri majdnem ellopta a show-t. A világbajnokság legidősebb – és egyik legszimpatikusabb – versenyzője 0:1, 0–2-nél a kilencnyilas kiszállóért dobott, de milliméterekkel elhibázta a dupla 12-őt, sőt a leget sem nyerte meg.

Hét elveszített játék (2:0, 1–0) után aztán Lim dobott egy tíznyilasat, és 4/3-as kiszállózási hatékonysággal elvitte a harmadik szettet (2:1). Anderson a negyedik és az ötödik játszmában sem parádézott, de Lim is sokat rontott, így a skót 97.46-os átlaggal 4:1-re megnyerte a meccset.

Az ötödik kiemelt Mensur Suljovic az első négy játékban 76.7-es átlagot ért el, így nem csoda, hogy Robert Thornton ellopta tőle az első szettet (1–3). A második játszmában az osztrák feljavult (93.94), csak egyszer engedte kiszállóra dobni a skótot, és 3–0-val egyenlített (1:1). A fordulóponthoz 2:2, 2–2-nél érkeztünk el, amikor mindketten dobhattak a szettért: Thornton mindhárom lehetőségét elpuskázta, Suljovic azonban másodszorra már nem hibázott, így egy játszmára került a továbbjutástól (3:2).

A hatodik szettben Suljovic 2–1-nél meccsnyilat rontott, 2–2-nél azonban hátsó pályáról bull-lal kiszállt 125-ről, ezzel megnyerte a mérkőzést (4:2)! A 45 esztendős osztrák körátlagban és a 180-asok számában is alulmaradt Thorntonnal szemben, de kettővel több kiszállót értékesített, és ez éppen elegendő volt a győzelemhez.

Suljovic a harmadik fordulóban a belga Dimitri Van den Bergh-gel találkozik, aki csaknem tízzel alacsonyabb átlagot ért el a holland Jan Dekker ellen (94.91), mint a Stephen Bunting elleni győzelme alkalmával (104.17), de életében először így is bejutott a legjobb 16 közé (4:2).

Pénteken került még sor a világranglistán 33. holland Vincent van der Voort és a BDO 1996-os világbajnoka, Steve Beaton összecsapására, amelyen a holland kiütéses győzelemmel jutott be a harmadik fordulóba (4:0). Van der Voort nagyon bekezdett, az első szettet csaknem 110-es körátlaggal nyerte meg, a meccset pedig 101.17-tel zárta, ami az elmúlt három évben a legjobb teljesítménye televíziós tornán. Ez annak fényében különösen szép eredmény, hogy az idén csak két major versenyen indult el, mivel hátsérülése miatt a pályafutása is veszélybe került.

A szombati nap is magas színvonalú dartsot hozott. Szenzációs mérkőzés után jutott be a világbajnokság nyolcaddöntőjébe Rob Cross, aki meccsnyilakról fordított Michael Smith ellen a délutáni programban.

A 13. kiemelt Smith remekül kezdett, az első szettet simán megnyerte, de a 20. helyen rangsorolt Cross ezt követően két nagyon szoros játszmában fordított. Aztán megint Smith pillanatai következtek, úgy fordított, hogy az elsőhöz hasonlóan a negyedik és az ötödik szettet is 3–0-ra nyerte meg, ráadásul az ötödikben egy 11, majd egy 12 nyilas legje is volt.

A hatodikban 2–2-nél 96-ról próbált kiszállni a meccsért, de a dupla 18-at és a dupla 9-et is elhibázta. Cross egy dupla 14-essel megbüntette, és a döntő játszmát a hitehagyott Smith ellen 3–1-gyel behúzta.

A színvonalas meccsen Cross 16, Smith 13 180-ast dobott, Smith néggyel több leget nyert meg ellenfelénél, s 103 fölötti háromnyilas átlaggal zárt, mégis vereséget szenvedett. Rob Cross a nyolcaddöntőben John Hendersonnal meccsel.

A szombat délutáni programban két olyan párosítás is szerepelt, amelynek tagjai meglepetésre nem kiemeltként jutottak tovább az első körből.

Először az angol Keegan Brown és az osztrák Zoran Lerchbacher csapott össze, és a második forduló eddigi leggyengébb összecsapásán Brown 4:2-re felülmúlta riválisát. Mindkét játékos háromnyilas átlaga 90 pont alá szorult, ennyire gyatrán senki sem dobott a második kör pénteki játéknapján pódiumra álló 12 játékos közül.

A meccs ennek ellenére izgalmas volt, a hat szettből négy 3–2-vel ért véget. A korábban James Wade-et kiejtő Brown 2:2 után két ilyen szoros játszmát nyert meg, pedig a hatodikban 2–2-nél Lerchbacher 140-ről, majd 80-ról is dobhatott a szettért. Brownra a folytatásban Phil Taylor vár.

A délutánt záró párban Jermaine Wattimena nem tanúsított nagy ellenállást Steve West ellen, az első körben Benito van de Past kiejtő angol újabb hollandot búcsúztatott, de sokkal nehezebb feladat vár rá a folytatásban: a nyolcaddöntőben Gary Anderson lesz az ellenfele.

A Cross–Smith meccs színvonalára jellemző egyrészt az, hogy a másik két meccsen összesen 11 180-ast láthatott a közönség, másrészt pedig az, hogy a magyar tévénézők közül többen e parti hatására bontották föl idő előtt a ma este ajándékként átadni szándékozott dartstáblákat és nyilakat, illetve sokan gyorsan elrohantak az üzletekbe, hátha tudnak még venni dartsos cuccokat az ünnepek előtt.

A szombat esti program sem volt gyenge, amit a párosításokból előre sejthettünk. Daryl Gurney John Hendersonnal, Phil Taylor Justin Pipe-al, míg Raymond van Barneveld Kyle Andersonnal mérkőzött.

Phil Taylor és Justin Pipe találkozója többek között azért került a középpontba, mert utóbbi meglehetősen sportszerűtlen magatartást tanúsított az első fordulóban: Bernie Smith meccsnyilainál többször is szándékosan köhögéssel zavarta meg ellenfelét. Az esetet nem felejtették el a szurkolók, Pipe-ot bevonulása, majd dobásai alatt folyamatos pfujolással és fütyüléssel „jutalmazták” – igaz, úgy tűnt, az angol még élvezi is, sőt, az Alexandra Palace közönségének hergelésével még rá is tett egy lapáttal a hangulatra. Emiatt Russ Bray mérkőzésvezetőnek figyelmeztetnie kellett Pipe-ot, akire ellenfele is rászólt egyszer, hogy vegyen vissza. Ziegenhám Medárd, a Sport TV szakkommentátora szerint Pipe pénzbüntetésre számíthat a tornát szervező PDC-től viselkedéséért.

Maga a mérkőzés már jóval kevesebb izgalmat tartogatott, Taylor könnyed játékkal 4:0-ra nyert a mindössze két leget behúzó Pipe ellen. A tizenhatszoros világbajnok legenda ellenfele Keegan Brown lesz a nyolcaddöntőben.

Az esti program első mérkőzésén rögtön megszületett a nap legnagyobb meglepetése: a torna előtt a 29. helyen rangsorolt John Henderson kiejtette a negyedik kiemelt Daryl Gurney. A skót jól kezdett, megnyerte az első két szettet, a folytatásban azonban Gurney magára talált, és egyenlített. Innen azonban nem tudott továbblépni az északír játékos, aki az ötödik és a hatodik szettben is elveszítette egy kezdését – ez pedig végzetesnek bizonyult, a „Hegylakó” 4:2-re nyert, és ott lesz a nyolcaddöntőben, ahol a Michael Smith-t kiejtő Rob Cross vár rá.

A szombati versenynap utolsó mérkőzésén érvényesült a papírforma: a kilencedik helyen kiemelt Raymond van Barneveld 4:1-re legyőzte az ausztrál Kyle Andersont. A rutinos holland 102.78-as átlaggal és 43 százalékos kiszállózással zárt, ehhez a szinthez pedig Anderson nem tudott felnőni.

Van Barneveld honfitársával Vincent van der Voorttal mérkőzik majd meg a legjobb nyolc közé jutásért.

A darts-világbajnokság háromnapos karácsonyi szünetre megy, legközelebb december 27-én, szerdán nyílik meg az Alexandra Palace kapuja a játékosok és a szurkolók előtt. 13:30-tól kezdődik a műsor, amiben Simon Whitlock Darren Websterrel, Alan Norris James Richardsonnal, az első fordulóban hatalmas meglepetésre Adrian Lewist kiejtő Kevin Münch pedig Toni Alcinassal csap majd össze.

Aznap este 20:20-tól kerül sor Peter Wright és Jamie Lewis második körös meccsére, majd két nyolcaddöntős találkozóval zárul a program.

A Sportudvaron a továbbiakban is folyamatosan beszámolunk a világbajnokság történéseiről, úgyhogy az év utolsó és az újév első napjaiban is érdemes lesz ránk kattanni!

A fő fotó forrása: PDC/Twitter

Leave a Reply