Megizzadhatnak az argentinok, összekerültek a spanyolok és a portugálok – a vb-sorsolás margójára

Túl vagyunk a labdarúgó-világbajnokság sorsolásán, amelyen 32 ország szurkolói várhatták tűkön ülve, hogy hazájuk válogatottja milyen ellenfelekkel fog egy csoportba kerülni. A kalapbeosztásból sejthető volt, hogy ezúttal nem lesznek halálcsoportok, de azért így is összejöttek olyan négyesek, ahol nehéz megjósolni a két továbbjutó kilétét. Vannak vicccsoportok is, ahol nagy kérdés lesz, hogy a gyengébb csapatok képesek lesznek-e világbajnoki színvonalat produkálni.

Moszkvában, a Kremlben került sor pénteken este a jövő nyári labdarúgó-világbajnokság csoportkörének sorsolására. Az eseményre – amelyet a világ több mint 200 országában közvetítettek élőben a televíziók –  a világ minden tájáról érkeztek delegációk, s mindösszesen két résztvevő válogatott szövetségi kapitánya maradt távol. Az egyik Ausztrália, amelynek nincs is szövetségi kapitánya, mivel Ange Postecoglou a Honduras ellen sikerrel megvívott interkontinentális pótselejtező után beadta lemondását. Uruguay volt a másik ország, amelynek kapitánya nem jelent meg az orosz fővárosban, Oscar Tabárez betegség miatt maradt otthon. Ezt leszámítva mai és egykori világsztárok sokasága foglalt helyet a nézők között és a színpadon is. Sorsoló volt Fabio Cannavaro, Diego Maradona, Gordon Banks, Laurent Blanc, Cafú, Carles Puyol, Diego Forlán és a szovjetekkel olimpiai bajnok Nyikita Szimonyan is. Az ő kezükben volt tehát a 32 nemzeti együttes sorsa.

A sorsolás nagyjából fél óra alatt le is zajlott, s a következő csoportok jöttek létre:

A-CSOPORT

Oroszország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, Uruguay

Hagyomány a nagy válogatott tornákon, hogy a házigazda egy nem túl nehéz csoportot kap a sorsoláson. Az oroszok is így jártak, kérdés persze, hogy a sorsolásra a leggyengébb világranglista-helyezéssel érkező hazaiak képesek lesznek-e továbbjutni a szaúdi, egyiptomi, uruguayi hármassal szemben. A csoport favoritja egyértelműen Uruguay, amely rendkívül erős védelemmel rendelkezik, s a pálya többi részén is kíváló képességű labdarúgókat tud felvonultatni. Elég csak Luis Suárezre gondolnunk, aki a legutóbbi vb-n Giorgio Chiellini megharapásával hívta fel magára igazán a figyelmet (el is meszelték hónapokra érte), de az utóbbi időben remek formát mutat, s minden bizonnyal ő lehet a kétszeres világbajnok uruk húzóembere Oroszországban. Érdekesség, hogy Uruguay 2002 óta minden második világbajnokságon az A-csoportba kapott besorolást: 2002-ben Dánia és Szenegál mögött, de Franciaország előtt a harmadik lett, s kiesett, 2010-ben viszont Mexikó, Dél-Afrika és megint csak Franciaország előtt megnyerte a kvartettet. Egyiptom esetében Mohamed Szalah fogja betölteni Luis Suárez szerepét, jó kérdés azonban, hogy teljesen rá fog-e épülni a vb-re 1990 után kijutó észak-afrikai együttes, vagy a hátralévő időben lesznek még olyan játékosok, akik nagyon jó teljesítménnyel tudnak előrukkolni, s így esetleg segítségére lehetnek a fekete kontinens rekordbajnokának. Az az érzésem, hogy az egyiptomiak a második helyért lehetnek harcban az oroszokkal. A csoport fekete lova egyértelműen a négyes másik arab szereplője, Szaúd-Arábia. 2006 után jutottak ki ismét a vb-re, ez lesz az ötödik részvételük. A legjobban az 1994-es debütálótorna sikerült számukra, ahol a nyolcaddöntőbe jutottak. Azóta nem termett nekik babér a vébéken, s legyünk őszinték, valószínűleg most sem fog. A szaúdi azon kevés válogatott egyike, amelyből speciel senkit sem ismerek, s ezzel nyilvánvalóan nem vagyok egyedül. Övék volt a második leggyengébb világranglista-helyezés az oroszok után (63-kak voltak októberben, ami alapján a kalapokat összeállították), s ha megnézzük eredménysorukat, nincsen kiemelkedő eredményük. A selejtezőkön Japán mögött és Ausztrália előtt a második helyen zártak, de e két csapat elleni négy meccséből csak egyet tudott megnyerni, az is már egy, az ellenfél számára tét nélküli találkozó volt Japán ellen. Thaiföld, az Egyesült Arab Emírségek és Irak legyőzése kötelezőnek számított. A negyedik helyet nyugodt szívvel odaadom nekik.

B-CSOPORT

Portugália, Spanyolország, Marokkó, Irán

Az egyik legegyértelműbb négyesnek számít a B-csoport. Mindenki a portugál-spanyol kettős továbbjutására tesz, csak kettejük sorrendje a kérdés. Marokkó ugyan a számos európai légiósának köszönhetően jutott ki 1998 után ismét a focivébére, de meglepődnék, ha képes lenne odaérni a továbbjutó helyek valamelyikére. Irán esetében nagyjából ugyanaz a helyzet, mint a szaúdiaknál. Nem ismerünk sok játékost a csapatból, s szinte biztosra vehető, hogy utolsóként zárják a csoportkört. Hogy ki lesz az első, az jó eséllyel a nyitó fordulóban rendezendő Portugália-Spanyolország mérkőzésen dől el. A portugálokat pillanatnyilag erősebbnek érzem, mint az Ibériai-félsziget másik országának csapatát, de ez a vébéig még megfordulhat. Izgalmas lesz kettejük versenyfutása, az biztos.

C-CSOPORT

Franciaország, Ausztrália, Peru, Dánia

Ebben a kvartettben az első helyet már most oda lehet adni az Eb-döntős francia válogatottnak, amelyet sokan a döntőbe jutásra, s a végső sikerre is esélyesnek tartanak. Griezmannék már négy éve is ellenállhatatlanok voltak a csoportkörben, hiszen Svájcot 5-2-re kiütötték, s Hondurast is könnyedén verték, az utolsó fordulóban pedig az Ecuador elleni 0-0 is elegendő volt a csoportelsőséghez. Az egyenes kieséses szakasz viszont nem alakult túl jól a gallok számára, hiszen Nigériát egy nyögvenyelős nyolcaddöntőben győzték le 2-0-ra, de a legjobb nyolc között a későbbi győztes németek megállították őket. Ezen a vébén is simán elmehetnek a negyeddöntőig, ott viszont akár a portugálok, akár a spanyolok is szembe kerülhetnek a Kékekkel. Annyi tűnik biztosnak, hogy a csoportelsőség most is meglesz. A második helyre Dániát tippelem, amely az Írország elleni pótselejtező dublini visszavágóján aratott 5-1-es győzelemmel kvalifikálta magát a tornára. A francia és a dán együttes 1998-ban és 2002-ben is azonos csoportban szerepelt: előbbi alkalommal a gallok nyertek 2-1-re, utóbbi esetben viszont a skandinávok 2-0-ra. Most nagy meglepetés lenne, ha a dánok tudnának győzni, így marad nekik a második pozíció. A harmadik helyre Perut, a negyedikre pedig Ausztráliát tenném, de ez a sorrend fordítva is összejöhet, hiszen a Kenguruknak előnyt jelent majd, hogy játékosai többségének van vb-tapasztalata, a dél-amerikaiak viszont 1982 után jutottak ki ismét, így számukra hátrányos is lehet a szokatlan környezet.

D-CSOPORT

Argentína, Izland, Horvátország, Nigéria

A világbajnokság egyik legerősebb csoportja jött össze a D jelű négyesben, ahol a világsztárok sokaságával fölálló, ám a tornára csak kínkeservesen kijutó Argentína, a vb-újonc, de a tavalyi Eb-n csodát csodára halmozó Izland, a bármikor bárkire veszélyes Horvátország és az afrikai kijutók közül talán a legstabilabbnak tekinthető Nigéria került. Érdekesség, hogy Argentína és Nigéria immáron ötödik alkalommal került egy csoportba: 1994-ben Argentína győzött 2-1-re, ám a csoportot hármas holtversenyben Nigéria nyerte, az argentinok pedig csak a harmadik helyen mentek tovább az akkor még 24 csapatos tornán. 2002-ben 1-0-ra megint csak a colchonerók diadalmaskodtak, ám végül mindkét csapat kiesett, mivel Anglia és Svédország jutott tovább. 2010-ben újból 1-0-ra győztek Messiék, arról a meccsről viszont nekem leginkább Vincent Enyeamának, az afrikaiak kapusának parádéja maradt meg, aki ha nincs, akkor hat-hét gólos is lehetett volna a különbség. Akkor Argentína csoportelső lett, Nigéria pedig csoportutolsó. És végül 2014-ben is összekerült a két válogatott, akkor egy kíváló, fordulatokban gazdag meccsen Argentína nyert 3-2-re, s mindkét együttes továbbjutott. Nigériának ez a hatodik vb-szereplése lesz, vagyis eddig csak egyszer, 1998-ban kerülték el az argentinokat. Az a másik érdekesség, hogy Argentína 1994 óta hat abszolút vb-újonccal játszott a csoportfázisban. Nigéria volt az első 1994-ben, majd 1998-ban jöttek a horvátok, a japánok és a jamaicaiak, 2006-ban a szerbek, 2014-ben pedig a bosnyákok. Mindegyik csapatot megverte az argentin válogatott, amelynek most is jutott egy újonc, Izland személyében. A papírforma alapján ezt a találkozót is a dél-amerikaiaknak kellene megnyerniük, de jó kérdés, hogy az Európa-bajnokságon negyeddöntőig jutó izlandiak hogyan fogják kezelni a vb-hangulatot, s mire lesznek képesek főleg Messiék és Nigéria ellen. Európán kívüli csapattal ugyanis nem gyakran játszott eddig az északi szigetország nemzeti együttese, tétmeccsen pedig még soha. Érdekes lesz tehát figyelni, mire mennek velük a kékek. Izland Horvátországot megelőzve jutott ki a tornára, a selejtezőben idegenben 2-0-ra kikaptak, odahaza viszont 1-0-ra győztek, vagyis friss emlékeik vannak Modricsékról. Meglátjuk, hogy a világbajnokságon milyen eredményt hoz kettejük ütközete. Ha a papírformát akarom nézni, akkor Argentínát teszem az első helyre, Horvátországot pedig a másodikra. Ha viszont az erőviszonyokat nézem, akkor azt kell mondjam, Argentína akár meg is égetheti magát ebben a csoportban, hiszen Izland és akár még Nigéria is bele szólhat a továbbjutás kérdésébe. Izgalmas csoportnak ígérkezik, az egyszer biztos!

E-CSOPORT

Brazília, Svájc, Costa Rica, Szerbia

Az E-csoport is komoly csatát hozhat, de főleg a második helyért. Brazília, amely elsőként jutott ki a selejtezőből a vébére, valószínűleg biztosan fogja nyerni ezt a négyest, ám hogy Neymarék mögött mi fog történni, az egy másik kérdés. Svájc és Szerbia közel azonos erőt képvisel, véleményem szerint azonban a szerbek játékosállománya jobb, mint a helvéteké. Ez azonban még nem jelenti azt, hogy déli szomszédaink biztosan Svájc előtt is végeznek! Ráadásul ott van még Costa Rica, a legutóbbi torna meglepetéscsapata is, amely szintén veszélyes lehet bárkire. Nehéz tippelni, de most úgy érzem, hogy Szerbia lesz a második, Svájc a harmadik, Costa Rica pedig a negyedik. Persze, ha a szerbek megint nem tudnak nagyobb hülyeség nélkül letudni egy világbajnokságot (ami 2006-ban és 2010-ben is jellemző volt rájuk), akkor ez a sorrend könnyen megkavarodhat.

F-CSOPORT

Németország, Mexikó, Svédország, Dél-Korea

A világbajnoki címvédő német válogatott egy viszonylag könnyű csoportba került. Bár Mexikó és Svédország is jó erőkből áll, de a Mannschaftnak nem kéne, hogy gondot okozzon a kvartett megnyerése. A másik két csapatnak a második helyért kell minden bizonnyal nagy csatát vívnia. Az utolsó fordulóban a mexikóiak az olaszokat kiütő svédekkel csapnak össze, ami könnyen egy ki-ki mérkőzés lehet a továbbjutásért. A csoportban találjuk még Dél-Koreát is, amelynek keretében viszont nem igazán találunk Pak Dzsi Szung-szintű játékosokat, így jó eséllyel – csak úgy, mint négy éve – most is csoportutolsóként fognak zárni a távol-keletiek.

G-CSOPORT

Belgium, Panama, Tunézia, Anglia

A G-csoport is azon négyesek közé tartozik, ahol könnyen meg lehet tippelni a két továbbjutó személyét. Belgiumnak és Angliának kutya kötelessége továbbjutni a vb-re 2006 után kijutó, de túlságosan ismert és kíváló játékosokkal nem igazán rendelkező Tunézia és a másik abszolút újonc, Panama kettősével szemben. Az angolok négy éve történelmi betlit voltak kénytelenek elkönyvelni Brazíliában, hiszen azelőtt sosem esett meg velük, hogy egy világbajnokságon a csoport utolsó helyén végezzenek. Akkor halálcsoportban szerepeltek a háromoroszlánosok, most viszont minden valószínűség szerint a belgákkal vívhatnak majd csoportdöntőt az utolsó fordulóban. A csoportelsőségre a játékoskeret minősége alapján inkább a belgákat tartom esélyesnek, de az angolok sem sokkal vannak lemaradva tőlük, úgyhogy még bármi lehet.

H-CSOPORT

Lengyelország, Szenegál, Kolumbia, Japán

A H-csoportot sem nevezhetjük első ránézésre egy nagyon kiegyenlített kvartettnek, hiszen valószínűleg a szurkolók többsége lengyel-kolumbiai továbbjutást vár. Valóban ez felelne meg a papírformának, de jó kérdés, hogy Szenegál, amely 2002-ben, eddigi egyetlen vébé-szereplése alkalmával nagyon magasra tette a lécet (negyeddöntős szereplés a Távol-Keleten), mire mehet ebben a csoportban. Nem rossz játékosok alkotják a szenegáli keretet, de minőség terén elmaradnak az európai selejtezők gólkirályát, Robert Lewandowskit magukénak tudó lengyelektől, s a Falcaót, Juan Cuadradót és James Rodríguezt is fölvonultató kolumbiaiaktól. Japán esetében ugyanez a helyzet. Nem kizárt, hogy ezen a vébén is megesik az, ami 2014-ben, hogy Ázsia valamennyi csapata utolsó helyen végez csoportjában, hiszen az eddigi gárdák esetében is ezt tippeltem, s most ugyanígy teszek a szusifalókkal is. Persze ők is okozhatnak meglepetést, elég csak a 2010-es vébére gondolni, amikor nem sokan számítottak arra, hogy a hollandok mellett nem a dánok, hanem Hondáék jutnak tovább az egyenes kieséses szakaszba. Az első helyre inkább a lengyeleket tenném, a kolumbiaiak most nincsenek olyan ellenállhatatlan formában, mint négy évvel ezelőtt, a világbajnokságra is csak az utolsó fordulóban tudtak kijutni. A harmadik helyre Szenegált várom, de Japán is elérheti ezt a pozíciót. Azon viszont meglepődnék, ha nem a lengyel-kolumbiai kettős menne tovább. Az az egy biztos, hogy a magyar szurkolók valószínűleg a lengyeleknek fognak legjobban szorítani a focivébén.

A fő fotó forrása: rangado.hu

Leave a Reply