Egy év múlva olimpia: Hány magyar szerzett eddig kvótát?

Napra pontosan egy esztendő múlva kezdetét veszi a 2024-es olimpia. Javában zajlanak már a kvalifikációs versenyek, s természetesen a magyar sportolók is igyekeznek minél több kvótát megcsípni. Már vannak olyan versenyzők, akik biztosították helyüket az utazó csapatban. A cikkben arról is szó lesz, hogy bizonyos sportágakban milyen módon lehet kijutni a játékokra.

Először kezdjük azokkal, akik már túl vannak a nehezén, legalábbis ami a kvótaszerzést illeti:

Atlétika

Kozák Luca (női 100 m gát)

Molnár Attila (férfi 400 m)

Ökölvívás

Hámori Luca (női 66 kg)

Kovács Richárd (férfi 63.5 kg)

Öttusa

Bőhm Csaba

Gulyás Michelle

Sportlövészet

Pekler Zalán (férfi sportpuska összetett)

Úszás*

Betlehem Dávid (férfi 1500 m és 800 m gyors)

Késely Ajna (női 400 m gyors)

Kovács Benedek (férfi 100 m és 200 m hát)

Kós Hubert (férfi 100 m és 200 m hát)

Márton Richárd (férfi 200 m pillangó)

Milák Kristóf (férfi 100 m és 200 m pillangó)

Pádár Nikolett (női 200 m gyors)

Rasovszky Kristóf (férfi 10 km-es nyíltvízi, 1500 m, 800 m és 400 m gyors)

Szabó-Feltóthy Eszter (női 200 m hát)

Szabó Szebasztián (férfi 50 m gyors)

Telegdy Ádám (férfi 200 m hát)

*Úszásban azok a versenyzők jogosultak kvótára, akik megússzák az olimpiai A-, vagy B-szintet. Amennyiben azonban egy országból kettőnél többen teljesítik az A-, vagy a B-szintet, akkor ott külön versenyben fog eldőlni, hogy melyik két úszó indulhat az adott számban, mivel minden számban maximum két versenyzőt indíthat minden ország. A listában feltüntetett úszók mindegyike teljesítette az A-szintet, s jelen állás szerint olimpiai kvótát szerez.

Most következzen egy-két magyar szempontból nagy érdeklődésre számot tartó egyéni sportág, amelyben még senki sem szerzett kvótát, de már lehet tudni, hogy milyen módon lehet megszerezni:

Kajak-kenu

Ebben a sportágban augusztus 23. és 27. között rendezik a világbajnokságon Duisburgban, ahol minden bizonnyal számos magyar versenyző és egység fog kvótát szerezni. Egy ország maximum 18 versenyzőt küldhet az olimpiára, egy versenyszámban pedig legfeljebb két egység indulhat ugyanabból az országból. Kajakban összesen 12, kenuban 6 kvótát lehet elérni. Van rá sansz, hogy a magyarok már a vb-n megszerzik mindet, de az szinte borítékolható, hogy sok kvóta fog gazdára találni. Amennyiben marad még kvótaszerzési lehetőség a vb után is, akkor a jövő évi Európa-bajnokságon, valamint hazai válogatókon lehet próbálkozni.

Vívás

Vívásban jelenleg is zajlik a milánói világbajnokság. Ennek nagyon nagy súlya lesz abban a ranglistában, amely alapján a nemzetközi szövetség jövő április elején kiosztja a sportág számára fönntartott 212 kvóta közel kettőharmadát. Egy ország egyéni fegyvernemekben három-három versenyzőt indíthat, azaz összesen 18-at, hiszen a férfiak és a nők számára is kard-, párbajtőr- és tőrversenyeket fognak rendezni. Csapatban négy vívó szerepelhet, akik közül hárman jó eséllyel az egyéniben is induló versenyzők lesznek, feltéve, hogy lesz három magyar az adott fegyvernemben. Áprilist követően még lesznek kontinentális versenyek, ahol kvótát lehet szerezni, de valószínűleg itt is a legtöbb magyar indulása már a ranglista alapján biztos lesz.

Cselgáncs

Ebben a sportágban egy ország súlycsoportonként csak egy versenyzőt indíthat, maximum 14-et. Minden kategóriának van saját világranglistája, melyről a 17 legjobb ország fog egy-egy kvótát kapni. 100 kvótát fognak a kontinentális eredmények alapján kiosztani, 15-öt pedig az ún. egyetemesség elve alapján, azaz ebből főleg olyan országok kaphatnak majd, amelyek nem tartoznak a legerősebbek közé. Számos olyan verseny lesz még, amelyeken lehet ranglistapontokat gyűjteni. A magyarok közül eddig még senki sem szerzett kvótát, de többen is kvótaszerző pozícióban vannak. A kvóták kiosztása azonban csak jövőre várható, úgyhogy még bőven van idő pontokat gyűjtenie mindenkinek.

Birkózás

Birkózásban először a szeptember közepén esedékes belgrádi világbajnokságon lehet kvótákat szerezni. Súlycsoportonként öt-öt kvóta találhat gazdára. A kvótákat nem a sportolóknak, hanem az országoknak osztják ki, de jó eséllyel azokat a magyarokat láthatjuk majd az olimpián is, akik Belgrádban remekül fognak szerepelni. Jövőre még két kvótaszerzési lehetőség lesz, hiszen április elején Bakuban rendezik az európai kvalifikációs tornát, majd május közepén Isztambulban lesz egy globális selejtezőtorna.

Ami a csapatsportágakat illeti, ott jellemzően a világ- és/vagy Európa-bajnokság megnyerésével, vagy pedig selejtezőtornán elért jó eredménnyel lehet kvótát szerezni.

Remélhetőleg minél több magyarnak sikerül kvótát szereznie az olimpiára és a sikerek egy év múlva sem maradnak el.

A kiemelt kép forrása: m4sport.hu

Leave a Reply