Vinícius legyűrte Alexander-Arnoldot – a Real Madrid-Liverpool mérkőzés legfőbb tanulságai

A Real Madrid 1:0-ra legyőzte a Liverpoolt a nyolcaddöntő visszavágóján, így 6:2-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé a labdarúgó Bajnokok Ligájában. A téttel nem bíró mérkőzésen a Liverpool képtelen volt erélyesen támadni, így a Real Madrid simán kézben tartotta jelentős előnyét. A Sportudvar értékeli a mérkőzésen történteket.

POZITÍVUMOK
Vinícius megfoghatatlan volt

A Real Madrid brazilja volt a mérkőzés legjobbja. A bal oldalon folyamatosan nagyon jól teljesített és leküzdhetetlen akadályt jelentette Trent Alexander-Arnold számára. Vinícius már a 14. percben közel volt a gólszerzéshez, ám végül “csak” gólpasszig jutott, hiszen a 78. percben ő szolgálta ki tökéletesen Karim Benzemát, aki megszerezte a mérkőzés egyetlen találatát. Kilenc perccel korábban is megtörténhetett volna ugyanez, ha sikerült volt a franciának befejezni a támadást, de ez teljesen lényegtelen volt, hiszen a továbbjutás kérdése már az odavágón eldőlt. Mindenesetre a Real Madrid 20-asának fantasztikus estéje volt.

A kapusok remeklése

Thibault Courtois hat, Alisson öt védést mutatott be tegnap este, vagyis mindkét kapus elégedett lehet saját teljesítményével, bár Alisson aligha boldog csapata sima kiesése miatt. Courtois-nak kétszer is komoly védést kellett produkálnia, hiszen Darwin Nunez a 7. és a 33. percben is óriási helyzetbe került. Alissontól is két bravúrt lehet kiemelni: előbb a 14. percben Vinícius próbálkozását fogta, majd az 53. percben Valverde kísérleténél volt jó helyen. Benzema góljánál ellenben nem tehetett semmit, nem rajta múlt.

Jók voltak a franciák

Több francia játékos is remek napot fogott ki tegnap a Santiago Bernabeu Stadionban. A madridiak oldalán Eduardo Camavinga a középpálya őrszeme volt. A 20. percben egy kiváló távoli lövést eresztett el, ám az a kapufán csattant. Volt ugyan néhány nem túl jó ütemű passza, de ez nem igazán törte meg csapatának ritmusát. Karim Benzemának nem volt nagy mérkőzése, de a találkozó egyetlen gólját ő szerezte. A liverpooliaknál Ibrahima Konaté volt a sok nehézséggel küzdő védelem legjobbja, aki gyakran segítette ki Alexander-Arnoldot, aki ellenben talán a leggyengébb láncszem volt ezen az estén. Konaté több ízben is remekül lépett fel Viníciusszal szemben.

NEGATÍVUMOK
Alexander-Arnold szenvedései

Az angol balhátvéd volt a Liverpool legtörékenyebb pontja – nem először. Az ő feladata lett volna Vinícius kordában tartása, azonban alig tudott valamit kezdeni a brazil vitalitásával és nagyfokú technikai kvalitásaival. Nyolc párharcukból csupán egyet nyert meg Alexander-Arnold, aki még a meccs utolsó perceiben is igen félénken próbált föllépni Viníciusszal szemben. A védekezés mellett a támadásokból sem igazán tudta kivenni a részét az angol, mivel ilyen esetekben attól félt, hogy nyitva marad a védelem, s egy labdavesztés esetén gyorsan tud kontrázni a Real Madrid. Nehéz estéje volt, mi tagadás.

A Liverpool pazarlása

Jürgen Klopp nem meglepő módon nem akarta föladni könnyen a párharcot, így négy csatárt jelölt a kezdőcsapatba. A Vörösök azonban pazarló módon teljesítettek, mivel sok volt a technikai hiba, a labdavesztés, így pedig esély sem volt a háromgólos hátrány legdolgozására. A csatároknak ritkán voltak jó pillanataik és nem sok alkalommal próbáltak visszalépni egy sort, hogy könnyebben labdához jussanak. A középpályások lassúak és pontatlanok voltak. A védelem mindent megtett amíg össze nem tört, s ahogy föntebb említettem, Alisson kapust lehet igazán kiemelni ebből a csapatból sok védése miatt. A Liverpool tehát simán kiesett, így most már annyi dolga maradt az angol csapatnak, hogy valahogyan beverekedje magát a legjobb négybe a Premier League-be, mert más módon most már nem juthat be a Bajnokok Ligája jövő évi mezőnyébe.

A kiemelt kép forrása: Panoramic/AFP

Leave a Reply