Haaland-kvintett

A Manchester City 7:0-ra kiütötte a Lipcsét a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, így ott van a legjobb nyolc között. Erling Haaland jelentette a mérleg nyelvét, hiszen mesterötöst szerzett, de ha nincs ott a pályán, a Lipcsének akkor sem lett volna sokkal több esélye. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

POZITÍVUMOK
Haaland, Haaland, Haaland, Haaland és Haaland…

Luiz Adriano és Messi – hozzájuk csatlakozott Erling Haaland tegnap este. A Manchester City norvég játékosa ugyanis csupán a harmadik labdarúgó, akinek öt gólt sikerült szereznie BL-mérkőzésen és ő a Manchester City első játékosa, aki nemzetközi mérkőzésen legalább négy gólig jutott. Haalandnak már a gólzápor kezdete előtt több komoly lehetősége volt, ám vagy a lipcsei kapus védett, vagy a védők tudtak ekkor még megfelelően helyezkedve blokkolni, vagy ő maga kezelte le rosszul a labdát, ezért nem tudott lőni. Amint azonban berúgta a 11-est, amivel előnyhöz jutott csapata, nemhogy kinyílt, hanem kiszakadt a gólzsák, hiszen mindössze 35 perc játékidő leforgása alatt szerezte az öt gólt, azaz átlagban hét percenként talált a német kapuba. Nem sokkal ötödik találata után Guardiola lecserélte, így hosszasan ünnepelhette az Etihad Stadion közönsége. A norvég csatárt mostanában többen kritizálták amiatt, hogy legutóbbi hat mérkőzésén csak három gólt szerzett. Most mindenkinek méltó választ adott. Akárki lesz a Manchester City ellenfele a negyeddöntőben, már most felkötheti a gatyát, mert amennyiben Haaland pazar formája kitart, nehéz lesz vele mit kezdenie még egy, a Lipcsénél egyébként lényegesen erősebb csapatnak is…

A lipcsei kapuson nem múlott

Az egyetlen ember, akinek tegnapi teljesítményét valamennyire pozitívan lehet értékelni a lipcsei játékosok közül, az a kapus, Janis Blaswich – írom ezt úgy, hogy hét gólt kapott. Ezek közül azonban egyben sem volt benne. A 11-esnél érezte az irányt, ám nem tudott mit kezdeni azzal, hogy Haaland remekül helyezte a labdát. Másfél perccel később jött a második gól, de ott a fölső lécről visszapattanó labda hárítására sem volt esélye. A többi gólban sem volt benne, s nem kevesebb mint nyolc védést mutatott be, azaz semmiképpen sem lehet Blaswich nyakába varrni ezt az egyébként megalázó vereséget. Nem csoda, hogy ő kapta a legmagasabb osztályzatot a különböző sportlapoktól tegnapi produkciójáért.

NEGATÍVUMOK
Heinrichs indította el a lavinát

A Manchester City a 21. percben büntetőhöz jutott, miután Benjamin Heinrichs, a Lipcse védője a 16-oson belül karral ért a labdához. A VAR-szobából szóltak Vincic szlovén játékvezetőnek, hogy nézze meg az esetet, s a spori nem túl hosszas gondolkodás után befújta a tizenegyest, amit Erling Haaland gólra váltott. Megoszlanak a vélemények a büntető jogosságáról. Szerintem adható volt a 11-es, mert némi szándékosságot fölfedezni véltem Heinrichs mozdulatában. Akármi is az igazság, az biztos, hogy ez a szerencsétlen mozdulat indította el a vérfürdőt lipcsei szempontból, hiszen innentől fogva végképp semmi esélye sem maradt a csapatnak a továbbjutás kiharcolására.

A Lipcse nem BL-szintű csapat

A tegnapi mérkőzésnek az is egy igen fontos tanulsága, hogy a német bajnokságban dobogós helyen álló Lipcse mostani teljesítménye igen halovány volt. Azt már előre lehetett tudni, hogy nem Orbánék a párharc esélyesei, ettől függetlenül elég rossz benyomást tett rám a csapat 90 perce. Még 0:0-nál úgy ahogy próbálkozott támadások vezetésével az együttes és el is jutott a City 16-osán belülre, azonban ezekben a próbálkozásokban sem volt sok veszély. Összesen kettő kapuralövése volt a Lipcsének, amiből egy talált kaput, miközben a Manchester Citynél ugyanez az arány 15/4 volt. Az első két gól kettő percen belül született. Ez minden elszenvedő csapat számára nagy hidegzuhany lenne, de szerintem egy Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben szereplő gárdának képesnek kell lennie ilyen szituációból is minél inkább fölállni és legalább tisztes vereséget elszenvednie. A Lipcsének ez nem sikerült. Az első két gól után gyakorlatilag semmi jót sem csináltak a mezőnyjátékosok. Az egész társaságon látszott, hogy semmi ötlete nincsen, hogyan lehetne jobban játszani és nem mellesleg valahogy életben tartani a továbbjutási reményeket. Persze jöhetnék most azzal, hogy Haaland szenzációs napot fogott ki, de ez nem mentesíti a lipcseieket a felelősség alól. BL-nyolcaddöntőben nem lehet ennyire nulla játékkal előrukkolni és 7:0-ra kikapni. Komoly osztálykülönbség volt a csapatok között, egyben kiderült, hogy a Lipcse ebben a formában nem való a Bajnokok Ligájába, annak egyenes kieséses szakaszába biztosan nem.

A Manchester City tehát 7:0-ra nyert és 8:1-es összesítéssel jutott a negyeddöntőbe.

A kiemelt kép forrása: CARL RECINE / REUTERS

Leave a Reply