Kézilabda, kosárlabda, jégkorong + egy kis maraton – Hétvégi Összefoglaló

Ismét egy sporteseményekben bővelkedő hétvégét hagytunk magunk mögött. Mielőtt még belevetnénk magunkat az új hétbe, szokás szerint jön a Hétvégi Összefoglaló, benne elsősorban kézilabdával és kosárlabdával, de egy kis jégkoronggal és maratonfutással is. Tartsatok velünk!

Női kézilabda: Csak egy magyar csapat jutott tovább az Európa Ligában

Az utolsó fordulót rendezték a hétvégén a női kézilabda Európa Ligában. A négy magyar csapat közül a Siófok érezhette biztonságban magát, mivel egy héttel ezelőtt biztosította továbbjutását a legjobb nyolc közé. A Balaton-partiak az utolsó körben a Borussia Dortmund vendégei voltak.

Jól kezdték a meccset Debreczeni-Klivinyi Kingáék, akik az első félidőben jó védekezésüknek köszönhetően szinte végig vezettek, de a gólszegény első harminc percet végül 10:10-es döntetlennel zárták.

A második játékrészben viszont átvette az irányítást a Ruhr-vidéki csapat, amely 13:10-re elhúzott.

Such Nelliék erre egy 4:0-s sorozattal válaszoltak, de előnyük nem volt tartós: a félidő derekán ismét a Dortmund vezetett három góllal (19:16), Tamara Mavsarék pedig ezután már nem tudtak egyenlíteni, 26:23-as vereséggel zárták a csoportkört, s így a németek mögött a második helyen jutottak tovább a legjobb nyolc közé.

A Westfalenhalle arénában rendezett mérkőzés német klubcsúcsot döntött a női kézilabdázóknál, hiszen 11 112-en követték a helyszínen a találkozót – ez női Európa Liga-rekord is.

Győzelemmel zárta szereplését a DVSC Schaeffler, amely hazai pályán 32:31-re nyert a Kapronca ellen, de miután a piros-fehérek meccse előtt a norvég Sola otthon két góllal kikapott a dán Nyköbing Falstertől, a Loki abban a tudatban lépett pályára, hogy nem juthat negyeddöntőbe.

Az utolsó fordulóig nyílt volt a C-csoport állása a női kézilabda EL-ben, azonban a DVSC Kapronca elleni meccse előtt nem sokkal biztossá vált, hogy a debreceni klub nem juthat a legjobb nyolc közé, hiszen a piros-fehérek hiába zártak nyolc ponttal, az egymás elleni összevetésben rosszabbul állnak, mint a Sola.

Ennek ellenére Kácsor Grétáék a pont nélkül utolsó Kapronca ellen szerettek volna szépen búcsúzni, s 5:0-val kezdtek. A DVSC ezt követően is sokáig biztosan őrizte előnyét, de a vendégek a második játékrészben 21:19-re feljöttek, sőt, a hajrában 30:30-nál egyenlítettek is, de a DVSC Mariana Costa utolsó pillanatokban szerzett góljával 32:31-es győzelemmel búcsúzott a sorozattól.

Sorsdöntő mérkőzésen 33:30-as vereséget szenvedett hazai pályán a francia Nantes-tól, így nem jutott tovább a női kézilabda Európa-liga B-csoportjából a Motherson Mosonmagyaróvári KC.

A Mosonmagyaróvár együttese abban a tudatban fogadta francia riválisát, hogy a hatodik fordulóban rendezett mérkőzés győztese jut tovább a dán Herning-Ikast mögött a második helyen a legjobb nyolc közé.

A magyar csapat az első tíz percben még lépéselőnyben volt, de a Nantes 6:6 után Lena Grandveau góljaira építve átvette az irányítást és a szünetben már 17:14-re vezetett.

Albek Annáék a második játékrészben sem tudtak zárkózni, sőt, Nathalie Hagmanék előnyüket fokozatosan növelve 28:22-re is elhúztak. A Mosonmagyaróvár a végjátékban ugyan kozmetikázott az eredményen és izgalmassá tette a hajrát, de végül 33:30-as vereséggel búcsúzott az EL-től.

A Vác már biztos kiesőként látta vendégül a román Valceát, amely még harcban állt a továbbjutásért.

A hazai pályán játszó váciak már a meccs elején háromgólos előnyre tettek szert, ám a román csapat hamar összeszedte magát és egyenlített. Ezt követően nagyjából fej fej mellett haladtak a felek, nem véletlen, hogy az első félidőnek iksz (13:13) lett a vége.

A második játékrészben a vendégek csaknem az elejétől a végéig vezettek, a legnagyobb különbség négy gólt volt a két csapat között. A Ramnicu Valcea végül 28:26-ra nyert, amivel bebiztosította a továbbjutását. A Vác egy győzelemmel és öt vereséggel végzett a D-csoport utolsó helyén.

Női kézilabda: Simán nyert a Győr

A listavezető Győr már az első harminc percben tízgólos különbséget alakított ki, s a differencia a második felvonásban tovább nőtt, végül 39:23-ra kapott ki az Érd a női kézilabda NB I szombati játéknapján. A találkozón a győriek beállója, Linn Blohm hét találatig jutott.

Az Alba Fehérvár jól kezdett a Dunaújváros otthonában, az első félidőben háromgólos előnyre tett szert, ez a találkozó végéig eggyel csökkent, így 22:20-as sikert ért el a Fejér megyei rangadón. A vendégek legeredményesebb játékosa Katarina Sztoszics és Varga Emőke volt, mindketten öt gólig jutottak.

Férfi kézilabda: Az FTC a forduló nyertese

Az FTC hazai pályán szinte végig vezetve győzte le 32:28-ra a MOL Tatabánya KC-t a férfi kézilabda NB I 15. fordulójának egyetlen vasárnapi mérkőzésén. A zöld-fehérek a két ponttal megelőzték a tabella negyedik helyén a Csurgói KK-t.

A mérkőzés első gólját a Tatabánya szerezte Ancsin Gábor révén,

majd Pedro Rodríguez góljával 2:1 is volt a vendégeknek, de innentől kezdve átvették az irányítást a ferencvárosiak, akik Lékai Máté találatával a 15. percben már 9:5-re vezettek, a szünetre pedig 16:13-mal vonultak.

A fővárosiak a második játékrészben sem engedték zárkózni a Tatabányát, a 45. percben pedig Nagy Bence góljával már 25:20-ra elhúztak, végül magabiztos, 32:28-as győzelmet arattak a dobogó harmadik helyén álló ellenfelükkel szemben.

A Ferencváros sikerének köszönhetően 19 ponttal följött a bajnoki tabella 4. helyére, mivel az eme pozíciót a forduló előtt birtokló Csurgó még pénteken óriási meglepetésre 29:28-ra kikapott az újonc és eddig nyeretlen Budai Farkasok otthonában. Jelenleg azonos ponttal áll a két csapat, ám az FTC gólkülönbsége +46-os, a Csurgóé csupán +7-es. A Tatabánya 23 ponttal a 3. helyen áll.

A Telekom Veszprém 42:31-re legyőzte a Dabas KC-t szombaton. A mérkőzés félidejében meglepetésre még döntetlen állt az eredményjelzőn, sőt, a második játékrész elején a vendégek át is vették a vezetést, de a Veszprém rákapcsolt és egy 9:2-es sorozattal kiépítette magabiztos előnyét, amit utána folyamatosan növelt. A Gyöngyös hazai pályán szenvedett vereséget a Balatonfüredtől (23:28), a Fejér B.Á.L.-Veszprém megverte a Budakalászt (32:24), míg a NEKA felülmúlta a Komlót (27:18). A Szeged még korábban 45:28-as győzelmet aratott Cegléden.

A Veszprém továbbra is hibátlan, a Szegednek pedig egy mérkőzéssel többet játszva van ugyancsak 30 pontja, így a 2. helyre szorul a trónkövetelő bakonyiak mögött.

Férfi kosárlabda: A Szolnok legyőzte a Falcót

Csúcsrangadó, és ahhoz méltó körítés.

Dugig megtelt szombaton a Tiszaligetben a sportcsarnok, hiszen a bajnoki tabella második helyezettje, a házigazda Szolnoki Olajbányász az éllovas és címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathelyt fogadta. A rangadóra a mérkőzés napján már nem lehetett jegyet venni, egészen elképesztő hangulat uralkodott a nézőtéren. A kezdésről azonban majdnem lecsúsztak a vasi szurkolók, akik egy baleset miatt vesztegeltek az autópályán, de ugyanebbe a dugóba ragadt bele a játékvezetői hármas gépkocsija is – végül mindenki időben Szolnokra érkezett.

A meccs elején viszont úgy tűnt, a szombathelyi játékosok késtek el, mert csak lézengtek az első negyed első felében, miközben az Olaj ezer fokon égett. Oldjuk fel a képzavart: utóbbit egyáltalán nem bánta a hazai drukkersereg, mert önfeledten ünnepelte az övéit, akik kőkemény védekezéssel, ellentmondást nem tűrő támadójátékkal zilálták szét az ellenfelet, és 13:0-s rohanást mutattak be. Milos Konakov, a vendégek mestere időkéréssel próbálta felrázni játékosait, végül 5 perc 37 másodperc után a szerb Sztefan Pot büntetője törte meg a vendégek kosárcsendjét. A másik oldalon Gasper Potocnik cserélte le lényegében az egész kezdő ötösét, ami visszaesést eredményezett, mert a Falcónál beindult Perl Zoltán, akit általában nehéz tartani, az Olaj támadásai viszont elvesztették gördülékeny jellegüket. A szombathelyiek elkapták fonalat, a 9:0-s rohamukat csak a negyedeket elválasztó pauza törte meg. S bár a szolnokiaknak volt még egy megugrásuk, a szünet előtt túl sok tiszta távolit hagytak ki, a Falco pedig szívósan visszaküzdötte magát, és meg is fordította az eredményt, majd a fordulatos játék képének megfelelő döntetlen állásnál vonultak egy nagyobbat fújni a felek.

Úgy tűnt, leginkább a szombathelyiek két magas embere, Keller Ákos és Matt Tiby pihente ki magát, Keller a lepattanókat szedte szakmányban, Tiby a pontokat termelte és a vendégek ellógtak nyolc ponttal. Perl Zoltán kezében volt, hogy két számjegyű legyen a különbség, de a lefutás után ziccert hibázott, és ez sokba került, mert a másik térfélen a kontrából Pongó triplát szerzett és máris csupán öt volt közte. Ez felrázta a Szolnokot, amely zónavédekezéssel bénította meg a Falco támadójátékát és ledolgozta a hátrányát, megint egy Pongó-hármas érkezett, amely az egyenlítéshez kellett. Szép hullámvasúton ültek a csapatok, amit valószínűleg a semleges nézők élveztek leginkább, az edzők nem biztos, hogy örültek neki.

Az utolsó tíz perc is döntetlenről kezdődött, és lényegében az egész negyed az idegek harcáról szólt. Gyűrték, hajtották egymást a felek, végül a Szolnok maradt összeszedettebb, a fontos pillanatokban sokkal kevesebbet hibázott – ha nem nézzük a hajrá büntetőzését –, és végül kiválóan menedzselte az utolsó percre összeszedett három-öt pontos előnyét.

Az Olajbányász csapatként jobban funkcionált, és megérdemelten nyert, amivel közelebb lépett a listavezetőhöz.

Női kosárlabda: A Sopron nyerte a rangadót

Szinte bevehetetlen erőd ostromára készült a Sopron vasárnap délután, hiszen a 2021 októberében átadott DVTK Arénában a legutóbbi három meccsén – Magyar Kupa-döntő; elődöntő, 2. mérkőzés; Euroliga – egyaránt kikapott. Egy sikerélményben azért az Euroliga címvédőjének is volt része, hiszen 2021 decemberében öt ponttal Fegyverneky Zsófiáék győztek az új létesítmény első Diósgyőr–Sopron találkozóján.

Két olyan klasszisjátékos üldögélt a kispadokon, akiknek visszatérésére nagyon várnak már Diósgyőrben és Sopronban is: a vendégeknél Határ Bernadett, hazai oldalon Milica Jovanovics is hamarosan ismét harcra kész lesz a sérülése után, utóbbi a Nemzeti Sportnak elárulta, hogy ha semmi sem jön közbe, akkor már szerdán, a spanyol Salamanca elleni Euroliga-mérkőzésen pályára lép.

Az akár az alapszakasz-elsőségről is döntő összecsapást a címvédő vendégek kezdték jobban (4. p.: 3:9), Jelena Brooks és társai szigorú tekintettel, koncentráltan kosaraztak, s nyilván arra készültek, hogy ezúttal nem hagyják, hogy a hazaiak kiénekeljék a sajtot a szájukból, amiként az MK-döntőben és az Euroligában is tették, amikor nagy hajrával, több mint tízpontos hátrányból fordítva győztek. 24:7-es soproni vezetésnél elcsendesedett a lelátó, nem tudott tűzbe jönni a közönség, annyival jobban és pontosabban játszott a vendégegyüttes. Az első negyed után szórványos füttyszó is érkezett, ekkor 30:7-re vezetett a bajnok, s úgy tűnt, nincs az a fordítás, ami innen veszélyeztethetné az óriási önbizalommal kosarazó Sopron sikerét.

A csütörtökön a Magyar Kupa negyeddöntőjében a Szekszárdot 38 ponton tartó és 21 ponttal nyerő lila mezesek koncentrációja alábbhagyott a második tíz percben, Brooks homályt dobott, Yvonne Turner többször eladta a labdát, ezt pedig kihasználta a hazai csapat, és miközben tíz ponttal megnyerte a negyedet, felkapaszkodott 13 egységnyire.

Energikusan és elszántan folytatta a nagyszünetet követően a DVTK, Cheridene Green kosaraival benézett tíz ponton belülre is a 25. percben, de nem volt átütőerő a fehér mezesekben. Az utolsó tíz perc 15 pontos soproni vezetésről indult, s ugyan időnként meg-meglódultak a diósgyőriek, mivel a vendégcsapat higgadt tudott maradni, nem volt benne a fordítás a levegőben.

Sőt még csak a szoros meccs sem: a Sopron az utolsó negyedben is odafigyelt, és profi módon lehozta a találkozót (48:65), nagy lépést téve az alapszakasz-elsőség felé.

A forduló további eredményei:

Győr – PINKK 143:46

Ludovika – PEAC 69:71

TFSE-MTK – Szekszárd 81:75

Vasas – BEAC 81:69

Szigetszentmiklós – Cegléd 65:73

Jégkorong: DVTK-győzelemmel indult a bajnoki negyeddöntő

Az Erste Liga rájátszásának negyeddöntőjében a Diósgyőr 4:2-re legyőzte a Ferencvárost az első mérkőzésen. A Budapest Jégkorong Akadémia HC hosszabbítás után 4:3-ra nyert a FEHA19 ellen.

A gól nélküli első harmad után a második játékrész derekán Valentyin Razumnyak találatával került előnybe a Diósgyőr. Két perccel a vezető gól után Seregély Máté kiegyenlített, azonban még a második harmadban Páterka Bence is betalált, így 2:1-es hazai vezetéssel várhatták a felek az utolsó harmadot.

Az FTC Jari Sailio révén ismét egalizált, viszont Roman Berdnyikov és Jan Blasko is válaszolt a zöld-fehérek egyenlítő góljára, így a miskolci gárda 4:2-re nyerni tudott az Erste Liga negyeddöntőjének első mérkőzésén. A vasárnapi második összecsapáson viszont hosszabbítás után a Ferencváros nyert 4:3-ra, így 1:1-re áll az egyik fél 3. győzelméig tartó párharc.

A másik szombati összecsapáson rendkívül szoros meccset vívott egymással a BJA HC és a FEHA19. A hazaiak Szita Donát duplájával már a második harmad elején kétgólos előnyre tettek szert. A fehérváriak nem adták fel a küzdelmet, s a második játékrész 5. és 19. percében is bevették a fővárosiak kapuját – 2:2 volt az állás a harmadik harmad előtt.

Tíz perccel a rendes játékidő vége előtt Keceli-Mészáros Mátyás is gólt ünnepelhetett, így már a vendégeknél volt az előny. Az öröm nem tartott sokáig, 26 másodperccel a harmadik FEHA19-gól után Tóth Richard kiegyenlített.

A hosszabbításban négy percet kellett várnunk a mindent eldöntő találatra: Ivan Vorobjov góljával 4:3-ra megnyerte az összecsapást a BJA HC.

Vasárnap a 3. harmad kezdetekor még 2:1-re a FEHA19 vezetett, ám a hazaiak elképesztő utolsó húsz percüknek köszönhetően 5:2-re diadalmaskodtak, így 2:0-ára vezetik a párharcot.

Vasárnap a Gyergyói HK 5:2-re legyőzte a Dunaújvárosi Acélbikák együttesét a párharc első mérkőzésén, míg a Brassó hosszabbítás után verte 6:5-re a Csíkszeredát.

Atlétika: 27 éves magyar rekord dőlt meg női maratonfutásban

Szabó Nóra 2:28:25 órás eredményével megjavította Földingné Nagy Judit 1996-os magyar csúcsát maratoni futásban, Sevillában.

A Magyar Atlétikai Szövetség Facebook-oldal beszámolója szerint a Margitszigeti AC versenyzője, Szabó Nóra 25 másodpercet faragott a rekordon (2:28:50).
    
Földingné Nagy Judit 1996-ban Berlinben futotta az eddigi országos csúcsot.

Gratulálunk Szabó Nórának!

A kiemelt kép forrása: Erste Liga

Leave a Reply