Adeyemi fantasztikus játéka, a Chelsea-támadók apátiája – a Dortmund-Chelsea mérkőzés legfőbb tanulságai

A Borussia Dortmund 1:0-ra legyőzte a Chelsea együttesét a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A hazaiak győztes gólját Adeyemi szerezte, aki zseniálisan használta ki az angol védelem kihagyását. Brandt nagyon technikásan focizott, a frissen igazolt Mudrik ellenben több nehézséggel is szembe kellett, hogy nézzen londoni oldalon. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUM
Karim Adeyemi letette névjegyét

A Borussia Dortmund az utóbbi években több igen tehetséges fiatal labdarúgót is fölfedezett, s a sor idén sem szakad meg. A tegnapi mérkőzésen Mario Götze és Jadon Sancho mellett az eddig kevés lehetőséghez jutó Karim Adeyemi alkotta a sárga-feketék csatársorát. A 21 éves, Németországban született nigériai-román származású szélső lett a mérkőzés hőse, hiszen az ő góljával győzött a BVB. Adeyemi a félpályáról megindulva simán verte gyorsaságban a Chelsea védőit, majd Enzo Fernandezt elküldte gyufáért a 16-os sarkánál és viszonylag könnyedén mattolta Kepa kapust. Ezt a gólt nehéz lesz elfelejteni, de a Chelsea-nek mindenképpen meg kell tennie, ha tovább akar jutni.

Julian Brandt eleganciája

A 26 éves, 39-szeres német válogatott középpályás a statisztikák alapján nem a Dortmund leggólerősebb focistája, de ha jó napot fog ki, akkor nagyon precíz tud lenni. Gólt ugyan nem szerzett tegnap, de átlagon felüli technikai képzettségével, játékmeglátásaival és mozgékonyságával nagyon sok bajt okozott a Chelsea-nek. Eleganciája és kreativitása a visszavágón is nagy fegyver lehet a Dortmund kezében.

Marius Wolf aktivitása

Marius Wolf azóta számít a Dortmund jobbhátvédjei között az első számúnak, hogy Thomas Meunier még a világbajnokság előtt megsérült. Tegnap ő is remekül játszott, tökéletesen kapcsolta ki a játékból Mihajlo Mudrikot, és a védekezés mellett a támadások építéséből is kivette részét. Kicsivel több tisztánlátással két-három helyzetben akár veszélyeztethette volna Kepa kapuját. Ettől függetlenül ő is sokat hozzátett csapata győzelméhez.

NEGATÍVUMOK
Nem volt támadójátéka a Chelsea-nek

A Chelsea Európa harmadik legrosszabb támadójátékával rukkolt elő 2023 eddig eltelt részében, hiszen csupán négy gólt tudott szerezni, pedig már február második felében járunk. A támadásban megmutatkozó tartós meddőség Németországban sem tűnt el, s ez még nagyon sokba kerülhet a londoni Kékeknek, főleg, ha a visszavágón sem tudnak javulni ebből a szempontból. Pedig a Chelsea játéka nem volt rossz és a taktikai fegyelmezettséggel sem voltak komoly gondok, de egész egyszerűen a kapu előtt nem képesek mit kezdeni a labdával a támadók. Persze a remek dortmundi védekezés is kellett ahhoz, hogy ne szülessen angol gól, de alapvetően nem ezen múlott, hogy gól nélkül maradt a Chelsea.

Jude Bellingham idegessége

19 évesen nem mindenki szokott egy európai porondon az egyenes kieséses szakaszba jutó csapat kapitányává válni. Jude Bellinghamet most ez a megtiszteltetés érte, amire eddigi teljesítménye alapján rászolgált. A Chelsea ellen azonban az angol középpályás inkább ártott, mint használt csapatának. Nem sokon múlt, hogy kiállítsák a 60. percben egy kemény szabálytalanság miatt, miután a 49. minutumban a Ben Chilwellel szemben elkövetett csúnya belépőjéért már kapott egy sárga lapot. Megúszta, de ettől nem lett jobb a játéka, ami nagy csalódás neki és a dortmundiaknak is.

Mudrik nem találta a helyét

Mihajlo Mudrik volt a Chelsea nem kevés januári igazolása közül az egyik olyan játékos, akitől nagyon sokat várnak, ám az ukrán légiós egyelőre nem törlesztette játékával azt a 70 millió fontot is meghaladó összeget, amiért nyolc és fél évre írt alá a nyugat-londoniakhoz. Tegnap hajlamos volt megnehezíteni a saját életét a labdakezelés terén, és fizikailag még mindig alkalmatlannak tűnik ezeknek a nagyiramú mérkőzéseknek a követelményeihez. A 70. percben Mason Mount állt be a helyére, aki szintén nem váltotta meg a világot.

A Dortmund tehát 1:0-ra legyőzte a Chelsea-t, így minimális előnyből várhatja a március 7-én esedékes visszavágót.

A kiemelt kép forrása: WOLFGANG RATTAY / REUTERS – THILO SCHMUELGEN / PANORAMIC

Leave a Reply