Türelmes portugálok, sokat hibázó belgák – a Bruges-Benfica mérkőzés legfőbb tanulságai

A labdarúgó Bajnokok Ligája alighanem legkisebb érdeklődésre számot tartó nyolcaddöntőjére került sor tegnap este Bruges-ben, ahol a csoportkörből nagy meglepetésre továbbjutó hazai csapat a csoportját szintén nagy meglepetésre megnyerő Benficát fogadta. A mérkőzést végig a nyugodtan focizó, semmi miatt sem pánikoló portugálok uralták, miközben belga oldalon több hiba is történt, ami sokba került. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés pozitívumait és negatívumait.

POZITÍVUMOK
A Benfica második félidei fellendülése

50 percet kellett várnia a Benficának arra, hogy olyan hibát találjon a Bruges védekezésében, amit ki tud használni. Ezt türelmesen kivárták a portugál csapat játékosai és a 2. félidő elején megszerezték a vezetést. Már az 1. félidő során látni lehetett, hogy a portugál listavezetőt nehéz lesz megverni, mert lényegében nem volt olyan időszaka a mérkőzésnek, amikor nem a Benfica volt a jobb. Amíg Goncalo Ramosnak nem ment a gólszerzés, addig a fordulás után Mario, majd Neres talált a hazai kapuba, ezzel kialakítva a 2:0-ás végeredményt, amivel jó eséllyel tovább fog jutni a Benfica.

Schmidt nyerő húzásai

Mario 11-esből juttatta vezetéshez a Benficát, ám ezután a portugál együttes vezetőedzője többet akart látni támadásban. Rafa Silva helyére Goncalo Guedes, David Neres helyére pedig Goncalo Ramos állt be. A két játékos a védekezésből is kivette részét, ugyanakkor fő feladatának is eleget tett, azaz gyors megindulásokkal és ritmusváltásokkal zavarták meg a belga védelmet. Neres akár két gólt is szerezhetett volna, ám második találatát les miatt érvénytelenítette Davide Massa játékvezető. Ennek ellenére remekül cserélt a Benfica mestere és ezzel alighanem az együttes továbbjutása is eldőlt.

David Neres remekül szállt be a játékba (Forrás: YVES HERMAN / REUTERS)
NEGATÍVUMOK
A Bruges veszélytelen volt

Antonio Silva és Nicolas Otamendi kis túlzással egy kanapén ülve nézhette végig a mérkőzést a gyepen, mivel a Benfica két középső védőjének ennyire nem akadt dolga. A Bruges támadósora lényegében átaludta az összecsapást, hiszen semmilyen veszélyt nem tudott előidézni. A belgák csupán négyszer lőttek kapura és egyszer találták el azt. Ehhez képest a portugáloknak 14 lövésük volt. Buchanannak és Sowah-nak, a Bruges két csatárának nagyon gyenge estéje volt a tegnapi, s nagyon sokat kellene javulniuk a lisszaboni visszavágóra, hogy ott valós esélye legyen a kék-fekete együttesnek a továbbjutásra.

Nicolas Otamendi (30-assal) szereli Odoit (Forrás: YVES HERMAN / PANORAMIC)
Hendry és Meijer hibái

Bár a Benfica teljesen megérdemelten győzött 2:0-ra a semmit sem mutató Bruges ellen, ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy mindkét gólt komoly védelmi hiba előzte meg. Az első találat előtt Jack Hendry, a belga csapat 27 éves skót védője késve indult el a labdáért és a 16-oson belül buktatta Goncalo Ramost – a megítélt 11-esből szerzett vezetést a Benfica. A második gólt megelőzően a mindössze 19 éves holland hátvéd, Björn Meijer adott el könnyelműen egy labdát, amiből Neres megszerezte a mindent eldöntő találatot. Egyelőre úgy áll a párharc, hogy kettejük hibái döntenek a Benfica javára.

Björn Meijer komoly hibát követett el a saját térfelén, amiből gólt szerzett a Benfica (Forrás: JOHN THYS / AFP)

A Benfica tehát 2:0-ra legyőzte a Bruges együttesét, így jó eséllyel tovább fog jutni, ám ez hivatalosan csak a március 7-i visszavágón fog eldőlni.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply