Belgium és Németország a padlón, marokkói boldogság, japán bravúr – a focivébé csütörtöki napjának legfontosabb történései

Elképesztő eseményeket hozott a labdarúgó-világbajnokságok történetének első decemberi játéknapja. Újabb kettő csoport ban értek véget a küzdelmek, s ennek eredményeként Marokkó és Japán csoportelső lett, Belgium és Németország pedig kiesett. A Sportudvar összefoglalja a tegnapi történéseket.

A nap szenzációja: Japán kitartása csoportelsőséget ért

A japán válogatott Németország 2:1-es legyőzésével kezdte a tornát, ám a gyengécske Costa Ricától 1:0-ra kikapott, így igen nehéz helyzetben várta a Spanyolország elleni mérkőzést, melyen muszáj volt pontot szereznie, hogy bízhasson a továbbjutásban. A mérkőzés előtt legfeljebb a legvérmesebb japán szurkolók, meg maga a csapat gondolhatta komolyan, hogy Japán megnyerheti ezt a mérkőzést, márpedig végül pontosan ez történt. Pedig nem indult jól a mérkőzés az ázsiaiak számára, hiszen a 10. percben Alvaro Morata góljával a spanyolok kerültek előnybe. A japánok csak úgy, mint a németek ellen, ezúttal is remekül kihasználták a szünet nyújtotta lehetőségeket, s a fordulás után teljesen megváltozott a mérkőzés képe. A 48. percben Doan, az 51.-ben Tanaka talált Unai Simón kapujába, ezzel már a távol-keletieknél volt a fór. Spanyolország hiába birtokolta több mint 80%-ban (!) a labdát, a felkelő Nap országának csapata remekül állta a sarat, így megérdemelten győzte le a másik európai csapatot is, ezzel pedig megnyerte az E-csoportot. Japán 2002, a részben hazai rendezésű torna után tudott ismét kvartettje élén zárni, akkor a nyolcaddöntőben kiesett az együttes, s most, Horvátország ellen sem lesz egyszerű dolga, de ezek után már bármit el lehet képzelni.

A nap katasztrófája: Németország ismét kiesett a csoportból

Mint négy éve, most sem sikerült továbbjutnia csoportjából a négyszeres világbajnok német válogatottnak. A csapat ugyan 4:2-re legyőzte (hátrányból fordítva) Costa Ricát, de a japánok győzelme meghiúsította az európai együttes nyolcaddöntős reményeit. A németek kudarcáról egy külön cikkben emlékezem meg a mai nap folyamán, úgyhogy itt csak annyit említenék, hogy viszonylag jól játszott a német válogatott ezen a mérkőzésen, de a Japán elleni vereség nagyon sokba került számukra. Hansi Flicknek tehát nem sikerült az első nagy tornája szövetségi kapitányként, s jó kérdés, milyen jövő várhat erre a csapatra.

A nap öröme: Marokkó csoportelső lett

Marokkó 1986 után először jutott tovább világbajnoki csoportjából, s kedden Spanyolországgal játszhat a nyolc közé jutásért. Az Atlasz Oroszlánjai becenévre hallgató észak-afrikai együttestől előzetesen kevesen vártak továbbjutást a belgák és a horvátok fémjelezte csoportból, ám a gyenge belga csapat elleni győzelemmel, s a tegnap Kanada ellen aratott 2:1-es diadallal, no meg a horvátok elleni iksszel megérdemelten végeztek az F-csoport élén hét pontjukkal. A marokkóiak tegnap tényleg úgy játszottak, ahogy azt előzetesen megígérték, tehát úgy hajtottak, mintha vb-döntőt játszottak volna. Bár azt továbbra sem érzem reálisnak, hogy tényleg döntős legyen ez a csapat, de látva a spanyolok tegnapi játékát, nem az esélytelenek nyugalmával léphetnek majd pályára, ráadásul jó eséllyel több tízezer szurkolójuk ismét hazai pályát fog teremteni számukra.

A nap szerencsétlensége: Belgium és Lukaku mindent elpuskázott, így utazhat haza

A németek mellett a belgák számára sem lesz aranybetűs dátum 2022. december 1-je, hiszen a négy éve még vb-bronzérmes németalföldi csapat 0:0-t játszott Horvátországgal, így csoportja 3. helyén végzett, vagyis búcsúzott. A Vörös Ördögök becenévre hallgató nemzeti együttes tegnap játszott a legjobban és a legveszélyesebben, ám a nem teljesen 100%-os Romelu Lukaku bevetése sem hozta meg a kívánt eredményt, ugyanis az Inter támadója mindent is kihagyott a horvátok ellen, volt, hogy az üres kapu fáját találta el nyolc méterről, többször pedig nem bírta eltalálni a labdát vagy azért, mert egy horvát láb még oda tudott nyúlni (Gvardiol mentése zseniális volt), vagy pedig azért, mert ő nem helyezkedett megfelelően. Bár tegnap sokat tettek a belgák a továbbjutásért, ám ráfáztak arra, hogy az első két mérkőzésen Eden Hazard fontos szituációkban rossz döntéseket hozott, s a nem éppen fiatal védelem sem volt képes mindig jól teljesíteni. Hazard nem is volt kezdő tegnap, csereként állt be, de semmit sem tudott hozzátenni a belgák játékához. A torna előtt mindenki azt fejtegette a belga csapattal kapcsolatban, hogy az “aranygeneráció” utolsó nagy dobása lehet ez a világbajnokság, de ez a nagy dobás elmaradt, s valójában bronzgenerációról beszélhetünk, hiszen legnagyobb eredményük a 2018-as vb-bronzérem volt. Ebből a csapatból nem sokan lesznek ott a következő világbajnokságon, s egyelőre az is kérdéses, a következő generáció lesz-e annyira erős, hogy esélyesként lehessen számolni vele. Az biztos, hogy Roberto Martinez szövetségi kapitány távozik, bár ezt – mint tegnap kiderült – már a vb előtt eldöntötte. Jövő márciusban kezdődnek a 2024-es Európa-bajnokság selejtezői, úgyhogy addig kell új szakvezetőt és megoldást találni a problémákra.

A nap kijelentése: Kai Havertz “horrorfilmje”

Kai Havertz duplázott Costa Rica ellen, de a németek nem jutottak tovább. A csatár érthetően csalódott volt, aminek hangot is adott a lefújás utáni nyilatkozatában:

“Enerváltak voltunk. Japán ellen nem kellett volna kikapni. Spanyolország ellen jobbak voltunk annál, hogy ikszeljünk. Ami történt, az egy horrorfilmhez hasonlítható. A meccsen megtudtuk, hogy Japán vezet, majd a csoport állását is kiírták a kijelzőre. Akkor még volt egy kis reményük, hogy Spanyolország gólt szerez, de aztán észrevettük, hogy a japán-spanyol meccsnek vége lett. Az, hogy az utolsó három nagy tornán kétszer a csoportból, egyszer pedig a nyolcaddöntőből esünk ki, rendkívül keserű érzés. Őszintének kell lennünk, s ki kell mondanunk, hogy négy éve nem mennek jól a dolgok.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply