2018-2022: A német fociválogatott lassú és kérlelhetetlen hanyatlása

Azután, hogy 2006 és 2016 között zsinórban hat nagy tornán végzett a dobogón, a német labdarúgó-válogatott a legutóbbi három viadalon csúnyán leszerepelt. Az immár négy éve tartó mélyrepülés egy folyamatot ír le, amelynek senki sem tudja, hol a vége, pedig bő másfél év múlva Európa-bajnokságot fog rendezni az ország.

2018: Váratlan kiesés a vb-csoportból

Németország címvédőként és az egyik nagy esélyesként utazott el Oroszországba a 2018-as világbajnokságra. Abban a csapatban kilenc játékos maradt hírmondónak a négy évvel korábbi győztes együttesből, pl. Mesut Özil. A germánokat azonban nem kerülte el az európai címvédők rossz sorozata. Azután, hogy 2002-ben Franciaország, 2010-ben Olaszország, 2014-ben pedig Spanyolország nem tudott regnáló világbajnokként túljutni a csoportfázison, 2018-ban Németország is megcsinálta ugyanezt, pedig a Mexikó, Svédország, Dél-Korea hármast azért nem lehetett a legnehezebbnek minősíteni, bár kétségtelen, hogy mindhárom csapatnak voltak nagyon jó játékosai.

A németek első mérkőzésükön a Guillermo Ochoa kapus fémjelezte Mexikóval játszottak, s 1:0-ra kikaptak. Svédország ellen Toni Kroos 95. percben szerzett szabadrúgásgóljával tudtak csak győzni 2:1-re, majd az utolsó mérkőzésen Dél-Korea ellen teljesen összeomlottak, s 2:0-ás vereségük (és a svédek Mexikó elleni 3:0-ás diadala) megpecsételte sorsukat, utazhattak haza. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem volt felhőtlen a felkészülés a német csapat háza táján, mivel Özil és Ilkay Gündogan nem sokkal a torna előtt botrányt okozott azzal, hogy a Londonba látogató Erdogan török elnökkel kezet fogott, s fotózkodtak is származási országuk első emberével. Özil a torna után visszavonult a német válogatottól, s azzal vádolta a csapatot és a szövetséget, hogy rasszisták voltak vele szemben.

2020: Joachim Löw vérszegény búcsúja

Sokan már a 2018-as vb-kudarc után a válogatottat 2006 óta irányító Joachim Löw szövetségi kapitány távozását követelték, ám az egyébként sikeres szakvezető maradhatott posztján. Néhány hónappal a 2020-as Európa-bajnokság előtt bejelentette, hogy távozik posztjáról a kontinenstorna után. A német válogatott a selejtezőben simán kiharcolta a kvalifikációt még úgy is, hogy odahaza kikapott Hollandiától. A két együttes kéz a kézben jutott ki az Eb-re, mivel az északír-fehérorosz-észt hármas semmi veszélyt sem jelentett rájuk.

A 2018-as vb-vel ellentétben ezen a tornán kőkemény csoportba kerültek a németek, hiszen megkapták a regnáló világ- és Európa-bajnokot Franciaország és Portugália személyében, s mint kiderült, a magyar válogatott is alaposan megizzasztotta a germánokat. A Nationalelf első mérkőzésén 1:0-ra kikapott Franciaországtól, majd egy fordulatos meccsen 4:2-re verte Portugáliát. Az utolsó körben kétszer is hátrányba került a meglepően jól focizó magyarok ellen, de végül az egyik pontot megmentette, így csoportja 2. helyén továbbjutott. A nyolcaddöntőben Anglia volt az ellenfél a londoni Wembley-ben, s 2:0-ás vereséget szenvedett a német együttes, amely ezzel ideje korán búcsúzott a tornától, s a Löw-éra is lezárult.

A német labdarúgás világháború utáni történetében először fordult elő, hogy a csapat egymást követő két nagy tornán nem tudott bejutni a legjobb nyolc közé, s most már zsinórban három tornáról beszélhetünk.

2022: Végzetesnek bizonyult a rossz rajt

Az idei vb-felkészülés sem volt makulátlan a németeknél, akik egy provokatív karszalaggal akartak pályára lépni Katarban, ám a FIFA és a szervezők fenyegetései után letettek erről. A Japán elleni első mérkőzés előtti csapatfotón mindenki a szája elé tette egyik kezét tiltakozásképpen a döntés miatt. Az Eb után kinevezett Hansi Flick szövetségi kapitány nem volt hajlandó elismerni, hogy ez a cirkusz energiákat vont el a német csapattól, s ezért sikerült előnyből kikapni Japántól. Pedig ez a rossz rajt fatálisnak bizonyult, hiszen Spanyolország ellen csak az egyik pontot sikerült megmenteni, s ugyan tegnap 4:2-re legyőzték Costa Ricát, de mivel a japánok megverték a spanyolokat, ezért azonos pontszámmal ugyan, de lényegesen rosszabb gólkülönbséggel a hispánok mögött, a 3. helyen zártak a csoportban, ezzel egymás után a második világbajnokság ért véget számukra a csoportfázis során.

Németország 2024 nyarán Európa-bajnokságot rendezhet, vagyis alig másfél éve van arra a válogatottnak, hogy olyan keret álljon össze, amely nem fog lebőgni saját közönsége előtt. Egyébként ha már a közönség szóba került, Németországban történelmi mélypontot hozott a világbajnoki meccsek nézettsége, hiszen kevesebb mint 10 millióan voltak kíváncsiak a több mint 80 milliós országban a Nationalelf összecsapásaira. Ennek az érdektelenségnek sok oka van, de az egyik legfőbb mindenképpen az, hogy a német válogatott unalmas és rossz focit játszik évek óta, s közönségének nagy része elfordult mellőle. Semmi motiváció sincs ebben a csapatban, ami arra predesztinálná, hogy nagy dolgokat vigyen véghez, s ha ezen a hozzáálláson nem sikerül változtatni, akkor komoly bukás érheti az együttest 2024 nyarán is.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply