Fejkendő nélkül versenyzett egy iráni sportmászónő, aggódnak érte

A múlt héten került sor Szöulban a sportmászók Ázsia-bajnokságára, amelyen az iráni Elnaz Rekabi a 4. helyen végzett. Ez a hír így önmagában nem tartana számot túl nagy érdeklődésre Magyarországon, viszont ha hozzátesszük, hogy a hölgy az iráni nők számára előírt fejkendő nélkül versenyzett, már érdekesebb a történet. Rekabi ezzel a cselekedetével ugyanis az ellen tüntetett, hogy egy hónappal ezelőtt Teheránban rejtélyes körülmények között meghalt egy fiatal nő, akit azért vettek őrizetbe a rendőrök, mert nem tartotta be a szebbik nemre vonatkozó szigorú öltözködési szabályokat. Rekabi korántsem az első iráni sportoló, aki csatlakozik a haláleset miatt kirobbant tiltakozásokhoz.

Sokan aggódnak most egy iráni sportmászónő sorsa miatt. Elnaz Rekabi ugyanis a hétvégén fejkendő nélkül versenyzett a Szöulban rendezett Ázsia-bajnokságon, amivel csatlakozott az iráni fiatal nő, Mahsa Amini rejtélyes halálával kapcsolatos tiltakozáshoz.

A 33 éves Rekabi a Nemzetközi Sportmászó Szövetség által közzétett felvételek szerint az első mászás során még kendőt viselt, a második mászásnál viszont már hajpántot, azaz látszott a hajának jelentős része, ami Iránban a nők számára tilos.

Az iráni hölgy a 4. helyen zárta a versenyt, amelyre vasárnap, napra pontosan egy hónappal Mahsa Amini halála után került sor. A fiatal iráni nőt őrizetbe vették a rendőrök Teheránban, mert nem megfelelően öltözködött, azaz nem viselt fejkendőt. Amini a fogság alatt mindmáig tisztázatlan körülmények között elhunyt, ami rég nem látott tüntetéseket okozott Iránban és külföldről is nagy nyomás éri az országot a történtek miatt, mivel szinte mindenki biztosra veszi, hogy Aminit bántalmazták a rendőrségen, s ennek esett áldozatul.

A sport rendkívül érzékeny témává vált Iránban az eltelt időben, mivel számos sportoló vállalt már szolidaritást a tiltakozókkal, s hangsúlyozta, hogy a nőknek is vannak jogaik. Az országban nagy népszerűségnek örvendő, jelenleg is az egy hónap múlva kezdődő világbajnokságra készülő labdarúgó-válogatott játékosai kifejezték aggodalmukat a tüntetésekkel szembeni megnyilvánulások miatt, s hasonlóképpen tett Ali Dáji, az iráni labdarúgás legendája is, akitől emiatt rövid időre elkobozták útlevelét.

Elnaz Rekabi a minap szólalt meg először a vasárnapi verseny óta. Több mint 200 000 követőt számláló Instagram-oldalán elnézést kért az aggodalomért, amelyet okozhatott viselkedésével, s afelől biztosított, hogy a fejkendő levételére vonatkozó döntése “nem szándékos” volt, csupán azt akarta ezzel kifejezni, hogy gyorsabban kellene a hatóságoknak kivizsgálniuk Mahsa Amini ügyét. Rekabi tettével törvényt sértett, mivel az Iráni Iszlám Köztársaság a sportolónők számára még a külföldi versenyeken is előírja a fejkendő viselését.

Rekabit sok internetes felhasználó hősnőnek nevezte, s rengeteg megosztották a szöuli versenyen róla készült képeket, amelyekhez a tiltakozó mozgalom Nő, élet, szabadság szlogenjét társították. A sportmászónő egyébként az Instagramon azt is közölte, hogy az iráni csapattal útban van hazafelé, ami a naptárnak megfelelően történik.

Eme nyilatkozat közzétételének körülményei azonban vitatottak, mivel olyan, a cikk megjelenésének pillanatáig meg nem erősített, de nem is cáfolt jelentések érkeztek, hogy a Dél-Koreában tartózkodó iráni tisztviselők nyomást gyakoroltak Rekabira, hogy térjen haza a csapattal.

A BBC perzsa nyelvű hírszolgálata idézett egy névtelen forrást, amely szerint barátainak nem volt módjuk találkozni vele a verseny után és az iráni csapat hétfőn, a tervezettnél kettő nappal korábban hagyta el azt a szöuli szállodát, ahol a verseny ideje alatt tartózkodott. Ugyanez a forrás hozzátette, hogy Elnaz Rekabi telefonját és útlevelét is elkobozták.

Az Iran Wire iráni ügyekkel foglalkozó külföldi hírportál szerint az Iráni Sportmászó Szövetség elnöke a szöuli iráni nagykövetségre csalta Rekabit, hogy onnan egyenesen a repülőtérre vigyék. A portál szerint azt ígérték a sportolónőnek, hogyha leadja telefonját és útlevelét, akkor épen és egészségesen térhet vissza hazájába.

A szöuli iráni nagykövetség közleményében azonban cáfolta ezeket a híreket, s “dezinformációs kampánynak” minősítette a helyzettel kapcsolatos híreszteléseket. A külképviselet szerint Rekabi csapattársaival együtt kedden hagyta el Dél-Koreát.

Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága egyik szóvivőjén, Ravina Shamdasanin keresztül közölte, hogy folyamatosan figyelemmel kíséri az ügyet és figyelmeztetett, hogy “nagyon gondosan követni fogja” az eseményeket.

Elnaz Rekabi mindössze a második iráni sportolónő, aki az 1979-es iszlám forradalom óta fejkendő nélkül vett részt egy versenyen. 2019-ben egy ökölvívó, Szadaf Kádem tett ugyanígy – ő azóta Franciaországba emigrált.

Frissítés (10:36): Elnaz Rekabi ma reggel megérkezett Teheránba, ahol több hírforrás szerint több szurkolója fogadta, hogy gratuláljon neki teljesítményéhez. A sportolónő a repülőtéren egy kisbuszba szállt csapattársaival együtt, majd családjával találkozott és nyilatkozott a sajtónak. Mindezt baseball-sapkában tette.

“A verseny döntői alatt uralkodó légkör és amiatt, hogy akkor hívtak indulni, amikor nem számítottam rá, belegabalyodtam a technikai felszerelésembe (…). Emiatt nem figyeltem a kendőre, amit viselnem kellett volna”.

„Békében, tökéletes egészségben és a tervezett program szerint tértem vissza Iránba. Elnézést kérek az iráni emberektől a feszültségekért” – mondta, hozzátéve, hogy „nem áll szándékában elbúcsúzni a nemzeti csapattól”.

A kiemelt kép forrása: RHEA KANG / AFP

Leave a Reply