Ronaldo évek óta harcol a depresszióval

Dokumentumfilm készült Ronaldóról. A korábbi brazil válogatott csatár pályafutását dolgozza föl A Jelenség című alkotás, amelyben a volt focista többek között arról is beszél, hogy az ő idejében egyáltalán nem foglalkoztak a labdarúgók mentális egészségével, amit rendkívül sajnálatosnak tart. Ronaldo arról is vallott, hogy depresszióval küzd.

Több korábbi vagy jelenlegi neves sportolóról készült már dokumentumfilm, s most Ronaldo, a labdarúgás legendája, Brazília imádott sztárja is egy ilyen alkotás amolyan főszereplője lett. A DAZN streamplatform elkészítette A Jelenség című dokumentumfilmet, amely a brazil életét és karrierjét dolgozza föl. Ronaldo a film múlt szombati madridi bemutatója kapcsán nyilatkozott a Marca című spanyol sportújságnak, amelyben kendőzetlen őszinteséggel beszélt arról, hogy harcot folytat a depresszió ellen. “Ma már kettő és fél éve járok terápiára és jobban értem a helyzetem, mint előtte” – mondta a Barcelona, a Real Madrid és az Inter egykori gólzsákja, aki 1997-ben és 2002-ben is elnyerte az Aranylabdát.

A 98-szoros brazil válogatott legenda hozzátette, ezt a dokumentumfilmet arra óhajtja fölhasználni, hogy kifejezze csalódottságát amiatt, hogy az ő idejében nem figyeltek oda a játékosok mentális állapotára a labdarúgásban.

“Abból a generációból származom, amelyet egyszerűen bedobtak egy stadionba. Mindig jó formában kellett lenned és sosem volt szabad félned. Amikor visszagondolok pályafutásomra, akkor értem meg, hogy mi egy nagy mentális terhelésnek voltunk kitéve bármiféle felkészítés nélkül. Abban a korszakban még senkit sem aggasztott a játékosok mentális egészsége”.

Ronaldo úgy látja, 2011-es visszavonulása óta sokat javult a helyzet: “Ma a játékosok jobban fel vannak készítve. Minden nap orvosi felügyelet alatt állnak. Minden egyes játékos profilját tanulmányozzák abból a célból, hogy minél jobban reagáljanak a stresszhelyzetekre. Az én időmben ez még nem létezett” – mondta a dél-amerikai.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply