A Sierra Leone-i showman, akinek LeBron James a példaképe – 5 tudnivaló a Rafael Nadalt legyőző Frances Tiafoe-ról

Hatalmas meglepetésre, de teljesen megérdemelten legyőzte a világranglistán 26. Frances Tiafoe Rafael Nadalt a US Open nyolcaddöntőjében. A 24 éves amerikai a 2019-es Ausztrál Open után játszhat ismét negyeddöntőt. Összeszedtünk róla néhány érdekességet, amelyek alapján jobban megismerhetjük a kiváló teniszezőt.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Sierra Leone-i származás

A Sports Illustrated című amerikai sportmagazin egy napon a tenisz valószínűtlen ígéreteként írt Frances Tiafoe-ról. Ez a kijelentés arra utal, hogy a fiatal játékos igen szerény körülmények között nőtt fel, mielőtt remek teniszező lett volna belőle. Ő maga már az Egyesült Államokban, a Maryland állambeli Hyattsville-ben született. Szülei, Alphina Kamara és id. Frances az 1990-es években menekültek az USA-ba a Sierra Leonéban tomboló polgárháború elől. Édesanyja a Washington Postnak 2014-ben adott interjúban azt mondta, a véres harcok következtében a háború után heti rendszerességgel utazhatott haza, hogy egy rokonát, ismerősét eltemessék. Szülei 1988-ban Nagy-Britanniába utaztak, onnan 1993-ban kerültek az Egyesült Államokba.

Édesapja egy teniszklub karbantartója volt

Amikor Frances és ikertestvére, Franklin 1 évesek voltak, apjuk a marylandi College Parkban található Junior Tennis Champions Center karbantartójaként kapott állást néhány hónappal azután, hogy odaköltözött a család. “Nélküle nem teniszeznék” – mondta Frances Tiafoe, aki testvérével együtt 4 éves korában kezdett el teniszezni. Fivére viszonylag hamar letette az ütőt, ő viszont azután is teniszezni akart, hogy távozott első klubjából. Olyan nagyok voltak az ambíciói és annyira tehetségesnek bizonyult, hogy csatlakozott az Amerikai Tenisz Szövetség (USTA) edzőközpontjához a Florida állambeli Boca Ratonban. Csodakölyöknek tekintették, így már 13 évesen résztvehetett első nemzetközi versenyén, 14 esztendősen pedig megmérethette magát az ifjú teniszezők körében népszerű és nagy ranggal bíró Tourbois de Petits As nevű tornán a franciaországi Tarbes-ban. Ez olyan jól sikerült neki, hogy megnyerte a versenyt. 16 évesen ő lett a legfiatalabb játékos, aki megnyerte az Orange Bowl nevű versenyt a 18 éven aluliak királykategóriájában.

Nagy Jay-Z-rajongó

Frances Tiafoe nagyon szereti a divatot és a rapet. 2015-ben résztvett a híres amerikai rapper, Jay-Z baltimore-i koncertjén, s fölkeltette a zenei karrierje mellett befektetőként is ténykedő sztár figyelmét. 2015 áprilisában vált profi játékossá azáltal, hogy szerződést kötött a Roc Nation Sport névre keresztelt céggel, melynek Jay-Z a tulajdonosa, s amely már NBA- és NFL-játékosokkal is együttműködött. Tiafoe és az ügynökség kapcsolata 2016-ban ért véget.

Az egyetlen játékos, aki ötszettes meccsre tudta kényszeríteni Roger Federert a US Open 1. fordulójában

Frances Tiafoe először 2017-ben, hazai Grand Slam-versenyén, a US Openen hívta föl magára a figyelmet azzal, hogy a New York-i torna történetében elsőként kényszerítette döntő játszmára Roger Federert az 1. fordulóban. Mindmáig az amerikai az egyetlen, aki a svájcival meg tudta tenni ezt, pedig Federer először 2000-ben indult ezen a versenyen. Az öt évvel ezelőtti ütközet során Tiafoe az első és a negyedik szettet tudta megnyerni, azonban a mérkőzés 4-6, 6-2, 6-1, 1-6, 6-4-gyel Roger Federeré lett 2 óra 37 perc játék után.

Különleges örömök

Az amerikai minden egyes megnyert mérkőzése után – jóbarátját, Gael Monflist másolva – előszeretettel mutatja meg izmait. Nem ódzkodik több esetben attól sem, hogy levegye pólóját és megvillansta bicepszét. Ezt az utóbbi ünneplést példaképétől, LeBron James kosárlabdázótól vette át. Rafael Nadal ellen aratott ma reggeli győzelme során sem feledkezett meg ezekről a mozdulatokról, de mivel sírva fakadt és sokkot kapott attól, hogy legyőzte a legtöbb GS-győzelemmel rendelkező férfi játékost, ezúttal kicsit nehezebben ment ez a showműsor számára. Hosszú percekig ült a székén, hogy fölfogja, mit is vitt véghez.

Frances Tiafoe tehát ott van a US Open negyeddöntőjében, ahol Andrej Rubljovval találkozik holnap.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Danielle Parhizkaran / PANORAMIC

Leave a Reply