Közvetítések, esélyesek, fölforgatott naptár – indul a Bajnokok Ligája

A megszokottnál egy héttel korábban, már ma este megkezdődik a labdarúgó Bajnokok Ligája új idénye. Ebben a cikkben megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket, amelyek ilyenkor fölmerülhetnek. Ha szeretnéd tudni, miért indul kicsivel korábban a csoportkör, hol láthatóak a mérkőzések és mely csapatok a végső győzelem legfőbb favoritjai, akkor tarts velünk!

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Hol közvetítik a mérkőzéseket?

A tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is a Sport TV és az M4 Sport közvetíti a Bajnokok Ligája mérkőzéseit. Az ún. első választás joga idén is az M4-é, vagyis minden játéknap legnagyobb rangadója vagy magyar szempontból érdekes mérkőzése valószínűleg ott lesz látható. A Sport TV a fönnmaradó mérkőzések közül választhat, igaz, minden meccset képernyőre tűzhet élőben vagy felvételről. Ami a menetrendet illeti, ebben sincs változás, vagyis kedden és szerdán is 8-8 csoportmérkőzésre kerül sor, amelyek közül minden este kettő-kettő találkozó 18:45-kor, a többi 21:00-kor kezdődik. Az M4 kizárólag a 21-es mérkőzések közül fog közvetíteni.

Miért kezdődik a megszokottnál korábban a Bajnokok Ligája?

Ennek oka természetesen az évvégi világbajnokság. Mivel a katari torna november 20-án kezdődik, ezért nem lehet szó arról, hogy a BL csoportköre a megszokott december eleji időpontban záruljon. Annak érdekében, hogy még ebben a naptári évben meglegyen a teljes csoportkör, s ezáltal januárban a nemzeti bajnokságoké és kupáké legyen a főszerep, ezért sűrített menetrendben, mától november 2-áig, azaz kevesebb mint kettő hónap alatt bonyolítják le a hat fordulót. Ezen a héten és a jövő héten is lesz forduló – arra, hogy egy hét különbséggel rendezzenek két BL-fordulót, most először lesz példa. Ezen kívül október 4-5-én, 11-12-én és 25-26-án is lesznek meccsek. A tavaszi egyenes kieséses szakasz már a megszokott rendben, februártól júniusig fog tartani.

Kik az esélyesek?

Sokak szerint a címvédő Real Madridnak komoly sansza van arra, hogy 2023-ban is megnyerje a legrangosabb nemzetközi kupát. Persze a királyiakon kívül is akadnak olyan együttesek, amelyek reális eséllyel pályáznak a végső diadalra. Ide tartozik a 2021-ben döntős, idén elődöntős Manchester City, amely Erling Haaland személyében a világ egyik leggólerősebb csatárával rendelkezik nyár óta. A favoritok között emlegetik a Paris Saint-Germaint is, amely ezúttal egy francia edző, Christophe Galtier irányításával akarja végre valahára megszerezni a BL-trófeát. Esélyesnek tekinthető még a Liverpool, a Bayern München és az idén nyáron több sztárt igazoló Barcelona is. Meg lennék lepve, ha nem ezen csapatok közül kerülne ki a győztes. Azt nem szabad elfelejteni, hogy a világbajnokság akár komolyan is megkavarhatja az erőviszonyokat, hiszen ha egy kulcsember a vébén súlyosan megsérül, s emiatt nem állhat klubja rendelkezésére, abból még komoly baja is lehet az adott csapatnak. Haaland esetében pont nem fenyeget ez a veszély, hiszen Norvégia nem jutott ki Katarba, a többi gólzsák viszont jó eséllyel ott lesz a világbajnokságon.

Lesznek magyarok?

Magyar csapat természetesen idén sem jutott a főtáblára, magyar légiósokkal és játékvezetőkkel, valamint korábban az NB I-ben megfordult külföldi labdarúgókkal azonban találkozhatunk. Éppen ma este rendezik a Lipcse – Sahtar Donyeck mérkőzést, amelyen a hazai csapatban jó eséllyel kezdő lesz Orbán, de akár Szoboszlai Dominik is lehetőséget kaphat. Az ukránoknál ott lehet a pályán az az Ivan Petrjak, akit néhány hete igazolt le a csapat a Fehérvártól, s korábban a Ferencvárosnál is megfordult. Ma este az erdélyi Kovács István lesz a Dinamo Zágráb – Chelsea mérkőzés játékvezetője, s a későbbiekben akár Bognár Tamás is lehetőséget kaphat BL-mérkőzésen a magyar sípmesterek közül.

Mi lesz a csoportharmadikokkal?

A csoportok első kettő helyezettje továbbjut a nyolcaddöntőben, a harmadikok viszont az Európa Ligában folytathatják nemzetközi szereplésüket. Ott a legjobb 32 között az EL-csoportok 2. helyezettjeivel lesznek összesorsolva, s onnan mehetnek tovább a legjobb tizenhat közé. A párosításokat novemberben fogják kisorsolni. Az Európa Ligában 3. helyen záró együttesek az Európa Konferencia Ligába kerülnek át.

Melyik a Bajnokok Ligája halálcsoportja?

Nem vitás, hogy egyetlen halálcsoportja van az idei BL-kiírásnak, ez pedig a C jelű négyes, ahol a Bayern München, a Barcelona, az Inter és a Viktoria Plzen szerepel. A cseh csapatnak a pontszerzés lehet az egyetlen valós célja, a másik három gárda között viszont nüanszok dönthetnek a továbbjutás kapcsán. Én úgy érzem, idén is az Inter fog elbukni, amely az elmúlt években több kőkemény csoportból sem volt képes továbbjutni. A Bayern kiesése óriási meglepetés lenne.

Kik a fekete lovak?

Ha az UEFA ún. együttható-rangsorát nézzük, akkor az idei BL-mezőny leggyengébb csapata az izraeli bajnok Maccabi Haifa, amely a Crvena zvezda idegenbeli legyőzésével került a csoportkörbe. Az izraeli bajnoknak utoljára a 2009-10-es szezonban sikerült a BL főtáblájára kerülnie, akkor ugyancsak a Maccabi Haifa szerepelhetett, amely pont és rúgott gól nélkül zárt csoportja utolsó helyén a Bordeaux, a Bayern München és a Juventus mögött. Tavaly az EKL-ben jutott főtáblára az együttes, de ott is utolsó lett a Feyenoord, az Union Berlin és a Slavia Praha mögött. Idén a BL-ben a PSG, a Juventus és a Benfica lesznek az ellenfelek, azt hiszem, sok jóban most sem reménykedhetnek a haifaiak.

Hol és mikor lesz a döntő?

A Bajnokok Ligája 2022-2023-as kiírásának döntőjére 2023. június 10-én Isztambulban, az Atatürk Olimpiai Stadionban kerül sor. Itt rendezték a legendás 2005-ös finálét, amikor a félidőben 3:0-ra vezetett a Milan, ám a Liverpool kiegyenlített, majd 11-esekkel megnyerte a mérkőzést. A stadion 75 145 néző befogadására alkalmas, úgyhogy minden bizonnyal fergeteges hangulat lesz a döntőn, akármely csapatok is kerülnek be oda.

Ronaldo hiányozni fog?

Abból a szempontból mindenképpen, hogy a 2002-2003-as szezon óta minden BL-kiírásban pályára lépett a portugál csatár. Ő játszotta a legtöbb (187) mérkőzést, ő szerezte a legtöbb (141) gólt és ő osztotta ki a legtöbb (42) gólpasszt a sorozat történetében. A 37 éves Cristiano Ronaldo zsinórban húsz BL-szereplésével beállította Iker Casillas rekordját. A Manchester United idén csak az Európa Ligában indulhat, ami részben köszönhető CR7 halovány teljesítményének, amióta visszatért a Vörös Ördögökhöz.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Imago / Panoramic

Leave a Reply