Az egész focivilág Davide Astorit gyászolja

Döbbenetes hír rázta meg vasárnap délben Olaszországot és a világ labdarúgását: Davide Astori, a Fiorentina csapatkapitánya életének 31. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. A labdarúgót abban az udinei szállodában találták holtan vasárnap reggel, ahol csapata az Udinese elleni aznapra tervezett bajnoki mérkőzés előtt tartózkodott. Minden bizonnyal szívmegállás végzett a játékossal, akinek a firenzei klub elnökének elmondása szerint, ma kellett volna aláírnia új szerződését. A tragédia miatt a Serie A összes vasárnapi mérkőzését elhalasztották. Tegnap óta mindenki gyászol Itáliában és azon kívül is. A topligákban rendkívül ritka az, hogy egy játékos karrierjének kellős közepén, feltehetőleg a testét ért intenzív terhelés következtében előálló súlyos probléma miatt távozzon az élők sorából, de sajnos a sportágban számos példát találunk hasonló esetekre, s szinte az összes hazai és külföldi sajtóorgánum összefoglalóiban ott találjuk Fehér Miklós nevét is, aki tizennégy évvel ezelőtt a pályán vesztette életét a Benfica mezében.

“A Fiorentina, amely mélységesen sokkos állapotba került, fájdalmas kötelességének tesz eleget azzal, hogy bejelenti: csapatkapitánya, Davide Astori tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ebben a szörnyű és elkeserítő helyzetben, a családja iránti tiszteletből arra szólítunk fel mindenkit, hogy kellő érzékenységgel kezelje ezt a helyzetet” – írta ki közösségi oldalaira a Fiorentina vasárnap, nem sokkal dél után, szurkolók tízezreit, ha nem százezreit sokkolva.

Davide Astori 31 éves volt, a Milan akadémiáján nevelkedett, ám a Rossoneri első csapatában nem jutott lehetőséghez. A lombard klub előbb a Pizzighettonénak, majd a Cremonesének adta kölcsön. 2008-ban a Cagliari és a Milan közös tulajdonába került, a szárd klubnál azonban bevált a játéka, így 2011-ben végleg megvásárolták. 2014-ben kölcsönbe került az AS Romához, majd 2015-ben lett utolsó klubja, a Fiorentina labdarúgója, ahol az idei szezonra csapatkapitánynak is megválasztották. A sors fintora, hogy első bajnoki gólját még Cagliari-focistaként a Fiorentina ellen szerezte 2010 januárjában. Összesen 344 mérkőzésen játszott klubcsapataiban, ezeken nyolc gólt szerzett.

A válogatottban 2011-ben mutatkozott be, ott volt a 2013-as Konföderációs Kupa olasz keretében, a megnyert bronzmeccsen gólt lőtt. Összesen tizennégy alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban.

Davide Astori feleségét, Francesca Fiorettit és egy két éves kislányt, Nicole-t hagyta maga után. Számos olasz klub, valamint jelenlegi és egykori játékosok tömkelege fejezte ki részvétét és biztosította támogatásáról a játékos családját és a Fiorentinát ebben a szörnyű helyzetben. A Juventus például ezt írta ki Twitter-oldalára: “Ma nincsenek színek, csak mélységes fájdalom van. A Juventus őszinte részvétét fejezi ki a családnak és a Fiorentinának Davide Astori halála miatt”. Javier Zanetti, az Inter egykori csapatkapitánya és emblematikus játékosa így fogalmazott: “Nyugodj békében. Davide. Nincsenek szavak”.

Francesco Totti, aki egykoron a tragikus sorsú játékos csapattársa volt a Románál, az alábbi gondolatokkal búcsúzott Astoritól: “Megdöbbenve, kétkedve és szavakat keresve állok a tragédia előtt. Közel állok Davide Astori családjához és barátaihoz”. Az AS Roma is megemlékezett korábbi labdarúgójáról: “Az AS Roma csatlakozik a labdarúgás világának fájdalmához, amit Davide Astori halála váltott ki. Megdöbbentett minket is a tragikus hír, a vezetők, a labdarúgók és a klub minden alkalmazottja átérzi családja fájdalmát”.

Talán minden részvétnyilvánítás közül Gianluigi Buffonnak, a Juventus legendás kapusának megszólalása sikeredett a legérzelmesebbre, aki Facebook-oldalán hosszasan írt Astoriról:

“Kedves Asto,

Nem tudtam nyilvánosan megszólalni egy emberrel kapcsolatban, mert mindig úgy véltem, hogy nem szabad a kapcsolatok, a kölcsönös megbecsülés és a szeretet szépségét és egyediségét nyíltan kifejezni, mert nem akartam, hogy ezt kihasználják azok, akik nem rendelkeznek azzal a tapintatossággal, hogy tiszteletben tartanak bizonyos kapcsolatokat. Ebben az esetben úgy érzem, kivételt kell tennem, mert van egy fiatal feleséged és a családtagjaid, akik szenvednek, s a kislányod megérdemli, hogy megtudja, az apja minden tekintetben TÖKÉLETES EMBER volt, egy NAGY, TISZTELETRE MÉLTÓ SZEMÉLYISÉG… Ő volt a legjobb kifejezője annak a régi világnak, amelyben még az olyan értékek voltak meghatározóak, mint az altruizmus, az elegancia, a tanulás és mások tisztelete. Ezeknek mestere volt.

Gratulálok, valóban az egyik legnagyobb sportoló voltál, akivel valaha találkozhattam.

Nyugodj békében.

Az őrült Gigi.”

Minden bizonnyal természetes halált halt

“Davide Astori, a Fiorentina labdarúgója természetes okokból bekövetkezett szívmegállásban halt meg” – közölte az észak-olaszországi Udine város államügyésze a sajtó képviselőivel. Antonio de Nicolo hozzátette, furcsállja azt, hogy korábban sem a játékos, sem az állapotát folyamatosan figyelemmel kísérő orvosok nem észleltek semmilyen egészségi problémát. Arról is szólt, hogy Astori holttestét a délután folyamán a város egyik kórházába szállították, ahol boncolást végeznek el rajta, hogy fény derüljön arra, konkrétan mi vezetett ide, de ahogy az ügyész szavaiból kitűnik, teljesen kizárt, hogy valamilyen bűncselekmény álljon a háttérben.

Andrea Della Valle, a Fiorentina elnöke szintén megszólalt, s kijelentette, hogy Davide Astorinak éppen hétfőn, tehát ma kellett volna aláírnia új szerződését a klubbal. Az elnök elmondása szerint Astori karrierje végéig a firenzeieknél akart maradni.

“Azért vagyok itt, mert tisztelem önöket, de nem tudom, hogyan reagáljak, nem tudok mit mondani – kezdte nyilatkozatát a jól láthatóan megviselt Della Valle az újságírók előtt. Nincsenek szavak. Davidének hétfőn kellett volna aláírnia új szerződését, pályafutása végéig a Fiorentinában akart játszani. A múlt héten kellett volna találkoznunk ezügyben, de akkor a havazás megálljt parancsolt”.

A prezidente is csak a legjobb szavakkal tudott szólni Astoriról, nagyszerű srácnak és labdarúgónak, egy hatalmas embernek nevezte őt. “A Bologna elleni (február végi – a szerk.) meccs előtt hosszasan beszélgettem vele, azt mondta, hogy a klub edzője vagy sportigazgatója is szívesen lenne. Hitt a terveinkben. Sokkos állapotban vagyunk. Amikor valami szörnyű dolog történik, valamennyire önök is meghalnak. Kivételes ember volt”.

Astori halála miatt a Serie A összes vasárnapi találkozóját elhalasztották, köztük a milánói derbit is. A 12:30-ra kiírt Genoa-Cagliari mérkőzés helyszínén már melegítettek a játékosok és gyülekeztek a nézők, amikor a szervezők közölték, hogy a meccs a tragikus hír miatt elmarad. A labdarúgó egykori klubjának több játékosa is sírva hagyta el a gyepet, miután megtudták, mi történt.

Dario Nardella, Firenze polgármestere vasárnap este bejelentette, hogy városa gyásznappal emlékezik meg Davide Astoriról, amire a játékos temetésének napján kerül sor. “Davide Astori korai halálának bejelentése sokkolta a labdarúgás világát, és hatással volt Firenzének egész városára, az általa választott szakma gyakorlására és családi életére” – írta a városvezető az önkormányzat által kiadott közleményben. Az “egész város valós és mély fájdalmára” hivatkozva a polgármester úgy döntött, hogy Davide Astori temetésének napja gyásznap lesz, amin búcsúzni fognak egy olyan személytől, aki “példamutató ember és legalább annyira példamutató labdarúgó volt”. A temetés időpontja még nem ismert.

Tatarusanu dühöng

Ciprian Tatarusanu egészen tavaly tavaszig a Fiorentina kapusa volt, a mostani szezontól kezdve véd Nantes-ban. Csapata tegnap este Marseille-ben lépett pályára a francia bajnokságban, ahol 1-1-es döntetlent ért el. A mérkőzést értékelő nyilatkozatában a román portás hangot adott abbéli véleményének, miszerint a francia labdarúgásból hiányzik a tisztelet, mivel nem volt gyászszünet a meccs előtt egykori csapattársa és egyben barátja emlékére. “Ez volt életem legrosszabb napja. Nem volt egyperces gyászszünet egykori csapattársam és barátom, Davide Astori halála után. Ez egy botrány, a tisztelet hiánya. Egy ilyen dráma után, a labdarúgás és az eredmény nem számít” – közölte Tatarusanu.

Korábbi hasonló tragédiák

Sajnos nem Davide Astori az egyetlen labdarúgó, aki karrierje során vesztette életét a testét ért hatalmas terhelés miatt. Nekünk magyaroknak elég egy példát fölhozni, Fehér Miklósét. A Benfica játékosát a magyar labdarúgás egyik reménységének tartották az ezredforduló után, amit jól mutat az is, hogy halálát követően a So Foot magazin úgy írt róla, hogy “Magyarország a 2000-es évek Puskását látta benne”. Tény és való, Fehér Miklós nagy elismertségnek örvendett Portugáliában is, jól játszott és szerették a Benfica szurkolói. Tragikus halála után, amit a 2004. január 25-ei, Guimaraes elleni bajnoki mérkőzés hosszabbításában beállt infarktus okozott, még a lisszaboni piros-fehérekkel ellenséges viszonyt ápoló FC Porto szimpatizánsai is megemlékeztek róla.

Ki ne emlékezne a kameruni Marc-Vivien Foéra, aki a 2003-as Konföderációs Kupán, a Kolumbia elleni elődöntőben ugyancsak a zöld gyepen távozott az élők sorából. Kórházba került ugyan, de megmenteni őt sem tudták. Kamerun bejutott a torna döntőjébe, amit azonban nem akart lejátszani. A fináléra végül sor került, amit Franciaország Thierry Henry aranygóljával nyert meg.

Ugyancsak sok focirajongó emlékezetében hagyott mély nyomot Antonio Puerta, a Sevilla balhátvédjének elhalálozása, amelyre 2007. augusztus 28-án került sor. Az egy évvel korábban csapatával UEFA-kupát nyert spanyol játékos a Getafe ellen három nappal korábban vívott hazai mérkőzésen esett össze az oldalvonalnál. Négyszer sikerült újraéleszteni, végül azonban szervezete föladta a harcot.

A Sportudvar valamennyi olvasója nevében jómagam sem tudok mást tenni, minthogy részvétemet fejezzem ki Davide Astori családjának, barátainak és a Fiorentinának! Nyugodj békében!

Emlékének az alábbi videóval adózunk:

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply