Itt vagy
Főoldal > Sportudvar > Nagyvilág > Az egész focivilág Davide Astorit gyászolja

Az egész focivilág Davide Astorit gyászolja

Döbbenetes hír rázta meg vasárnap délben Olaszországot és a világ labdarúgását: Davide Astori, a Fiorentina csapatkapitánya életének 31. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. A labdarúgót abban az udinei szállodában találták holtan vasárnap reggel, ahol csapata az Udinese elleni aznapra tervezett bajnoki mérkőzés előtt tartózkodott. Minden bizonnyal szívmegállás végzett a játékossal, akinek a firenzei klub elnökének elmondása szerint, ma kellett volna aláírnia új szerződését. A tragédia miatt a Serie A összes vasárnapi mérkőzését elhalasztották. Tegnap óta mindenki gyászol Itáliában és azon kívül is. A topligákban rendkívül ritka az, hogy egy játékos karrierjének kellős közepén, feltehetőleg a testét ért intenzív terhelés következtében előálló súlyos probléma miatt távozzon az élők sorából, de sajnos a sportágban számos példát találunk hasonló esetekre, s szinte az összes hazai és külföldi sajtóorgánum összefoglalóiban ott találjuk Fehér Miklós nevét is, aki tizennégy évvel ezelőtt a pályán vesztette életét a Benfica mezében.

“A Fiorentina, amely mélységesen sokkos állapotba került, fájdalmas kötelességének tesz eleget azzal, hogy bejelenti: csapatkapitánya, Davide Astori tragikus hirtelenséggel elhunyt. Ebben a szörnyű és elkeserítő helyzetben, a családja iránti tiszteletből arra szólítunk fel mindenkit, hogy kellő érzékenységgel kezelje ezt a helyzetet” – írta ki közösségi oldalaira a Fiorentina vasárnap, nem sokkal dél után, szurkolók tízezreit, ha nem százezreit sokkolva.

Davide Astori 31 éves volt, a Milan akadémiáján nevelkedett, ám a Rossoneri első csapatában nem jutott lehetőséghez. A lombard klub előbb a Pizzighettonénak, majd a Cremonesének adta kölcsön. 2008-ban a Cagliari és a Milan közös tulajdonába került, a szárd klubnál azonban bevált a játéka, így 2011-ben végleg megvásárolták. 2014-ben kölcsönbe került az AS Romához, majd 2015-ben lett utolsó klubja, a Fiorentina labdarúgója, ahol az idei szezonra csapatkapitánynak is megválasztották. A sors fintora, hogy első bajnoki gólját még Cagliari-focistaként a Fiorentina ellen szerezte 2010 januárjában. Összesen 344 mérkőzésen játszott klubcsapataiban, ezeken nyolc gólt szerzett.

A válogatottban 2011-ben mutatkozott be, ott volt a 2013-as Konföderációs Kupa olasz keretében, a megnyert bronzmeccsen gólt lőtt. Összesen tizennégy alkalommal lépett pályára a nemzeti csapatban.

Davide Astori feleségét, Francesca Fiorettit és egy két éves kislányt, Nicole-t hagyta maga után. Számos olasz klub, valamint jelenlegi és egykori játékosok tömkelege fejezte ki részvétét és biztosította támogatásáról a játékos családját és a Fiorentinát ebben a szörnyű helyzetben. A Juventus például ezt írta ki Twitter-oldalára: “Ma nincsenek színek, csak mélységes fájdalom van. A Juventus őszinte részvétét fejezi ki a családnak és a Fiorentinának Davide Astori halála miatt”. Javier Zanetti, az Inter egykori csapatkapitánya és emblematikus játékosa így fogalmazott: “Nyugodj békében. Davide. Nincsenek szavak”.

Francesco Totti, aki egykoron a tragikus sorsú játékos csapattársa volt a Románál, az alábbi gondolatokkal búcsúzott Astoritól: “Megdöbbenve, kétkedve és szavakat keresve állok a tragédia előtt. Közel állok Davide Astori családjához és barátaihoz”. Az AS Roma is megemlékezett korábbi labdarúgójáról: “Az AS Roma csatlakozik a labdarúgás világának fájdalmához, amit Davide Astori halála váltott ki. Megdöbbentett minket is a tragikus hír, a vezetők, a labdarúgók és a klub minden alkalmazottja átérzi családja fájdalmát”.

Talán minden részvétnyilvánítás közül Gianluigi Buffonnak, a Juventus legendás kapusának megszólalása sikeredett a legérzelmesebbre, aki Facebook-oldalán hosszasan írt Astoriról:

“Kedves Asto,

Nem tudtam nyilvánosan megszólalni egy emberrel kapcsolatban, mert mindig úgy véltem, hogy nem szabad a kapcsolatok, a kölcsönös megbecsülés és a szeretet szépségét és egyediségét nyíltan kifejezni, mert nem akartam, hogy ezt kihasználják azok, akik nem rendelkeznek azzal a tapintatossággal, hogy tiszteletben tartanak bizonyos kapcsolatokat. Ebben az esetben úgy érzem, kivételt kell tennem, mert van egy fiatal feleséged és a családtagjaid, akik szenvednek, s a kislányod megérdemli, hogy megtudja, az apja minden tekintetben TÖKÉLETES EMBER volt, egy NAGY, TISZTELETRE MÉLTÓ SZEMÉLYISÉG… Ő volt a legjobb kifejezője annak a régi világnak, amelyben még az olyan értékek voltak meghatározóak, mint az altruizmus, az elegancia, a tanulás és mások tisztelete. Ezeknek mestere volt.

Gratulálok, valóban az egyik legnagyobb sportoló voltál, akivel valaha találkozhattam.

Nyugodj békében.

Az őrült Gigi.”

Ciao caro Asto,difficilmente ho espresso pubblicamente un pensiero riguardo una persona, perché ho sempre lasciato che…

Közzétette: Gianluigi Buffon – 2018. március 4.

Minden bizonnyal természetes halált halt

“Davide Astori, a Fiorentina labdarúgója természetes okokból bekövetkezett szívmegállásban halt meg” – közölte az észak-olaszországi Udine város államügyésze a sajtó képviselőivel. Antonio de Nicolo hozzátette, furcsállja azt, hogy korábban sem a játékos, sem az állapotát folyamatosan figyelemmel kísérő orvosok nem észleltek semmilyen egészségi problémát. Arról is szólt, hogy Astori holttestét a délután folyamán a város egyik kórházába szállították, ahol boncolást végeznek el rajta, hogy fény derüljön arra, konkrétan mi vezetett ide, de ahogy az ügyész szavaiból kitűnik, teljesen kizárt, hogy valamilyen bűncselekmény álljon a háttérben.

Andrea Della Valle, a Fiorentina elnöke szintén megszólalt, s kijelentette, hogy Davide Astorinak éppen hétfőn, tehát ma kellett volna aláírnia új szerződését a klubbal. Az elnök elmondása szerint Astori karrierje végéig a firenzeieknél akart maradni.

“Azért vagyok itt, mert tisztelem önöket, de nem tudom, hogyan reagáljak, nem tudok mit mondani – kezdte nyilatkozatát a jól láthatóan megviselt Della Valle az újságírók előtt. Nincsenek szavak. Davidének hétfőn kellett volna aláírnia új szerződését, pályafutása végéig a Fiorentinában akart játszani. A múlt héten kellett volna találkoznunk ezügyben, de akkor a havazás megálljt parancsolt”.

A prezidente is csak a legjobb szavakkal tudott szólni Astoriról, nagyszerű srácnak és labdarúgónak, egy hatalmas embernek nevezte őt. “A Bologna elleni (február végi – a szerk.) meccs előtt hosszasan beszélgettem vele, azt mondta, hogy a klub edzője vagy sportigazgatója is szívesen lenne. Hitt a terveinkben. Sokkos állapotban vagyunk. Amikor valami szörnyű dolog történik, valamennyire önök is meghalnak. Kivételes ember volt”.

Astori halála miatt a Serie A összes vasárnapi találkozóját elhalasztották, köztük a milánói derbit is. A 12:30-ra kiírt Genoa-Cagliari mérkőzés helyszínén már melegítettek a játékosok és gyülekeztek a nézők, amikor a szervezők közölték, hogy a meccs a tragikus hír miatt elmarad. A labdarúgó egykori klubjának több játékosa is sírva hagyta el a gyepet, miután megtudták, mi történt.

Dario Nardella, Firenze polgármestere vasárnap este bejelentette, hogy városa gyásznappal emlékezik meg Davide Astoriról, amire a játékos temetésének napján kerül sor. “Davide Astori korai halálának bejelentése sokkolta a labdarúgás világát, és hatással volt Firenzének egész városára, az általa választott szakma gyakorlására és családi életére” – írta a városvezető az önkormányzat által kiadott közleményben. Az “egész város valós és mély fájdalmára” hivatkozva a polgármester úgy döntött, hogy Davide Astori temetésének napja gyásznap lesz, amin búcsúzni fognak egy olyan személytől, aki “példamutató ember és legalább annyira példamutató labdarúgó volt”. A temetés időpontja még nem ismert.

Tatarusanu dühöng

Ciprian Tatarusanu egészen tavaly tavaszig a Fiorentina kapusa volt, a mostani szezontól kezdve véd Nantes-ban. Csapata tegnap este Marseille-ben lépett pályára a francia bajnokságban, ahol 1-1-es döntetlent ért el. A mérkőzést értékelő nyilatkozatában a román portás hangot adott abbéli véleményének, miszerint a francia labdarúgásból hiányzik a tisztelet, mivel nem volt gyászszünet a meccs előtt egykori csapattársa és egyben barátja emlékére. “Ez volt életem legrosszabb napja. Nem volt egyperces gyászszünet egykori csapattársam és barátom, Davide Astori halála után. Ez egy botrány, a tisztelet hiánya. Egy ilyen dráma után, a labdarúgás és az eredmény nem számít” – közölte Tatarusanu.

Korábbi hasonló tragédiák

Sajnos nem Davide Astori az egyetlen labdarúgó, aki karrierje során vesztette életét a testét ért hatalmas terhelés miatt. Nekünk magyaroknak elég egy példát fölhozni, Fehér Miklósét. A Benfica játékosát a magyar labdarúgás egyik reménységének tartották az ezredforduló után, amit jól mutat az is, hogy halálát követően a So Foot magazin úgy írt róla, hogy “Magyarország a 2000-es évek Puskását látta benne”. Tény és való, Fehér Miklós nagy elismertségnek örvendett Portugáliában is, jól játszott és szerették a Benfica szurkolói. Tragikus halála után, amit a 2004. január 25-ei, Guimaraes elleni bajnoki mérkőzés hosszabbításában beállt infarktus okozott, még a lisszaboni piros-fehérekkel ellenséges viszonyt ápoló FC Porto szimpatizánsai is megemlékeztek róla.

Ki ne emlékezne a kameruni Marc-Vivien Foéra, aki a 2003-as Konföderációs Kupán, a Kolumbia elleni elődöntőben ugyancsak a zöld gyepen távozott az élők sorából. Kórházba került ugyan, de megmenteni őt sem tudták. Kamerun bejutott a torna döntőjébe, amit azonban nem akart lejátszani. A fináléra végül sor került, amit Franciaország Thierry Henry aranygóljával nyert meg.

Ugyancsak sok focirajongó emlékezetében hagyott mély nyomot Antonio Puerta, a Sevilla balhátvédjének elhalálozása, amelyre 2007. augusztus 28-án került sor. Az egy évvel korábban csapatával UEFA-kupát nyert spanyol játékos a Getafe ellen három nappal korábban vívott hazai mérkőzésen esett össze az oldalvonalnál. Négyszer sikerült újraéleszteni, végül azonban szervezete föladta a harcot.

A Sportudvar valamennyi olvasója nevében jómagam sem tudok mást tenni, minthogy részvétemet fejezzem ki Davide Astori családjának, barátainak és a Fiorentinának! Nyugodj békében!

Emlékének az alábbi videóval adózunk:

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Top
%d bloggers like this: