Tiger Woods a legrangosabb versenyen tér vissza

Ezen a héten, egész pontosan mától vasárnapig rendezik meg a 150. Brit Opent a skóciai Saint Andrews-ban. A golf legnagyobb múltra visszatekintő versenyén a sportág krémje teszi tiszteletét, s közel másfél év után közéjük tartozik Tiger Woods is, aki tavalyi autóbalesete óta először indul tornán. Az amerikai keddi sajtótájékoztatóján beszélt fölépülésének folyamatáról, s elítélte azokat a játékosokat, akik csatlakoztak az amerikai PGA-sorozattal szembenálló, szaúdi finanszírozású bajnoksághoz.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Tiger Woods jókedvűen érkezett meg kedden a sajtótájékoztató helyszínre Saint Andrews-ban, ahol ma kezdődik és egészen vasárnapig tart a golf legrangosabb és legnagyobb múltra visszatekintő tornája, a Brit Open, amelynek az idei már a 150. (!) kiadása lesz. A sportág amerikai legendája közel kétéves kihagyás után ragad ismét ütőt kezébe egy nagy versenyen, hiszen tavaly februárban súlyos autóbalesetet szenvedett, amit hosszas és kemény rehabilitáció követett. Woodstól megkérdezték a sajttájon, gondolta-e valaha, hogy 2022-ben játszani fog a Brit Openen.

“Rehabilitációm idejének legnagyobb részében arra törekedtem, hogy egyáltalán járni tudjak, mégpedig normálisan és hogy teljesen normális életet élhessek. Az volt a célom, hogy legalább egy kicsit golfozhassak fiammal és a barátokkal. Végül azonban úgy alakultak a dolgok, hogy már idén tudok egy kicsit versenyszerűen is játszani. Amikor eldőlt, hogy ha nem is teljes szezont, de legalább néhány tornát teljesíthetek, egyből azt tűztem ki magam elé, hogy eljussak ide Saint Andrews-ba, sportágunk legrégebbi versenyére” – nyilatkozta Tiger Woods.

A pályafutása során gyakorlatilag mindent megnyert amerikai fizikai állapotáról is őszintén beszélt. “Testem kétségtelenül jobban érzi magát, de ha realista vagyok, akkor nem sokkal jobban. 46 évesen már nem regenerálódik olyan gyorsan a testem, mint 26 évesen. Az a szerencsém, hogy sportunkban simán lehet 45, de akár 50 év fölött is játszani elsősorban olyan homokos, szeles, kevés fával övezett pályákon, mint amilyen a Saint Andrews-i is. Csak sok készség kell ahhoz, hogy valaki jól tudjon játszani az ilyen pályákon. A gyors és szilárd pályák lehetővé teszik az idősebb játékosok számára, hogy jó ütéseket, gurításokat mutassanak be, ezáltal legyen esélyük”

Woods hozzátette azonban, hogy amióta szombaton megérkezett Nagy-Britanniába, edzései során egyetlen labdát sem tudott elhelyezni a lyukakban. Csak megközelítéseket gyakorolt. Arról is beszélt, hogy elsősorban arra törekszik, hogy ráérezzen ismét a játékra, éppen ezért nem helyez nagy nyomást magára, ennek köszönhetően pedig nem is érez feszültséget amiatt, hogy egyelőre nem sült el a keze és az ütője. Mint elmondta, vasárnap 18, hétfőn és kedden 9-9 lyukas pályán gyakorolt, a szerdát pedig pihenéssel töltötte a mai rajt előtt.

Woodsot arról is faggatták az újságírók, hogy mi a véleménye a LIV néven futó új konkurens sorozatról, amelynek kedvéért több kiváló golfozó is elhagyta a nagy hagyományokkal rendelkező PGA-t. Tiger Woods szerint ezek a játékosok hátat fordítottak az igazi golfnak, annak a bajnokságnak, amely lehetővé tette számukra, hogy ott tartsanak ma, ahol tartanak.

“Néhány, a LIV-hez csatlakozott játékosnak semmilyen PGA-s múltja sincs. Az amatőr státusból közvetlenül ebbe a szervezetbe mentek át anélkül, hogy valaha is átélték volna, milyen érzés a legnagyobb versenyeken játszani. Nagy kérdés, hogy mi fog történni a disszidensek világranglista-pontjaival és milyen feltételek alapján vehetnek részt a major tornákon. Bizonyos játékosok azt kockáztatják, hogy többé semmilyen major tornán sem vehetnek részt, így nem lesz esélyük eljutni Saint Andrews-ba vagy Augustába. Számomra ez érthetetlen”.

A LIV-sorozat első versenyére június közepén került sor egy London közelében fekvő golfklubban. A szakadárbajnokság elnevezése az 54-es szám római megfelelőjéből ered, ezzel utalván arra, hogy a PGA- és majorversenyekkel ellentétben itt a játékosoknak nem négy nap alatt egy 72 lyukas pályát, hanem három nap alatt egy 54 lyukból álló pályát kell teljesíteniük. Az új bajnoksággal kapcsolatban nem csak az a vád, hogy szembemegy a golf hagyományaival, hanem azért is szúrja sokak szemét, mert Szaúd-Arábia állami befektetési alapja finanszírozza. Emberi jogi csoportok azzal vádolják a közel-keleti országot, hogy a LIV finanszírozásán keresztül akarja tisztára mosni a különböző jogsértések miatt megtépázott hírnevét. A PGA már 2020-ban jelezte, hogy azon játékosait, akik átmennek a LIV-be, kitiltja saját versenyeiről.

A LIV lényegében a labdarúgó Európai Szuperliga golfos megfelelője, hiszen 48 játékost kívánnak szerződtetni, akik 2023-tól kezdve évente 14 állomásból álló golfliga keretében küzdenének meg egymással. Az első, egyelőre bemutató jellegű versenyre júniusban került sor London közelében, s több nagy sztár is résztvett rajta. Egyes hírek szerint a kétszeres majorgyőztes, korábbi világelső Dustin Johnson 150 millió dollárt kapott azért, hogy a LIV-ben versenyezzen. Johnson 2008-as bemutatkozása óta a PGA Tour-on összesen 74 millió dollárt ütögetett össze, s júniusban bejelentette, hogy kilép az amerikai bázisú sorozatból. Példáját többen is követték.

Greg Norman, a korábbi kiváló ausztrál golfozó, aki az 1980-as és 1990-es években összesen 331 héten volt világelső, a LIV vezérigazgatójaként kulcsszerepet játszik az anyagi alapokon nyugvó szakadárliga terjeszkedésében. Ő rántotta le a leplet arról június elején, hogy Tiger Woods visszautasította ajánlatukat, pedig neki minden bizonnyal még többet ígértek, mint Johnsonnak.

Woods tehát nem kér a LIV-ből, s azt is hozzátette, hogy szerinte komoly problémákat fog okozni az, hogy az amatőr bajnokságból érkező játékosok nem 72, hanem 54 lyukas pályákon fognak szerepelni, így, amennyiben később csatlakozni akarnak a PGA-hez, akkor nem biztos, hogy sok esélyük lesz jól szerepelni abban a sorozatban is. Az amerikai legenda szerint amennyiben a LIV-versenyek nem fognak világranglistapontokat érni és a majortornákon sem indulhatnak az érintett játékosok, az hosszú távon komoly kudarc lesz, s bizony szomorű lenne azt látni, hogy több fiatal játékos soha nem tehetné be a lábát a PGA Tour legrangosabb versenyeire.

Tehát ma kezdetét veszi a Brit Open, amelyen Tiger Woodsot is láthatják majd a sportág szerelmesei. Nagy meglepetés lenne, ha megnyerné a tornát (ez eddig háromszor sikerült neki, igaz, utoljára még 2006-ban), de azt hiszem, már annak is örülhetünk, hogy ismét nagy versenyen fog szerepelni, mivel tavalyi balesete sokkal rosszabbul is elsülhetett volna.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: ANDREW BOYERS / REUTERS

Leave a Reply