Kezdődik az első amerikai rendezésű atlétikai vb

Igen jelentős sportesemény veszi kezdetét ma, ugyanis startol az atlétikai világbajnokság az egyesült államokbeli Eugene-ben. Az USA a sportág nagyhatalmai közé tartozik évtizedek óta, de ez az első alkalom, hogy világbajnokságot rendez. A vb magyar szempontból is kulcsfontosságú, hiszen egy év múlva hazánk ad otthont az eseménynek, vagyis lehet tanulni az amerikai szervezésből. Persze a versenyzőkre is oda kell figyelni, hiszen több sztár is tiszteletét teszi Oregon államban.

Atlétikai világbajnokság a sportág egyik nagyhatalmának számító országban, értő közönség előtt – a 2017-es londoni vb óta először mondhatjuk el ezt, hiszen a legutóbbi, 2019-es katari világbajnokság finoman szólva sem volt egy sikertörténet az éjjel is rekkenő hőségben és az üres stadionban.

Idén az Egyesült Államok, azon belül is az északnyugati Oregon állambeli Eugene lesz a világ egyik legnépszerűbb sporteseményének helyszíne. A 176 000 lakossal rendelkező település az amerikai atlétika fellegvárává vált az elmúlt években, hiszen a sportok királynőjének csúcssorozata, a Gyémánt Liga évek óta ellátogat ide, most pedig az olimpia utáni legfontosabb versenyre is Eugene-ben kerül sor.

A versenyek nagy többségére a Hayward Field-en kerül sor. Az 1919-ben épített, 2020-ban fölújított stadion az Oregon Egyetem híresen sikeres atlétikai csapatának, a Ducksnak színei után sárga és zöld székekkel van fölszerelve. A Gyémánt Liga egyik fordulója mellett itt rendezik a mindig kemény harcot hozó amerikai válogatókat a vb-kre, olimpiákra.

A mostani világbajnokságra kiírt és júniusban megrendezett válogató kis híján botrányba fulladt, mivel a Hayward Field nézőtere kongott az ürességtől, holott az ilyen eseményeken rendre sokezer néző jelenik meg. Azért maradtak ezúttal távol a nézők, mert sokan túlságosan drágának ítélik az amerikai szinten kisvárosnak számító település szállodaárait, s éppen a méretek miatt megkérdőjelezték, hogy Eugene képes-e világbajnokságnak otthont adni. Tavasszal is lehetett arról olvasni, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szakemberei problémásnak találták a helyszínt, de mostanra ezeknek nagy részét sikerült orvosolni, így papíron minden akadály elhárult az esemény megtartása elől.

Az amerikaiak a gondok ellenére remek szereplést várnak övéiktől, amire minden esély meg is van, hiszen a legutóbbi világbajnokságon a 49-ből 14 aranyérmet az amerikai atléták szereztek meg. Az első világbajnokság óta, amelyet 1983-ban Helsinkiben rendeztek, a kiosztott 2347 éremből 381-et akasztottak amerikai nyakakba, ami az összes medál 16%-ának felel meg. Ennek fényében meglepő, hogy a mostani lesz az első világbajnokság, amelyet az USA-ban rendeznek.

Az amerikai sportolók ugyanakkor Eugene-ben ihletet meríthetnek majd az olyan helyi legendákból, mint Steve Prefontaine vagy Bill Bowerman. Prefontaine az 1970-es évek legendás sprintere volt, s akár az atlétika legnagyobb alakjai közé is bekerülhetett volna, amennyiben 1975 májusában, mindössze 24 évesen nem veszti életét egy autóbalesetben. Edzője, Bowerman volt a középtávfutás edzésmódszereinek úttörője, ő tervezte a mai rekortánpályák felületét és hozzájárult a tömegfutás 50 évvel ezelőtt elindult mozgalmához, amely mára a világ nagy részén megvetette lábát a különbözők maratonok és futófesztiválok által.

Mindkét személy erősen kötődik a Nike-hoz. Az amerikai sportszergyártó cég annak idején még egy kis helyi vállalkozás volt, ám Prefontaine-ék feltűnése beindította a bizniszt, amely mára oda vezetett, hogy a világ egyik legnagyobb cégéről beszélhetünk. A Nike Oregonból indult és az atlétika az egyik fő piaca a sportágak közül, vagyis az eugene-i világbajnokság valahol a sportszergyártóé is, pláne úgy, hogy számos ország versenyzői az amerikai cég termékeit fogják viselni. A Nike hat év alatt forradalmasította a hosszú- és középtávfutáshoz való cipőket, napjainkban pedig a sprinterek és az ugrószámokban induló atléták számára is kiváló lábbeliket fejleszt.

A cég és a régió ugyanakkor az elmúlt években inkább negatív okokból került be a hírekbe, hiszen kiderült, hogy Alberto Salazar mesteredző, aki 2001 és 2019 között a Nike Oregon Project szakmai vezetője volt, doppingvétségek egész sorában volt érintett, de ami ennél is durvább, hogy lelki és fizikai bántalmazással is megvádolták. Salazar nemrég életfogytiglani börtönt kapott tetteiért. A Nike számára tehát valahol a kissé megtépázott renomé helyreállítása is cél ezen a világbajnokságon, bár a márka nem szenvedett el túl nagy csorbát ezzel a balhéval.

Allyson Felix búcsúzik

A világbajnokságon az atlétika krémje szokta tiszteletét tenni, s az elmúlt vb-k és olimpiák győztesei közül a többség ott lesz Eugene-ben, azonban közülük többek esetében is kérdőjeles, hogy ismét dobogóra tudnak-e állni. Ebbe a csoportba tartozik a 2020-as tokiói olimpián első európaiként 100 és 200 méteres síkfutásban is diadalmaskodó olasz Marcell Jacobs, valamint a japán fővárosban a 400 gátat világcsúccsal nyerő norvég Karsten Warholm is.

Sajnos a maradiak listája napról napra bővül, hiszen az utolsó napokban mondta le szereplését sérülése miatt a 400 méteres síkfutás egyik esélyesének tartott Steven Gardiner, a férfi rúdugrásban favorit Sam Kendricks vagy a női kalapácsvetés lengyel olimpiai-, világ- és Európa-bajnoki címvédője, Anita Wlodarczyk is. Szintén hiányozni fog a rajtlistáról a női magasugrás orosz olimpiai bajnoka, Marija Laszickene is, mivel az orosz atlétákat kollektíven kitiltották a versenyekről az ukrajnai orosz invázió miatt, bár már előtte is csak a teljesen tiszta sportolók indulhattak, hiszen a nagy doppingbotrány sem csengett le még teljesen.

Az amerikaiak alighanem legendájukra, Allyson Felixre fognak a leginkább odafigyelni, ugyanis a 400 méteres női síkfutás sokszoros világ- és olimpiai bajnoka élete utolsó versenyén fog szerepelni. Felix már magyar idő szerint ma este látható lesz a 4×400 méteres mixváltó tagjaként a pályán. A 36 éves atlétanő hét világbajnokságon tizennyolc érmet gyűjtött, amivel rekorder. Most, pályafutása utolsó viadalával igazából a hangulat megalapozására lesz alkalmas, legalábbis a sportág ínyencei számára, hiszen a ma esti, éjszakai programban fog szerepelni a férfi rúdugrás legnagyobb sztárja, a svéd Armand Duplantis, a női 400 méter topfavoritjának kikiáltott amerikai Sydney McLaughlin és a női hármasugrásban olimpiai bajnok venezuelai Yulimar Rojas.

A következő már a magyarországi vb lesz

Magyar szempontból is igen fontos lesz ez a világbajnokság. Mindössze kettő versenyzőnk: a kalapácsvetésben 2017-ben világbajnoki bronzérmet szerzett Halász Bence és a női hétpróbázó Krizsán Xénia jutott ki erre a világbajnokságra. Mindkettejüknek van esélyük egy remek eredmény elérésére, de két olyan versenyszámban fognak indulni, amelyben a szerencse is komoly tényező. Azért ennyire kicsi a magyar csapat, mert augusztusban rendezik az Európa-bajnokságot, s atlétáink többsége inkább oda utazik, hiszen kevesebbet kell utazni, s talán az európai mezőnyben jobban sikerül lemérni, hol is tart a 2023-as világbajnoki fölkészülés.

Ami talán ennél is fontosabb, hogy ez az utolsó világbajnokság a 2023-as budapesti torna előtt, amelyre már gőzerővel folynak az előkészületek, hiszen épül a csepeli atlétikai stadion, atlétáink pedig már minden nap az egy év múlva esedékes tornával kelnek és fekszenek. Itthon nyilván sokkal több magyarért szoríthatunk majd, de nem csak az lesz fontos, hogy a sportolók jól szerepeljenek, hanem az is, hogy a szervezés kifogástalan legyen. Annak érdekében, hogy ezt elérhessék a magyar szervezők, jó tanulási lehetőség lesz a mostani világbajnokság, hiszen az amerikai tapasztalatokat, tanulságokat is be lehet építeni a munkába, s ezáltal el lehet érni, hogy hazánk ismét egy sikeres világversenynek legyen színhelye, ahogy az történt a néhány hete véget ért vizes világbajnoksággal is.

Tehát ma megkezdődik és egészen jövő vasárnapig fog tartani Eugene-ben az atlétikai világbajnokság, amelyen szurkolunk a magyaroknak, de a minél több világcsúcsnak és szenzációs (természetesen tiszta) teljesítménynek is.

A kiemelt kép forrása: Steph Chambers / AFP

Leave a Reply