Sportudvar 2019 – Március legérdekesebb írásai

Vészesen közeleg az év (és az évtized) vége, ezért a legtöbb sajtótermékhez hasonlóan a Sportudvar is igyekszik összefoglalni 2019 legfontosabb, legérdekesebb történéseit. Ezúttal a legnagyobb érdeklődésre számot tartó írásokon keresztül tekintek vissza arra, hogy mikor mi volt a legfőbb beszédtéma a sportban. Ma az esztendő harmadik gyermeke, a március kerül górcső alá.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Igen különösen, egyben nem túl vidáman indult a tavasz első hónapja, ugyanis rögtön két doppingbotrány rázta meg a sportvilágot. Az Ausztriában rendezett északisí-világbajnokságon történt, hogy a helyi rendőrség a vb helyszínén csapott le egy doppingolásra szakosodott bűnszervezetre. Önmagában már ez is szinte példátlan, hogy egy világesemény során buknak le doppingolók, de a hatóságok olyan pontos időzítéssel csaptak le rájuk, aminél pontosabbat ki se lehetett volna találni: éppen egy, a doppingolásban résztvevő 26 éves osztrák sífutó vérátömlesztését végezték a “szakemberek”, amikor a rendőrség berontott az érintett szállodai szobájába. A lebukott “sportolóról” készült képek bejárták a világot pár óra leforgása alatt, ugyanis nem igazán tudta leplezni meglepettségét, amikor tetten érték.

A másik doppingeset első hallásra meghökkentő, mivel egy olyan sportágban történt, ahol nem gondolnánk, hogy létezik az illegális teljesítményfokozás. Márpedig a híres kártyajáték, a bridzs akkori világelsőjét, a norvég Geir Helgemót március elején azért tiltották el egy évre, mert többek között tesztoszteront használt, ami az ő esetében az agresszivitás és a teljesítőképesség fokozását jelentette. Ugyan azt gondolhatnánk, hogy a bridzsre nem jellemző a doppingolás, de egy korábbi WADA-jelentés szerint sokan használhatnak tiltott szereket azért, hogy jobban teljesítsenek.

Persze a labdarúgásban is zajlott az élet, s nem is akármilyen eredmények születtek. Az Ajax pl. kiejtette a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből a sorozat előző három idényét megnyerő Real Madridot, mégpedig úgy, hogy a spanyol fővárosban tudott 4:1-es győzelmet aratni. A találkozón nem léphetett pályára Sergio Ramos, akit az Amazon fölkért egy nyolc részből álló dokumentumfilm-sorozat első epizódjának felvételére. Mondani se kell, a film igen különlegesre sikeredett, hiszen Ramos nem igazán tudta leplezni érzéseit csapata elvérzését látva.

Nem csak a Real Madrid esett ki drámai körülmények között, hanem a Paris Saint-Germain is. A francia kirakatcsapattól megszokhattuk az elmúlt években, hogy egészen valószínűtlen módon tud kihullani a BL nyolcaddöntőjéből, de ezt idén is sikerült reprodukálnia. A párizsiak 2:0-ra nyerték a párharc első mérkőzését Manchesterben a United ellen, amely azonban kihasználta a PSG szervezetlenségét és fegyelmezetlenségét, s 3:1-re nyert a Parc des Princes-ben, így kiejtette a világsztárok sokaságát fölsorakoztató csapatot. Ahogy lenti cikkemben írtam: a PSG Európa lúzere.

A Ral Madridnál természetesen meglettek a következményei az Ajax elleni csúfos kudarcnak: menesztették Santiago Solari vezetőedzőt, akinek helyére visszahozták a csapattól kevesebb mint egy évvel korábban távozott Zinédine Zidane-t, akivel zsinórban három BL-címet szerzett az együttes. Az alábbi cikkben arról értekeztem, hogy mennyire jó ötlet alig egy év után visszahívni a francia szakembert. Nos, az azóta eltelt időben nem sok babér termett a királyi gárdának: a tavalyi szezont már nem sikerült megmenteni, idén pedig ugyan a spanyol bajnokságban a Barcelonával holtversenyben az élen áll, azonban a Bajnokok Ligájában nem volt igazán meggyőző a teljesítménye és a bajnokságban is voltak nehezen értelmezhető eredményei.

Némi meglepetésre Valtteri Bottas győzelmét hozta a Forma-1 idei első versenye, az Ausztrál Nagydíj. A Mercedes finnje lényegében rajt-cél győzelmet aratott, hiszen már a startnál megelőzte Lewis Hamiltont, aki végül a második lett. A dobogó harmadik fokára Max Verstappen állhatott föl, megszerezvén ezzel a Honda, mint gyártó első dobogós helyezését 2008 után. A Red Bull pilótája erőből megelőzte Sebastian Vettelt, aki új csapattársához, Charles Leclerchez hasonlóan tulajdonképpen szenvedett a teszteken még verhetetlennek bizonyult Ferrarival. A futam nem sok izgalmat tartogatott, de ebből messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni, hiszen utcai pályáról beszélünk, ahol alapból nehéz előzni. Az Ausztrál Nagydíj három legfontosabb pozitív és negatív történését foglaltam össze az esztendő első futamának összefoglalójában.

Ez volt március összefoglalója. Holnap április legérdekesebb írásaival jövök.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

A kiemelt kép a Paris Saint-Germain – Manchester United Bajnokok Ligája-visszavágón készült.

Leave a Reply