Giro d’Italia, Tour de Hongrie és kézilabda – Hétvégi Összefoglaló

A mostani hétvégén is bőven volt hova figyelniük a sportrajongóknak, hiszen rengeteg esemény zajlott, amelyben a magyarok is érintettek voltak. A Hétvégi Összefoglaló eheti kiadásában két kerékpárversenyről, valamint a férfi és a női kézilabda-bajnokságról esik szó.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Giro d’Italia: Állnak a magyarok

Hegyi befutót hozott az olasz kerékpáros körverseny 9. szakasza, amelynek során 191 kilométert kellett megtennie a mezőnynek, közte a három magyarnak: Valter Attilának, Fetter Eriknek és Peák Barnabásnak.

Negyven kilométerig három hegyi részhajrát kellett teljesíteniük a versenyzőknek, a szökevények közül az elsőt a brit Matthew Holmes, a másodikat és a harmadikat pedig egyaránt az olasz Diego Rosa húzta be. Kicsivel több mint 100 kilométer megtétele után jött az első sprinthajrá, amelyben Eduardo Sepúlveda bizonyult a legjobbnak. 

Rosa az utolsó előtti hegyi részhajrát is megnyerte, sőt, félperces előnyt alakított ki magának az akkor háromfős szökevénycsoporttal szemben. Huszonöt kilométerrel a vége előtt az amerikai Joe Dombrowski eredt a nyomába, aki a francia Nans Peters-t is húzta magával, és hamarosan be is érték az EOLO-Kometa versenyzőjét. Hármuk közül aztán Dombrowski lépett el, bő húsz másodperccel.

Igen ám, de alig tíz perc múlva megérkezett a mezőny, amely az amerikai előnyét is semmissé tette. A kőkemény hegyi befutó előtti sprinthajrá a brit Ben Tuletté lett, ám ő végül leszakadt attól a 11 fős csoporttól, amely a szakaszgyőzelemért küzdött, s amellyel a rózsaszín trikós spanyol Juan Pedro López sem tudta tartani a lépést, noha megpróbálta. A 2019-ben Giro-győztes, 2020-ban olimpiai bajnok ecuadori Richard Carapaz állt az élre, mögötte a spanyol Mikel Landa, valamint a francia Romain Bardet haladt, sőt az utolsó kilométerre a portugál Joao Almeida, az ausztrál Jai Hindley, és az olasz Domenico Pozzovivo is felzárkózott. Közülük Hindley teljesített legjobban, aki Bardet-t és Carapazt hajszállal megelőzve pályafutása során második alkalommal nyert szakaszt a Giro d’Italián.

A magyarok közül Valter Attila szerepelt a legjobban, ő közel 20 perces hátránnyal a 48. helyen ért célba, Fetter Erik a 74., míg Peák Barnabás a 138. pozícióban zárt. Összetettben Valter Attila a 43., Fetter Erik a 97., Peák Barnabás pedig a 138. helyen áll.

Kemény finist hozott a Tour de Hongrie

Tegnap érkezett el utolsó, 5. szakaszához a magyar körverseny, a Tour de Hongrie. A szervezők a végére hagyták a legkeményebb etapot, amelynek keretében a Kékestetőre kellett föltekerniük a kerekeseknek.

Az ezúttal rajtvárosként tündöklő Miskolc után a mezőny a festői Lillafüreden át vette az irányt a Bükk felé, jött a hollóstetői első kategóriás hegy, majd onnan tovább Répáshuta felé, Felsőtárkányon keresztülhaladva érkezett meg Egerbe, ahol meg egy gyorsasági részhajrá volt kijelölve. Ismét gyönyörű tájakon haladtak a versenyzők, Sirok után szép lassan betekertek a Mátra szívébe, hogy itt kétszer is megtegyék a mátrafüredi kört a „koronaékkő”, a Kékestető előtt. Az útvonal mindenesetre alaposan felkészítette őket Magyarország legmagasabb csúcsára: Mátrafürednél két emelkedős sprinthajrá, Mátraházánál pedig egy második kategóriás emelkedő volt beiktatva.

Hollóstető előtt egy hatfős szökevénycsoportnak sikerült ellépnie, ott volt benne Jens Reynders és a magyar válogatott Karl Ádám is (a piros trikót szombaton gyakorlatilag bebiztosító Aaron Van Poucke viszont most nem), az első kategorizált hegyet végül Dalla Valle vitte el Reynders előtt. Az olasz aztán az egri gyorsaságit is begyűjtötte Karlt megelőzve, a Mátrába érve pedig kezdett szakadozni a mezőny, az üldözőbolyból is többen kiváltak egy-egy támadás után.

A mátraházi hegyit Marengo vitte el, a mátrafüredi gyorsaságit pedig játszi könnyedséggel Fabio Jakobsen, aki így végleg biztosította magának a zöld trikót (főleg, hogy Rudy Barbier nem sokkal előtte földre került, így esélye sem maradt).

És akkor a lényeg még csak eztán következett!

Az elmúlt években láttunk már itt néhány parádés befutót – ki ne emlékezne például Valter Attila két évvel ezelőtti feledhetetlen győzelmére –, és ez a mostani is joggal illeszkedik majd a sorba.

Az első kategóriás Kékestetőre az összetett favoritok közül Eddie Dunbar, Alekszej Lucenko, Patrick Konrad és a 2019-es győztes Krists Neilands maradt jó pozícióban – bíztunk a fehér trikós Dina Mártonban is, aki az összetett 10. helyéről kezdte meg az utolsó szakaszt, és nagyon szeretett volna egy jó Kékest menni, ám ő három kilométerrel a vége előtt leszakadt a legnagyobb menőktől.

Végül kettővel a vége előtt indított Dunbar, ami korainak tűnt, de az Ineos ír klasszisa erre várt és tartalékolt a verseny első négy napján, és látszott is, hogy jó erőben van: kiváló ritmusban tekert, támadását nem is igen tudták átvenni, Konrad és Lucenko is leszakadt, majd Neilands is. A „Valter-kanyar” után egyedül egy félig-meddig meglepetésember, Antonio Tiberi maradt lőtávolon belül Dunbar mögött.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Azért félig-meddig, mert a Trek olasz versenyzője tavaly harmadik lett a Tour de Hongrie-n, ő tehát ismerte már a Kékest, Dunbarral ellentétben – és mint újfent kiderült, ez mindig rengeteget számít… Egészen a célig úgy tűnt ugyanis, Dunbar van annyira jó erőben, hogy ezt így sem lehet elvenni tőle, ám a legvégén mégiscsak jött a csattanó. Az ír klasszis árnyékában végig szépen megbúvó Tiberi valahonnan előhúzta még utolsó utáni erőtartalékait, és szó szerint az utolsó métereken előzte meg a csalódott írt, fantasztikus végjáték után megnyerve ezzel a 2022-es Tour de Hongrie királyetapját!

Azonban Dunbar sem sokáig szomorkodott, hiszen az összetett így is az övé lett, és végtére ez a lényeg. Mögötte a Movistar spanyolja, Óscar Rodríguez végzett, harmadikként egy asztanás, de nem az, akit a legtöbben vártak: Lucenko helyett csapattársa, Samuele Battistella állhatott fel a dobogóra.

A zöld trikót tehát a Quick-Step mindenki szívét megnyerő sztárja, Fabio Jakobsen vihette haza, a pirosat Aaron Van Poucke, míg a legjobb magyart illető fehéret Dina Márton.

Kézilabda: Eldőlni látszik a Győr bajnoki címe

Az utolsó előtti fordulót rendezték a női kézilabda NB I-ben. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is a Győr és a Ferencváros harcol a bajnoki címért, s idén is egészen kiélezett a küzdelem, amely ugyanakkor minden normális számítás szerint már eldőlt. Az ETO a Dunaújvárost fogadta, s 34:18-ra győzött, ezzel +305-ös gólaránnyal áll a tabella élén. A Ferencváros – amely már korábban lejátszotta ebből a fordulóból a meccsét – +253-mal áll, azaz a Győrnek 52-vel jobb a gólkülönbsége, vagyis egy nagyon súlyos vereség kellene, nomeg egy kiütéses ferencvárosi siker ahhoz, hogy a fővárosi zöld-fehérek megvédjék címüket.

Az utolsó fordulót pénteken rendezik, amikor az első négy egymással játszik, hiszen a Győr a már biztos 3. Debrecenhez látogat, az FTC pedig a 4. Vácot látja vendégül. Legyünk őszinték, valószínűtlen, hogy akármelyik bajnokesélyes kikapjon, annyira kiemelkednek a magyar mezőnyből. Persze lehet meglepetés is, de én ezt nem érzem reálisnak.

Kézilabda: Kiütéssel nyert a Veszprém

Az Aalborg elleni fölényes BL-negyeddöntős győzelem után szombaton bajnoki mérkőzés várt a Veszprém férfi kézilabdacsapatára hazai pályán. A bakonyiak a 10. helyen álló Dabast fogadták, s nagyon simán, 44:29-re diadalmaskodtak. A Veszprém egy pont előnnyel vezeti a bajnokságot a címvédő Szeged előtt, amely ezen a hétvégén pihent.

A bronzérem szempontjából kulcsfontosságú mérkőzést rendeztek a Népligetben, ahol a Ferencváros a Balatonfüredet fogadta. Az FTC-nek győznie kellett ahhoz, hogy életben tartsa dobogós reményeit. Végül sikerült nyernie a fővárosi csapatnak, mégpedig 37:32-re. Ennek a győzelemnek a ferencvárosiak mellett még Tatabányán örülhetnének, amennyiben a Bányász nem kapott volna ki vasárnap délután zsinórban nyolc győztesen megvívott mérkőzés után a Fejér-B.ÁL. Veszprém csapatától 33:31-re. A Balatonfüred 32 ponttal továbbra is 3., a Ferencváros és a Tatabánya pedig egyaránt 30-30 egységgel áll. Kettő forduló van hátra a bajnokságból, ami alatt még négy pontot lehet gyűjteni, vagyis nagy küzdelem lesz még az érmekért a férfi kézilabdázóknál!

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply