Kisvárda: Az amatőrség iskolapéldája?

Még csak két forduló telt el a labdarúgó NB I új idényéből, de máris megtörtént az első edzőváltás. Az abszolút újonc Kisvárda ugyanis “közös megegyezéssel” szerződést bontott Kondás Elemérrel, akinek kulcsszerepe volt a szabolcsi alakulat följutásában. A klubvezetés indoklása szerint egy más habitusú szakemberre van szükségük, ezért küldték el a korábban a Debrecennel veretlenül bajnokságot nyert trénert. Ha csak a kisvárdai együttes eddigi eredményeit nézzük, jogos a váltás, hiszen a Videoton (Bocsánat, Vidi!) és a Honvéd ellen is 4:0-ra kapott ki a magyarokat alig foglalkoztató gárda. 1968 óta nem kezdett olyan rosszul egy csapat az élvonalban, mint most, de a korai edzőváltáson így is sokan fölkapták a fejüket, s az eddigi szurkolói reakciók többsége nem éppen pozitív a klubvezetés döntését illetően és a csapatról a közösségi oldalakon kialakult negatív képet is tovább erősíti, hiszen már azon is sokan fönnakadtak, hogy szinte csak idegenlégiósok játszottak az eddigi két mérkőzésen. Vajon tényleg megérte a csapat 80%-át külföldiekből összerakni? Helyes döntés-e akkor edzőt váltani, amikor a szezon szinte még el sem kezdődött, ráadásul az utóbbi két év bajnoka ellen kellett pályára lépni?

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A labdarúgó NB I-ben szereplő Kisvárda a hivatalos honlapján jelentette be hétfőn este, hogy közös megegyezéssel szerződést bontott Kondás Elemérrel, a csapat vezetőedzőjével.

A Kisvárda klubhonlapjának beszámolója szerint a csapat gyenge szezonrajtja miatt a vezetőség megbeszélést tartott Kondás Elemérrel, s a felek végül arra jutottak, hogy más habitusú, személyiségű és más munkamódszerrel dolgozó edzőre van szüksége a klubnak, ezért közös megegyezéssel a vezetőedző szerződésének felbontása mellett döntöttek.

A szabolcsi együttes Kondás Elemér utódjáról később ad tájékoztatást, a keddi edzést már az eddig segítőként dolgozó Erős Gábor és Kocsis János párosa tartja.

A váltás abból a szempontból érthető, hogy 68 éve nem kezdett csapat úgy az NB I-ben, mint a Kisvárda. Az abszolút újonc az első fordulóban a bajnoki címvédő Videoton, a második körben az El-induló Bp. Honvéd vendégeként kapott ki 4:0-ra (nem lehet azt mondani, hogy könnyű lett volna a sorsolása…).

Már a két mérkőzés utáni 0 pont és –8-as gólkülönbség is ritkaság. A közelmúltban volt néhány alaposan „beragadó” csapat, de a –8-as gólkülönbséget szerzett pont nélkül egyik sem érte el 1983 óta. Akkor a Volán SC kezdte pocsékul a szezont: előbb kikapott 5:2-re a Csepeltől, majd a Sóstói Stadionban 5:0-ra lelépte a Videoton.

No, de még ez sem két négygólos vereség a nyitányon. Ahhoz, hogy az élvonalbeli idényt két kiütéses vereséggel kezdő csapatot találjunk, egészen 1950-ig kell visszalapoznunk az évkönyvekben. Az NB I-ben ekkor félszezonos bajnokságot játszottak, mert 1951-től áttértek a tavaszi-őszi rendszerre. Az előző idényben biztosan benn maradó Postás SE a nyitányon kapott egy négyest a Győri Vasas ETO-tól, a 0:4-et pedig egy 1:5-tel „fejelte meg” hazai pályán a Vasas ellen.

A Honvéd ellen is négyest kapott a Kisvárda, de nem a bizonyítványba. (Forrás: honvedfc.hu)

A bajnokságot igen rosszul kezdő, első győzelmét csak a 6. fordulóban arató Postás az idény végén a Bp. Előre, a Bőripari DSE és a Tatabánya társaságában kiesett az élvonalból, s bár még egyszer visszajutott, 1953-tól eltűnt a magyar élvonal térképéről. A patinás zöld-fehér csapat egyébként egyszeres magyar bajnoki ezüstérmes, sőt, 1905-ben majdnem bajnok lett. A bökkenő az volt, hogy a Postás vesztegetéssel próbálta meg elősegíteni aranyérmét, és az MLSZ egyrészt törölte a „botránykő” mérkőzést a Fővárosi TC ellen (így a Ferencváros lett a bajnok), másrészt a Postás kilépett a szövetségből, így az 1906–1907-es idényben már nem is vett részt.

Visszatérve Kondás Elemérhez: az 54 éves trénert 2017 nyarán nevezték ki a Kisvárda vezetőedzőjének, első szezonjában a feljutást jelentő második helyre segítette az NB II-ben az együttest. Összesen 43 mérkőzésen irányította a szabolcsi csapatot, mérlege 24 győzelem, 9 döntetlen és 10 vereség. A hamarosan elkészülő új stadionban már nem dirigálhatja azt az együttest, amellyel történelmet írt, hiszen Kisvárda labdarúgócsapata először szerepelhet a magyar foci legfelsőbb osztályában.

A szurkolók nem Kondást okolják

Amíg a Lokitól viszonylag dicstelenül, a szurkolók haragja közepette távozott két éve, addig most Kisvárdát úgy hagyhatja el, hogy a helyi drukkerek többsége kiáll mellette a jelenlegi helyzetben. A klub honlapján, a Kondás menesztéséről szóló hír alatti kommentek között ma reggel egy kivételével nem lehetett találni olyat, amely egyetértést fejezne ki a szakvezető elküldésével.

Csak néhány gyöngyszem az eddigi hozzászólások közül:

“Ettől megtanulnak focizni?”

“2 meccs alatt 0 ziccer ez nem edzői hiba!!!!”

“Sajnos itt nem Kondás Elemérrel volt problém.”

“na ez a magyar stilus …………na és a játékosok kb NB3 de még ott is kiesési problémáik lennének”

“Igazatok van, biztosan ő volt a hibás amiatt, hogy egy ilyen nemzetközi harmadosztályú zsoldos hordát hoztatok össze “

“Szép volt vezetőség, csapat legjobbját elkűldeni….. Gratulálok hozzá.”

Alig akadnak magyarok a keretben

Érdemes az idézett kommentek közül az utolsó előttit jobban górcső alá venni. Egészen pontosan nem magát az üzenetet, hanem a mögötte rejlő tartalmat, ugyanis a “nemzetközi harmadosztályú zsoldos horda” kifejezés használata az eddig látottak alapján teljesen jogos.

Sokan, köztük én is néztem nagyokat, amikor megláttam a Kisvárda összeállítását a Videoton (hivatalosan MOL Vidi) elleni első bajnoki mérkőzés előtt. A Vidi ellen nyolc külföldi szerepelt a kezdőben, és a kispadon is ült négy, a csapat sportigazgatója, Révész Attila – aki a sok zsoldost a csapathoz csábította – pedig meccs közben otthagyta az együttesét, mert nem tetszett neki, amit látott.

Azt a hozzáállást, amit láttam, egyszerűen nem tudom elfogadni! Gyávák voltunk, feltett kézzel mentünk ki a pályára, nem láttam a szenvedélyt, ami ehhez a játékhoz elengedhetetlenül szükséges! Ha csak ennyire vagyunk képesek, akkor vagy rossz játékosokat igazoltunk, vagy pedig nem lettek megfelelően felkészítve. Sajnos a szombaton látottaknak már korábban is voltak előjelei, amit a rajton motivációban, mentalitásban tapasztaltam, az ezen a szinten kevés” – mondta a Nemzeti Sportnak Révész. Jó kérdés, milyen alapon lehet szenvedélyt elvárni olyan emberektől, akiket minden bizonnyal a jó sok pénz csábított Felső-Szabolcsba, nem pedig a szakmai kihívások.

Révész Attila szenvedélyt várt a légiósaitól, ám a pénz nem minden… (Forrás: csakfoci.hu)

Amíg Révész csak kérdésként tette fel, hogy rossz játékosokat igazoltak, addig én kijelentem, hogy biztosan rossz játékosokat igazoltak, mert a rengeteg légiós igazolásával megszűnt a csapategység, lényegében azt sem tudni, milyen nyelven beszélnek az öltözőben, ez pedig minden csapatnál nagy hátrány, de egy újonc alakulatnál különösen. Hogy érzékeltessem a bábeli zűrzavart: nyolc ukrán, négy brazil, három szerb, valamint egy-egy görög, horvát és román labdarúgó, tehát összesen tizennyolc játékos tagja a kisvárdaiak huszonhat fős keretének. Vagyis mindössze nyolc magyar focista található a csapatban! Állítólag három külföldi magyar állampolgársággal is rendelkezik, ők talán tudnak segíteni a kommunikációban a nyelvünket nem ismerő légiósoknak. A helyzet azért is vicces, mert a szabályok elvben csak tíz légiós kerettagságát engedélyeznék…

Az is egy érdekes dolog, ha Révész Attila, mint sportigazgató már korábban látta, hogy valami rossz felé megy, akkor miért nem tett ellene valamit? A sokak által a hazai foci egyik legkeményebb klubvezetőjének tartott Révész a következőkkel érvelt a rengeteg légiós szerződtetése mellett: “Honnan igazolhattunk volna? Esetleg az NB I-ből kieső két csapatból, ám láthattuk, a Balmazújváros piacképes játékosait elvitték más klubok pénzért, a Vasas megtartotta az értékeit, vagy jelentős összegért értékesítette. Igazoltunk volna az NB II-ből? No de az MTK mögött mi voltunk a második legjobb csapat a második vonalban”.

Ha már az MTK szóba került, a fővárosiak nem verték szét az NB II-t megnyert csapatot, aminek meg is lett az eredménye, hiszen a nyitányon 2:0-ra győztek Újpesten. Kisvárdán viszont alig maradt valaki a másodosztályban látott alapcsapatból.

Állítólag sok pénz ömlik a kisvárdai fociba. Vagy mégsem?

Ha már szóba került az is, hogy az anyagiak milyen szerepet játszottak a keret kialakításában, érdemes Kondás Elemér egyik, a napokban adott interjújából idézni. A kirúgott tréner meglepő őszinteséggel beszélt arról, mi miért történik Kisvárdán.

Arra a kérdésre, hogy miért kellett gyökerestül felforgatni a tavalyi együttest, Kondás így felelt: “Az az igazság, hogy nagyon szeretnénk megragadni a legmagasabb osztályban, ehhez pedig olyan játékosokra van szükségünk, akik remélhetően segíteni fogják a csapat minél eredményesebb szereplését”.

Azt is megkérdezte az újságíró a szakembertől, hogy akkora lenne a különbség az NB I és az NB II között, hogy a feljutást kiharcoló csapattal esélyük se lenne bennmaradni? Kondás Elemér erre így reagált: “Nagy a különbség a két liga között, hiszen itt gyorsabb a játék, szigorúan büntet az ellenfél egy-egy hibánál. Mi az NB II-ben szinte mindig domináltunk, az NB I-ben alighanem más lesz a helyzet… Nagy valószínűséggel nekünk kell majd alkalmazkodnunk jó néhány csapathoz. De azon vagyunk, hogy igenis kialakítsuk a saját játékunkat, taktikánkat”.

(Hát, ahogy a menesztés indoklásából kiderült, ezt nem nagyon hagyta a türelmetlen sportigazgató…)

Kondás azt elismerte az interjúban, hogy sok új játékos leigazolása mindig lutri, de arra a felvetésre, hogy miért kellett kapásból tíz új focistát leszerződtetni, azt mondta: azért, mert úgy ítélték meg, hogy ők segíthetnek. Ebből kiindulva azt a kérdést is megkapta az elbocsátott vezetőedző, hogy milyen szempontok alapján döntenek egy-egy játékos leigazolásáról.

“Az ukrán vonalat a sportigazgatónk, Révész Attila ismeri kiválóan, s persze ne feledkezzünk meg Kisvárda földrajzi helyzetéről sem, úgyhogy nem véletlen a sok ukrán légiós szerződtetése a háborús övezetből. Természetesen megnéztük ezeket a játékosokat szakmai szemmel is, ám azt csak és kizárólag Révész Attila tudja, hogy a pénzügyi keretbe ki fér bele és ki nem”.

“Brazíliába is Révész Attila utazott ki megnézni a labdarúgókat, míg a görög és a szerb játékos ajánlás útján került hozzánk. És miután meggyőződtünk a képességeikről, úgy döntöttünk, hogy beleillenek a keretünkbe. Mondom ezt úgy, hogy a tudás, illetve a képesség nem minden, hiszen előfordul, hogy valaki az egyik csapatban kiváló, de a másikban már nem jön ki neki a lépés. Neveket is tudnék mondani, de nem akarok, inkább csak a tapasztalat beszél belőlem. Bízom benne, hogy a leigazolt külföldiek beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, bár a tíz új játékos más és más edzettségi állapotban került hozzánk, s az elején az összeszokottság hiányából is akadhatnak hibák. Ezek nem kifogások, hanem tények. Úgy vagyok vele, hogy ez a helyzet, ezt kell megoldani. Sohasem a kifogásokat kerestem, hanem a megoldást”.

A magyar labdarúgásra az valóban jellemző, hogy a határhoz viszonylag közel fekvő kisebb csapatok a határ másik oldaláról játékosok sokaságát hozzák át, ám ez sok esetben nem volt kifizetődő. Az persze nem derül ki az interjúból, hogy milyen szakmai szempontok alapján szavaztak bizalmat ennek meg annak a légiósnak, már ha egyáltalán voltak ilyenek…

A magyarok mellőzésével kapcsolatban lényegében Révész Attila föntebb idézett kijelentését ismételte el, miszerint az élő szerződéssel rendelkező magyar labdarúgók megfizethetetlenek a Kisvárda számára, ráadásul akadt olyan kiszemelt, aki amikor meghallotta, hogy Kisvárda, inkább elállt attól, hogy náluk folytassa karrierjét, mivel “az túl messze van Pest vonzáskörzetétől, úgyhogy ezt a távolságot inkább nem vállalja be”. Kommentár nélkül…

Kondás elismerte azt is, hogy a Kisvárda számára kapóra jött a fiatal- és a légiós-szabály eltörlése, és személy szerint ő is örült ennek, mivel a fiatal-szabály számára nem volt szimpatikus, mondván, a fiatalokat életkoruk és nem minőségük alapján kellett játszatni. Nem tudom persze, hogy milyen az utánpótlás Kisvárdán, de nem lennék meglepve, ha egy csomó helyi, illetve környékbeli fiatallal teletűzdelt gárda is jobban helyt tudna állni minőségtől függetlenül.

Sok vicces elem van a történetben, de ezek közül a legmulatságosabb talán az, hogy a Kisvárda a nyolc ukrán és a négy brazil légiósnak köszönhetően az NB I negyedik legértékesebb csapata.

Révész úr, türelmetlen tetszik lenni?

A Kisvárda igen zaklatott szezonkezdetének a légiósok túlzottan nagy száma és az ebből fakadó kritikán aluli teljesítmény mellett még egy rendkívül negatív eleme van meglátásom szerint. Arról föntebb már sok szó esett, hogy Révész Attila sportigazgató egy kemény vezető, s a Vidi-meccs utáni nyilatkozatából az is kiderült, hogy nagyon türelmetlen. Kondás Elemér tegnapi, mindössze kettő forduló után történt elküldése is ezt bizonyítja. Persze minden klubvezetőnek szíve joga úgy dönteni, ahogy akar, de úgy gondolom, korai volt ez a váltás. Kondás Elemér szerintem van annyira jó szakember, hogy idővel egy támadni és győzni képes alakulatot formáljon a meglévő emberanyagból, s akkor talán jó esélyekkel küzdhetne a Kisvárda a bennmaradásért.

Egyelőre nem tudjuk, hogy ki lesz Kondás utódja a kispadon, de egy biztos: pokoli nehéz feladata lesz. Egy kommunikációs zavarban lévő társaságot kellene összeráznia, s ki kellene vívnia Révész Attila bizalmát, ami úgy látszik, nagyon gyorsan el tud fogyni, ha nem jönnek a kívánt eredmények. Van pár példa az európai labdarúgásban arra, hogy egy klubvezető nem a bizalmáról és a türelméről híres. Elég csak az olasz Palermót fölhozni, amelynek elnöke szinte havonta cseréli le a vezetőedzőket, miközben sokadrangú légiósok sokaságát csábítja zsíros fizetéssel Szicíliába. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen a Palermo 2017-ben kiesett a Serie A-ból, s most is a B-ligában sínylődik.

Amennyiben a kisvárdai vezető is hasonlóan amatőr mentalitást fog produkálni a szezon folyamán, vagyis falni fogja a szakvezetőket, akkor nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy a Kisvárda gyors búcsúját várjuk az idénytől.

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply