Lemaradhat Rafael Nadal a Roland Garrosról?

VIDEÓVAL – Rafael Nadal kiesett a római salakpályás 1000-es tenisztorna nyolcaddöntőjében, mivel a simán megnyert első szett után komoly fájdalmai támadtak, s Denis Shapovalov ezt kihasználva megfordította a mérkőzést. A spanyol salakkirály évek óta küszködik ilyen-olyan sérülésekkel, s mostani problémái után a jövő vasárnap kezdődő Roland Garroson való szereplése is veszélybe került.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Komoly bizonytalanság hullámai vették körül Rafael Nadalt mindössze tíz nappal a Roland Garros, az év egyetlen salakpályás Grand Slam-tornája előtt. A 13-szoros párizsi győztes spanyol, aki a most zajló római ATP 1000-es tornát is tíz alkalommal nyerte meg pályafutása során, tegnap este három szettben kikapott a világranglista-16. Denis Shapovalovtól (1-6, 7-5, 6-2). A kanadai a mai negyeddöntőben a 10. helyen álló norvég Casper Ruuddal csap össze.

Nadal a tegnapi nyolcaddöntőn jól láthatóan sérüléssel bajlódott, emiatt különösen a 2. és a 3. játszmában esett vissza játéka, miután az 1. szettben még kis túlzással brillírozott. A világranglista-4. spanyol számára a 2. és a 3. játszmában nehézséget jelentett az ide-oda helyezkedés és a futás. “Nem sérültem meg, én egy olyan játékos vagyok, aki együtt tud élni a sérülésekkel. Semmi új dolog nem történt. Ez van” – magyarázta a meccs után Nadal. A spanyolnál Müller-Weiss-szindrómát diagnosztizáltak. A ritka és gyógyíthatatlan betegség azt eredményezi, hogy a lábfejben található navikuláris csont elhal. Nadalnak tavaly augusztusban e szindróma miatt voltak erős fájdalmai, s ezért kellett ideje korán befejeznie a 2021-es évet.

A spanyol idén januárban az Ausztrál Openen tért vissza, amelyet egy ötórás drámai döntő végén megnyert Danyiil Medvegyevvel szemben. Ezzel ő lett az első a férfiak között, aki 21 Grand Slam-győzelmet könyvelhetett el. Március elején bejutott az Indian Wells-i 1000-es verseny fináléjába, azonban az elődöntőben összeszedett bordatörése miatt a Taylor Fritz elleni döntőben nem tudott maximális teljesítményt nyújtani, így nagy meglepetésre kikapott. Rafael Nadal ezt követően legközelebb május elején, a madridi 1000-es salakpályás tornán ragadott ütőt, ahol a negyeddöntőben a spanyolok szupertehetsége, a későbbi végső győztes Carlos Alcaraz kerekedett fölül rajta.

“Sajnos nehezek mindennapjaim. Ennek ellenére minden tőlem telhetőt megteszek. Természetesen olykor nehéz elfogadni ezt a helyzetet. Különösen akkor frusztráló, amikor napokig nem tudsz normálisan edzeni emiatt. Ma (tegnap) a 2. szett közepén ismét szenvedni kezdtem a fájdalomtól, ami kibírhatatlanná vált” – tette hozzá Nadal.

Egyelőre nem tudni, állapota lehetővé fogja-e tenni Rafael Nadal számára, hogy résztvegyen a jövő vasárnap kezdődő Roland Garroson. Mindenki abban bízik, hogy erre végül sor kerül, de nyilván számára is egészsége a legfontosabb, nem pedig a 14. párizsi GS-siker megszerzése. Már a 13 is egészen félelmetes szám.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: ANDREAS SOLARO / AFP

Leave a Reply