Nagy hokisiker, sima győri továbbjutás és Giro d’Italia – Hétvégi Összefoglaló

Egy igen eseménydús hétvégét zárt a magyar sport, hiszen megkezdődött az év első háromhetes kerékpáros körversenye, a Giro d’Italia, amelyen három honfitársunkért is szoríthatunk. Jégkorongozóink feljutottak az A-csoportba, a Győri ETO női kézilabdázói pedig bejutottak a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe. Minderről szó lesz a Hétvégi Összefoglalóban!

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

Jégkorong: Ismét A-csoportos a magyar válogatott!

A hátunk mögött hagyott héten került sor Ljubljanában a divíziós I-es jégkorong-világbajnokságra, amelyen a házigazda szlovénok mellett Dél-Korea, Litvánia, Románia és a magyar nemzeti együttes vett részt. A mieink Litvánia és Dél-Korea ellen is simán nyertek, Szlovénia ellen viszont a papírformának megfelelően vereség lett a vége.

A magyar válogatottnak azonban így is jó esélye volt a még följutást érő 2. hely megszerzésére. Ehhez mindössze annyit kellett tenni, hogy meg kellett verni a románokat vasárnap vagy szurkolni annak szombaton, hogy a litvánok verjék meg a keleti szomszédokat. Végül a balti együttes 5:4-re verte a románokat, ezzel eldőlt, hogy Magyarország 2015 után ismét följutott az A-csoportba, a világelitbe, azaz egy év múlva a világ legjobb csapatai ellen léphetnek jégre hokisaink.

A Románia elleni vasárnapi mérkőzés már csak örömjáték maradt. Az 1. harmad után még úgy tűnt, hogy tényleg sétagalopp lesz ez a meccs, hiszen 2:0-ra vezetett a magyar válogatott. A második húsz perc során azonban a románok egy gólt le tudtak dolgozni előnyükből, ezzel 3:2-es magyar vezetéssel fordulhattak rá a csapatok a 3. harmadra. Ott sokáig nem született gól, s benne volt a feszültség a levegőben, de végül szerencsére a mieinknek sikerült megszerezni az utolsó találatot, amellyel kialakult a 4:2-es végeredmény.

Magyarország a divízió I A-csoportjának 2. helyén zárt Szlovénia mögött, ezzel tehát feljutott az A-csoportba. Tegnap az is kiderült, hogy hazánk pályázik a 2023-as vb megrendezésére, amelyet nemrég vettek el Oroszországtól. Több divízió I-es világbajnokság volt már idehaza, s nem volna rossz, ha a világelit is tiszteletét tenné nálunk, hiszen a magyar közönségnek nincs párja, s bőven vannak olyan csarnokok, ahol meg lehet rendezni a mérkőzéseket nagyszámú közönség előtt.

Most viszont az a legfontosabb, hogy gratuláljunk a csapatnak: szép volt, fiúk!

Kézilabda: Négyes döntős a Győr!

A szezon eddigi talán legfontosabb mérkőzésére került sor szombaton délután az Audi Arénában, hiszen a Győri ETO úgy várta a Brest elleni visszavágót, hogy a negyeddöntő első mérkőzésén döntetlen született, azaz teljesen nyílt volt a párharc. Egészen a kezdő sípszóig. Onnantól fogva ugyanis a Győr folyamatosan uralta a mérkőzést és nem hagyott kétséget afelől, hogy ott a helye a hazai rendezésű négyes döntőben.

Legutóbb hét éve fordult elő, hogy a győri együttes nem jutott be a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjébe, finálét pedig ezt megelőzően 2019-ben vívhatott. Tavaly a bronzérem jutott a gárdának.

A kinti, franciaországi mérkőzésen nem játszott jól a magyar csapat, de így is képes volt nagyobb hátrányból visszahozni ikszre a találkozót. A Győrnek egészen elképesztő statisztikája van hazai pályán: legutóbb 2015 októberében kapott ki az Audi Arénában a dán Midtjyllandtól, azóta 39 BL-mérkőzést nyert meg otthon, és három döntetlen született. A Brest elleni visszavágón látszott az elszántság a Kari Brattset és Silje Solberg nélkül kiálló zöld-fehéreken: szinte nekiestek a franciáknak, a Linn Blohm és Crina Pintea vezette, olykor a kilencesre kitolt védőfal nem hagyott levegőt az ellenfélnek, Amandine Leynaud pedig ihletett formában védett a kapuban, amit jól mutatott, amikor előbb kivédte Helene Fauske hetesét, majd a kipattanót is, és már az első negyedórában hat védés állt a neve mellett.

De nemcsak ő játszott ellenállhatatlanul a hazai csapatból, a norvég irányító, Stine Oftedal is remekül mozgatta társait, és ha kellett, megoldotta egyedül is a feladatát, az első harminc percben hét gólt bepakolt Sandra Toft kapujába. A szünetre már nyolc gólos fórral ment a Győr, ami hűen tükrözte a játék képét, mert a magyar együttes 74 százalékos pontossággal lőtt, míg a vendégek csak 46-tal, és míg Leynaud-ban kilenc lövés akadt el a szünetig, a franciák két kapusában mindössze három, miközben kaptak húsz gólt. Ez azt jelentette, hogy valami elképzelhetetlennek kellett volna történnie ahhoz, hogy ne a Győr nyerje meg a párbajt, és ne ő lehessen ott újra a négyes döntőben.

Nem is történt semmi ilyesmi, a győriek a folytatásban sem veszítettek semmit a lendületükből, sőt, a második félidő tizedik percében Lukács Viktória találatával már tíz gól volt a különbség a felek között, innentől kezdve nem is maradt kérdés. A második félidőben a Győr másik kapusa, a francia Laura Glauser ugyancsak átmozgatta magát, nyolc védés mellett remekül együtt élt a játékkal, miközben a többiek csak úgy szórták a gólokat, a meccs legjobbjának megválasztott Oftedal például meg sem állt kilencig, de a győri keretből kilencen iratkoztak fel a góllövők közé.

Simán megtehette volna, ám a Győr a végén sem engedett ki, nemcsak nyerni akart a hazai telt ház előtt, hanem igazi erődemonstrációt tartott, és a 35:23-as sikere azt jelentette, hogy hetedszerre jutott be a Bajnokok Ligája négyes döntőjébe, egyben 190. BL-győzelmét aratta – mindkettő abszolút rekord a sorozat történetében.

A négyes döntőben a címvédő Vipers Kristiansand, a dán Esbjerg és a Rosztov kizárása miatt játék nélkül bejutott francia Metz vehet részt. Az elődöntők párosításait sorsolni fogják, nem ágrajz szerint alakulnak ki. Akárki is lesz az ellenfél a négy között, a Győr a legerősebbnek tekinthető a mostani mezőnyben, úgyhogy remélhetőleg sikerül végre valahára ismét megnyerni a BL-t. Mi szurkolni fogunk!

Kerékpár: Elstartolt a Giro d’Italia

Három magyarországi szakasszal vette kezdetét a hétvégén az olasz háromhetes kerékpáros körverseny, a Giro d’Italia. A mezőnynek három magyar is tagja, hiszen a tavaly három napig az összetettet vezető Valter Attila, valamint Fetter Erik és Peák Barnabás is bekerült csapatának keretébe – utóbbi kettőnek ez az első háromhetes nagy viadala.

A pénteki 1. szakaszon a holland Mathieu van der Poel diadalmaskodott a visegrádi hegyi befutóban. Valter Attila az előkelő 29. helyen fejezte be az etapot, míg a bukásba keveredő Fetter Erik a 112., Peák Barnabás pedig a 167. lett.

Szombaton került sor a fővárosi időfutamra, amely során a Hősök terétől kellett föltekerniük a fiúknak a Mátyás-templomhoz. A leggyorsabbnak végül a brit Simon Yates bizonyult. A mieink közül a magyar időfutambajnok Fetter Erik a 45., Peák Barnabás az 51., Valter Attila a 82. helyen végzett, azaz ismét sikerült tisztesen helytállni.

Vasárnap került sor az utolsó magyarországi szakaszra Kaposvár és Balatonfüred között. Az etap sprintbefutót hozott, amelyet a britek veterán klasszisa, Mark Cavendish nyert meg. Fetter Erik ismét nagyon szépen szerepelt, hiszen a 41. lett, de Valter Attila sem szégyenkezhet 48. helyezése miatt. Peák Barnabás ellenben komoly hátrányt szedett össze azzal, hogy csak a 172. helyen ért be.

Az összetettet az 1. szakaszon győztes van der Poel vezeti, aki 11 másodperccel előzi meg Yates-t és 16-al Tom Dumoulint. A magyarok közül Valter Attila 1:02 perc hátránnyal a 40., Fetter Erik 3:07-el a 98., míg Peák Barnabás 7:25-ös lemaradással a 167. helyen áll.

Ma pihenőnap következik, kedden azonban egy nehéznek ígérkező hegyi szakasszal tér haza a Giro d’Italia – a verseny hátralévő részét Olaszországban rendezik. Természetesen szurkolni fogunk a magyaroknak, akik elképesztő bíztatást kaptak a hazai közönségtől mindenhol, ahol megfordult a mezőny. Magyarország egy újabb sikeres rendezésen van túl, ami nagyon jó hír. A hazai kerékpárszerelmeseknek nem kell sokat várniuk, hiszen kedden kezdődik a hazai körverseny, a Tour de Hongrie, vagyis ismét ki lehet menni az utak mellé szurkolni a bringásoknak.

Most ingyen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – élj a lehetőséggel!

A kiemelt kép forrása: nemzetisport.hu

Leave a Reply