Óriási dráma után ismét lemaradt a focivébéről az Európa-bajnok Olaszország

Megkezdődtek az idei labdarúgó-világbajnokság európai pótselejtezői. Az Európa-bajnok Olaszország nagy meglepetésre kényszerült túlórázni a katari repülőjegyért, ám végül már az első akadálynál elbukott, s Észak-Macedónia játszhat a kijutásért Portugáliával. A palermói mérkőzésen 32 kapuralövése és 16 szöglete volt az olasz válogatottnak, miközben a balkániaknak 2 lövésük és 0 sarokrúgásuk volt. Nagy szerepe volt az olasz vereségben Domenico Berardinak, aki mindent kihagyott, miközben Marco Verratti egyedül maradt. A vendégeknél Alekszandar Trajkovszki lett a hős, aki a 92. percben lőtte tovább csapatát. A Sportudvar összefoglalja a mérkőzés legfőbb tanulságait.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

POZITÍVUMOK
Trajkovszki lett Olaszország hóhéra

Alekszandar Trajkovszki beírta magát az észak-macedón, de nem kis mértékben a nemzetközi labdarúgás történelemkönyvébe is. A csatár volt ugyanis az, aki a 92. percben gólt szerzett, s ezzel kiejtette az Európa-bajnoki címvédő olasz válogatottat, s elérte, hogy csapata fönnállása során először játszhasson mérkőzést a világbajnoki kijutásért. Trajkovszki 25 méteres életerős lövésére nem volt ellenszere Gigi Donnarummának – a labda kikötött a kapu jobb oldalában. Ő volt az észak-macedónok legjobbja, hiszen csapata mindkét kaput eltaláló lövését ő produkálta, összesen pedig négy próbálkozása volt. A 29 éves játékos 71. válogatott mérkőzésén a 20. gólját szerezte. Ez a gól egyértelműen a legnagyobb értékkel bír, miközben Olaszországot a pokolba juttatta. Trajkovszki szolgálataira kedden, Portugália ellen is nagy szüksége lesz a balkáni együttesnek, amennyiben még nagyobb csodát akar véghezvinni.

Verratti remekül játszott

Amennyiben valakit ki kellene emelni az olasz válogatottból, egyben a legkevésbé sem lehet hibáztatni a squadra azzurra kieséséért, az Marco Verratti. A Paris Saint-Germain középpályása sok energiát vitt az olaszok játékába a palermói estében, s mindent megtett azért, hogy kiszolgálja csapattársait, csak sajnálatos módon ők igen pocsék napot fogtak ki. Marco Verratti összesen 9 labdát szerzett, 21 párharcából 16-ot megnyert és 81 passzt hajtott végre. Több veszélyes indítása is volt, s az 1. félidő végén majdnem gólt szerzett: Emerson remek centerezése után megtudta kaparintani a labdát, lövését azonban eltörte, így nem alakult ki belőle veszély. Mégha meg is születik ez a gól, az olasz csapat teljesítményét elnézve nem biztos, hogy elegendő lett volna az üdvösséghez. Nagyon sajnálom Verrattit, mert egymásután a második vébéről marad le, amelyen pedig – a 2020-as Eb-hez hasonlóan – alapembere, akár motorja is lehetett volna az olasz csapatnak. Jó kérdés, hogy 2026-ban tagja lesz-e még a válogatottnak, s akkor sikerül-e kvalifikálniuk magukat a taljánoknak.

Állta a sarat a macedón védelem

Az észak-macedón válogatott védelme igen stabilnak bizonyult, pedig elképesztő nyomást kellett kibírnia az egész mérkőzésen. Az olaszok nem kevesebb, mint 32 alkalommal vezettek támadásokat, ám ezeknek pontosan felét blokkolni tudták a védők, mielőtt még a kapusnak kellett volna közbeavatkoznia. A védelem tengelyében elhelyezkedett Visar Musliu párharcainak háromnegyedét nyerte meg, miközben társa, Darko Velkovszki kilenc labdát szerzett, amivel a legjobb volt csapatában ebben az összevetésben. A kapus, Stole Dimitrievszki öt védést mutatott be, s végül nem kapott gólt. Talán mondani sem kell, hogy a portugálok ellen ugyanerre a betonvédekezésre lesz szükség, mert Cristiano Ronaldo valószínűleg nagyobb veszélyt fog jelenteni a macedón kapura.

NEGATÍVUMOK
Berardi legyőzte Olaszországot

Domenico Berardinak, a Sassuolo szélsőjének harmatgyenge teljesítménye nagyon, de nagyon sokba került az olasz válogatottnak. Berardi mindent megpróbált, de rendre elvérzett. Nyolc lövése volt, ebből azonban csak kettő talált kaput. A 31. percben kihagyta a kihagyhatatlant is, hiszen a 16-oson belül szerzett labdát az észak-macedón kapus óriási bakija után, de az üres kaput nem bírta célbavenni, így Dimitrievszkinek volt ideje visszaérni, s kivédeni a túl gyenge lövést. A 2. félidőben Berardi baklövések és kihagyott helyzetek egész sorát hozta össze (54., 58., 65. perc). Az egész mérkőzésen 24 labdát vesztett az a játékos, aki a Serie A-ban 14 gólnál jár – ebben a negatív statisztikában ő lett a “legjobb”. Ugyanakkor nem csak őt kell pellengérre állítani, hanem a csapatkapitányt, Ciro Immobilét is, akinek összesen 12 sikeres passza volt, 7 lövéséből pedig mindössze 1 talált kaput.

Az olaszoknak dolgozniuk kell a pontrúgásokon

Szinte minden olasz mezőnyjátékosnak volt lövése, mindenki megpróbálta begyötörni azt a fránya egyetlen gólt a macedón kapuba, de hiába. Emerson, Insigne, Raspadori, Florenzi, Verratti vagy Berardi is sokat próbálkozott, de a 16 szöglet és a temérdek kapuralövés ellenére terméketlen maradt az olasz válogatott ezen az estén. Elég csak a szögleteket megnézni, amelyek nagy része semmilyen veszélyt nem okozott a macedón kapunál. Csak kétszer, a 68. és a 73. percben volt olyan sarokrúgás, amely után veszélyhelyzet alakulhatott volna ki, ám előbb Bastoni, utóbb pedig Mancini lövése volt túlságosan gyenge, így Dimitrievszkinek nem kellett aggódnia. A néhány szabadrúgásban sem volt semmi veszélyforrás, vagyis kijelenthetjük, hogy Olaszország kudarcának egyik legfőbb oka az, hogy a pontrúgások adta lehetőségekkel az égadta világon semmit sem tudott kezdeni. Így egyenesen következett, hogy egymásután második alkalommal nem lesz ott a világbajnokságon a squadra azzurra. Négy éve Svédország ellen vérzett el a csapat. Azt a vereséget még némileg vállalni is lehetett, ám a mostanit már semennyire sem lehet, pláne úgy, hogy a regnáló Európa-bajnokról van szó.

Észak-Macedónia kedden idegenben lép pályára Portugália ellen a vb-szereplésért, aki nyer, az lesz ott Katarban.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: AFP / ALBERTO PIZZOLI / REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANE

Leave a Reply