Golf: Tiger Woods játék nélkül keresett tavaly 8 millió dollárt

Tiger Woods 2021 elején autóbalesetet szenvedett, amely miatt a komplett tavalyi esztendőt ki kellett hagynia. A világ legismertebb golfozója ennek ellenére nem keresett rosszul az elmúlt esztendőben, ugyanis mivel továbbra is ő gyakarolja a legnagyobb hatást az amerikai golfbajnokságra, ezért 8 millió dollár ütötte markát.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Tiger Woods több, mint egy esztendeje nem indult egyetlen tornán sem, mivel 2021 elején súlyos autóbalesetet szenvedett az Egyesült Államok Kalifornia államában. Woods súlyos lábsérülést szenvedett, ami egy ideig karrierjének folytatását is veszélyeztette, azonban végül szerencsére nem történt óriási baj, s decemberben Charlie nevű 12 éves fiával résztvett egy 36 lyukból álló pályán rendezett nem hivatalos versenyen.

Egy hónappal korábban Woods közösségi oldalán reagált a hogylétét illető világméretű érdeklődésre, s közzétett egy videót, amelyben az látható, ahogyan edz és a felvétel alá azt írta: “Munka folyamatban”.

Lehet, ez is hozzájárult ahhoz, az elsőre talán meghökkentőnek tűnő fejleményhez, miszerint annak ellenére, hogy tavaly egyetlen tornán sem játszott, mégis Tiger Woods kapta a legmagasabb prémiumot az amerikai golfversenyeket szervező PGA Tourtól. A bajnokság tavaly áprilisban indította el Player Impact nevű programját, amelynek keretében tíz játékos között 40 millió dollárt, vagyis 13.7 milliárd forintot osztottak szét annak alapján, hogy ki mennyire járult hozzá a PGA Tour iránti érdeklődés növekedéséhez és kit mennyire imádnak és tisztelnek a szurkolók.

Több amerikai pálya már korábban hirdetett hasonló akciót, s ehhez csatlakozott a PGA Tour is. A napokban jelent meg a hír, hogy a legtöbb pénzt, 8 millió dollárt (mai árfolyamon 2.7 milliárd forintot) Tiger Woods kapta, mivel ő tett hozzá a legtöbbet a golftornák egyre népszerűbbé válásához. Woods ezzel olyan nagy, és a tavalyi szezonban is aktív játékosokat előzött meg, mint Rory McIlroy, Phil Mickelson, Dustin Johnson vagy éppen Jon Rahm.

A második legtöbb pénzt, 6 millió dollárt (2 milliárd forintot) Mickelson kapta, aki tavaly minden idők legkorosabb PGA-tornagyőztesévé vált azáltal, hogy 50 évesen tudott diadalmaskodni az egyik major tornán. Érdekesség vele kapcsolatban – s valószínűleg ez idézte elő, hogy végül nem ő kapta a legnagyobb prémiumot -, hogy jelenleg ő is szünetelteti pályafutását, mivel óriási fölháborodást váltottak ki a Szaúd-Arábia által finanszírozott golfbajnoksággal kapcsolatos kijelentései.

Rory McIlroy, Jordan Spieth, Bryson DeChambeau és Justin Thomas egyaránt 3.5-3.5 millió dollárt (1.1 milliárd forintot) kapott, míg Dustin Johnson, Brooks Koepka, Jon Rahm és Bubba Watson 3 milliót, azaz picivel több, mint 1 milliárd forintot.

A PGA Tour egészen pontosan öt kritérium alapján vizsgálta a játékosokat: népszerűség az internetes keresésekben; olyan újságcikkek száma, amelyek kizárólag róluk szóltak; a közösségi médiás követők száma; a Nielsen-féle népszerűségmérések mutatói és az általános ismertség az amerikai lakosság körében. Az eredményeket egy független könyvvizsgáló igazolta.

A PGA Tour ebben az évben még több pénzt, 50 millió dollárt, azaz mai árfolyamon 17.1 milliárd forintot tervez szétosztani a legelismertebb játékosok között. Nem lenne meglepő, ha idén is Tiger Woods lenne a győztes, hiszen furcsa élete ellenére még mindig ő a legnépszerűbb a világ golfrajongóinak körében.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Michael Owens / AFP

Leave a Reply