Union Berlin – St. Pauli: A focimeccs, amelyben a politika is résztvesz

Ez a hét a nemzeti kupafordulókról szól az európai labdarúgásban. A Német Kupa a negyeddöntőknél tart, amelynek keretében ma este az Union Berlin a St. Paulit fogadja. A két csapat összecsapása igen érdekesnek ígérkezik, de nem csak sportszakmai, hanem politikai értelemben is. Erre világít rá a Sportudvar.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A negyeddöntőkkel folytatódik ma a labdarúgó Német Kupa. Az egyetlen mai párharc két résztvevője az élvonalbeli Union Berlin és a másodosztályban szereplő St. Pauli. Két olyan klub mérkőzéséről van szó, amely hagyományosan ellene van a modern labdarúgásnak, elsősorban a pénz hatalmának.

Sportszakmai szempontból is érdekes mérkőzés lesz, hiszen mindkét csapat remekül szerepel bajnokságában: a hamburgi illetőségű St. Pauli harcol a feljutásért, s a kupa előző fordulójában a Borussia Dortmundot ejtette ki 2:1-es győzelmével. Az Union Berlin a Bundesliga élvonalában a 7. helyen áll, de csak három pont a hátránya a 4. helyezettel szemben – az a pozíció már Bajnokok Ligája-indulást érne.

A két klub mai mérkőzése azonban amiatt lesz különösen érdekes, hogy hasonló nézeteket vallanak magukénak, s ez elsősorban a szurkolókra igaz. Mindkét tábor elkötelezett bizonyos társadalmi problémák mellett, mint pl. a kisebbségek jogainak érvényesítése. Mindkét drukkerhad a régi focit tekinti követendőnek, a sportágnak azt a korszakát, amelyben nem a pénz szabta meg, hogy ki lehet sikeres és ki nem. A két tábor tagjai ugyanakkor nem egyszer lázadóak, olykor pedig fegyelmezetlenek – ez elsősorban a modern labdarúgás elvetéséből fakad.

A St. Pauli stadionja, a legendás Millerntor mindössze két utcasaroknyira fekszik Hamburg piroslámpás negyedétől, a Reeperbahntól, amely szexboltok és bordélyházak sokaságának otthona.

“Fasisztáknak nincs bor!”

A stadion főlelátójának tetején három darab fekete, halálfejes kalózzászló, egy szivárványszínű zászló és a St. Pauli barna-fehér klubzászlaja van kifüggesztve. Ezeket a zászlókat egész évben fújja az Északi-tenger felől érkező, gyakran nem gyenge szél. A tribün alatt található szurkolói kocsmában egy igen meghökkentő felirat fogadja a látogatót: “Fasisztáknak nincs bor!”.

“Számomra a politika nagyon fontos szerepet játszik az FC St. Pauli iránt érzett szenvedélyemben” – mondta Michael Pahl, a klub igazgatótanácsának tagja. “A Sankt Pauli szurkolói egy új drukkerkultúra hírnökei voltak Németországban” – tette hozzá büszkén.

A hamburgi klub hírneve messze túlmutat elért eredményein. 2020-ban több, mint 400 (!) regisztrált szurkolói klubja működött – többek között Kanadában, Liverpoolban, Glasgow-ban, Manchesterben, Barcelonában, New York-ban és még Dzsakartában is volt St. Pauli-szurkolói klub. A barna-fehéreknek Magyarországon is több szurkolói köre van, ezek Dunaújvárosban, Budapesten és Debrecenben létesültek.

A hamburgi szurkolók több szociális vagy humanitárius akcióban is résztvesznek. Ők alapították az FC Lampedusa nevű klubot, amely a hasonló nevű olasz szigetről Németországba érkezett illegális bevándorlók számára biztosít sportolási lehetőséget.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A mai mérkőzésre azonban Berlinben, az Alte Fösterei (Régi Erdei Ház) névre hallgató stadionban kerül sor. A 22 000 férőhelyes létesítmény egy igazi régimódi német pálya, amely szinte kizárólag állóhelyekből áll. A stadion elképesztő szurkolói atmoszférájáról és a benne tartott bográcsozásokról ismert elsősorban.

Jelenleg az Union Berlin képviseli egyedüli klubként a német első osztályban az egykori NDK-t. A klub mindmáig őrzi rebellis szellemiségében a kommunizmus és a berlini fal elleni küzdelem nehéz időinek emlékeit. A piros-fehér klub ádáz ellensége annak idején a Dynamo Berlin, a rettegett keletnémet titkosrendőrség, a Stasi csapata volt.

A német újraegyesítés után a klub súlyos anyagi válságba sodródott, hiszen a kommunista időkben természetesen állami tulajdonban volt, ám a rendszerváltást követően magánkézbe kellett kerülnie, ez a folyamat azonban nem ment zökkenőmentesen. 2004-ben a szurkolók magukhoz ragadták a kezdeményezést és nem hagyták becsődölni az egyesületet: szó szerint ontották a vérüket, hogy segíthessenek a csapaton. Tömegével mentek el véradóállomásokra, s a véradásért kapott pénzjutalmat befizették a klub kasszájába.

Néhány évvel később, 2008-ban ismét mozgósították magukat a drukkerek: akkor a stadion felújítása volt a cél. 2500 ember összesen 140 000 munkaórát teljesített a munkálatok teljesítése érdekében. Amikor 2019-ben, a Stuttgart elleni osztályozó megnyerésével följutott a gárda a német élvonalba, néhány szurkoló attól tartott, hogy a klub kicsit veszíteni fog a lelkéből, azaz a modern foci hatásai keményen befolyásolják működését. A drukkerek a feljutás után egy transzparenst helyeztek ki a stadionban, amelyen arra emlékeztettek, hogy az Union Berlin elsősorban a barátságra, mint értékre büszke és nem a sporteredményekre.

A fővárosi csapat azóta is oszlopos tagja a Bundesligának, olyannyira, hogy tavalyi 7. helyének köszönhetően tavaly ősszel szerepelhetett az Európa Konferencia Liga csoportkörében, ám ott a Feyenoord és a Slavia Praha mögött csak a 3. helyen végzett. Amennyiben az utolsó körben legyőzte volna a cseh csapatot átmeneti otthonában, a városi rivális Hertha által használt Olimpiai Stadionban (az Alte Försterei nem alkalmas nemzetközi mérkőzések lebonyolítására), továbbjuthatott volna, de 1:1 lett a mérkőzés végeredménye, így véget ért az európai kaland, amelyre először volt módja a csapatnak. A Bundesliga mostani kiírásában azonban ismét nagyon jól teljesít az együttes, hiszen jó esélye van a nemzetközi szereplés, akár még a BL-indulás kivívására is.

Ami az Union Berlin és a St. Pauli kupamúltját illeti, a fővárosiak 2001-ben döntőt játszhattak, ám ott 2:0-ra kikaptak a Schalkétől, míg a hamburgiak legjobb eredménye egy elődöntő volt 2006-ban a Bayern München ellen. Az Union Berlin az idei kiírás előző fordulójában a Herthát győzte le idegenben 3:2-re.

Hogy ezúttal ki fog bejutni a legjobb négy közé, ma este kiderül, mivel a továbbjutás egy mérkőzésen dől el.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: computerbild.de

Leave a Reply